Waterdichting kelder: 3 fouten om te vermijden

Een kelder is verreweg de meest vochtige ruimte in huis. Dit is ook geen toeval. Deze ruimte is namelijk volledig of gedeeltijk onder de grond begraven. Indien je van plan bent om een kelder toe te voegen aan je toekomstige woning maak je deze best onmiddellijk waterdicht. Hiervoor dien je echter met een aantal factoren rekening te houden

In dit artikel geven we je graag wat meer info over de fouten die je bij de waterdichting van een kelder het best vermijdt.

Waterdichting kelder: beter voorkomen dan genezen

waterdichting kelder

Een kelderruimte kan voor allerlei zaken benut worden, gaande van een volwaardige leefruimte tot een opslagruimte om je wijn in te bewaren (de luchtvochtigheid in een kelder biedt gewoonlijk de ideale omstandigheden voor wijnopslag).

Aangezien de keldermuren als basis fungeren voor de stabiliteit van een woning, dienen deze bestand te zijn tegen de druk van grondwater. Dit is een essentiële factor om toekomstige vochtproblemen en schimmels te voorkomen. Een goede kelderisolatie is dus onmisbaar in een gezonde woning.

Welke fouten vermijd je best bij de waterdichting van je kelder?

De waterdichting van een kelder garanderen is niet zo moeilijk. Helaas wordt, bij het bouwen ervan, dikwijls een aantal factoren over het hoofd gezien die onvermijdelijk tot vochtproblemen leiden.

1. Dicht je kelder niet zelf

Met de huidige technieken vraagt de waterdichting van een kelderruimte niet meer zoveel tijd en moeite. Echter is de expertise van een ervaren vochtbestrijder nodig en begin je er best niet zelf aan.

Vocht kan op verschillende manieren de keldervloer en muren aantasten. Elk vochtprobleem vraagt een verschillende aanpak. Door het dichten van je kelder over te laten aan een expert krijg je de garantie dat het vocht geen enkele kans meer krijgt.

2.  Kies de juiste vakman voor de waterdichting van je kelder

Het is dus zeker aan te raden om de kelderdichting te laten uitvoeren door een vakman. Raadpleeg echter wel offertes van verschillende vochtbestrijders voordat u hiermee aan de slag gaat.

Raadpleeg verschillende vochtbestrijders

Een veelvoorkomende probleem is dat de kelderdichting niet doorgetrokken wordt tot aan het niveau met het maaiveld. Onder het maaiveld bevindt zich namelijk nog een laag bakstenen. Om te vermijden dat het vocht langs de naden doorsijpelt en zodoende in de keldermuren loopt, dient de kelderdichting doorgetrokken te worden. Je kunt ook opteren om de laag in te pakken met een waterkeringsfolie.

waterdichting kelder: waterkeringsfolie

De laag bakstenen kan ook ingepakt worden met een vochtwerende folie

Aannemers hebben dikwijls ook de neiging om de kelderruimte minder diep te graven uit angst om onder het grondwater te zitten. Dat je kelderruimte nu diep of ondiep is, speelt geen rol en dit mag geen beperking vormen bij het ontwerp ervan. Als het op vochtproblemen aankomt zal het hemelwater zich namelijk opstapelen totdat het grondpeil bereikt is.

Last but not least: Indien je een betonnen kelder laat bouwen, dan heb je bij een dikte van 30cm bitter weinig kans dat er vochtproblemen ontstaan. Laat bij het storten van het beton je aannemer echter wel nakijken of de aansluitnaden goed gedicht zijn.

3. Vergeet je kelder niet te verluchten

Kelders die niet geventileerd zijn vormen één van de voornaamste oorzaken van vochtproblemen. Maar al te vaak wordt de kelder waterdicht gemaakt en vergeet men nadien deze te ventileren. Net als de badkamer is het echter belangrijk dat deze ruimte gedurende gans het jaar goed verlucht wordt. Dit kan op verschillende manieren:

  • Natuurlijke ventilatie: Door het plaatsen van een kelderraam of een ventilatierooster aan je kelderdeur zorg je voor een natuurlijke ventilatie in de kelderruimte. Gewoonlijk wordt een minimale kelderverluchting van 140 cm² aangeraden. Dit betekent dat een ventilatierooster een opening moet hebben van minimum 15 cm. Indien je kelder niet opdroogt is de minimale kelderverluchting dus niet aanwezig.
  • Mechanische ventilatie: Lukt het jou niet om de kelder voldoende natuurlijk te ventileren? Dan is het plaatsen van een mechanische ventilatie geen overbodige luxe. Hier zijn verschillende systemen voor beschikbaar. Hou er wel rekening mee dat een ventilatiesysteem alleen geen oplossing biedt in geval van insijpelend en opstijgend vocht.

Waterdichting kelder: ventilatie

Nog vragen over de waterdichting in je kelder?

Laat je niet om de tuin leiden. Mits de nodige voorzorgsmaatregelen is de waterdichting van een kelder steeds mogelijk. Loop je zelf rond met plannen om je kelder om te bouwen tot een volwaardige leefruimte? Wil je de kansen op vochtproblemen hiervoor eerst tegengaan?

Via ons offerteformulier brengen we je in contact met verschillende vochtbestrijders in jouw buurt. Deze zullen, afhankelijk van de grootte van je kelderruimte en de moeilijkheidsgraad van de werken, de beste methode bepalen voor de waterdichting van je kelder.