Afbraakwerken : prijzen 2024 en soorten

De kans dat je te maken krijgt met afbraakwerken als je plant te bouwen, verbouwen of renoveren is vrij groot. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij afbraakwerken? Wat voor soort afbraakwerken kunnen we onderscheiden? En wat kost dat? Vind het antwoord op al je vragen in dit artikel.

Ben je op zoek naar een afbraakfirma en prijzen? Kom direct in contact met meerdere vakmannen tegelijk en vergelijk hun tarieven.

Vergelijk gratis tot 5 offertes

Afbraakwerken richtpijs in 2024

De prijs voor een totale afbraak bedraagt tussen de € 40 – 55 per vierkante meter.

Het prijskaartje voor afbraakwerken wordt echter beïnvloed door verschillende factoren. De slooppremie, de eventuele aanvraag van vergunningen, het soort afbraakwerken en ook de oppervlakte spelen allemaal een belangrijke rol. Verder bepalen de hoeveelheid bouwafval en de kosten voor het huren van 1 of meerdere afvalcontainers de afbraakwerken prijzen.

Kostprijs afbraakwerken

Onderstaande tabel geeft je alvast een idee van de richtprijzen naargelang het soort afbraakwerken dat je laat uitvoeren.

Soort afbraakwerken Prijzen
Slopen binnenmuren € 15 – 25 per m²
Verwijderen plafonds, vloeren en wanden € 7 per m²
Afbreken tot fundering € 30 – 35 per m²
Alles afbreken € 40 – 55 per m²

Afbraak woning: wat bepaalt de prijs?

Voor het slopen van binnenmuren betaal je gemiddeld een prijs tussen de 15 en 25 euro per m². Terwijl het verwijderen van plafonds, vloeren en wanden al kan vanaf een prijskaartje van 7 euro per m². De prijs voor afbraak woning tot aan de fundering schommelen tussen de 30 en 35 euro per m².

Wil je een volledig nieuwe constructie zetten? Dan moet alles afgebroken worden, ook de draagconstructie zelf. In dat geval kan je je verwachten aan een prijs tussen 40 en 55 euro per m², afhankelijk van de aannemer die je inschakelt.

Vergelijk prijzen afbraakwerken

Vergunning nodig in 2024?

In de meeste gevallen dien je een vergunning aan te vragen voor je afbraakwerken. Wanneer je van plan bent om een pand te slopen dat zonder vergunning gebouwd is of dat volgens de inventaris van het bouwkundig erfgoed niet bestaat, mag je slopen zonder vergunning. Het pand mag dan wel maar maximaal 100 m² groot zijn en geen historische of esthetische waarde hebben.

Bouwvakkers bekijken sloopplannen

Premie afbraakwerken

Als je sloopt om daarna opnieuw te bouwen kan je een zogenaamde Sloop- en heropbouwpremie aanvragen. Het gaat om een tegemoetkoming ter waarde van 7.500 euro.

Daarnaast kan je een Overkoepelende renovatiepremie aanvragen. Die bedraagt 20 tot 30 % van het geïnvesteerde bedrag als je binnen- en buitenmuren en bestaande draagvloeren in slechte staat afbreekt ten gunste van een meer stabiele heropbouw.

Is het te slopen pand 10 jaar of ouder? In dat geval kan je ook aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief van 6 %. Onlangs werd beslist om deze tijdelijke maatregel sinds 2021 blijvend te maken. Dus voortaan kan je voor sloop- en heropbouwwerken steeds rekenen op het verlaagd btw-tarief.

Soorten afbraakwerken

Er zijn oneindig veel werkzaamheden die onder de noemer afbraakwerken vallen. Van het verwijderen van de mazouttank tot het uitbreken van een badkamer en de sloop van een industriële machine.

We bespreken hieronder de meest gangbare soorten afbraakwerken.

Kleine afbraakwerken

Het betreft de gedeeltelijke afbraak van een bestaand pand, meestal binnen in een woning of een ander gebouw.

Binnenafbraak

Binnenafbraak is dikwijls nodig om verouderde huizen nieuw leven in te blazen en ze van een meer eigentijdse, praktischere indeling te voorzien. Hierbij bepaalt de vakman welke muren, ramen en deuren er gesloopt kunnen worden, zonder de draagconstructie van de woning in gevaar te brengen.

Het kan hier gaan om de sloop van (tussen)muren, raamopeningen, trappen of volledige ruimtes, zoals een badkamer, keuken of zolder.

Gedeeltelijke afbraakwerken

Grote afbraakwerken

Onder grote afbraakwerken verstaan we de volledige afbraak van een woning, een (industrieel) pand of een openbare constructie.

Afbraak huis

Heb je een oude woning gekocht omwille van de locatie of wil je de huidige woning afbreken om op dezelfde plaats een nieuw, modern huis te bouwen? In dat geval moet het pand volledig afgebroken worden om de grond opnieuw bouwklaar te maken.

Oude alleenstaande woning afbreken

Afbraak industriële gebouwen

De afbraak van industriële gebouwen is echt iets voor een gespecialiseerd bedrijf. Het betreft doorgaans complexe beton- en metaalconstructies, waarvoor speciaal aangepaste apparatuur vereist is.

Industriële machines, zoals smeltovens, persen, walsen en snijlijnen slopen, valt ook onder afbraakwerken.

Afbraak infrastructuren

Infrastructuren zijn openbare constructies die door een groot publiek benut worden. De afbraak en heropbouw van infrastructuren, zoals bruggen, parkings of wegen is echt een klus voor ervaren vakmannen die naast kennis van afbraakwerken ook kennis hebben van grondwerken. Om het vrijgekomen terrein na afloop van de afbraakwerken terug bouwklaar te maken.

Grond- en afbraakwerken

Grond- en afbraakwerken hangen nauw met elkaar samen. Per slot van rekening dienen na afbraakwerken altijd grondwerken uitgevoerd te worden. Zo is de beschikbare grond opnieuw klaar voor een nieuwe constructie.

Grondwerken na sloop

Asbest verwijderen

Asbest bevat vezels die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Het verwijderen van asbest kan je daarom niet zomaar zelf en/of zonder vergunning doen. Wil je golfplaten, buizen of leien die in goede staat verkeren en asbest bevatten verwijderen? Dat mag je wel zelf doen, omdat hier minder risico voor je gezondheid aan verbonden is.

Opletten voor ongezond asbest bij sloop oude gebouwen

Mazouttank verwijderen

Ook het verwijderen van je mazouttank valt onder afbraakwerken dat met de nodige ervaring en vakkennis uitgevoerd moet worden.

Binnen de vijf jaar na buitengebruikstelling van je mazouttank ben je verplicht om hem te laten neutraliseren en te verwijderen. Alleen wanneer het verwijderen van de tank zou kunnen leiden tot instabiele grond, mag je hem laten zitten. Hij wordt dan opgevuld met bioschuim of zand om instorting te voorkomen.

Afbraakwerken: aandachtspunten

De kostprijs voor afbraakwerken wordt hoofdzakelijk bepaald door de omvang en het soort werken dat je laat uitvoeren. Toch zijn er ook andere punten, zoals de eventuele huur van een container of de afvoer van je bouw- en sloopafval door een professionele firma.

Ontvang advies en vergelijk offertes

Met of zonder containerverhuur

Bij afbraakwerken komt er puin en ander bouwkundig afval vrij. Een container komt goed van pas als tijdelijke opslagplaats voor al je afval, maar brengt uiteraard een extra kost met zich mee.

Denk goed na over de omvang van de sloopwerken voor je een container huurt. Als het om

  • Relatief kleine sloopwerken: hier volstaat een container van 10 tot 15 m³.
  • Grotere afbraakwerken: daarvoor huur je best een container van 30 m³.

Afvoer bouw- en sloopafval

Heb je een container gehuurd voor de afvoer van je bouw- en sloopafval? Je moet hem dan vaak één of meerdere keren laten legen. Houd er rekening mee dat je betaalt per keer dat de container van jou thuis naar de afvalplaats getransporteerd wordt. Hoe vaker je de container laat legen, hoe hoger de prijs op je eindfactuur.

Container voor afval van sloopwerken

Aannemer afbraakwerken: vraag en vergelijk prijzen

Stap niet zomaar met de eerste de beste aannemer in zee. Vraag gerust vrijblijvende offertes aan bij meerdere bedrijven gespecialiseerd in afbraakwerken. Vergelijk onderling hun service en tarieven.

Wil je sloopwerken laten uitvoeren? Vergelijk direct meerdere offertes tegelijk via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Afbraakwerken - Vraag advies & offertes om te vergelijken
1*. Welk type afbraakwerken wenst u?
2*. Wenst u ook andere diensten?
3*. Wanneer wenst u de afbraakwerken te laten uitvoeren?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.