Vochtbestrijding

Vochtproblemen zijn als het ware een plaag. Heb je last van condensatie, vochtvlekken of schimmels? Snel handelen is dan de boodschap. Vocht brengt niet alleen structurele schade aan je woning maar ook jouw gezondheid in gevaar. Een vochtbestrijder beschikt gelukkig over de nodige kennis en ervaring om jouw probleem snel de kop in te drukken.

Dit zijn de meestvoorkomende vochtproblemen

  1. Opstijgend vocht: Dit vochtprobleem begint op grondniveau, gewoonlijk in de kelder. De redenen hiervoor kunnen divers zijn. Meestal zul je dit vochtprobleem ervaren bij woningen die gebouwd werden voor 1950. Deze woningen werden niet voorzien van een vochtwerende laag waardoor er vocht via de muren kan binnendringen.Dit betekent echter niet dat nieuwbouwwoningen niet het slachtoffer kunnen worden van opstijgend vocht. Is er een onderbreking in de vochtkeringslaag, dan kan dit eveneens tot vochtproblemen leiden.
  2. Doorslaand vocht: Is je buitenmuur poreus, dan wordt je waarschijnlijk geconfronteerd met doorslaand vocht. Een vochtige buitenmuur behandel je best zo snel mogelijk. Dit kan namelijk het betonijzer in je gewapend beton ernstig verzwakken en zodoende je hele woningstructuur aantasten.Gelukkig bestaan hier een aantal oplossingen voor. De muren impregneren is zowat de efficiënste vochtbehandeling.
  3. Condensatievocht: Condensatievocht wordt veroorzaakt wanneer een ruimte slecht geventileerd wordt. De lucht in huis dient namelijk aan een bepaalde vochtigheidsgraad te beantwoorden. In een ideale situatie bevindt deze zich tussen de 50% en 70% . Je kan dit eenvoudig meten met een hygrometer. Condensatievocht merk je gewoonlijk op door de opkomst van zwarte schimmelvlekken.Condensatievocht kan je zelf bestrijden als deze nog niet te sterk aanwezig is. Je ramen even openzetten kan het probleem al verhelpen. In het ergste geval zal de plaatsing van een ventilatiesysteem noodzakelijk zijn.

Wat is de prijs voor een efficiënte vochtbestrijding?

Voor elk van bovenvernoemde vochtprobleem zijn er één of meerdere vochtbehandelingen mogelijk. Aan elk van deze vochtbehandelingen hoort een prijskaartje en deze zijn heel verschillend van elkaar. Ontdek hieronder het overzicht:

Vochtbehandeling Gemiddelde richtprijs
Muren injecteren +- €100 per lopende meter
Muren impregneren +- €10 per m²
Muren onderkappen Tussen €100 en €150 per lopende meter
Kelderdichting Tussen €4.000 en €10.000
Mechanisch ventilatiesysteem Tussen €1.500 en €6.000

Door de zware investering die vochtbestrijding kan vragen, besloot de overheid om een handje te helpen.

  1. Vlaamse Renovatiepremie: ontvang tot €3.333 voor vochtbestrijding
  2. Vlaamse Verbeteringspremie: ontvang tot €750
  3. Gemeentelijke premies: de premie die je hiervoor ontvangt is afhankelijk van je gemeente.