Vochtige muren? Oorzaken, gevolgen en oplossingen

Heb je vocht in huis? Je bent niet de enige. Vochtige muren zijn een veel voorkomend probleem. Vooral vocht in de kelder komt frequent voor. Het zorgt niet alleen voor structurele schade aan het huis, maar brengt ook de gezondheid van je gezin in gevaar.

Gelukkig zijn er professionele vochtspecialisten die je vochtprobleem snel en efficiënt kunnen verhelpen. Wil je hun advies? Ben je benieuwd naar de kostprijs voor de behandeling van vochtige muren? Vind en vergelijk vochtexperts in jouw buurt via onze offertepagina.

Vraag gratis advies en prijzen op maat

Opstijgend vocht

Vochtige muren

In totaal zijn er 3 grote oorzaken voor vochtige muren die elk op hun eigen manier behandeld horen te worden.

Opstijgend vocht is de meest voorkomende oorzaak van een vochtige muur. Als de onderkant van de muur vochtig aanvoelt en er zich na verloop van tijd vochtplekken vormen, dan heb je waarschijnlijk last van opstijgend vocht. Ook bij loshangend behang en beschadigd pleisterwerk moet er een alarmbelletje beginnen rinkelen.

Spouwmuurisolatie vocht
Opstijgend vocht kan je herkennen door driehoeken waar de ene muur met de andere samenkomt.

De oorzaak van opstijgend vocht ligt haast altijd bij de waterkering, of beter het gebrek eraan. Het grondwater baant zich via de fundering een weg naar de muur. Opstijgend vocht negeren is geen oplossing, want door de schimmelvorming is het ook een bedreiging voor de gezondheid van jou en je gezin.

Oplossing?

Opstijgend vocht kan je op 2 manieren bestrijden. Enerzijds de muren injecteren. Dat is de goedkoopste oplossing, waarbij de vochtspecialist voor een chemische waterkering zorgt door een substantie in de gevel te spuiten. De prijs voor muren injecteren: € 100 à 150 per m².

Anderzijds kan je ook een fysiek vochtscherm laten aanbrengen door de muur te onderkappen. Dit is een drastische, maar wel een zeer doeltreffende oplossing voor opstijgend vocht. Prijs: € 100 tot 150 per lopende meter.

Vraag gratis advies en prijzen voor vochtbestrijding

Condensatievocht

Vocht door condensatie heb je eigenlijk in elk huis, omdat we zelf de oorzaak ervan zijn. Koken, douchen, wassen enzovoort. Er komt altijd condens vrij. Maar wanneer die vochtige lucht niet weg kan, beginnen de problemen. Het gevolg zijn schimmels en vochtplekken op de muren en aangedampte ramen in de vochtige ruimtes (keuken, en bad- en slaapkamer).

De oorzaak van condensatievocht is bijna altijd dezelfde: een falende ventilatie. Daarom is het bijvoorbeeld van cruciaal belang om isoleren te combineren met ventileren. Anders kan het vocht geen kant op.

Condensatievocht bestrijden
Condensatievocht kan ook leiden tot schimmels en andere problemen.

Oplossing?

Ventileren is het sleutelwoord. De ramen openzetten en ventilatieroosters plaatsen is een goed begin, maar niet altijd genoeg. Daarom is er mechanische ventilatie. Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen. Laat je bijstaan door een vochtspecialist, die de beste ventilatie voor jouw huis zoekt. De gemiddelde prijs varieert van € 1.500 tot 8.000, afhankelijk van het gekozen type ventilatiesysteem.

vochtige muren: ventileren
De ramen van je huis regelmatig openen kan al veel verhelpen.

Niet alleen de binnenkant van de muren krijgt het hard te verduren, ook via de buitengevel ontstaan er soms vochtproblemen. Vooral oudere huizen kampen hiermee. Via scheuren in de stenen of de voegen sijpelt het regenwater in de muur. Die kunnen het water op een gegeven moment niet meer slikken, waardoor de binnenmuren vochtig worden. Dan spreken we over doorslaand vocht. Het resultaat zijn schimmels en vochtplekken.

Vraag advies en ontvang gratis prijzen op maat

Doorslaand vocht

Doordat er schade is aan de gevel kan water van bijvoorbeeld regen heel gemakkelijk de binnenmuren bereiken. Dit is doorslaand vocht. Schimmels zijn hiervan vaak een gevolg.

Meest gekozen oplossing bij doorslaand vocht is om de muren te impregneren. De gevel wordt behandeld en krijgt een waterafwerend jasje als het ware. Het is eenvoudig én een goedkope oplossing. Prijs muren impregneren: € 8 tot 15 per m².

Is de gevel in te slechte staat, dan loont het de moeite om voor een nieuwe gevelbekleding te kiezen. Hoewel dit een dure oplossing is, biedt het wel de kans om de woning op te frissen en tegelijk van isolatie te voorzien. Prijs nieuwe gevelbekleding: € 30 tot 300 per m², sterk afhankelijk van de gekozen gevelafwerking.

Gevel impregneren
Muren impregneren kan een oplossing zijn voor vochtproblemen.

Andere oorzaken van vochtproblemen

Vocht in de muren kan ontstaan door een breuk in de isolatie van je spouwmuren. Dit zorgt dan voor een koude zone op de muur waar vocht condenseert.

Ook kan vocht ontstaan door een lek. Een lek kan makkelijk van de radar blijven doordat het niet altijd om bakken water gaat die wegstromen. Om een lek op te sporen kan je gebruik maken van een warmtecamera.

Prijs behandeling vochtproblemen

In onderstaande tabel vatten we alle oorzaken, oplossingen en prijzen nog eens samen.

ProbleemBehandelingPrijs
Opstijgend vochtMuur injecteren100 à 150 euro per vierkante meter
Opstijgend vochtMuur onderkappen100 à 150 euro per lopende meter
CondensatievochtVentilatie1.500 à 8.000 euro
Doorslaand vochtMuur impregneren8 à 15 euro per vierkante meter
Doorslaand vochtNieuwe gevelbekleding30 à 300 euro per vierkante meter

Vraag gratis advies en ontvang prijzen voor vochtbestrijding

Wat zijn de gevolgen van vocht in de muren?

Vocht in de muren heeft niet alleen visuele gevolgen. We sommen hieronder veel voorkomende gevolgen even voor je op.

De waarde van je woning daalt

Vochtige muren? Woning waarde daalt

Wanneer je vocht in huis hebt, kan de waarde van jouw woning enorm dalen. Het kan ook leiden tot enorme woningschade die potentiële kopers in de toekomst afschrikt.

Stank en geurhinder

Vochtige muren: stank

Je kan je wel bedenken dat schimmels en vochtplekken geen aangename geur met zich meebrengen. Ook bij een probleem in slechts 1 kamer van het huis kan deze geur zich snel verspreiden over je hele eigendom.

Je kweekt ongedierte

Allerhande beestjes die je liever niet in je woning hebt zoals zilvervisjes, pissebedden en papiervisjes worden aangetrokken door vochtige plekken en planten er zich veel sneller in voort.

Het tast je gezondheid aan

vochtige muren: gezondheid

Een laatste gevolg, maar toch een heel belangrijke, is dat het je gezondheid zeer sterk en permanent kan aantasten. Je kan door vochtproblemen allergische reacties, astma, kortademigheid en reuma krijgen.

Kamp je met vocht?

Vochtige muren

Snel actie ondernemen is de boodschap. Niet alleen voorkom je onherstelbare schade aan de muren, maar bescherm je ook de gezondheid van je gezin. Wie het vochtprobleem aan zijn muren niet onmiddellijk aanpakt, riskeert bovendien een erg dure rekening, die kan oplopen tot boven de € 10.000.

Vind een vochtbestrijder in jouw buurt

We brengen je snel in contact met erkende vochtbestrijders in jouw buurt. Ze geven je professioneel advies en maken een prijsofferte voor je op. Als je toch zelf ook op zoek wil gaan naar de beste prijs, kan je steeds verschillende offertes met elkaar vergelijken.

Hou er wel rekening mee dat niet alle offertes hetzelfde inhouden, dus controleer dit altijd eerst. Zo voorkom je ook dat je achteraf nog extra onverwachte kosten moet betalen. Alle info over op de maat gemaakte prijsoffertes vind je hier. En geen paniek, deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.