Asbest riolering: hoe herken je asbestvezels in een buis? Soorten en kosten
Een riolering met asbest kwam vroeger geregeld voor. Als je zelf nog oude rioleringsbuizen onder je woning hebt liggen, laat je ze best weghalen. Ze vormen een groot gezondheidsrisico omdat de asbestvezels ook in het water terechtkomen. Leer op deze pagina meer over de verschillende soorten asbesthoudende buizen en hoeveel een professionele verwijdering gemiddeld kost. Wil je zo snel mogelijk in contact komen met asbestdeskundigen in jouw regio? Vul ons offerteformulier in en ontvang prijsvoorstellen op maat.
INHOUDSTAFEL
Mogelijke soorten asbest in een riolering
Vroeger werden rioleringen aangelegd met asbest omwille van de robuuste en waterdichte eigenschappen. Bovendien waren ze een stuk goedkoper om te plaatsen dan gewone buizen.
Is jouw woning een stuk ouder? Dan is de kans groot dat er een riolering met asbest onder ligt. Asbesthoudende rioleringen kunnen zowel uit hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbestmaterialen bestaan.
Hechtgebonden: asbestcement
Rioleringsbuizen kunnen uit hechtgebonden asbest bestaan, meer bepaald asbestcement. Deze vaste vezels maken de cementen buizen sterker en goed bestand tegen externe factoren in de grond zoals hitte en zuren.
Hechtgebonden asbest is amper tot niet schadelijk voor onze gezondheid. De kans op vrijgekomen vezels in de lucht is erg klein. Al brokkelen ook deze cement rioolbuizen na een tijd af.
Niet-hechtgebonden: spuitasbest, asbestkoord en asbestkarton
Rioleringen kunnen bovendien uit niet-hechtgebonden asbestmaterialen bestaan. Losgebonden asbest vormt een groot gezondheidsrisico. De losse vezels werden gebruikt als isolatiemateriaal en om gaten te dichten.
Ze komen in spuitasbest, asbestkoorden en asbestkarton voor. Spuitasbest optimaliseerde de isolerende eigenschappen. Asbestkoord en -karton werden rond de afvoer gewikkeld.
Wat kost een buis met asbest verwijderen?
De kost voor de verwijdering van asbestvezels in de grond hangt af van het aantal rioolbuizen en waar ze precies liggen. Er zijn drie pijlers die de uiteindelijke prijs bepalen:
- De kosten voor de asbestinventarisatie en sloopmelding.
- De startkosten voor de afvoer van het asbestafval.
- De omvang van de klus en de benodigde materialen.
Tip: vraag een subsidie/premie aan
Asbestverwijdering wordt door de overheid sterk aangemoedigd. Daarom kan je verschillende financiële ondersteuningen aanvragen. Bekijk zeker alle mogelijke premies op de website van de vlaamse overheid en controleer of jouw gemeente lokale asbestgerelateerde projecten organiseert. Zo hoef je niet op te draaien voor de volledige kost van een professionele asbestverwijdering.
Asbest in oude buizen: herkennen en vervangen
Hoe herken je nu asbest in een riolering? Hieronder geven we de zes meest voorkomende asbesthoudende toepassingen van oude rioleringen weer en leggen we uit hoe je ze kunt identificeren. Als je echt zeker wil zijn of er asbest in of rondom je woning zit, kan je een asbestinventarisatie laten uitvoeren.
1. Rioolbuizen
Een rioolbuis gemaakt van asbestcement heeft een grijze kleur en een diameter van ongeveer 4 tot 13 cm. De buizen gaan altijd naar boven, als een soort van schoorsteen. Werd je riolering vóór 1993 aangelegd? Dan is het zeer waarschijnlijk dat de buizen asbestvezels bevatten.
Het is natuurlijk niet gemakkelijk om tot bij je rioolbuizen te geraken. Vaak valt het pas op dat ze uit asbestvezels bestaan wanneer ze hersteld moeten worden. Beschadigde buizen met asbest zijn erg gevaarlijk voor de gezondheid: enkel erkende asbestverwijderaars kunnen ze vakkundig en veilig weghalen.
2. Leidingisolatie (AC leidingen)
AC leiding is de afkorting voor “asbestcement leiding”. Deze rioolbuizen zijn één van de meest voorkomende asbesthoudende toepassingen in rioleringen. Je herkent ze opnieuw aan de lichtgrijze kleur. Hou er rekening mee dat de leidingen in een uiteenlopende kleuren geverfd kunnen zijn.
Soms hebben AC leidingen een witte en vezelige afwerking die de warmte in de leiding houdt. Daarom vind je dit type leiding vaak rond verwarmingsbuizen terug.
3. Henneptouw
Hangen er dicht bij je cv-ketel bruine buizen die op henneptouw lijken? Dan bestaan ze hoogstwaarschijnlijk uit asbest.
4. Standleiding
Standleidingen voeren vuilwater af en staan in voor de rioolbeluchting. Je kunt de asbesthoudende leidingen tegenkomen in de badkamer, wc, meterkast of zolder. Het loopt door alle verdiepingen van je woning heen.
5. Rookgaskanaal
Een asbesthoudend rookgaskanaal is eigenlijk een schoorsteen die zich achter de kachel bevindt. De brandwerende eigenschappen van asbest kwamen in deze toepassing goed van pas. Je herkent deze buizen aan de grijze kleur. Bovendien zijn ze vaak volledig ingemetseld.
6. Asbestkoord
Een asbestkoord heeft een witte tot grijze kleur en is pluizig. Deze asbesthoudende toepassing is extreem gevaarlijk voor de gezondheid: de lange vezels liggen zo los dat ze onmiddellijk vrijkomen. Het koord kwam voornamelijk voor als rookgaskanaal of als middel om de glasplaatjes te bevestigen.
Mag je zelf asbest uit rioleringen verwijderen?
Je mag asbest zelf uit rioleringen verwijderen, maar dan wel onder strenge voorwaarden. Zo moet het asbest hechtgebonden zijn en mag de buis enkel in zijn geheel verwijderd worden. Dit is in de meeste gevallen niet mogelijk: de pijp ligt immers onder de vloer in de woning. Deskundigen kunnen niet anders dan de pijp in stukken snijden.
Een erkende asbestverwijderaar inschakelen is dus geen overbodige luxe. Het is een gecompliceerd project dat deskundigen met alle nodige materialen en veiligheidsmaatregelen moeten ondernemen.
Kan je asbestbuizen gewoon in de grond laten zitten?
Hechtgebonden asbestbuizen hoef je in principe niet uit de grond te halen. Maar na verloop van tijd geraken ook deze rioleringen in verval en moeten ze weggehaald worden. Daarom laat je asbestbuizen best zo snel mogelijk verwijderen: zo neem je geen onnodige risico’s.
Bovendien krijgt iedere woning vandaag bij verkoop, verhuur of renovatie een asbestattest toegewezen. Ook daarom laat je asbest liefst uit de grond weghalen.
Plan je binnen een jaar of minder een verbouwing in? Dan kan je de buizen, als ze in een goede staat zijn, nog even laten liggen. Haal ze er dan mee uit tijdens de verbouwing of renovatie.
Wil je jouw rioleringen asbestvrij krijgen? Verstuur je aanvraag en kom in contact met erkende asbestverwijderaars
Vul onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met erkende asbestdeskundigen. Zij sturen je vervolgens offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Zo kan je meerdere tarieven en aanbevelingen vergelijken en een weloverwogen beslissing maken. Neem geen risico’s met asbesthoudende materialen en laat ze veilig weghalen door specialisten.
Populaire artikels
Asbest in dak
Asbestdaken komen vandaag nog steeds voor in Vlaanderen. Lees hier meer over de wetten, verwijdering en kosten.
Asbest muren
Ook asbesthoudende muren zijn een gevaar voor de gezondheid. Ontdek in ons artikel enkele richtlijnen om ze te herkennen.
Asbest in vloerbedekking
Er bestaan verschillende soorten vloerbedekkingen met asbest. Leer ze allemaal kennen of vraag advies aan deskundigen.