Vochtbestrijding: soorten vochtproblemen, prijs en premies

Vochtproblemen zijn als het ware een plaag. Heb je last van condensatie, vochtvlekken of schimmels? Snel handelen is dan de boodschap. Vocht brengt niet alleen structurele schade aan je woning maar ook jouw gezondheid in gevaar. Een vochtbestrijder beschikt gelukkig over de nodige kennis en ervaring om jouw probleem snel de kop in te drukken.

Dit zijn de meestvoorkomende vochtproblemen

  1. Opstijgend vocht: Dit vochtprobleem begint op grondniveau, gewoonlijk in de kelder. De redenen hiervoor kunnen divers zijn. Meestal zul je dit vochtprobleem ervaren bij woningen die gebouwd werden voor 1950. Deze woningen werden niet voorzien van een vochtwerende laag waardoor er vocht via de muren kan binnendringen.Dit betekent echter niet dat nieuwbouwwoningen niet het slachtoffer kunnen worden van opstijgend vocht. Is er een onderbreking in de vochtkeringslaag, dan kan dit eveneens tot vochtproblemen leiden.
  2. Doorslaand vocht: Is je buitenmuur poreus, dan wordt je waarschijnlijk geconfronteerd met doorslaand vocht. Een vochtige buitenmuur behandel je best zo snel mogelijk. Dit kan namelijk het betonijzer in je gewapend beton ernstig verzwakken en zodoende je hele woningstructuur aantasten.Gelukkig bestaan hier een aantal oplossingen voor. De muren impregneren is zowat de efficiënste vochtbehandeling.
  3. Condensatievocht: Condensatievocht wordt veroorzaakt wanneer een ruimte slecht geventileerd wordt. De lucht in huis dient namelijk aan een bepaalde vochtigheidsgraad te beantwoorden. In een ideale situatie bevindt deze zich tussen de 50% en 70% . Je kan dit eenvoudig meten met een hygrometer. Condensatievocht merk je gewoonlijk op door de opkomst van zwarte schimmelvlekken.Condensatievocht kan je zelf bestrijden als deze nog niet te sterk aanwezig is. Je ramen even openzetten kan het probleem al verhelpen. In het ergste geval zal de plaatsing van een ventilatiesysteem noodzakelijk zijn.

Wat is de prijs voor een efficiënte vochtbestrijding?

Voor elk van bovenvernoemde vochtprobleem zijn er één of meerdere vochtbehandelingen mogelijk. Aan elk van deze vochtbehandelingen hoort een prijskaartje en deze zijn heel verschillend van elkaar. Ontdek hieronder het overzicht:

Vochtbehandeling Gemiddelde richtprijs
Muren injecteren +- €100 per lopende meter
Muren impregneren +- €10 per m²
Muren onderkappen Tussen €100 en €150 per lopende meter
Kelderdichting Tussen €4.000 en €10.000
Mechanisch ventilatiesysteem Tussen €1.500 en €6.000

Ontvang een GRATIS vochtdiagnose

Door de zware investering die vochtbestrijding kan vragen, besloot de overheid om een handje te helpen.

  1. Vlaamse Renovatiepremie: ontvang tot €3.333 voor vochtbestrijding
  2. Vlaamse Verbeteringspremie: ontvang tot €750
  3. Gemeentelijke premies: de premie die je hiervoor ontvangt is afhankelijk van je gemeente.

Schimmel in huis

Heb je last van schimmel in huis? Dat is een duidelijk teken van een vochtprobleem. Schimmel in huis komt veel voor en is gelukkig goed te bestrijden door de oorzaak van het probleem grondig aan te pakken.

Schimmel wordt altijd veroorzaakt door een teveel aan vocht, want schimmels kunnen zich alleen ontwikkelen in vochtige omstandigheden. Je kunt er dus zeker van zijn dat je een vochtprobleem hebt als je schimmels op de muur ziet, of dit nu zwarte , witte of rode schimmel is.

Schimmel in de badkamer

Schimmelsporen komen je huis binnen via open ramen en deuren. Deze sporen hoeven zich echter niet altijd te ontwikkelen tot schimmel. Hiervoor hebben de sporen een vochtige omgeving nodig. Veel mensen krijgen last van schimmels in de badkamer.

Dit wordt meestal veroorzaakt door een gebrekkige ventilatie. De vochtige lucht kan niet voldoende worden afgevoerd en gaat hierdoor condenseren tegen de muren. De muren worden vochtig en vormen zo een uitstekende voedingsbodem voor schimmels.

Zwarte vs. witte schimmel

Zwarte schimmel is een stuk schadelijker dan witte schimmelsoorten. Zwarte schimmelsoorten groeien op oppervlakten en dringen onder het oppervlak door om daar ernstige schade te veroorzaken.

Ook zijn deze schimmels schadelijk voor de gezondheid en veroorzaken deze onder andere klachten aan de luchtwegen. Witte schimmelsoorten kunnen juist makkelijk verwijdert worden en vormen een minder groot probleem.

Enkele efficiënte vochtoplossingen

Afhankelijk van het soort vocht waar je last van hebt, kun je dit op verschillende manieren bestrijden.

Maak komaf van je vochtprobleem

Injecteren muren

Opstijgend vocht kun je bestrijden door de muren te injecteren. Hierbij worden er gaten geboord in de vochtige muren. Door de gaten wordt een vochtwerende gel geïnjecteerd waardoor het vocht niet langer door de muren heen naar boven kan trekken. De gel zorgt ervoor dat de muur op den duur gaat uitdrogen.

Impregneren muren

Heb je te maken met doorslaand vocht? Dan is het doorgaans een goede oplossing om de muren te impregneren. Bij het impregneren van de gevel wordt een waterwerende laag aangebracht op de buitenmuur.

Deze techniek kan ook ingezet worden bij doorslaand vocht, omdat dit een preventieve vorm van vochtbestrijding is. Het is belangrijk dat er geen schade aan de gevel is en dat deze proper is voordat de muren geïmpregneerd kunnen worden.

Vocht in de kelder

Vocht in de kelder is een veelvoorkomend en vervelend probleem. Je lost dit probleem het liefst zo snel mogelijk om, want een vochtige kelder zorgt voor een ongezond leefklimaat.

Ook worden je spullen aangetast door het vocht, daalt de waarde van je huis, kan vocht leiden tot ongedierte en onaangename geuren. Het vocht kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om condensvocht dat ontstaat door temperatuurwisselingen en een slechte ventilatie, grondvocht of vocht door slechte drainage.

Hoe vocht in de kelder oplossen?

Hoe je afkomt van een vochtige kelder, is afhankelijk van de oorzaak. Condensvocht in de kelder is één van de meest eenvoudige problemen om op te lossen. Door de ventilatie kelder te vergroten en de temperatuur constant te houden kom je hier gemakkelijk vanaf.

Slechte drainage kan verholpen worden door de afvoer of waterleiding te repareren. Grondvocht kan tegengegaan worden door de eerdergenoemde injecteermethode van de muren.

Kelderdrainage

Staan er plassen water in de kelder? Dan heb je een drainagesysteem nodig om van dit overtollige vocht af te komen. Drainagesystemen komen in allerlei vormen en maten, van basic systemen tot volledig geïntegreerde systemen die ervoor zorgen dat zowel vloeren als muren volledig droog blijven.

Het is niet altijd noodzakelijk om voor een volledige kelderdrainage te kiezen. Soms zijn er slechts enkele scheuren verantwoordelijk voor jouw vochtprobleem. Je doet er goed aan om verschillende vochtbestrijders te contracteren om geen onnodige kosten te maken.

Kelder ventileren

Niet alle kelders zijn voorzien van een raampje dat open kan voor natuurlijke ventilatie. Ventilatieroosters kunnen een oplossing bieden, maar als er vochtgevoelige spullen in je kelder staan bieden deze geen soelaas en heb je baat bij een ventilatiesysteem.

Extra tips om een vochtige kelder droog te maken

Er zijn nog een aantal kleine aanpassingen die je in de kelder kunt maken die al een groot verschil kunnen maken op het vochtigheidsniveau. Door kieren en scheuren te dichten en te behandelen met een waterdichte pleister kun je voorkomen dat vocht je woning binnendringt. Ook kun je de vloer afwerken met een waterdichte laag.

Behandel het vocht in je kelder

Opstijgend vocht bestrijden

Veelgestelde vragen over vochtbestrijding in huis

Vochtbestrijding in huis is iets waar veel mensen mee te maken krijgen. We wonen nu eenmaal in een redelijk vochtig land. Er zijn een aantal vragen die ons regelmatig gesteld worden en waarop we het antwoord delen.

Huurder vs. eigenaar: wie betaalt de vochtbestrijding?

Heb je vochtproblemen in je huurwoning ontdekt? Dan is het belangrijk om direct in actie te komen. Wanneer de oorzaak van het vocht afkomstig is van optrekkend of doorslaand vocht gaat het om een bouwkundig probleem en is de huisbaas verantwoordelijk voor de kosten.

De huisbaas is volgens de wet verplicht om de woning in goede staat van onderhoud te leveren en deze als dusdanig te beheren tijdens de duur van jullie overeenkomst. Sommige onderhoudswerken kunnen ten laste komen van de huurder. Dit staat vastgelegd in jullie huurcontract.

Leidt spouwmuurisolatie tot vochtproblemen?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel: nee, een goed uitgevoerde spouwmuurisolatie leidt niet tot vochtproblemen. Het gaat vocht en schimmel juist tegen.

Wel kan het zo zijn dat de spouwmuurisolatie een al bestaand probleem aan het licht brengt, omdat het vocht opeens niet meer afgevoerd kan worden via de spouwmuur.