Vocht in huis oplossen? Volg deze 7 tips

Vocht in huis oplossen
Vocht in huis is een wijdverspreid fenomeen. Het is ook steeds een heel gedoe om van een vochtprobleem af te geraken. Daarom is het beter te voorkomen dan te genezen. Hoe moet je vocht in huis oplossen? Probeer deze zeven tips eens!

Hoe vocht in huis oplossen?

Ventileer je huis

Vocht in huis oplossen door ventilatie

Net zoals een mens moet ook een huis ademen om geen vochtproblemen te krijgen.

Niet alleen jij als mens moet 24/7 ademen, je huis moet dat ook doen. Een huishouden produceert zo’n vijftien liter vocht per dag. Door je huis goed te ventileren, wijs je al dat vocht de deur!

Luchtontvochtiger

Wil je je huis een handje helpen met ventileren? Luchtontvochtigers verlagen meteen de luchtvochtigheid en maken komaf met condensvocht. Ze doen dit door vochtige lucht op te zuigen en vervolgens droge lucht uit te blazen. Tussen die twee stappen vinden nog koel- en condensprocessen plaats in het toestel. Heb je een mobiele luchtontvochtiger? Dan kan je die meteen in alle kamers zetten.

Voor onverwarmde ruimtes zoals een berging of een garage gebruik je best een absorptiedroger. Die machine verlaagt het vloeistofgehalte van een ruimte door het vocht te ‘absorberen’ in een ander materiaal. Dat is vaak een gel of een tablet, zoals lithiumchloride.

Injectiegel

Geef je muur een waterkerende laag met een injectiegel.

Ventileren is helaas soms niet genoeg. Opstijgend vocht kan bestreden worden door een vochtwerend product in de muur te spuiten. De injectiegel geeft de muur namelijk een waterkerende laag, waardoor die het water niet meer opzuigt en het vocht definitief teruggedrongen wordt.

Geïsoleerde crepi

Heb je een vochtige buitenmuur? Dan kan je crepi laten plaatsen. Wat in godsnaam crepi is? Dat is die witte bepleistering die je bij sommige huizen ziet! Isoleer je de buitenmuur eerst, dan bespaar je op je energierekening én los je de vochtproblemen in je huis op!

Dubbele beglazing

Condensatievocht is vaak goed te zien bij enkele beglazing. Vervang de enkele beglazing van je ramen dus door een variant met dubbele beglazing.

Niet herschilderen

Een vochtprobleem in je huis oplossen door de muren gewoon een nieuw likje verf te geven? Vergeet het maar! Tijdelijk kan het een goede oplossing lijken, maar in sommige gevallen maak je het probleem alleen maar erger. Blijf dus van die verfkwasten af!

Onderkap je muren

Deze methode kost je waarschijnlijk het meeste tijd, maar hiermee is het probleem van opstijgend vocht in je huis wel voorgoed verleden tijd. Bij een onderkapping wordt een vochtwerende kunststof aangebracht in geulen horizontaal met het metselwerk.

Professional

Heb je al die tips toegepast en heb je nog steeds last van vochtproblemen? Dan doe je best beroep op een professional. Die zal de precieze oorzaak bij je thuis komen constateren en het vocht in huis oplossen.