Vocht in huis oplossen? 7 tips
Vocht in huis is een wijdverspreid fenomeen. Vroeg of laat wordt je er mee geconfronteerd. Vochtproblemen aanpakken, slorpt sowieso heel wat tijd, energie en ook geld op. Maar hoe kan je vocht in huis oplossen?
Check en ga aan de slag met onze 7 tips. Wil je extra professioneel advies en prijzen voor vochtbestrijding? Stel gerust al je vragen via onze offertepagina.
Ontvang gratis advies en offertes van vochtexperts
Hoe vocht in huis herkennen?
Een vochtprobleem kan je herkennen aan de muffe geur in huis. Een ander teken van een vochtprobleem is wanneer je te maken krijgt met vocht- en schimmelplekken. Maar ook wanneer je ramen condenseren.
Vocht in huis bestrijden: 7 tips
Vocht in huis los je best snel op. Het is schadelijk voor zowel je gezondheid als jouw woning. Vocht trekt daarnaast zilvervisjes en pissebedden aan. Niet direct iets wat je graag wilt natuurlijk.
Tip 1: Ventileer je huis
Een huishouden produceert zo’n vijftien liter vocht per dag. Door je huis goed te ventileren, zorg je ervoor dat er zich geen vocht kan vormen.
Tip 2: Luchtontvochtiger
Luchtontvochtigers verlagen meteen de luchtvochtigheid en maken komaf met condensvocht. Ze doen dit door vochtige lucht op te zuigen en vervolgens droge lucht uit te blazen. Tussen die twee stappen vinden nog koel- en condensprocessen plaats in het toestel. Heb je een mobiele luchtontvochtiger? Dan kan je die meteen in alle kamers zetten.
Voor onverwarmde ruimtes zoals een berging of een garage gebruik je best een absorptiedroger. Deze machine verlaagt het vloeistofgehalte van een ruimte door het vocht te ‘absorberen’ in een ander materiaal. Dat is vaak een gel of een tablet, zoals lithiumchloride.
Tip 3: Injectiegel tegen vocht
Opstijgend vocht kan bestreden worden door een vochtwerend product in de vochtige muren te injecteren. De muren injecteren met injectiegel, geeft de muren een waterkerende laag, waardoor deze het water niet meer opzuigen en het vocht definitief teruggedrongen wordt.
Tip 4: Geïsoleerde crepi
Heb je een vochtige buitenmuur? Dan kan je crepi laten plaatsen. Crepi is de witte gevelbepleistering die je bij heel wat huizen vandaag ziet. Isoleer je de buitenmuur eerst, dan bespaar je op je energierekening én los je de vochtproblemen in je huis op.
Tip 5: Dubbele beglazing
Condensatievocht is vaak goed te zien bij enkele beglazing. Het is dus een goed idee om de enkele beglazing door dubbele beglazing te vervangen.
Tip 6: Niet herschilderen
Een vochtprobleem in huis volledig oplossen door de muren een nieuw likje verf te geven? Vergeet het maar. Tijdelijk en budgettair kan het een goede oplossing zijn, maar in sommige gevallen maak je het probleem alleen maar erger. Op lange termijn zoek je sowieso beter naar een meer structurele oplossing
Tip 7: Onderkap muren
Deze methode kost je waarschijnlijk het meeste tijd, maar hiermee is het probleem van opstijgend vocht in je huis wel voorgoed verleden tijd. Bij het onderkappen van je muren wordt een vochtwerende kunststof aangebracht in geulen horizontaal met het metselwerk.
Deze vochtbestrijdingsmethode vraagt wel enige bouwkundige en technische kennis. Je vraagt daarom best advies aan een vochtspecialist. Ook laat je deze klus best uitvoeren door ervaren vakmannen.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van vocht in huis?
Vocht in huis is vaak het gevolg van slechte ventilatie. Als je niet ventileert, kan het vocht nergens naartoe en zal er zich condensvocht tegen de koude oppervlakken vormen. Vervolgens zal het vocht in de muren trekken, waardoor de muren vochtig zullen worden. Hieronder bespreken we nog enkele andere oorzaken.
Vooraleer het te bestrijden, is het handig om te kijken naar de oorzaak van vocht in huis. Vooral onvoldoende ventilatie is de boosdoener. Daarnaast kan het liggen aan de structuur van de woning. We bekijken enkele oorzaken.
Vraag gratis advies en offertes
1. Opstijgend vocht
Wanneer je last hebt van vochtplekken beneden aan de muur, spreek je van opstijgend vocht of optrekkend vocht. Daarbij wordt water naar boven getrokken. Door het optrekkend vocht zijn de muren nat aan de binnenkant van je huis.
2. Doorslaand vocht
Wanneer je duidelijke vochtplekken ziet op je buiten- of binnenmuren heb je last van doorslaand vocht. Bij oudere woningen komt doorslaand vocht vaak voor.
3. Lekkage
Wanneer het nog steeds niet duidelijk is wat de oorzaak is, kan het een lekkage zijn. Het lek vinden is makkelijk. De oorzaken daarentegen niet. Lekkages aan waterleidingen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor veel overlast in huis. Ook slechte kitvoegen in badkamers kunnen lekkages in het huis veroorzaken.
4. Koudebruggen
Indien warme lucht in contact komt met een koude muur, zorgt dit voor afkoeling en komt er vocht vrij. Dit gebeurt vaak op plaatsen in de woning waar de kou direct binnen kan komen, zoals: kozijnen en betonnen draagconstructies. Het vocht zal dus op het koude oppervlak verschijnen. Dit soort plekken heten koudebruggen.
Vocht in huis: gezondheid
Indien je vochtproblemen hebt en het vocht inademt, kan je last krijgen van astma, oorontsteking of bronchitis. Als je lange tijd in een vochtige ruimte zit, kan je ook last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en zelfs koorts.
Vochtproblemen oplossen: contacteer vochtspecialist
Heb je bovenstaande tips toegepast en heb je nog steeds last van vochtproblemen? Schakel dan zeker een professionele vochtbestrijder in.
Via onderstaand formulier ontvang je tot 5 gratis offertes van specialisten in jouw buurt. Zo kan je makkelijk prijzen en diensten vergelijken en zal je vochtprobleem opgelost worden.