Elektriciteitswerken: prijzen en soorten

Elektriciteitswerken zijn haast ondenkbaar bij de renovatie van een bestaande woning of de bouw van een nieuw huis. Deze werken dienen veilig uitgevoerd te worden, zodat jij je vandaag en later geen zorgen hoeft te maken.

Een elektricien inschakelen is dus aangeraden. Lees in dit artikel meer over de verschillende soorten algemene elektriciteitswerken en voor welke werken je best een elektricien contacteert.

Via onze offertepagina vind je snel en eenvoudig vakmannen in je regio en kan je makkelijk prijzen vergelijken.

Vergelijk gratis tot 5 offertes

Wat zijn algemene elektriciteitswerken?

elektriciteitswerken

Ten eerste zijn er heel wat werken die onder de noemer algemene elektriciteitswerken vallen.

Algemene elektriciteitswerken omvatten de grotere werken zoals het plaatsen van een volledig nieuwe elektriciteitsinstallatie. Dus ook het leggen van elektriciteitleidingen valt onder dit soort werken.

Elektriciteit nieuwbouw

Bij algemene elektriciteitswerken voor je nieuwe woning komt heel wat te kijken. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden. Bovendien moet je goed nadenken over alle elektriciteitsvoorzieningen die je wilt in je woning.

Daarom is het aangeraden om vooraf goed na te denken over de elektriciteitsplannen. Indien je hier zelf kennis van hebt kun je het zelf maken, maar je kan ook de hulp van een professionele elektricien inschakelen.

Een elektricien zal daarnaast ook verantwoordelijk zijn voor het leggen van elektriciteit voor je nieuwe woning. Daarbij hoort de plaatsing van de zekeringkast, de elektriciteitsmeter en de differentieelschakelaar.

Elektriciteit renovatie

Koop je een oude woning, dan moet je de elektriciteit vaak gedeeltelijk of volledig te laten vernieuwen. Dit noemen we een elektrische installatie conform maken. Als je de elektriciteit in één ruimte wil laten vernieuwen, kan dat natuurlijk ook.

Bij een renovatie van de elektrische installatie in je woning hoort meestal:

  • het oplossen van elektrische storingen
  • het verplaatsen van de meterkast
  • het vervangen van oude kabels
  • de installatie van de verwarming op het elektriciteitsnet
  • enzovoort

Elektrische keuring

Weet je niet zeker of je elektrische installatie nog veilig is? Een elektrische keuring kan je daar snel een antwoord op geven. Je bent namelijk verplicht om iedere 25 jaar een elektrische keuring te laten uitvoeren. Indien de elektrische installatie van je woning niet meer veilig is, zal die afgekeurd worden. In dat geval is het aangeraden om de installatie volledig te laten vernieuwen. Vergeet je installatie dus niet op tijd een keuring te laten ondergaan.

algemene elektriciteitswerken

Thuisbatterij voor zonnepanelen

Indien je je zonnepanelen wil combineren met een thuisbatterij, kan je ook een beroep doen op een ervaren elektricien. Door een thuisbatterij te laten installeren zal de extra energie opgeslagen worden in een accu, waardoor je geen energie verliest en minder gebruik zal moeten maken van het elektriciteitsnet.

Er is echter een groot verschil tussen verschillende soorten thuisbatterijen. Contacteer een elektricien voor meer specifieke uitleg voor de installatie van jouw thuisbatterij.

Laadpaal

Bij een elektrische wagen kan je kiezen voor de installatie van een laadpaal aan huis. Ook voor deze werkzaamheid kan je een elektricien inschakelen. Die zal alle maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de laadpalen naadloos worden aangesloten op je elektrische installatie. Laadpalen verschillen onderling waardoor de installatie net iets anders zal zijn voor elke soort.

Vind een elektricien in jouw buurt

Domoticasysteem

Domoticasystemen krijgen steeds vaker de voorkeur in veel gezinnen. Ze bieden je de mogelijkheid om van op afstand of vanaf je smartphone de verlichting, de verwarming en zelfs de gordijnen in je huis te bedienen.

Kies voor een ervaren elektricien voor de installatie van je domoticasysteem. Het is namelijk geen eenvoudige klus aangezien veel domoticasytemen op verschillende manieren werken (kabels of wifi). Daarnaast hebben ze verschillende toepassingen, zoals bewakingscamera’s en alarmsystemen, waardoor de elektrische installatie ingewikkelder kan zijn.

Kleine elektriciteitswerken

Een elektricien kan je zeker ook helpen bij kleinere elektriciteitswerken. Sommige van deze klussen kunnen makkelijk lijken, maar als je er geen ervaring mee hebt kan het al snel een ingewikkelde taak zijn. Je kan een elektricien inschakelen voor de volgende kleine, algemene elektriciteitswerken:

elektricien

Industriële elektriciteitswerken

Industriële, algemene elektriciteitswerken zijn een speciaal type werkzaamheid waar niet iedere elektricien mee vertrouwd is. De reden daarvoor is dat bij industriële werken ook industriële apparaten aangesloten moeten worden. Die zijn een pak krachtiger dan de apparaten of de algemene elektrische installatie van een woonhuis.

Elektriciteitswerken prijzen in België

De prijzen voor algemene elektriciteitswerken is erg afhankelijk van het soort werk dat je laat uitvoeren. Gemiddeld zijn de tarieven die een elektricien handelt gelijk aan € 35 à € 40 per uur. Voor sommige werken zal een elektricien een prijs berekenen afhankelijk van het soort werk en de grootte ervan.

Je kan je afvragen waarom er een hoge prijs verbonden is aan kleine werken. Dat komt omdat in die prijs ook de verplaatsingskosten en materiaalkosten verwerkt zijn.

Hieronder vind je een tabel met een overzicht van veel voorkomende algemene elektriciteitswerken en de bijbehorende prijs. Hou rekening met het feit dat deze prijzen slechts gemiddelden zijn en dat de ze erg kunnen variëren afhankelijk van de ervaring van een elektricien, de tarieven die een zelfstandige hanteert of de tarieven die aan een bedrijf vasthangen.

Soort elektriciteitswerken Richtrijzen (incl. btw)
Elektriciteit nieuwbouw € 7.000 – 10.000
Elektriciteit renovatie € 8.000 – 10.000
Domoticasysteem € 6.500
Thuisbatterij voor zonnepanelen € 900 – 2.500
Laadpaal € 400 – 1.000
Stopcontact aansluiten € 30 – 120
Verlichting aansluiten € 150 per lichtpunt
Meterkast vervangen € 350 – 550

Is er een premie voor elektriciteitswerken?

Elektriciteitswerken materiaal

Ook voor algemene elektriciteitswerken kan je premies krijgen van de Vlaamse overheid. Indien je de elektriciteit vernieuwt bij een renovatie of een geheel nieuwe elektrische installatie wil plaatsen kom je in aanmerking voor een renovatiepremie. Let op: daarvoor moet je woning minstens 30 jaar oud zijn.

Bovendien kunnen ook gemeente en provincie premies aanbieden voor (algemene) elektriciteitswerken. Bekijk daarvoor zeker de website van de Vlaamse overheid.

Vergelijk offertes voor elektriciteitswerken en maak zo je keuze

Door offertes te vergelijken kan je een erkend elektricien kiezen voor de uitvoering van de werkzaamheden die jij nodig hebt. Vergelijk zeker meerdere elektriciens en let op hun ervaring met de verschillende soorten werken die je wil laten uitvoeren.

Via onderstaand formulier kan je tot 5 elektriciens in jouw regio vergelijken. Je ontvangt de eerste prijsvoorstellen al binnen een paar dagen. Handig, toch?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type elektriciteitswerken zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.