Asbest in vloerbedekking: hoe herken je asbest in vloeren? Technieken en soorten
Vroeger kwam asbest regelmatig voor in vloerbedekking. Leer hier alle asbesthoudende vloebedekkingen kennen en gebruik onze handige technieken om ze te herkennen. Verder geven we alle vloeren weer die gegarandeerd asbestvrij zijn. Voor een veilige en professionele asbestverwijdering contacteer je best een erkend asbesdeskundige. Vul ons formulier in en wij brengen je in contact met ervaren professionals.
INHOUDSTAFEL
Kwam asbest vroeger voor in vloerbedekking?
Ja, asbest werd vroeger regelmatig toegevoegd in vloerbedekking. Dit was vooral het geval in ondervloeren van vinyltegels en vinylzeil. Asbestpapier lag onder het vinyl om te isoleren, oneffenheden op te vangen en de vloer extra stevigheid te geven.
Waarom asbest? De populariteit van asbest in vloerbedekking was te wijten aan de gunstige eigenschappen:
- Isolatie. Asbest isoleert goed tegen warmte en koude.
- Vormvastheid. Asbestvezels zorgen voor stevigheid en stabiliteit.
- Brandwerendheid. Asbest is brandwerend en kan branduitbreiding vertragen.
- Goedkoop. Asbest was een relatief goedkoop materiaal.
Controleer het bouwjaar
Is jouw vloerbedekking gelegd tussen 1968 en 1983? Dan is de kans groot dat je vloer asbest bevat. Zelfs als het er nog goed uitziet, is het verstandig om het te laten testen door een erkend deskundige. Voorkom de gevaren van asbest en wees gerust over de veiligheid van jouw woning.
Asbest in vloerbedekkingen herkennen: enkele technieken
Asbest in oude vloeren herkennen is cruciaal om gezondheidsrisico’s te vermijden. We bespreken hieronder twee slimme technieken.
1. Productiejaar en fabrikant
Oude vloeren, gelegd vóór 1983, hebben vaak asbest. Bekende fabrikanten waren Eternit, Duroplast en Altex. Zoek informatie op over jouw vloer om te zien of het mogelijk asbest bevat.
2. Testen in een laboratorium
Om 100% zeker te zijn, laat je best staalnames van de vloer en de grond eronder analyseren. Een erkend laboratorium kan asbestvezels identificeren. Zorg ervoor dat je de juiste procedure volgt en beschermende kleding draagt wanneer je een staal neemt. Een asbestdeskundige kan de staalnames voor jou nemen.
Na de analyse ontvang je een rapport. Als het materiaal effectief asbest bevat, adviseert een deskundige je over verdere stappen, zoals sanering of verdere bescherming.
Soorten asbesthoudende vloerbedekkingen op een rij
Er bestaan verschillende soorten vloerbedekkingen. Hieronder bespreken we veelvoorkomende vloeren die nog asbesthoudend kunnen zijn.
1. Vinyl
Vinylvloeren geplaatst vóór 1980 kunnen asbest bevatten. Vinylvloerbedekking met asbest heeft een grijze of bruine achterkant met een vezelachtige structuur.
2. Lijm
Asbesthoudende lijm werd vóór 1983 vaak gebruikt. Hoe ouder de vloer, hoe hoger de kans dat asbest aanwezig is.
3. Asbestcement
Vloertegels van asbestcement die tussen 1950 en 1980 zijn geproduceerd, kunnen asbest bevatten. Een typisch kenmerk is de grijze of bruine kleur met een vlekkerig patroon.
4. Plastic vloertegels
Sommige plastic tegels die vóór 1975 zijn gemaakt, kunnen asbest bevatten. Een honingraatstructuur of een marmerpatroon duidt op asbestvezels.
5. Tapijttegels
Oudere tapijttegels met een ruwe onderzijde van grof papier kunnen mogelijk asbest bevatten. Let vooral op bij tapijttegels tot het begin van de jaren 80.
Mag ik asbesthoudende vloerbekleding zelf verwijderen?
Hoewel het technisch mogelijk is om asbesthoudende vloerbekleding zelf te verwijderen, raden we dit niet aan. De risico’s voor de gezondheid zijn te groot. Asbestvezels, praktisch onzichtbaar voor het blote oog, kunnen bij inademing ernstige longziekten veroorzaken zoals asbestose en longkanker.
Zelf asbest verwijderen vereist niet alleen kennis en ervaring, maar ook de juiste voorzorgsmaatregelen en strikte veiligheidsmaatregelen.
Waarom kies je best voor een professionele asbestverwijderaar?
- Expertise en ervaring. Gespecialiseerde bedrijven beschikken over de nodige kennis en ervaring om asbest veilig en volgens de geldende regels te verwijderen.
- Gespecialiseerde apparatuur. Deskundigen hebben de juiste uitrusting om de verspreiding van asbestvezels te minimaliseren en een veilige werkomgeving te creëren.
- Kennis van veiligheidsvoorschriften. Asbestverwijderingsbedrijven kennen en hanteren alle veiligheidsvoorschriften en protocollen om asbestsanering op een veilige manier uit te voeren.
- Verzekering. Je bent gedekt door de verzekering van het bedrijf, mocht er onverwacht toch iets misgaan.
Laat alle asbestmaterialen door deskundigen weghalen
Ook al mag je hechtgebonden asbesttoepassingen in goede staat zelf weghalen, het is verstandig om ervaren professionals met de juiste bescherming in te schakelen. Toepassingen zoals asbestdaken, muren, plafonds, vensterbanken, schoorstenen, rioleringen en cv-ketels verwijder je best niet zelf. Asbesthoudende bloembakken in goede staat kan je wel zelf makkelijk wegbrengen.
Welke vloerbedekkingen zijn gegarandeerd asbestvrij?
Er bestaan ook heel wat oude vloerbedekkingen die gegarandeerd asbestvrij zijn. Linoleum bevatte bijvoorbeeld, in tegenstelling tot andere vloeren uit de periode voor 1983, geen asbest.
Linoleum is gemaakt van natuurlijke materialen zoals lijnzaadolie, harsen en vezels (jute). Deze producten bevatten geen asbest, wat betekent dat ook het eindproduct volledig asbestvrij is. Het materiaal is bovendien duurzaam, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. Tot slot is het verkrijgbaar in veel kleuren en designs, wat het erg veelzijdig maakt.
Andere asbestvrije vloerbedekkingen zijn onder andere:
- Buigzaam zeil met een dikke, harige onderkant.
- Ondertapijt van vilt.
- Dun, breekbaar zeil met een matte/doffe zwarte of rode onderkant.
- Flexibel zeil met een onderkant van kunststof of foam.
- Vloerbedekkingen met een ruwe, harde onderkant en grofmazig juteweefsel, zoals linoleum.
Asbesthoudende vloerbedekking veilig laten verwijderen? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met erkende asbestdeskundigen
Vul onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met erkende asbestdeskundigen op basis van jouw behoeften. Vergelijk vervolgens gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat en maak een weloverwogen en voordelige keuze.