Ventilatie kelder: 7 redenen om te ventileren en vochtproblemen aan te pakken + tips

Denk eraan om je kelder te voorzien van voldoende verse lucht. Een goede ventilatie van de kelder is belangrijk. Vaak is het onmogelijk om deze onbewoonde ruimte voldoende te verluchten, waardoor de luchtvochtigheid gemakkelijk stijgt tot honderd procent. Na enige tijd krijgt je kelder gegarandeerd te kampen met hardnekkige vochtproblemen. Ben je naast ventilatie op zoek naar andere, structurele oplossingen? Het loont bijvoorbeeld om preventief je kelder waterdicht te maken.

Hoe dan ook, ventilatie blijft een essentieel instrument in vochtbestrijding. Vraag gerust bijkomend advies en prijzen aan vochtexperts in jouw regio via onze offertepagina.

Ontvang gratis advies en offertes

Heb je een slecht geventileerde kelder?

Ventilatie kelder: 7 redenen om niet te lang te wachten

Onvoldoende ventilatie in je kelder zal gegarandeerd vochtproblemen met zich meebrengen. Vochtoverlast kan je herkennen aan de volgende zaken:

  • Een te hoge luchtvochtigheid (je kan dit zelf meten met een hygrometer).
  • Verroeste leidingen of verroest werkmateriaal
  • Een muffe geur in de kelder
  • Vochtige muren
  • Vuile beschimmelde plekken op de muur of vloer
  • Afbladderende verf op de muur
  • Plassen op de vloer
  • Bruine randen op het cement
  • Schimmels op houtwerk

Wanneer je één of meerdere vochtsymptomen in je kelder opmerkt mag je geen tijd meer verliezen. Je kan vochtproblemen gemakkelijk vermijden door je kelder te voorzien van een goede ventilatie. Onderneem vandaag nog actie.

Om te beginnen kan je starten met een vochtanalyse om een correct beeld te krijgen van het vochtprobleem in jouw kelder.

7 redenen om je kelder te ventileren

vocht in de kelder

Een kelder ventileren lijkt op het eerste zicht weinig zinvol. Toch is een ventilatiesysteem in je kelder noodzakelijk om vochtproblemen te voorkomen. Vooral opstijgend vocht is vaak een probleem in kelders. We geven je 7 goede redenen om te investeren in ventilatie in je kelder.

1. Risico voor je gezondheid

Een vochtige kelder zorgt voor een ongezond leefklimaat. Vocht in huis slaat al snel op je longen en werkt allergieën, astma, reuma en kortademigheid in de hand.

2. Kans op woningschade

Een kelder waar veel vochtige lucht hangt doet de waarde van de woning dalen. Bovendien neem je het risico dat kostbare spullen door het vocht worden aangetast.

3. Stank die zich doorheen de woning verspreidt

Nooit je kelder ventileren creëert een zeer onaangename geur. Wanneer je niet tijdig ingrijpt, verspreidt de geur zich in de woning.

4. Aantrekken van ongedierte

Vochtige ruimtes vormen een broeihaard voor ongedierte, zoals gipskevers, pissebedden, springstaarten en zilvervisjes.

5. Kweken van schimmels

Een vochtprobleem resulteert al snel in beschimmelde muren. De lelijke plekken beschadigen je pleisterwerk en zijn bovendien schadelijk voor uw gezondheid.

6. Verspreiding van het vochtprobleem

De kans is groot dat het vocht zich doorheen het metselwerk naar de bovenliggende ruimte(s) in je woning verspreidt.

7. Aantasting door corrosie

Je opgeborgen werkmateriaal en andere metalen voorwerpen zullen beschadigd raken door roestvlekken.

Hoe kan ik mijn kelder ventileren?

Ramen en deuren zijn vaak niet aanwezig dus moet je de kelder ventileren op een andere manier. Er bestaan 2 soorten ventilatiesystemen die daarvoor in aanmerking komen: ventilatiesysteem D en C.

  • Ventilatiesysteem D: volledige mechanische ventilatie
  • Ventilatiesysteem C: deels natuurlijke, deels mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie (Ventilatiesysteem D)

Dit type maakt gebruik van ventilatoren om je kelder te verluchten en de vochtige lucht af te voeren. Vaak is mechanische ventilatie wel wat duurder dan de natuurlijke methode.

Ventilatieroosters (Ventilatiesysteem C)

Voor een goedkopere optie kies je best voor natuurlijke ventilatie met ventilatieroosters. Deze roosters worden in de deur, wand of bij het raam geïnstalleerd. Verluchten is voor kleinere kelders ook een optie.

Een luchtontvochtiger

Zoals de naam al doet vermoeden haalt dit toestel vocht uit de lucht. Het vocht wordt dan naar buiten gepompt. Bij een luchtontvochtiger zijn er opnieuw twee modellen waaruit je kan kiezen; een vaste of een mobiele.

Een andere optie om een vochtige kelder tegen te gaan

Je kan ook kiezen voor kelderdichting, waarbij een waterdichte cementlaag op een zuivere ondergrond wordt aangebracht. In situaties waar echt sprake is van wateroverlast in de kelder, kan je gebruik maken van kelderdrainage.

Een vochtexpert inschakelen

Een vochtexpert inschakelen doe je best wanneer je niet zeker bent over hoe je het vochtprobleem in je kelder kan oplossen. Er zijn ook een heleboel bijkomende voordelen aan het inschakelen van een vochtexpert. Zo hoef je niet zelf een analyse uit te voeren, krijg je persoonlijk advies en ben je zeker dat alle problemen meteen verholpen worden.

Een goede ventilatie staat garant voor een optimale luchtkwaliteit. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de ongemakken die komen kijken bij vochtproblemen en kan je continu genieten van schone, gezonde lucht in je kelder. Heeft je woning al te maken gehad met vochtproblemen? Lees dan zeker ook onze 4 tips om je kelder terug vochtvrij te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Welke vochtproblemen herken je?
3. Ben je de eigenaar of een huurder van het gebouw?
4. Wanneer wil je dat een vochtspecialist aan de werken begint?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.