Vochtbestrijding

Vochtproblemen zijn als het ware een plaag. Heb je last van condensatie, vochtvlekken of schimmels? Snel handelen is dan de boodschap. Vocht brengt niet alleen structurele schade aan je woning maar ook jouw gezondheid in gevaar. Een vochtbestrijder beschikt gelukkig over de nodige kennis en ervaring om jouw probleem snel de kop in te drukken.
 

Vind de oorzaak van je vochtprobleem


 

Hoe gevaarlijk is zwarte schimmel? De wetenschappelijke naam voor zwarte schimmel is Stachybotrys Chartarum. Wie in een vochtig of slecht geventileerd huis woont, heeft er misschien al kennis mee gemaakt. Maar hoe gevaarlijk is zwarte schimmel? Wij zochten het voor u uit. Hoe komen schimmels tot stand? Schimmelsporen bevinden zich zowat overal. Wanneer je ’s…

Verder lezen

Een muffe geur in huis? Meestal liggen kleine vochtproblemen hier aan de oorzaak van. Met een paar handige tips kun je hier echter éénvoudig komaf van maken. Lukt dit niet? Dan is het advies en de analyse van een ervaren vochtspecialist nodig.

Verder lezen

Kelderdrainage is één van de meest efficiënte behandelingen bij hardnekkige vochtproblemen. Ontdek wanneer je kelderdrainage best toepast en welke technieken mogelijk zijn.

Verder lezen

Vochtproblemen ontstaan dikwijls in de kelder. Een onderbroken vochtkeringslaag of een slechte ventilatie kan al snel leiden tot opstijgend grondvocht. Ontdek 6 praktische tips om een vochtige kelder droog te maken.

Verder lezen

Grondwater in de kelder wordt meestal veroorzaakt bij een hevige regenval. Een adequate behandeling is noodzakelijk wil je gezondheidsklachten vermijden. Grondwater kan je in de kelder verwijderen op drie verschillende manieren.

Verder lezen

Vocht in de kelder? Gelukkig bestaan er heel wat mogelijkheden om dit te bestrijden. Ventileren, injecteren, bekuipen, draineren,… ontdek de beste vochtbehandeling voor jouw situatie.

Verder lezen

Een slecht geventileerde kelder leidt niet alleen tot muffe geuren en schimmel. Ook je gezondheid zal eronder lijden. Wij geven je 7 redenen waarom een goede ventilatie in de kelder noodzakelijk is.

Verder lezen

Heb je vochtproblemen in je huurwoning? Afhankelijk van het vochtprobleem kan ofwel de huurder of verhuurder voor de kosten opdraaien. De wetgeving hierover is zeer duidelijk.

Verder lezen

Zwarte schimmelvlekken naas de douche wijzen op een condensatieprobleem in de badkamer. Een slechte ventilatie ligt hier aan de oorzaak van. Ventilatiesystemen kunnen de oplossing bieden.

Verder lezen

Heel wat mensen zijn nog wat terughoudend voor spouwmuurisolatie uit schrik dat het tot vochtproblemen leidt. Wij stellen je gerust.

Verder lezen

Dit zijn de meestvoorkomende vochtproblemen

  1. Opstijgend vocht: Dit vochtprobleem begint op grondniveau, gewoonlijk in de kelder. De redenen hiervoor kunnen divers zijn. Meestal zul je dit vochtprobleem ervaren bij woningen die gebouwd werden voor 1950. Deze woningen werden niet voorzien van een vochtwerende laag waardoor er vocht via de muren kan binnendringen.Dit betekent echter niet dat nieuwbouwwoningen niet het slachtoffer kunnen worden van opstijgend vocht. Is er een onderbreking in de vochtkeringslaag, dan kan dit eveneens tot vochtproblemen leiden.
  2. Doorslaand vocht: Is je buitenmuur poreus, dan wordt je waarschijnlijk geconfronteerd met doorslaand vocht. Een vochtige buitenmuur behandel je best zo snel mogelijk. Dit kan namelijk het betonijzer in je gewapend beton ernstig verzwakken en zodoende je hele woningstructuur aantasten.Gelukkig bestaan hier een aantal oplossingen voor. De muren impregneren is zowat de efficiënste vochtbehandeling.
  3. Condensatievocht: Condensatievocht wordt veroorzaakt wanneer een ruimte slecht geventileerd wordt. De lucht in huis dient namelijk aan een bepaalde vochtigheidsgraad te beantwoorden. In een ideale situatie bevindt deze zich tussen de 50% en 70% . Je kan dit eenvoudig meten met een hygrometer. Condensatievocht merk je gewoonlijk op door de opkomst van zwarte schimmelvlekken.Condensatievocht kan je zelf bestrijden als deze nog niet te sterk aanwezig is. Je ramen even openzetten kan het probleem al verhelpen. In het ergste geval zal de plaatsing van een ventilatiesysteem noodzakelijk zijn.

Wat is de prijs voor een efficiënte vochtbestrijding?

Voor elk van bovenvernoemde vochtprobleem zijn er één of meerdere vochtbehandelingen mogelijk. Aan elk van deze vochtbehandelingen hoort een prijskaartje en deze zijn heel verschillend van elkaar. Ontdek hieronder het overzicht:

Vochtbehandeling Gemiddelde richtprijs
Muren injecteren +- €100 per lopende meter
Muren impregneren +- €10 per m²
Muren onderkappen Tussen €100 en €150 per lopende meter
Kelderdichting Tussen €4.000 en €10.000
Mechanisch ventilatiesysteem Tussen €1.500 en €6.000

Door de zware investering die vochtbestrijding kan vragen, besloot de overheid om een handje te helpen.

  1. Vlaamse Renovatiepremie: ontvang tot €3.333 voor vochtbestrijding
  2. Vlaamse Verbeteringspremie: ontvang tot €750
  3. Gemeentelijke premies: de premie die je hiervoor ontvangt is afhankelijk van je gemeente.