Hoe gevaarlijk is zwarte schimmel voor je woning ?

De wetenschappelijke naam voor zwarte schimmel is Stachybotrys Chartarum. Wie in een vochtig of slecht geventileerd huis woont, heeft er misschien al kennis mee gemaakt. Maar hoe gevaarlijk is zwarte schimmel? Wij zochten het voor jou uit.

Hoe komen schimmels tot stand?

Zwarte schimmel niet aanpakken is erg gevaarlijk en zelfs dodelijk.

Schimmelsporen bevinden zich zowat overal. Wanneer je ’s morgens je raam openzet om je kamer te verluchten, kunnen er wat schimmelsporen mee naar binnen komen. Die sporen plakken zich vervolgens vast aan je muur en zoldering.

In eerste instantie kan je sporen niet waarnemen zonder microscoop. Komen de sporen terecht in een vochtige en slecht geventileerde ruimte, dan zullen ze zich ontwikkelen. Uiteraard merk je de schimmel dan wel op.

Vochtige ruimte

Als de sporen terechtkomen in een vochtige ruimte, zullen ze zich ontwikkelen en natte plekken op de muur creëren. Zie je zwarte plekken, dan wijst dat op zwarte schimmel. In een droge ruimte zijn schimmelsporen betekenisloos omdat ze er niet kunnen groeien.

Slechte ventilatie

Hoofdoorzaken van schimmel zijn vochtproblemen en een hoge luchtvochtigheid. Dat gaat meestal samen met een slechte ventilatie. Zorg er dus voor dat je slaap- en badkamer, wasplaats en keuken over een goed ventilatiesysteem beschikken.

De gevaren van zwarte schimmel voor je woning

De eerste fase van schimmelvorming komt tot uiting in donkere en natte plekken op de muur. De schimmel zal het materiaal echter verder aantasten, waardoor behang- en pleisterwerken loskomen.

Als je de schimmel niet onmiddellijk aanpakt, zal deze steeds dieper doordringen en het materiaal steeds harder beschadigen. Heeft de schimmel zich aan hout vastgehecht, dan is deze zo goed als niet meer te verwijderen. Bovendien kan op die manier de volledige constructie van je huis in gevaar komen.

Zwarte schimmel is dodelijk

Zwarte schimmel in huis is zeer gevaarlijk voor de gezondheid. Doordat de sporen haast onzichtbaar zijn, adem je ze gemakkelijk in. Het inademen van zwarte schimmelsporen kan je longen aantasten. Gevolgen hiervan zijn hoest- en niesbuien, maar ook geïrriteerde longen, allergische reacties, astma en een gevoel van benauwdheid.

De grote boosdoener is mycotoxine. Deze giftige stof bevindt zich in alle schimmelsporen, maar is in hogere mate aanwezig in de sporen van zwarte schimmel. De stof heeft jeuk en irritaties tot gevolg. Laat je zwarte schimmel onaangeroerd, dan is hij extreem gevaarlijk en zelfs dodelijk. Vooral huisbewoners met een zwakke gezondheid en prikkelbare longen zijn vatbaar.

Schimmel stinkt

Schimmels zorgen voor een duffe geur. Dat komt doordat er in schimmels vaak bacteriën vertoeven. Het vervelende is dat de geur in al je spullen trekt. Zelfs als de schimmel vakkundig is verwijderd, krijg je de muffe geur meestal niet meer uit je spullen. Voorkomen is dan ook beter dan genezen.

Hoe voorkom je zwarte schimmel?

Wil je schimmel geen kans geven om te groeien, dan moet je huis volledig vrij zijn van vochtproblemen. Investeer ook in een goed ventilatiesysteem. Enkel schimmel bestrijden, is namelijk niet voldoende. Zolang de oorzaak niet aangepakt is, blijft de zwarte schimmel gevaarlijk en zal hij steeds opnieuw opduiken.