Asbest cv ketel: hoe weet je of er asbest in zit? Herkennen en risico’s 

Asbest kwam vanwege zijn isolerende, brandwerende en robuuste eigenschappen in verschillende toepassingen voor. Daarom is het ook goed mogelijk dat je asbest in een oude cv-ketel aantreft. In dit artikel bespreken we de kenmerken van deze asbesthoudende toepassingen en hoe je ze kunt herkennen en laten verwijderen. Heb je een sterk vermoeden dat er asbest aanwezig is in jouw woning? Vul ons formulier in en laat het veilig weghalen.

Kan asbest in je cv-ketel zitten?

Ja, er kan zeker asbest in je oude cv-ketel zitten. Asbesthoudend materiaal had een betere isolatie en kan daarom de warmte goed vasthouden. Om die reden kan je de vezels bijvoorbeeld ook rond leidingen aantreffen. 

Asbest komt vooral voor in de vorm van flexibele asbestplaten die onder of achter de cv-ketel zitten. Maar deze platen zijn zeker niet de enige asbesthoudende toepassing die je daar kunt aantreffen. Verderop lees je meer over alle mogelijke materialen en hoe je ze kunt herkennen.

Asbest laten weghalen?
Ontvang offertes op maat van asbestdeskundigen.

Hoe gevaarlijk is een oude cv-ketel in huis? 

In principe is een onbeschadigde asbesthoudende cv-ketel niet direct gevaarlijk voor je gezondheid. Het bestaat uit hechtgebonden asbest: de asbestvezels zijn verweven in het dragermateriaal. Niet-hechtgebonden asbest daarentegen bestaat uit vezels die los liggen en daarom sneller vrijkomen.

Asbesthoudende cv-ketels zijn ouder en verkeren daarom niet in een perfecte staat. Wanneer het materiaal beschadigd of versleten is, zit je met het probleem dat de gevaarlijke asbestvezels makkelijk vrijkomen, ook al was de cv-ketel oorspronkelijk in een hechtgebonden staat.

Die kans is het grootst wanneer je een oude cv-ketel gaat vervangen of repareren. De inademing van deze vezels kan op lange termijn longziekten en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Vinden er werkzaamheden plaats aan je oude cv-ketel? Dan is het verstandig om eerst een asbestanalyse uit te laten voeren. Zo bescherm je jouw omgeving tegen de gevaren van asbest en kan je indien nodig de juiste voorzorgsmaatregelen nemen.

asbest cv ketel

Asbest in een cv-ketel: hoe herkennen? 

Asbest komt enkel in oude gebouwen voor. De nieuwe wetgeving van 1998 verbood een toekomstige productie en hergebruik van asbestmaterialen. Als je woning een bouwjaar na 1998 heeft, is de aanwezige cv-ketel waarschijnlijk asbestvrij.

Een andere mogelijkheid is om ook naar het productiejaar van de cv-ketel te kijken: de ketel kan bijvoorbeeld ouder zijn dan je woning. Bij twijfel schakel je best een asbestdeskundige in.

Er zijn verschillende asbesthoudende toepassingen in en rondom je cv-ketel. We zetten ze hieronder op een rijtje.

1. Cv-installaties 

Naast de veelvoorkomende asbestplaten, kan je ook asbestkoorden en asbesthoudende pakkingen in oude cv-ketels en geisers aantreffen. Deze laatste toepassingen komen eerder in scholen en kantoren voor in plaats van woningen.

2. Asbesthoudende pakking radiator 

Ook in oude radiatoren kunnen asbesthoudende pakkingen voorkomen. Je vindt deze materialen op de plek waar de radiator op de verwarmingsleidingen is aangesloten. 

3. Radiatoren 

Bij radiatoren kun je naast pakkingen ook andere asbesthoudende toepassingen vinden. Zo werd er ook voor de afdichting van leidingen asbest gebruikt. Deze afdichten komen vooral bij oudere radiatoren voor en zijn met het blote oog niet niet direct zichtbaar.

Ook de leidingen zelf en de draaiknop van de radiator kunnen asbest bevatten. Houd er verder rekening mee dat je bij de vervanging van oude radiatoren ook nog een asbesthoudende plaat achter de radiator kunt tegenkomen.

4. Gaskachels

Bij oude gaskachels kan er een asbesthoudend koord tussen het glas en de kachel zitten. Zo’n asbestkoord komt veel voor bij oude gevelkachels die een doorvoer naar buiten hebben. Vanaf 1994 werden asbestkoorden niet meer in gevelkachels gebruikt.

5. Keramische wol als isolatie bij cv-ketels 

Tot slot kan ook keramische wol uit asbestvezels bestaan. Meestal werden grote cv-installaties met dit materiaal geïsoleerd. De buitenkant lijkt op aluminium en de binnenkant op wol.

asbesthoudende platen cv ketel

Mag je een asbesthoudende cv-ketel zelf verwijderen? 

Je mag een asbesthoudende cv-ketel niet zelf weghalen. Het is belangrijk dat de verwijdering op de juiste manier gebeurt zodat er zo weinig mogelijk asbestvezels vrijkomen. Asbestspecialisten bezitten de nodige kennis en training om asbesttoepassingen veilig te verwijderen. Bovendien zijn zij uitgerust met de vereiste PBM’s (Persoonlijke Beschermingsmiddelen). 

Laat andere asbestmaterialen ook professioneel weghalen

Niet alleen een cv-ketel laat je best door erkende asbestdeskundigen verwijderen. Ook frequente asbesttoepassingen zoals daken, muren, plafonds en vloerbedekkingen kunnen snel schadelijke asbestvezels vrijgeven. Let ook op met asbesthoudende vensterbanken, schoorstenen en zelfs bloembakken.

Wil je in contact komen met een erkende asbestverwijderaar? Vind de juiste deskundige in jouw regio voor info en vrijblijvende offertes

Neem voor gratis en vrijblijvende adviezen en prijsvoorstellen contact op met asbestdeskundigen uit jouw regio. Verstuur jouw aanvraag via onderstaand formulier en ontvang meerdere offertes op maat. Vergelijk alle voorstellen en kies de voordeligste optie voor jouw situatie. Neem geen gezondheidsrisico’s en laat asbest deskundig verwijderen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?
2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.