Grondwater in kelder: oorzaken, gevolgen en oplossingen

De meest voorkomende oorzaak van wateroverlast in een kelder is opstijgend grondwater. Vaak gaat dit hand in hand met andere vochtproblemen zoals vochtige muren en allerhande schimmels. Uiteraard moet dit zo snel mogelijk opgelost worden maar we beginnen bij het begin: de oorzaken.

Oorzaken grondwateroverlast in de kelder

grondwater in de kelder

Grondwater zal eerst schade veroorzaken in uw kelder en komt binnen via de muren en/of de grond

De oorzaak van grondwateroverlast is heel makkelijk te verklaren. Bij periodes van hevige regenval stijgt het grondwater en dringt het de kelder binnen als deze niet waterdicht is gemaakt. Het is heel belangrijk om de kelder waterdicht te laten maken om opstijgend grondwater buiten te houden. Heb je te maken met een natte kelder? Kijk dan ook zeker de keldermuren na op scheuren of spleten. Komt hier water door? Dan hebt u waarschijnlijk last van grondwater in de kelder. 

Er zijn ook wel een aantal andere oorzaken die hetzelfde effect kunnen hebben. In zulkegevallen gaat het dus niet over grondwater, maar is er een andere oorzaak voor uw vochtprobleem in de kelder:

 • Insijpelend regenwater: Regenwater kan zich langs de buitenkant van uw woning een weg banen naar de muur van uw kelder. Komt het water binnen langs een buitenmuur waar er geen ander gebouw tegen staat? Dan kan dit een oorzaak zijn. Komt het water binnen langs een gemeenschappelijke muur met uw buren, dan is insijpelend regenwater zeer onwaarschijnlijk.
 • Lek in de waterleiding / riolering: In veel gevallen is een lek in de waterleiding of riolering een oorzaak van het vochtprobleem. Het lek heeft dan hetzelfde effect als grondwater, het komt via de muur uw kelder binnen.
 • Condensprobleem: In de kelder is condens vaak een oorzaak van vochtproblemen. Is uw kelder steeds “muf” maar ziet u nooit ergens water door de muur komen? Dan hebt u waarschijnlijk een condensprobleem.

Gevolgen voor gezondheid in huis

Een vochtige kelder kan de oorzaak zijn van ongezonde leefruimte

Als je vaststelt dat er grondwater in de kelder staat is het noodzakelijk om snel tot een oplossing te komen. Er zijn namelijk heel wat nare gevolgen verbonden aan het hebben van water in de kelder, zowel voor jou als jouw huis. Ook de spullen die in de kelder staan zullen de nadelen hiervan ondervinden.

De gevolgen van een vochtige kelder zijn namelijk de te hoge luchtvochtigheid en de gezondheidsproblemen die hiermee gepaard gaan. Andere gevolgen zijn problemen met de vloer, aftakeling van de muren en als laatste de schimmel- en bacterievorming samen met bijbehorende muffe lucht.

De kelder is de basis van een huis. Het zou heel riskant zijn om deze basis onstabiel te laten maken door opstijgend grondwater. Zorg ervoor dat de kelder goed geventileerd is en vochtvrij blijft.

Oplossingen grondwater in de kelder

Nu we de oorzaken en de gevolgen kennen van een natte kelder kunnen we naar oplossingen zoeken. Maar hoe gaan we nu de kelder vochtvrij maken?

Dit hangt af van het doel van de kelder. Er bestaan 2 doelen voor een kelder:

  1. Vochtbestrijding in een kelder als opslagruimte:
   Dient de kelder enkel als stockageplek voor jouw toebehoren? Dan kan de correcte ventilatie van de kelder al heel wat oplossen.
 1. Vochtbestrijding in een kelder als leefruimte:
  Gebruik je de kelder als leefruimte? Is dit de plek waar het gastenbed staat of de biljarttafel? Dan is het noodzakelijk de kelder te bekuipen of het water weg te laten voeren door kelderdrainage.

Hebben enkel de muren last van stijgend grondwater dan is muren injecteren is ook een mogelijke oplossing. Hierbij boren ze gaten in de muren op strategische plekken. Deze worden dan ingespoten met een waterwerende gel.

Weg met wateroverlast

Je bent op de hoogte van de oorzaken, de gevolgen en de oplossingen voor een vochtige kelder. Maar hoe pak je dat nu juist aan?

Waterdichting van een kelder laat je best doen door een professional. Wil je graag in contact komen met iemand die je daarmee kan helpen? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan.