Asbest bloembak: hoe kan je zien of een plantenbak asbest heeft? 

Vroeger werd asbest zelfs in een bloembak verwerkt. Heb je ook nog oude plantenbakken liggen, maar ben je niet zeker of ze asbesthoudend zijn? Ontdek hier welke asbesthoudende materialen in bloembakken voorkomen, hoe je ze herkent en of ze gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Verder bespreken we hoe je ze veilig kunt verwijderen. Asbestdeskundigen kunnen je hiermee helpen. Vul ons offerteformulier in en wij brengen je in contact.

Welk asbest kan je vinden in een plantenbak? 

Een bloembak met asbest is een van de vele voorbeelden van asbestcement. Dit isolatiemateriaal is brandwerend en brandvertragend. Bovendien weegt asbestcement veel minder dan gewone cement. Zo is de pot een stuk lichter, maar toch even stevig en duurzaam.

Bloempotten bestaan vandaag niet meer uit asbestcement, maar plastiek. Deze grondstof is nog helemaal niet zo lang op de markt. Het werd pas uitgevonden in 1930 en pas veel later voor het eerst effectief toegepast. Als we een kijkje nemen naar de prijs, dan was asbestcement een voordeligere optie.

Asbestmaterialen laten verwijderen?
Kom hier in contact met erkende asbestdeskundigen.

Vorm van hechtgebonden asbest 

Asbestcement is een hechtgebonden vorm van asbest. Dit wil zeggen dat de asbestvezels stevig in het materiaal vastzitten. Daarom komen de vezels minder snel vrij in de lucht en is het gezondheidsrisico bijgevolg kleiner.

Indien je bloempot in slechte staat verkeert, moet je wel opletten. De vezels liggen nu los en verspreiden zich snel in de lucht. Draag de juiste bescherming en neem de correcte voorzorgsmaatregelen wanneer je beschadigde bloembakken wegneemt.

Hoe gevaarlijk is asbestcement in bloembakken?

Asbestvezels vormen altijd een risico voor onze gezondheid. Maar zolang het asbest vast of hechtgebonden is, loop je wel minder gevaar. Is je bloembak nog heel en in een perfecte staat? Dan kan je het in principe blijven gebruiken.

Is het tegengestelde waar en is de bloembak beschadigd? Dan let je best goed op. De vezels komen nu sneller in de lucht vrij waardoor de kans op inademing groter is. In dat geval verwijder je de asbesthoudende bloembak best zo snel mogelijk. Bovendien laat je, indien van toepassing, best een staalname van de grond waarop de bloembakken stond analyseren.

Asbest bloembak

Bloembakken met asbest in huis: hoe herkennen? 

Bloembakken met asbest kunnen zowel in als rondom jouw woning (tuin of terras) voorkomen. Je herkent ze gemakkelijk aan hun grijze of witte kleur. Ze zien eruit als betonnen bakken en wegen heel licht. Vooral het gewicht verklapt of er asbest in verwerkt zit of niet. 

De periode waarin deze bloembakken geproduceerd werden, was tot de jaren 80. Gaat je bloembak al even mee? Onderzoek het dan zeker even met handschoenen en een mondmasker. Of laat een analyse uitvoeren in een erkend laboratorium.

Hoe kan je asbesthoudende bloembakken nog herkennen? Wanneer er witte vezelbundels op de breuken in de bak verschijnen. Ook dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een bloembak bestaande uit asbestcement.

Hoe een bloembak met asbest verwijderen en afvoeren? 

Een asbesthoudende bloembak die nog in goede staat verkeert, is asbestveilig en mag je daarom zelf verwijderen. Gebruik liefst handschoenen en een mondmasker voor extra veiligheid. Maak tijdens de verwijdering bovendien jouw bloembak nat. Indien er toch (verborgen) schade zou zijn, komen de asbestvezels minder snel vrij.

  • Is het een kleine bloembak? Verpak het dan in de correcte zak en breng het naar het containerpark. Controleer even of jouw recyclagepark bloembakken met asbest aanvaardt of niet. Anders moet je het asbestafval laten ophalen door een erkend asbestbedrijf.
  • Is de pot groter en past hij niet in een plastieken zak? Zoek dan iets anders om het helemaal af te schermen en breng het zo naar het containerpark. Controleer eerst of jouw recyclagepark dit toelaat.

Je mag je bloembak met asbest nooit in stukken breken om het te doen passen in een zak. Op die manier komen er vezels vrij en is de pot niet meer veilig om zelf te verwijderen

Vergeet andere asbestproducten niet

Niet enkel bloembakken kunnen asbesthoudend zijn. Vandaag bestaan er in Vlaanderen nog heel wat asbestdaken, muren met asbest en asbesthoudende plafonds en vloerbedekkingen. Verder kunnen vensterbanken, schoorstenen, rioleringen en zelfs oude cv-ketels uit asbest bestaan.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met erkende asbestdeskundigen in jouw regio 

Laat asbesthoudende toepassingen verwijderen door erkende asbestdeskundigen. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat. Vergelijk alle tarieven en kies de voordeligste optie. Je aanvraag is volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.