Vocht in huis oplossen? 7 tips

Vocht in huis is een wijdverspreid fenomeen. Vroeg of laat wordt je er mee geconfronteerd. Vochtproblemen aanpakken, slorpt sowieso heel wat tijd, energie en ook geld op. Maar vocht in huis oplossen, pak je best aan volgens het mantra: voorkomen is beter dan genezen.

Hoe vocht in huis nu precies oplossen? Check en ga aan de slag met onze 7 tips. Wil je extra professioneel advies en prijzen voor vochtbestrijding? Stel gerust al je vragen via onze offertepagina.

Vraag gratis advies en offertes

Hoe vocht in huis herkennen?

Vocht in huis oplossen

Een vochtprobleem kan je herkennen aan de muffe geur die rondhangt in huis. Een ander teken van een vochtprobleem is wanneer je te maken krijgt met vocht- en schimmelplekken. Maar ook wanneer je ramen condenseren.

Hoe vocht in huis oplossen?

Nu we weten wat de oorzaken van vochtproblemen zijn, is het tijd voor de oplossingen. Vocht in huis los je best snel op. Het is namelijk schadelijk voor zowel je gezondheid als jouw woning. Daarnaast trekt het zilvervisjes en pissebedden aan. Niet direct iets wat je graag wil natuurlijk.

Meer weten? Vraag gratis advies en prijzen

Tip 1: Ventileer je huis

Vocht in huis oplossen door ventilatie
Net zoals een mens moet ook een huis ademen om vochtproblemen te voorkomen.

Niet alleen jij als mens moet 24/7 ademen. Je huis moet dat ook doen. Een huishouden produceert zo’n vijftien liter vocht per dag. Door je huis goed te ventileren, wijs je al dat vocht de deur.

Tip 2: Luchtontvochtiger

Wil je je huis een handje helpen met ventileren? Luchtontvochtigers verlagen meteen de luchtvochtigheid en maken komaf met condensvocht. Ze doen dit door vochtige lucht op te zuigen en vervolgens droge lucht uit te blazen. Tussen die twee stappen vinden nog koel- en condensprocessen plaats in het toestel. Heb je een mobiele luchtontvochtiger? Dan kan je die meteen in alle kamers zetten.

Voor onverwarmde ruimtes zoals een berging of een garage gebruik je best een absorptiedroger. Deze machine verlaagt het vloeistofgehalte van een ruimte door het vocht te ‘absorberen’ in een ander materiaal. Dat is vaak een gel of een tablet, zoals lithiumchloride.

Tip 3: Injectiegel

Geef je muur een waterkerende laag met een injectiegel.

Ventileren is helaas soms niet genoeg en moet je je muren waterdicht maken. Opstijgend vocht kan bestreden worden door een vochtwerend product in de muur te spuiten. De injectiegel geeft de muur namelijk een waterkerende laag, waardoor die het water niet meer opzuigt en het vocht definitief teruggedrongen wordt.

Tip 4: Geïsoleerde crepi

Heb je een vochtige buitenmuur? Dan kan je crepi laten plaatsen. Wat is in godsnaam crepi? Dat is de witte gevelbepleistering die je bij heel wat huizen vandaag ziet. Isoleer je de buitenmuur eerst, dan bespaar je op je energierekening én los je de vochtproblemen in je huis op!

Tip 5: Dubbele beglazing

Condensatievocht is vaak goed te zien bij enkele beglazing. Vervang de enkele beglazing van je ramen dus door dubbele beglazing.

Tip 6: Niet herschilderen

Een vochtprobleem in huis oplossen door de muren een nieuw likje verf te geven? Vergeet het maar. Tijdelijk en budgettair kan het een goede oplossing zijn, maar in sommige gevallen maak je het probleem alleen maar erger. Op lange termijn zoek je sowieso beter naar een meer structurele oplossing

Tip 7: Onderkap muren

Deze methode kost je waarschijnlijk het meeste tijd, maar hiermee is het probleem van opstijgend vocht in je huis wel voorgoed verleden tijd. Bij het onderkappen van je muren wordt een vochtwerende kunststof aangebracht in geulen horizontaal met het metselwerk.

Deze vochtbestrijdingsmethode vraagt wel enige bouwkundige en technische kennis. Je vraagt daarom best advies aan een vochtspecialist. Ook laat je deze klus best uitvoeren door ervaren vakmannen.

Wat is de oorzaak van vocht in huis?

Vochtige kelder

Vooraleer het te bestrijden, is het handig om te kijken naar de oorzaak van vocht in huis. Vooral onvoldoende ventilatie is de boosdoener. Daarnaast kan het liggen aan de structuur van de woning. We bekijken enkele oorzaken.

Vraag gratis advies en offertes

1. Condensatie

De meest voorkomende oorzaak van een vochtprobleem is een slechte ventilatie. Vochtige lucht kan dan nergens naartoe en blijft in huis. Het slaat dan neer als condens op ramen of muren. Vervolgens trekt het vocht in de muren en worden ze vochting. Goed ventileren in huis is dus zeer belangrijk!

2. Opstijgend vocht

Wanneer je last hebt van vochtplekken beneden aan de muur, spreek je van opstijgend vocht. Daarbij wordt water naar boven getrokken. De muren zijn dan nat aan de binnenkant van je huis.

3. Doorslaand vocht

Wanneer je duidelijke vochtplekken ziet op je buiten- en/of binnenmuren heb je last van doorslaand vocht. Bij oudere woningen komt doorslaand vocht vaak voor.

4. Lekkage

Wanneer het nog steeds niet duidelijk is wat de oorzaak is, kan het een lekkage zijn. Het detecteren ervan is namelijk niet makkelijk. Lekkages aan waterleidingen kunnen zorgen voor veel overlast in huis.

Vochtproblemen in huis oplossen met een vochtspecialist

Heb je bovenstaande tips toegepast en heb je nog steeds last van vochtproblemen? Schakel dan zeker een professionele vochtbestrijder in. Met zijn kennis en ervaring kan hij makkelijk de precieze oorzaak van het vochtprobleem in je huis detecteren. Naast een gratis vochtanalyse bezorgt hij je een plan van aanpak voor vochtbestrijding.

Via onderstaand formulier kom je direct in contact met meerdere specialisten in jouw buurt. Da’s handig! Zo kan je makkelijk prijzen en diensten vergelijken en ontvang je tot 5 offertes vocht huis. Bovendien vind je op die manier snel en eenvoudig de meest geschikte vochtbestrijder voor jouw probleem.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt