Water in kelder: oorzaken en gevolgen

Water in kelder

Water in kelder hebben; het is niet enkel een uitspraak om aan te geven dat je lange broek te kort is, maar ook een hardnekkig probleem bij veel huishoudens. Hoe komt het water in jouw kelder? En wat zijn de gevolgen?

Als er water in je kelder ontstaat, is het vaak onduidelijk waar de oorzaak van het probleem ligt. Bovendien is het bijna altijd een opeenstapeling van factoren. Water in kelder komt meestal tot stand door een combinatie van een hoge grondwaterstand enerzijds en bouwtechnische problemen anderzijds.

Scheuren en spleten in keldermuur

Muren van een kelder zijn zonder bescherming niet sterk genoeg om de voortdurende belasting van het grondwater tegen te houden. Wanneer er dan ook nog eens scheuren en spleten in de muren ontstaan, heeft water nagenoeg vrij spel wanneer het gedurende een lange periode regent.

–> Ontdek hier de oorzaken, gevolgen en oplossingen van grondwater in de kelder.

Daarnaast kan ook een lek voor water in de kelder zorgen. Zo zijn lekken in de waterleiding of beschadigde rioolbuizen soms ook boosdoeners. Rioolbuizen kunnen scheuren door een verzakking en daardoor komt er water in de onderste kamer van je huis.

Extreme water in kelder

Een extreem voorbeeld van water in je kelder: de schimmels staan overal.

Speciale apparatuur nodig

Het vervelende aan lekken is dat het moeilijk zichtbaar is waar het echte probleem zich voordoet, zeker omdat die leidingen vaak niet zichtbaar zijn. Om het lek te vinden kan je een warmtecamera gebruiken, maar meestal moet er echt speciale apparatuur bij gehaald worden.

Een laatste, veel voorkomende oorzaak is een slechte ventilatie. Hierdoor kan er condensatie ontstaan, waardoor er vocht in de kelder komt. In extreme gevallen wordt een opeenstapeling van vocht dan ook echt een plas water.

Water in kelder: gevolgen

Is het nu zo erg dat er een plas water in je kelder staat? Of mag je dit probleem gewoon negeren de plas steeds opkuisen? Het antwoord is: ja, water in je kelder is een ernstig probleem.

Het brengt namelijk enkele grote gevolgen met zich mee. Die gevolgen hebben niet enkel betrekking op je huis, maar ook op je gezondheid. Het is dus noodzakelijk om zo snel mogelijk komaf te maken met water in kelder. Enkele gevolgen hiervan zijn deze:

    • Hoge luchtvochtigheid
    • Gezondheidsproblemen door een hoge luchtvochtigheid
    • Problemen met de vloer: rot hout, vochtige betonvloer…
    • Aftakeling van de muur: verf- en pleisterlagen
    • Schimmel- en bacterievorming

Conclusie? Maak zo snel mogelijk komaf met water in je kelder! Heb je ook vocht in je huis? Lees dan onze zeven supertips!

Water in kelder: 5 beste oplossingen

Er bestaan verschillende oplossingen voor het behandelen van een kelder tegen vocht. Vaak wordt er gekozen voor ventilatie, muren injecteren, bekuiping, drainage of het verstevigen van de kimnaad. Ontdek hier meer over de 5 beste oplossingen voor vocht in de kelder.