Witte schimmel in huis: hoe verwijderen? Oorzaken en methodes 

Witte schimmel in huis op de muren is een vervelend probleem. De schimmels zien er niet alleen vies uit, maar kan ook nog eens problemen veroorzaken. Het is niet enkel schadelijk voor je woning, maar het is ook schadelijk voor de gezondheid. Het is de uitwerking en katalysator van een groter, onderliggend vochtprobleem dat aangepakt moet worden.

In dit artikel vind je gratis tips om komaf te maken met witte schimmel in huis. Wil je extra advies op maat van jouw situatie? Beroep doen op een professional? Verstuur je aanvraag via ons offerteformulier.

Wat is witte schimmel precies?

Witte schimmel is eigenlijk geen echte schimmel, maar salpeterzuur. Salpeterzuur ‘schimmels’ ontstaan op je muren wanneer de chemicaliën in opstijgend grondwater reageren met de materialen van je muur. Deze chemicaliën vind je ook in kleine hoeveelheden terug in regenwater, waardoor ook regenwater ‘witte schimmel’ kan veroorzaken.

Witte schimmel versus zwarte schimmel

Hoewel witte schimmel niet echt schimmel is, is het even slecht voor je gezondheid als zwarte schimmel. De salpeter schimmels ontstaan beiden door een vochtprobleem in huis, kunnen op veel plaatsen voorkomen en zijn lastig om weer kwijt te raken. Er zijn dus wel enkele gelijkenissen.

Toch zijn er ook een aantal verschillen tussen zwarte en witte schimmel. Ze veroorzaken verschillende risico’s en ziektetoestanden en moeten anders behandeld worden. Witte schimmel is over het algemeen makkelijker te verwijderen dan zwarte schimmel en zwarte schimmel dringt sneller door in het oppervlak. Witte schimmel blijft op het oppervlak van de muur, maar trekt de vochtige omgeving aan.

Inademen is schadelijk voor de gezondheid 

Het feit dat witte schimmel technisch gezien geen schimmel is, wil echter niet zeggen dat het minder schadelijk is voor je gezondheid. Salpeter schimmels zijn een soort zout dat vocht aantrekt. Als je het dus niet tijdig van je muren laat verwijderen, dan zal je nog veel meer vochtproblemen in huis hebben, waardoor er ook zwarte schimmel kan ontstaan. Tijdig korte metten mee maken is dus de boodschap.

Witte schimmel in huis

Waarom heb ik witte schimmel in huis? [Oorzaken] 

Witte schimmel in huis kan verschillende oorzaken hebben. Salpeterzuur wordt voornamelijk veroorzaakt door grondwater of regenwater, de ammoniak en specifieke nitraatbacteriën in combinatie met je metselwerk zorgen dan voor witte schimmel op je muur. De onderliggende oorzaak van witte schimmel is in de meeste gevallen een opstijgend vocht probleem. Maar er zijn nog andere oorzaken voor de schimmels.

Last van schimmelvorming of andere vochtschade in huis?
Beschrijf je vochtproblemen in ons formulier en wij brengen je in contact met professionals.
arrow Ontvang gratis offertes op maat

1. Vocht in je kelder

De schimmels kunnen ontstaan door een optrekkend vocht op je muur door vocht in je kelder. Kelders zijn gevoelig voor vocht door hun hoge luchtvochtigheidsgraad en hun ligging. Grondwater en regenwater kan je kelder relatief eenvoudig binnendringen, waardoor salpeterzuur op je muren kan ontstaan. Want het vocht dat je kelder is binnengedrongen, kan na verloop van tijd stijgen.

2. Doorslaand vocht

Salpeterzuur schimmels op de muren kan naast opstijgend vocht, ook veroorzaakt worden door doorslaand vocht. Doorslaand vocht is vocht dat via je gevel naar binnendringt. De kans dat dit gebeurt is groter, als je gevel niet of al een lange tijd niet meer geïmpregneerd werd. Ook als er sprake is van beschadigingen aan je gevel, kan regenwater via deze plekken je woning binnendringen.

3. Slecht onderhouden raamkozijnen

Als je raamkozijnen al lang niet meer onderhouden werden en deze beschadigd zijn, dan kan regenwater ook langs daar naar binnen en kan dit uiteindelijk zorgen voor witte schimmelvorming op de muur. Daarom is het belangrijk dat je ook tijdig je kozijnen laat onderhouden!

4. Lekkages

Wanneer je last hebt van lekkages door bijvoorbeeld een slecht onderhouden dakgoot, dan kan het regenwater via je gevelmuur binnendringen en zo witte schimmel veroorzaken op je muren. Daarom is het belangrijk om tijdig je dakgoot te laten herstellen als deze stuk is. Ook andere lekkages, zoals een defecte rioolbuis of een lekkende schoorsteen kunnen witte schimmel op de muren veroorzaken.

Witte en gele schimmelvorming door vochtproblemen in huis

Hoe schadelijk is witte schimmel in huis?

Witte schimmel is geen echte schimmel maar eigenlijk salpeterzuur of waterstofnitraat. Een kleurloze tot gele vloeistof die ook in kleine hoeveelheden in de atmosfeer wordt aangetroffen als producten van onweer.

Vroeger werd salpeter gewonnen uit nitraathouden aarde in oude stallen. Daarna werd het gefilterd zodat men kaliumnitraat overhield. Dit werd gebruikt voor het pekelen van vlees of voor het maken van buskruit. Vandaag wordt salpeter gebruik nog steeds toegepast in de explosievenindustrie, maar ook voor het maken van kunstmeststof.

Het is een zout dat vocht aantrekt, zelfs het vocht in de lucht. De schimmels kruipen dan in de muren en verspreiden zich verder. Wanneer het in contact komt met zuurstof, ontstaat de pluizige en kristalachtige structuur van schimmels die zo herkenbaar is op je muren.

Gevolgen voor je woningGevolgen voor je gezondheid
Lelijk Ademhalingsproblemen en hoesten
Houdt vochtproblemen in standBlindheid (na langdurige blootstelling)
Schimmels Brandwonden
Maagklachten
Trekt huisstofmijt en ongediert aan
Weefselbeschadigingen

Witte schimmel op je muur, plafond of meubels bestrijden 

  • Meestal starten we met een uitvoerige lucht- en geuronderzoek om de luchtvochtigheid en het salpetergehalte te meten.
  • Daarna gaan we op zoek naar waar het vocht in huis vandaan komt. Het is niet voldoende om te schimmel enkel binnenshuis te verwijderen. Het probleem dient grondig aangepakt te worden bij de bron.
  • Wanneer je de witte aanslag enkel oppervlakkig bestrijdt, bestaat de kans dat het terugkeert en dat je woning uiteindelijk ernstige beschadigingen oploopt.

Zodra je witte schimmel op je muur opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Terwijl er een verscheidenheid van alternatieven voor het verwijderen van andere schimmels bestaan, is het inhuren van iemand die weet wat ze doen de veiligste en meest effectieve manier. Vermijd DIY verwijdering methoden omdat anders het risico bestaat dat de situatie erger wordt door het verspreiden van besmetting door jouw muren.

Pas nadat de oorzaak is opgespoord, kan je de schimmel grondig verwijderen:

  • Verwijder de muurbekleding.
  • Borstel of steek de schimmel zo goed mogelijk van de muur af.
  • Reinig de muur met een product dat hiervoor bestemd is (hiervoor zijn er kant- en klare producten verkrijgbaar)

Er zijn nog enkele dingen die je zelf kan doen om dergelijke problemen te voorkomen.

  • Ventileer dagelijks je woning. Dit zorgt ook voor een betere luchtkwaliteit.
  • Laat de temperatuur niet te laag zakken om condensatie te voorkomen (niet onder 15° Celsius).
  • Beperk vochtproductie in huis (afzuigkap in de keuken steeds gebruiken, was niet laten drogen binnenshuis).

Witte schimmel bestrijden: vergelijk gratis offertes van ervaren professionals uit je buurt

Schimmel is een veel voorkomend verschijnsel, maar is niet altijd gemakkelijk te identificeren. Witte schimmel kan bijzonder moeilijk zijn omdat het moeilijk te onderscheiden is van andere huishoudelijke verkleuringen en groeisels.

Het belangrijkste teken dat je mogelijk last hebt van witte schimmel in jouw woning is de locatie ervan – waar groeit het? Als deze verontreiniging groeit in de buurt van gebieden met een hoge vochtigheidsgraad, dan kan er een groot probleem in de buurt ontstaan.

Een ervaren schimmelprofessional weet hoe hij dergelijke problemen het beste kan aanpakken. Doe jezelf en jouw gezinsleden thuis een plezier door gekwalificeerde professionals in te schakelen voor de schimmelbestrijding in jouw woning. Vraag gratis en vrijblijvend offertes op maat aan en kies de professional die het beste bij je past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Welke vochtproblemen herken je?
3. Ben je de eigenaar of een huurder van het gebouw?
4. Wanneer wil je dat een vochtspecialist aan de werken begint?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.