Offertes asbest verwijderen | Ontvang gratis prijsvoorstellen en advies op maat 

Wil je veilig en professioneel asbest laten verwijderen? Ontvang gratis prijsvoorstellen en advies op maat door je aanvraag in te dienen op ons platform. We brengen je direct in contact met gecertificeerde asbestverwijderaars in jouw regio. Laat hieronder je gegevens achter en onze erkende asbestdeskundigen zullen persoonlijk contact met je opnemen om een offerte asbest verwijderen op te stellen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen – Asbest verwijderen
1. In welk type gebouw wil u asbest verwijderen?

2. In hoeveel ruimtes wil u asbest laten verwijderen?

3. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?

4. Wanneer wil u het asbest laten verwijderen

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Waarom een offerte voor asbestverwijdering aanvragen?

Asbestverwijdering is cruciaal vanwege de gezondheidsrisico’s en wettelijke vereisten. Vanaf 2032 heeft elke woning verplicht een asbestattest nodig en tegen 2040 moet alle asbest in Vlaanderen verwijderd zijn. Bij renovaties van gebouwen vóór 1994 is een asbestinventaris verplicht.

Asbest werd veel gebruikt tot 1994, maar het materiaal kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken zoals longkanker en asbestose. De schadelijke asbestvezels die bijvoorbeeld door beschadiging vrijkomen, zijn hiervoor verantwoordelijk.

Op zoek naar een deskundige?
Kom in contact met gecertificeerde asbestverwijderaars.

De meerwaarde van een gecertificeerde asbestverwijderaar

Asbest verwijder je in de meeste gevallen best niet zelf. Waarom is het eigenlijk beter om een gecertificeerde asbestverwijderaar in te schakelen?

  1. Grondige inspectie. Een asbestexpert voert altijd een professionele inspectie uit, zeker als je nog geen asbestinventarisatie hebt. Zo is het voor de expert duidelijk waar de asbesthoudende materialen zich bevinden en tot welk soort asbest ze behoren.
  2. Gecertificeerde expertise. Kies voor een expert met het juiste certificaat voor asbestverwijdering. Zo ben je zeker dat je met een professional werkt die op de hoogte is van alle veiligheidsvoorschriften.
  3. Veilige verwijdering. Een asbestverwijderingsbedrijf beschikt over de nodige veiligheidsmaterialen en kan zo alle vereiste voorzorgsmaatregelen treffen.
  4. Kennis van alle soorten asbest. Een professional kent alle soorten asbesthoudende bouwmaterialen en weet hoe ze precies verwijderd moeten worden, of het nu gaat om hechtgebonden, semi- of niet-hechtgebonden asbest.
  5. Professionele afhandeling. Een gespecialiseerd bedrijf zorgt voor de juiste afvoer van asbestafval en laat je woning volledig asbestvrij achter. Deskundigen zorgen bovendien voor een grondige reiniging van de omgeving.
  6. Financiële voordelen. Wanneer je asbest professioneel laat verwijderen, kom je in aanmerking voor verschillende asbestpremies. Denk bijvoorbeeld aan de Mijn VerbouwPremie die tot 8 euro per m² kan bedragen als je de asbestverwijdering combineert met de plaatsing van isolatie.
Asbest verwijderen offerte

Online een offerte aanvragen: hoe werkt het precies? 

Nieuwsgierig naar hoe je eenvoudig online offertes op maat kunt aanvragen voor een professionele asbestverwijdering? Ontdek hier stap voor stap hoe je het aanpakt:

step 1.png

Vul ons formulier in 

Vul ons formulier in en wij sturen je aanvraag door naar erkende asbestspecialisten in jouw buurt. Zij stellen vervolgens een offerte met professionele adviezen en een prijsvoorstellen op maat op.

step 2.png

Maak je keuze

Ontvang offertes van verschillende asbestdeskundigen en vergelijk ze op basis van prijs, kwaliteit en service. Zo kun je de professional selecteren die het beste bij jouw behoeften en budget past.

step 3.png

Vergelijk gratis meerdere offertes 

Neem de tijd om de ontvangen offertes zorgvuldig te bekijken en maak een weloverwogen keuze. Let op de prijs, de certificaten van de asbestdeskundige en zijn of haar professionele ervaring.

Offertes vergelijken: enkele handige richtlijnen 

Op zoek naar een professionele asbestverwijderaar? Voordat je een definitieve beslissing neemt, is het handig om verschillende offertes te vergelijken. Hieronder zijn enkele handige richtlijnen om je te helpen.

1. Kijk goed wat in de prijs inbegrepen zit 

Controleer uit welke onderdelen de prijs bestaat. Sommige offertes bevatten extra kosten die niet direct duidelijk zijn. Zorg ervoor dat je weet welke diensten wel en niet gedekt zijn.

2. Controleer welke werkzaamheden de asbestdeskundige uitvoert

Controleer welke specifieke werkzaamheden de asbestdeskundige zal uitvoeren.

Enkel gecertificeerde asbestdeskundigen mogen een asbestattest opstellen. Niet-gecertificeerde asbestverwijderaars kunnen enkel een asbestinventaris maken. Controleer dus goed wat de professional wettelijk mag doen.

3. Vergelijk asbestverwijderaars op basis van hun keurmerken en certificaten

Vergelijk asbestverwijderaars op basis van hun keurmerken en certificaten. Een erkend en gecertificeerd bedrijf biedt een hogere mate van kwaliteit en betrouwbaarheid aan.

4. Lees reviews 

Neem de tijd om reviews te lezen van eerdere klanten. Ervaringen van anderen bieden waardevolle inzichten in de kwaliteit van de service en het vakmanschap van de asbestverwijderaar.

Hoe kan je asbest herkennen? 

Je kunt op diverse manieren controleren of er in je woning asbesthoudende materialen zijn. Kijk bijvoorbeeld of er witte vlekken of vezels in het materiaal aanwezig is. Of test het materiaal met een aansteker: opgloeiende vezels zijn een makkelijke manier om asbest te herkennen.

Asbestvezels kunnen onder andere voorkomen in kacheldeurdichtingen, vinylvloeren, vensterbanken, rioolbuizen, schoorsteenpijpen en isolatiematerialen.

close up asbestvezels

Asbest professioneel laten verwijderen: overzicht van alle kosten 

Asbestverwijdering kost meestal tussen de 10 en 30 euro per vierkante meter. Het uurtarief varieert van 50 tot 75 euro (exclusief btw) voor gespecialiseerde bedrijven. Dit tarief geldt enkel voor het verwijderen van asbest.

1. Kostprijs asbestinventarisatie 

Sinds 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen voor 2001.

Als je een oudere woning gekocht hebt en je bent van plan te renoveren, overweeg dan zeker een asbestinventaris:

  • Type 0: 100 – 200 euro (alleen visuele inspectie).
  • Type A: 300 – 400 euro (visuele inspectie en staalafnames).
  • Type B: 650 – 1500 euro (uitgebreider onderzoek).

Bij een vrijwillige inventarisatie kan je zelf het type inventaris kiezen dat bij jouw behoeften past. Na afloop ontvang je een gedetailleerd document met de richtlijnen voor het beheer en de verwijdering van asbesthoudende materialen.

2. Asbest verwijderen 

Hechtgebonden asbest (leien, golfplaten) is relatief snel te verwijderen. Voor oudere isolatie, buizen of rioleringen met asbest is er meer tijd nodig. Afhankelijk van waar het asbest precies zit, verschilt de prijs aanzienlijk. Zit het in de muren of vloeren van je huis of zijn het golfplaten op een dak?

In onderstaande tabel vind je een handig overzicht van de kostprijs om asbest te laten verwijderen:

Ruimte of golfplatenGemiddelde prijs (inclusief btw)
Golfplaten 1 – 10 m2675 euro
Golfplaten 11 – 20 m2800 euro
Golfplaten 21 – 30 m2850 euro
Golfplaten 31 – 50 m2925 euro
1 ruimte tot 35 m21.050 euro
2 ruimtes tot 40 m21.150 euro
3 ruimtes tot 50 m21.450 euro
2 ruimtes tot 70 m21.700 euro

3. Asbestsanering en afvoer containerpark 

Asbest moet in een luchtdichte verpakking naar een recyclagepark gebracht worden. Particulieren kunnen beperkte hoeveelheden gratis naar het containerpark brengen.

Voor grote hoeveelheden asbest bedragen de extra kosten gemiddeld 25 euro per 100 kg. Semi- en niet-hechtgebonden asbest vereisen een specialistische verwijdering die meestal 50 euro per asbestzak kost.

Prijsbepalende factoren 

De kosten voor asbestverwijdering zijn van verschillende factoren afhankelijk. We overlopen ze hieronder.

Wil je een exacte prijs kennen?
Ontvang meerdere prijsvoorstellen op maat.

1. Locatie en moeilijkheidsgraad asbestverwijdering

De locatie van het asbest en de moeilijkheidsgraad van de verwijdering spelen een cruciale rol in de prijsbepaling. Asbest in moeilijk bereikbare of complexe gebieden vereist meer tijd en gespecialiseerde apparatuur, wat vervolgens de kosten doet verhogen.

2. Asbest zelf verwijderen of een erkende asbestdeskundige contacteren 

Je kunt geld besparen door zelf asbest te verwijderen, maar dit mag enkel bij hechtgebonden asbest die in een goede staat is. Hanteer bovendien de juiste veiligheidsmaatregelen.

Voor alle andere asbestwerken moet je verplicht een professional inschakelen voor een veilige verwijdering.

3. Stortkosten 

Na verwijdering moet je de asbesthoudende materialen correct afvoeren en storten. Hiervoor kan je terecht bij het containerpark/recycylagepark van je gemeente of bij inrichtingen met een vergunning.

Of je het zelf mag vervoeren en storten hangt af van het type asbest. Enkel hechtgebonden asbest in een goede staat mag je wegbrengen.

Prijzen variëren per gemeente: sommige bieden gratis stortingen aan, terwijl andere een tarief per kilogram hanteren. De prijs bedraagt dan meestal 20 tot 25 euro per 100 kilogram.

4. Golfplaten of ruimte 

De kosten voor asbestverwijdering variëren op basis van de locatie en de grootte van de ruimte. Asbest uit de muren of vloeren verwijderen is doorgaans duurder dan asbesthoudende golfplaten weghalen. Bovendien stijgen de kosten naarmate het besmette oppervlak groter is.

golfplaten asbestvezels verwijderen

Ontvang financiële steun met een premie asbestverwijdering

Of je nu een particulier bent of een bedrijfseigenaar: financiële ondersteuning voor asbestsanering is een grote hulp. Verschillende instanties bieden premies asbestverwijdering aan om de kosten te helpen dekken.

Hoeveel bedraagt de premie asbestverwijdering? 

De Mijn VerbouwPremie bundelt de voormalige Fluvius energiepremies en de Overkoepelende Renovatiepremie. Voor asbestverwijdering is er geen aparte premie, maar als je het combineert met isolatie ontvang je 8 euro per m². Voor niet-residentiële, asbesthoudende gebouwen met zonnepanelen is er een premie van 12 euro per m² tot 31 december 2025.

De Mijn VerbouwLening biedt leningen van 1.250 tot 60.000 euro aan. Ze zijn bovendien renteloos zolang de wettelijke rente onder 3% blijft.

Lokale financiële ondersteuning varieert per gemeente.

In Gent kan je bijvoorbeeld 50% van de kosten laten dekken voor niet-hechtgebonden leidingisolatie wanneer het een groepsaankoop is.

Alle soorten asbest op een rij 

Asbest kan je in verschillende soorten opdelen. We bespreken ze hieronder.

1. Chrysotiel (Witte asbest)

Chrysotiel, ook wel bekend als wit asbest, werd vaak in de bouw en als isolatie gebruikt vanwege zijn hittebestendigheid en flexibiliteit. Het kwam voor in cementproducten, isolatiematerialen, plafondtegels en brandwerende coatings.

Ook al wordt wit asbest als iets minder gevaarlijk beschouwd, toch veroorzaakt langdurige blootstelling nog steeds ernstige gevaren voor de gezondheid.

2. Tremoliet (Grijze asbest)

Tremoliet, een grijze vorm van asbest, werd voornamelijk gebruikt in industriële toepassingen zoals isolatie en hittebestendige materialen. Dit type asbest bevat amfibole vezels die sterker en scherper zijn dan de serpentijnvezels van chrysotiel. Daarom is het gevaarlijker dan wit asbest.

3. Actinoliet (Groene asbest)

Actinoliet of groen asbest kwam vooral in isolatie en bouwmaterialen voor. Het bevat net als tremoliet amfibole vezels.

4. Anthofylliet (Gele asbest)

Anthofylliet, een zeldzame gele vorm van asbest, werd hoofdzakelijk in bouwmaterialen vervaardigd. Hoewel het minder gevaarlijk is dan sommige andere vormen van asbest, blijft het een riskante stof bij blootstelling.

5. Crocidoliet (Blauwe asbest)

Crocidoliet of blauw asbest, is een van de meest gevaarlijke vormen van asbest vanwege zijn zeer dunne en broze vezels. Het kwam vaak voor in isolatiemateriaal en veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen bij blootstelling.

6. Amosiet (Bruine asbest)

Amosiet, ook wel bekend als bruin asbest, werd vooral in golfplaten en isolatieplaten verwerkt. Het bevat amfibole vezels en is een van de gevaarlijkere vormen van asbest.

asbest veiligheidsmaatregelen

Hoe sterk zitten asbestvezels aan het materiaal gebonden? 

Afhankelijk van hoe sterk de concentratie asbestvezels aan het materiaal gebonden zitten onderscheiden we drie soorten. We bespreken ze hieronder.

1. Hechtgebonden asbestvezels 

Hechtgebonden asbestvezels zijn in een ander materiaal zoals cement verankerd. Voorbeelden zijn golfplaten, eterniet wandplaten en buizen voor riool-, gas- en waterleidingen. Zolang ze niet beschadigd zijn, vormen ze weinig risico voor de gezondheid. Ze kunnen veilig blijven zitten behalve bij daken die door mos en bepaalde weersomstandigheden verouderd zijn.

2. Niet-hechtgebonden of losse asbestvezels 

Niet-hechtgebonden asbestvezels zijn niet aan een ander materiaal gebonden. Dit betekent dat ze gemakkelijker vrijkomen. Ze waren vooral populair in vloerzeilen, brandwerende kleding, kits, afdichtingskoorden en zachtboardplaten.

Laat dit asbest afdekken of verwijderen in ruimtes waar je vaak komt. Vloerzeil kan je laten verwijderen of bedekken met andere vloerbedekking.

3. Semi-hechtgebonden asbestvezels 

Semi-hechtgebonden asbestvezels zijn deels in een ander materiaal verankerd. Dit is het geval bij isolatie en spuitasbest. Hoewel ze minder stevig zijn dan hechtgebonden vezels, kunnen ze nog steeds vrijkomen en risico’s vormen voor de gezondheid. Overweeg een professionele verwijdering om blootstelling te minimaliseren.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Kom in contact met erkende asbestverwijderaars en vind de voordeligste optie voor jouw situatie.
arrow Ontvang offertes

Veelvoorkomende (bouw)materialen met asbest

Asbest kwam voor in verschillende bouwmaterialen vanwege zijn hittebestendigheid en isolerende eigenschappen. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende asbesthoudende materialen:

1. Asbestplaten

Asbestplaten bestaan uit een mengsel van asbestvezels en cement. Specialisten gebruikten ze als dakbedekking en gevelbekleding vanwege hun weerbestendigheid en brandwerende eigenschappen.

2. Asbestcement

Asbestcement is een materiaal waarin asbestvezels vermengd zijn met cement. Dit was voornamelijk voor de productie van sterke en duurzame waterleidingen, dakbedekking, gevelpanelen en bloembakken.

3. Leien met asbest 

Deze dakleien bevatten asbestvezels. Ze waren een goede optie vanwege hun brandwerende eigenschappen en lange levensduur.

4. Asbest in vinyl 

Soms werden asbestvezels aan vinyl vloerbedekking toegevoegd om de stevigheid en duurzaamheid te vergroten.

5. Asbestkoord

Dit hittebestendige koord met asbestvezels werd gebruikt voor het afdichten van ovens, kachels en boilers. Zo beperkte je het warmteverlies tot een minimum.

6. Asbestlijm 

Lijm met asbestvezels was ideaal om vloerbedekking, tegels en isolatiemateriaal vast te zetten. Het zorgde voor een stevige en duurzame hechting.

7. Asbestkarton 

Asbestkarton werd vooral als isolatie en verpakkingsmateriaal gebruikt.

8. Spuitasbest 

Spuitasbest is een bindmiddel met asbestvezels. Het zat vooral in isolatie, brandwering en geluidsdemping voor gebouwen.

9. Isolatiemateriaal (leidingen) 

Asbesthoudende isolatiematerialen waren een ideale isolator voor leidingen. Ze hadden goede thermische en akoestische isolatie-eigenschappen.

golfplaten asbest dak verwijderen

Wil je asbest op een veilige en professionele manier laten verwijderen? Verstuur je aanvraag en kom in contact met asbestdeskundigen 

Bescherm jezelf en je omgeving door asbestverwijdering over te laten aan erkende deskundigen. Dien vandaag nog je aanvraag in en ontvang offertes van betrouwbare specialisten die je veilig en efficiënt kunnen helpen.