Maak komaf met witte schimmel in je woning

Witte schimmel in een huis is een vervelend probleem. Het ziet er niet alleen vies uit, maar kan ook nog problemen veroorzaken. Het is niet enkel schadelijk voor je woning, maar heeft ook negatieve gevolgen voor je gezondheid. Het is de uitwerking en katalysator van een groter, onderliggend vochtprobleem dat aangepakt moet worden.

Wat is witte schimmel?

Witte schimmel is eigenlijk geen echte schimmel, maar salpeterzuur. Salpeterzuur ontstaat op je muren wanneer de chemicaliën in opstijgend grondwater reageren met de materialen van je muur. Deze chemicaliën vind je ook in kleine hoeveelheden terug in regenwater, waardoor ook regenwater ‘witte schimmel’ kan veroorzaken.

Het feit dat witte schimmel technisch gezien geen schimmel is, wil echter niet zeggen dat het minder schadelijk is voor je gezondheid. Salpeter is een soort zout dat vocht aantrekt. Als je het dus niet tijdig laat verwijderen, dan zal je nog veel meer vochtproblemen in huis hebben, waardoor er ook zwarte schimmel kan ontstaan. Tijdig korte metten mee maken is dus de boodschap!

Witte schimmel in huis leidt tot gezondheids en structurele problemen

Witte schimmel vs. zwarte schimmel

Hoewel witte schimmel niet echt schimmel is, is het even slecht voor je gezondheid als zwarte schimmel. Ze ontstaan beiden door vochtproblemen in huis, kunnen op veel plaatsen voorkomen en zijn lastig om weer kwijt te raken. Er zijn dus wel enkele gelijkenissen.

Toch zijn er ook een aantal verschillen tussen zwarte en witte schimmel. Ze veroorzaken verschillende risico’s en ziektetoestanden en moeten anders behandeld worden. Witte schimmel is over het algemeen makkelijker te verwijden dan zwarte schimmel en zwarte schimmel dringt sneller door in het oppervlak. Witte schimmel blijft op het oppervlak, maar trekt meer vocht aan.

De mogelijke oorzaken van witte schimmel in huis

Witte schimmel in huis kan verschillende oorzaken hebben. Salpeterzuur wordt voornamelijk veroorzaakt door grondwater of regenwater, de ammoniak en specifieke nitraatbacteriën in combinatie met je metselwerk zorgen dan voor witte schimmel op je muur. De onderliggende oorzaak van witte schimmel is in de meeste gevallen opstijgend vocht. Maar er zijn nog andere oorzaken.

Vocht in je kelder

Opstijgend vocht kan ontstaan door vocht in je kelder. Kelders zijn gevoelig voor vocht door hun hoge luchtvochtigheidsgraad en hun ligging. Grondwater en regenwater kan je kelder relatief eenvoudig binnendringen, waardoor salpeterzuur op je muren kan ontstaan. Want het vocht dat je kelder is binnengedrongen, kan na verloop van tijd stijgen.

Doorslaand vocht

Salpeterzuur op de muren kan naast opstijgend vocht, ook veroorzaakt worden door doorslaand vocht. Doorslaand vocht is vocht dat via je gevel naar binnendringt. De kans dat dit gebeurt is groter, als je gevel niet of al een lange tijd niet meer geïmpregneerd werd. Ook als er sprake is van beschadigingen aan je gevel, kan regenwater via deze plekken je woning binnendringen.

Slecht onderhouden raamkozijnen

Als je raamkozijnen al lang niet meer onderhouden werden en deze beschadigd zijn, dan kan regenwater ook langs daar naar binnen en kan dit uiteindelijk zorgen voor witte schimmelvorming op de muur. Daarom is het belangrijk dat je ook tijdig je kozijnen laat onderhouden!

Lekkages

Wanneer je last hebt van lekkages door bijvoorbeeld een slecht onderhouden dakgoot, dan kan het regenwater via je gevelmuur binnendringen en zo witte schimmel veroorzaken. Daarom is het belangrijk om tijdig je dakgoot te laten herstellen als deze stuk is. Ook andere lekkages, zoals een defecte rioolbuis of een lekkende schoorsteen kunnen witte schimmel veroorzaken.

Wat zijn de negatieve gevolgen van witte schimmel in huis?

Witte schimmel is geen echte schimmel maar eigenlijk salpeterzuur of waterstofnitraat. Een kleurloze tot gele vloeistof die ook in kleine hoeveelheden in de atmosfeer wordt aangetroffen als producten van onweer.

Vroeger werd salpeter gewonnen uit nitraathouden aarde in oude stallen. Daarna werd het gefilterd zodat men kaliumnitraat overhield. Dit werd gebruikt voor het pekelen van vlees of voor het maken van buskruit. Vandaag wordt het gebruikt nog steeds toegepast in de explosievenindustrie, maar ook voor het maken van kunstmeststof.

Het is een zout dat vocht aantrekt, zelfs het vocht in de lucht. Dit kruipt dan in de muren en verspreid zich verder. Wanneer het in contact komt met zuurstof, ontstaat de pluizige en kristalachtige structuur die zo herkenbaar is.

Gevolgen voor je woning Gevolgen voor je gezondheid
Lelijk Ademhalingsproblemen en hoesten
Houdt vochtproblemen in stand door aantrekkingskracht van zout Blindheid (na langdurige blootstelling)
Brandwonden
Maagklachten
Trekt huisstofmijt en ongedierte aan
Weefselbeschadigingen

Hoe bestrijd je schimmel in je woning?

  • Meestal starten we met een uitvoerige lucht- en geuronderzoek om de luchtvochtigheid en het salpetergehalte te meten.
  • Daarna gaan we op zoek naar waar het vocht vandaan komt. Het is niet voldoende om te schimmel enkel binnenshuis te verwijderen. Het probleem dient grondig aangepakt te worden bij de bron.
  • Wanneer je de witte aanslag enkel oppervlakkig bestrijdt, is er de kans dat het terugkeert en dat je woning uiteindelijk ernstige beschadigingen oploopt.

Voorkom ernstige schade aan je woning en de gezondheid van je gezin!

Vraag raad aan een expert

Pas nadat de oorzaak is opgespoord, kan je de schimmel grondig verwijderen.
Hoe witte schimmel in huis bestrijden?

  1. Verwijder de muurbekleding.
  2. Borstel of steek de schimmel zo goed mogelijk van de muur af.
  3. Reinig de muur met een product dat hiervoor bestemd is (hiervoor zijn er kant- en klare producten verkrijgbaar)

Er zijn nog enkele dingen die je zelf kan doen om dergelijke problemen te voorkomen.

  1. Ventileer dagelijks je woning. Dit zorgt tevens ook voor een betere luchtkwaliteit.
  2. Laat de temperatuur niet te laag zakken om condensatie te voorkomen (niet onder 15° Celsius).
  3. Beperk vochtproductie in huis (afzuigkap in de keuken steeds gebruiken, was niet laten drogen binnenshuis).