Grondwater in kelder: oorzaken, gevolgen en oplossingen

De meest voorkomende oorzaak van wateroverlast in de kelder is opstijgend grondwater. Vaak gaat dit hand in hand met andere vochtproblemen, zoals vochtige muren en allerhande schimmels. Uiteraard moet dit zo snel mogelijk opgelost worden maar we beginnen bij het begin: de oorzaken en gevolgen. Daarnaast vind je in dit artikel mogelijke oplossingen.

Extra professioneel advies nodig? Vochtbestrijders in jouw regio vinden? Check dan zeker onze offertepagina.

Vraag gratis advies en offertes

Oorzaken grondwater in kelder

De oorzaak van grondwateroverlast is heel makkelijk te verklaren. Tijdens periodes van hevige regenval stijgt het grondwater en dringt het de kelder binnen als die niet waterdicht is gemaakt. Het is heel belangrijk om de kelder dan volledig waterdicht te maken om opstijgend grondwater buiten te houden.

Heb je te maken met een natte kelder? Kijk dan ook zeker de keldermuren na op scheuren of spleten. Komt hier water door? Dan heb je waarschijnlijk last van grondwater in de kelder.

grondwater kelder
Grondwater zal eerst schade veroorzaken in je kelder en komt binnen via de muren en/of de grond

Er zijn ook wel een aantal andere oorzaken van het vocht die hetzelfde effect kunnen hebben. In zulke gevallen gaat het dus niet over grondwater, maar is er een andere oorzaak voor je vochtprobleem in de kelder.

Insijpelend regenwater

Regenwater kan zich langs de buitenkant van je woning een weg banen naar de muur van je kelder. Komt het water binnen langs een buitenmuur waar er geen ander gebouw tegen staat? Dan kan dit de oorzaak zijn. Komt het water binnen langs een gemeenschappelijke muur met je buren, dan is insijpelend regenwater zeer onwaarschijnlijk.

Lek in de waterleiding / riolering

In veel gevallen is een lek in de waterleiding of riolering de oorzaak van het vochtprobleem. Het lek heeft dan hetzelfde effect als grondwater, het komt via de muur je kelder binnen.

Condensprobleem

In de kelder is condens vaak een oorzaak van vochtproblemen. Is je kelder steeds “muf” maar zie je nooit ergens water door de muur komen? Dan heb je waarschijnlijk last van een condensprobleem.

Kom direct in contact met vochtspecialisten

Gevolgen voor gezondheid in huis

Als je vaststelt dat er water in de kelder staat is het noodzakelijk om snel tot een oplossing te komen. Er zijn namelijk heel wat nare gevolgen verbonden aan het hebben van water in de kelder, zowel voor jou als jouw huis. Ook de spullen die in de kelder staan zullen de nadelen hiervan ondervinden.

De gevolgen van een vochtige kelder zijn namelijk de te hoge luchtvochtigheid en de gezondheidsproblemen die daarmee gepaard gaan. Andere gevolgen zijn problemen met de vloer, aftakeling van de muren en als laatste de schimmel- en bacterievorming samen met bijbehorende muffe lucht.

De kelder is de basis van een huis. Het zou heel riskant zijn om deze basis onstabiel te laten maken door opstijgend grondwater. Zorg ervoor dat de kelder goed geventileerd is en vochtvrij blijft.

Een vochtige kelder kan de oorzaak zijn van ongezonde leefruimte

Oplossingen tegen grondwater in de kelder

Nu je de oorzaken en gevolgen kent van een natte kelder kunnen we naar oplossingen zoeken. Maar hoe kan je nu de kelder vochtvrij maken?

Dat hangt af van het doel van de kelder. Er bestaan 2 doelen voor een kelder:

  1. Vochtbestrijding in een kelder als opslagruimte:
    Dient de kelder enkel als stockageplek voor jouw toebehoren? Dan kan een goede
    ventilatie van de kelder al heel wat oplossen.
  2. Vochtbestrijding in een kelder als leefruimte:
    Gebruik je de kelder als leefruimte? Is dit de plek waar het gastenbed staat of de biljarttafel? Dan is het noodzakelijk de kelder te bekuipen of het water weg te laten voeren door kelderdrainage.

Hebben enkel de muren last van stijgend grondwater dan is muren injecteren is ook een mogelijke oplossing. Hierbij boren ze gaten in de muren op strategische plekken. Deze worden dan ingespoten met een vochtwerende gel.

Grondwater in kelder: kies voor een professionele oplossing voor wateroverlast

Je weet nu wat de oorzaken, gevolgen en oplossingen zijn voor een vochtige kelder. Maar, hoe pak je het probleem van grondwater in de kelder nu best verder aan?

Waterdichting van een kelder laat je best over aan een professional. Met zijn kennis en ervaring ben je zeker van een goed resultaat. Wil je graag in contact komen met een vochtspecialist in jouw regio en die je verder kan helpen? Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend naar advies en offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt