Asbest in dak: hoe herken je asbest in je dak? Kosten, wetgeving en werkwijze 

Vroeger kwam asbest regelmatig in een dak voor. Oude asbestdaken vergroten het risico op schadelijke asbestvezels in de lucht. Op deze pagina gaan we daarom dieper in op de wetgeving, de kosten van de professionele asbestverwijdering en welke materialen in een dak precies asbesthoudend zijn. Verder geven we enkele richtlijnen voor de herkenning van asbestdaken en een stappenplan. We raden aan dat je asbestmaterialen in daken door deskundigen laat weghalen. Als je ons formulier invult, brengen we je gratis in contact.

Is het in Vlaanderen verplicht om een asbestdak te verwijderen? [Wettelijke regels] 

Een asbestdak is simpelweg een dak dat uit asbesthoudende materialen bestaat. Asbest, ooit veelgebruikt in de bouw, werd gewaardeerd om zijn robuuste eigenschappen, lange levensduur en vuurbestendigheid. Je herkent een asbestdak vaak aan de golfplaten. Deze grijze of lichtbruine asbestplaten zijn gemaakt van asbestcement en hebben een kenmerkende golvende structuur.

In Vlaanderen is er in 2024 geen algemene verplichting voor de verwijdering van asbest in een dak. Er zijn wel enkele regels waar je rekening mee moet houden (Actieplan Asbestafbouw):

  • Risicovolle asbesthoudende toepassingen moeten tegen 2034 weggehaald zijn. Denk bijvoorbeeld aan losse en verweerde platen op een dak.
  • Asbesttoepassing in slechte staat moeten tegen 2040 verwijderd zijn.
  • Goed onderhouden asbestdaken die geen gevaar vormen, hoeven niet meteen weg.

Deskundigen raden sterk aan dat je asbestdaken na 30 jaar laat vervangen. De ouderdom van deze daken veroorzaakt veel gezondheidsrisico’s.

Contacteer asbestdeskundigen
Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis offertes.

Asbest verwijderen van een dak: wat kost het? 

Het is lastig om te zeggen hoeveel de asbestverwijdering van een dak precies kost. Verschillende factoren spelen mee in de uiteindelijke prijs:

  • De totale oppervlakte van het dak. Hoe groter het dak, hoe duurder de professionele verwijdering. Meestal betaal je tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter (inclusief btw). Voor een klein dak liggen de kosten lager.
  • De asbestsoort. Elk type asbestmateriaal vereist een andere aanpak, wat de prijs kan beïnvloeden.
  • De bereikbaarheid van het dak. Als het lastig is om tot bij het asbest in het dak te komen, kunnen de extra kosten voor materiaal en deskundigen flink oplopen.
  • Veiligheidsmaatregelen. Speciale beschermende kledij en professionele materialen kunnen de totale kosten verhogen.
Asbest in dak

Tip: vraag een premie asbestverwijdering aan

De Vlaamse overheid stimuleert professionele asbestverwijdering in de vorm van financiële ondersteuningen zoals premies en lokale asbestafbouwprojecten.

De Mijn VerbouwPremie is een van deze maatregelen. Zorg dat je aan alle voorwaarden voldoet en vraag de premie correct aan. De verwijdering moet door erkende deskundigen of een asbestbedrijf uitgevoerd worden.

Mogelijke asbesthoudende materialen in een dak 

Asbest werd vaak in de bouw gebruikt omwille van de duurzaamheid, brandwerendwerendheid en goedkope aankoopprijs. Asbetsvezels kunnen op verschillende plekken in je dak zitten. We sommen de meest voorkomende materialen op.

1. Asbest (golf)platen 

Klassieke asbestdaken bestaan uit platen bestaande uit asbestcement: een mengsel van cement en asbestvezels. Je vindt dit type platen vooral op schuren, industriële gebouwen en boerderijen terug.

2. Leien met asbest

Vroeger sierden asbestleien heel wat daken en gevels. Deze kunstleien, goedkoper dan natuurleien, bevatten asbestvezels tot 1998.

3. Onderdak 

Onder het dakbeschot, onzichtbaar voor het blote oog, kan asbest schuilen. Asbestplaten, vaak van het merk Menuiserite (Eternit), werden vanwege hun brandwerende en isolerende eigenschappen in de constructie van het onderdak gebruikt.

4. Dakpannen

Zowel keramische als betonnen dakpannen bevatten geen asbest. Het onderdak onder de dakpannen kan wel uit asbesthoudende platen bestaan.

5. Bitumen of roofing 

Bitumineuze dakbedekking van vóór 2001 kan asbest bevatten. Laat het door een deskundige analyseren om zeker te zijn.

Asbestdak herkennen: enkele indicatoren 

Asbestdaken zijn komen nog steeds vaak voor in Vlaanderen. Het is belangrijk om te weten of er asbest in je dak zit. Hieronder vind je alvast enkele mogelijke indicatoren waar je op kan letten. Zo vermijd je de gezondheidsrisco’s die samengaan met asbest.

Asbesthoudende golfplaten dak

1. NT-markering

Asbestvrije golfplaten en leien dragen sinds 2001 een duidelijke markering: N of NT. Deze markering staat voor “New Technology” en garandeert dat er bij de productie geen asbest werd gebruikt. Vind je dus de N of NT markering op je dakbedekking, dan kan je op beide oren slapen: je dak is asbestvrij. Asbestvrije golfplaten herken je ook aan verstevigingsstrippen in de golven.

2. Productiejaar 

De productiedatum van je dakbedekking is een goede indicator voor de aan- of afwezigheid van asbest.

Leien:

  • Geproduceerd vóór 1990. Zitten er grijze haren op je dak? Dan is de kans groot dat er asbestvezels in verwerkt zitten. In alle leien vevraardigd vóór 1990 is er asbest aanwezig.
  • Geproduceerd na 1996. Jongere leien, vanaf 1997, zijn doorgaans asbestvrij.

Golfplaten:

  • Geproduceerd voor 1992. Golfplaten gemaakt vóór 1992 bestaan uit asbest.
  • Geproduceerd na 1997. Ook hier geldt de regel: golfplaten van na 1997 zijn in de regel asbestvrij.

3. Merknaam

Merken zoals Alterna en Stonit waren na 1990 asbestvrij. Andere merknamen zoals Eterna en Multex bevatten mogelijk wel asbest tot 1996. Bij golfplaten is de merknaam niet relevant bij de vaststelling van de aanwezigheid van asbest.

Asbestmaterialen veilig verwijderen?
Kom hier gratis in contact met asbestdeskundigen.

4. Formaat 

Het formaat van de leien kan ook een indicatie zijn. Kleine leien, zoals die van 40 x 20 cm of 40 x 24 cm, bevatten vaak asbest. Grotere leien, zoals die van 60 x 40 cm, 60 x 32 cm en 45 x 32 cm, zijn meestal veilig en bevatten geen asbest.

5. Textuur en uitzicht 

Asbesthoudende golfplaten bestaan vaak uit meerdere lagen en vertonen een honingraatstructuur. Asbestleien hebben een licht gekarteld, glad oppervlak waar zelden mos op groeit.  Bij een breuklijn kan je de vezels duidelijk zien. Grote, witte vezels wijzen op asbest. Fijne haartjes duiden op een asbestvrije variant.

6. Vuurtest met aansteker 

Een andere testmethode is de vuurtest. Als je een vlam langs een breukvlak van het materiaal laat gaan en de vezels blijven gloeien, is de kans groot dat het om asbestvezels gaat. Andere vezels verliezen hun structuur of smelten weg.

Bovenstaande indicatoren gelden voor de meeste, maar niet alle asbesthoudende golfplaten en leien. Wil je 100% zeker zijn? Dan is het verstandig om een laboanalyse uit te laten voeren. Het is beter om zeker te zijn en zo mogelijke gezondheidsrisico’s te vermijden.

oud asbestdak

Hoe verwijder je asbest van je dak? [Stappenplan] 

Een asbestdak renoveren? Hercoaten of overkappen is geen optie. De enige juiste oplossing is om het asbestdak te laten verwijderen en vervangen door een nieuw exemplaar.

Stap 1: Asbestverwijdering 

In Vlaanderen mag je asbest zelf verwijderen, maar hou er rekening mee dat het altijd risicovol is. Bovendien mag je enkel hechtgebonden toepassingen in goede staat zelf weghalen.

Zonder de juiste kennis, ervaring en materialen is de kans groot dat asbestvezels vrijkomen. Kies daarom voor een gecertificeerde asbestverwijderaar. Ze hebben de juiste kwaliteiten en volgen de wettelijke procedures goed op:

  • Gespecialiseerde opleiding. Asbestdeskundigen weten precies hoe ze te werk moeten. Ze bezitten kwalitatieve materialen en nemen alle nodige maatregelen om asbest op een veilige manier te verwijderen.
  • Nauwkeurige werkwijze. Ze demonteren de asbestplaten zorgvuldig, verzamelen alles in een afgesloten container en vermijden dat de platen over elkaar schuiven.
  • Legale vereisten. Ze beschikken over het juiste attest (‘eenvoudige handelingen’) en hanteren de Code van Goede Praktijk ‘Veilige werken met asbestdaken en -gevels’.

Vraag vrijblijvend offertes van gespecialiseerde asbestverwijderaars via ons offerteformulier. Schakel de juiste deskundige in voor jouw situatie.

Stap 2: Dakbedekking vernieuwen 

Na de verwijdering van het asbestdak, is het tijd voor een nieuwe dakbedekking. Baseer je keuze op een van onderstaande factoren:

  • Verschillende types. Ga voor een look die bij jouw woning aansluit en kies uit diverse materialen zoals pannen, leien of EPDM.
  • Budgetbewust. Bepaal je budget en selecteer een dakbedekking die bij jouw financiële mogelijkheden past.
  • Hellend of plat. Houd rekening met het type dak (hellend of plat) wanneer je een geschikte dakbedekking kiest.
  • Isolatietip. Combineer dakrenovatie met een dakisolatie langs buiten. Zo geniet je van extra wooncomfort en bespaar je energie.

Wat doe je in afwachting van de asbestverwijdering van je dak? 

Asbestdaken vormen een gezondheidsrisico. Daarom is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen in afwachting van de verwijdering. We scheiden de toegelaten en verboden handelingen:

Toegelaten 

  • Schoenen afspoelen. Spoel je schoenen af als je over het dak hebt gelopen. Zo voorkom je dat je asbestvezels mee naar binnen brengt.
  • Dakgoot reinigen bij nat weer. Verzamel het slib uit de dakgoot en gooi het dubbel verpakt bij het restafval. Reinig de dakgoot enkel bij nat weer om het slib te binden.

Verboden 

  • Zware bewerkingen. Gooi, breek, slijp, boor of schuur de asbesthoudende golfplaten of leien niet. Zo laat je de asbestdeeltjes in de omgeving vrijkomen en kom je in een gevaarlijke situatie.
  • Regenwater opvangen. Gebruik het regenwater van het asbestdak niet om te sproeien of te kuisen. Asbestdeeltjes kunnen in het regenwater terechtkomen.
  • Ontmossen. Asbestdaken ontmossen is wettelijk verboden. Het beschadigt het dakoppervlak en laat de asbestvezels verspreiden.
  • Hogedrukreiniger. Gebruik geen hogedrukreiniger om het asbestdak schoon te maken. Asbestvezels komen ze in de lucht terecht.
  • Zonnepanelen plaatsen. De plaatsing van zonnepanelen of andere constructies op een asbestdak is wettelijk verboden.
  • Overzetdak plaatsen. Ook de installatie van een overzetdak op een asbestdak is wettelijk niet toegestaan. Je behoudt zo de bron van het asbest. Bovendien daalt de waarde van je woning.

Asbest zit niet enkel in daken

Ook andere toepassingen in en rondom je woning kunnen asbesthoudend zijn. Binnenshuis kan asbest in de muren, plafonds, vloerbedekkingen en cv-ketels zitten. Maar ook rondom je woning kan je asbest tegenkomen. Denk aan vensterbanken, schoorstenen en bloembakken. Tot slot zitten asbestvezels soms zelfs in de grond of in rioleringen die ondergronds liggen.

Laat je asbestdak vervangen door erkende asbestverwijderaars: ontvang gratis offertes via ons formulier  

Vul ons formulier in en krijg gratis en vrijblijvend offertes met advies en prijzen op maat van erkende asbestverwijderaars. Zo ben je zeker dat de verwijdering veilig gebeurt en bespaar je tijd en moeite. Denk aan je gezondheid en die van anderen en bescherm jezelf tegen asbestrisico’s. Vergelijk meerdere offertes en vind de beste oplossing.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1*. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2*. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4*. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.