Kelder waterdicht maken: 3 fouten die je best vermijdt

Hoe kan je de kelder waterdicht maken? Een kelder is veruit de vochtigste ruimte in huis. Dat is ook geen toeval. Deze ruimte ligt namelijk volledig of gedeeltelijk onder de grond begraven. Wat betreft de waterdichting van de kelder, dien je rekening te houden met een aantal zaken. Ontvang gratis offertes en advies via onze offertepagina.

Vraag GRATIS advies en offertes

Waterdichting kelder: beter voorkomen dan genezen

Een kelderruimte kan voor allerlei zaken gebruikt worden, gaande van een volwaardige leefruimte tot een opslagruimte om bijvoorbeeld je wijn in te bewaren (de luchtvochtigheid in een kelder biedt gewoonlijk de ideale condities voor wijnopslag).

Aangezien de keldermuren als basis fungeren voor de stabiliteit van een woning, dienen ze bestand te zijn tegen de druk van grondwater en tegen opstijgend vocht.

Dit is een essentiële factor om toekomstig vocht, schimmels en andere vochtgerelateerde problemen te voorkomen. Een goede kelderisolatie is dus onmisbaar in een gezonde woning.

natte kelder

Kelder waterdicht maken: prijs?

De prijs voor het waterdicht maken van je kelder hangt in grote mate af van de gebruikte methode.

  • Voor kelderbekuiping mag je rekenen op een prijs van € 50 tot € 100 per vierkante meter.
  • Kelderdrainage is een stuk duurder, daarvoor mag je een totale prijs van € 3000 tot € 10.000 verwachten.
  • Vochtige keldermuren injecteren: ten laatste kan je ook ervoor kiezen om de muren van je kelder te laten injecteren. Daarvoor betaal je gemiddeld € 100 per vierkante meter.

Vochtige kelder vermijden: maak deze fouten niet

Voor het waterdicht maken van je kelder is niet noodzakelijk een doorgedreven kennis nodig. Helaas worden bij het bouwen ervan dikwijls een aantal zaken over het hoofd gezien die onvermijdelijk tot vochtproblemen leiden. Door de volgende fouten te vermijden, zorg je ervoor dat je geen last zal hebben van een vochtige kelder.

Ontvang GRATIS advies en offertes

Fout 1: zelf je kelder waterdicht maken

Met de huidige technieken vraagt de waterdichting van een kelderruimte niet zoveel tijd en energie. Toch is de kennis en expertise van een ervaren vochtbestrijder een must voor de slaagkans ervan. Begin er alvast niet zelf aan.

Water in de kelder kan op verschillende manieren de betonnen vloer en muren aantasten. Elk vochtprobleem vraagt een andere aanpak. Door het inschakelen van een expert, krijg je de garantie dat de oorzaak van vocht in de kelder grondig wordt aangepakt.

De betonnen keldermuur waterdicht maken langs binnen of buiten is voor een expert dan ook geen enkel probleem. Ook de betonnen keldervloer waterdicht maken is voor een expert simpel werk.

Fout 2: de kelderdichting niet doortrekken tot aan het niveau van het maaiveld

Een veel voorkomend probleem is dat bij de kelder dichten de kelderdichting niet doorgetrokken wordt tot aan het niveau met het maaiveld. Het maaiveld van een woning is het horizontaal vlak langs de bovenkant van de bodem (de plaats waar je het gras kan maaien). Onder het maaiveld bevindt zich namelijk nog een laag bakstenen.

Om te vermijden dat het optrekkend vocht langs de naden doorsijpelt en zo in de keldermuren loopt, dient de kelderdichting doorgetrokken te worden. Je kan ook opteren om deze laag in te pakken met een waterkeringsfolie.

Aannemers hebben dikwijls ook de neiging om de kelderruimte minder diep te graven uit angst om onder het grondwater te zitten. Dat je kelderruimte nu diep of ondiep is, speelt geen rol en mag geen beperking vormen bij het ontwerp ervan. Als het op vochtproblemen aankomt, zal het regenwater zich namelijk blijven opstapelen totdat het grondpeil bereikt is.

Tot slot, indien je een betonnen kelder laat bouwen, dan heb je bij een laag van 30 cm dik bitter weinig kans dat er vochtproblemen zullen ontstaan. Laat bij het storten van het beton je aannemer wel regelmatig nakijken of de aansluitnaden wel goed gedicht zijn.

betonnen kelder waterdicht maken

Fout 3: onvoldoende ventilatie in de kelder

Kelders die onvoldoende of niet geventileerd zijn, vormen één van de voornaamste redenen van vochtproblemen. Maar al te vaak wordt de kelder waterdicht gemaakt en wordt ventilatie vergeten.

Net als de badkamer is het belangrijk dat deze ruimte het ganse jaar goed verlucht en geventileerd wordt. Je kan dat verschillende manieren een goed geventileerde kelder hebben:

Kelder waterdicht maken langs natuurlijke ventilatie?

Het plaatsen van een kelderraam of een ventilatierooster aan de kelderdeur zorgt voor een natuurlijke ventilatie in de kelderruimte. Gewoonlijk wordt een minimale kelderverluchting van 140 cm² aangeraden. Het betekent dat een ventilatierooster (ijzeren wapening) een opening moet hebben van minimum 15 cm. Indien je kelder niet opdroogt is de minimale kelderverluchting dus niet aanwezig.

kelder droog

Mechanische ventilatie

Lukt het jou niet om de kelder voldoende te ventileren op een natuurlijke manier? Dan is het plaatsen van een mechanische ventilatie geen overbodige luxe. Er bestaan verschillende systemen. Hou er wel rekening mee dat een ventilatiesysteem geen oplossing biedt bij insijpelend en opstijgend vocht de kelder binnenlopen.

lekkende kelder mechanische ventilatie

Kelder waterdicht maken: producten

  • Vochtwerende gel: er wordt een vochtwerende gel aangebracht op de muren, zodat er dankzij dit vochtwerend product geen vocht door kan.
  • Muren impregneren: een impregnerend middel wordt op de wand van de muren aangebracht.

Kelder vochtvrij maken: zelf of laten doen?

Je vraagt je wellicht af of je je kelder zelf waterdicht zou kunnen maken. Indien je er kennis van hebt en over de juiste materialen beschikt, kan dat zeker. Maar als je niet weer hoe je dat moet aanpakken, raden wij het aan op een beroep te doen op een specialist.

Door een specialist in te schakelen ben je zeker van een kwaliteitsvol resultaat. Dat betekent dat je je op lange termijn geen zorgen meer hoeft te maken over vochtproblemen in je kelder.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Nog vragen over de waterdichting in je kelder?

Vergis je niet: mits de nodige voorzorgsmaatregelen, is het aanbrengen van een waterdichting in de gemiddelde kelder steeds mogelijk. Loop je zelf rond met plannen om je kelder waterdicht te maken en om te bouwen tot een volwaardige leefruimte? Een waterdichte kelder is dan het eerste op je to-do lijst in dat geval.

In het geval dat je nog vragen hebt over de waterdichting van je kelder, contacteer je best een specialist. Een vakman zal je de nodige uitleg kunnen geven op al je vragen.

kelder waterdicht maken

Voordelen van samenwerken met vochtspecialist

Door samen te werken met een specialist vermijd je dat je later (meer) vochtproblemen zal krijgen in je kelder. Een specialist zal ervoor zorgen dat hij de juiste methode van kelderdichting toepast. Door zijn kennis zal de vakman ook snel klaar zijn met de werken, waardoor je snel van een waterdichte kelder zal hebben.

Bovendien verhoog je de kans om in aanmerking te komen voor de overkoepelende renovatiepremie van de Vlaamse overheid.

Kelderdichting België: offertes vergelijken loont

Via onderstaand offerteformulier brengen we je in contact met meerdere vochtbestrijders in jouw buurt. Ze zullen afhankelijk van de grootte van je kelderruimte en de moeilijkheidsgraad van de werken de beste methode bepalen om je kelder waterdicht te maken. Naast advies over vocht bestrijden, ontvang je meerdere offertes op maat die je vervolgens onderling kan vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heb je een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.