Muffe geur in huis: hoe verwijderen? Oorzaken en concrete adviezen
Heb je last van een muffe geur in huis? Vocht brengt vaak heel wat onaangename verrassingen met zich mee. Hoe kan je deze problemen vermijden, of er komaf mee maken? Voor jouw welzijn en dat van je gezin is een snelle oplossing op het vlak van vochtbestrijding alvast een must.
Vooraleer je muffe geuren in huis wil aanpakken ga je best eerst op zoek naar de oorzaken van het vochtprobleem. Het kan namelijk te wijten zijn aan verschillende zaken, zoals: een gebrekkige isolatie, onvoldoende ventilatie enzovoort. We geven je alvast 5 handige tips waar je mee aan de slag kan.
Op zoek naar betrouwbare vochtbestrijders in je buurt? Beschrijf kort je vochtprobleem in ons formulier en wij brengen je in contact met de geschikte vakmensen.
INHOUDSTAFEL
Muffe geur in huis opsporen: waar komt het vandaan? [Oorzaak]
De vervelende geur ontstaat vaak door een vochtprobleem. Je hebt in dat geval bijvoorbeeld last van vocht in huis dat moeilijk of niet weg geraakt. Dat zorgt voor een hoge luchtvochtigheid. Bijgevolg kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Het probleem is dat die zich verder beginnen te verspreiden, vandaar de geur. Hieronder vind je nog enkele oorzaken van muffe geuren in huis door vochtproblemen:
- Vocht in de muur: water of vochtstijgt naar boven. Zo krijgen na verloop van tijd alle muren te maken met vocht.
- Vocht onder vloer: dit vocht kan via de vloeren naar de muren lopen en voor muffe geuren zorgen.
- Afzuigkap: wanneer je bij het koken geen afzuigkap gebruikt, krijg je veel extra condensatievocht in huis. Dat wil je vermijden.
- Onvoldoende ventilatie: een oorzaak die leidt tot vochtproblemen in je kelder of volledige huis.
- Lekkages in huis (lekkende leidingen): doen zeker niet goed aan al (eventueel) bestaande vochtproblemen in huis.
Gezondheidsklachten op lange termijn
Aan de muffe lucht in huis kan je gewend raken, maar het brengt op termijn problemen met zich mee. De aanwezigheid van schimmels die worden gekweekt zijn bijvoorbeeld schadelijk voor de gezondheid. De muffe geur is bovendien vaak een teken van onderliggende vochtproblemen (schimmels, scheuren in muren…) die ook vloeren en leidingen kunnen beschadigen.
Wat helpt tegen een muf geurtje in een (oud) huis?
Vieze, muffe geurtjes zijn uiteraard niet fijn. Je wil er dan ook liefst zo snel mogelijk van afgeraken. Met de volgende tips en duurzame oplossingen proberen we je al een beetje te helpen, op weg naar een aangename geur!
1. Ventileer regelmatig alle ruimtes in huis (ook kelder en kruipruimte)
Een nare geur is veelal het gevolg van een gebrekkig ventilatie. Onvoldoende ventilatie in (oude) huizen kan op termijn leiden tot kleine schimmelplekken op de muren. Dit kun je éénvoudig oplossen door de ramen, ook in de winter, zo’n 10 minuten open te zetten. Doe dit in alle ruimtes, dus ook je kelder of slaapkamer.
Een andere optie is te opteren voor een mechanisch ventilatiesysteem.
2. Reinig je interieur (kast) grondig
Lukt het jou niet om met natuurlijke ventilatie komaf te maken van deze nare luchtjes, dan kan een grote schoonmaak van je interieur misschien wel noodzakelijk zijn. Schimmelplekken op de muren van je badkamer dienen, bijvoorbeeld, zo snel mogelijk behandeld te worden. Gelukkig bestaan hier een aantal handige huismiddeltjes voor zoals azijn, soda en essentiële oliën.
3. Installeer een mechanisch ventilatiesysteem
Mechanische ventilatiesystemen zorgen voor de continu aanvoer van verse binnenlucht. Hoe dit in zijn werk gaat is afhankelijk van het ventilatiesysteem dat je verkiest. Momenteel zijn er heel wat producten op de markt.
De verzadigde lucht wordt zodoende op natuurlijke of mechanische wijze naar buiten afgevoerd en het systeem zal vervolgens voor de toevoer zorgen van verse binnenlucht. Ventilatieystemen kunnen noodzakelijk zijn om het vochtgehalte in huis in evenwicht te houden.
4. Voer de nodige isolatiewerken uit
Blijven de muffe geuren aanhouden, dan zijn grotere renovatiewerken misschien wel aan de orde. Laat je hiervoor steeds adviseren door een ervaren vakman. Een gebrekkige isolatie kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van muffe geuren en vocht in huis.
5. Plaats een luchtontvochtiger
Een luchtontvochtiger is meestal de meest éénvoudige oplossing bij het wegwerken van nare luchtjes. Deze toestellen worden voornamelijk gebruikt als de vochtigheidsgraad binnenshuis zich boven de 60 % of onder de 40 % bevindt.
Mensen met een huisstofmijtallergie halen extra voordeel uit luchtontvochtigers. Het is een goede manier om gezuiverde binnenlucht in je woning te garanderen. Reinig wel regelmatig de filter om van de beste resultaten te genieten.
Vocht, schimmel of vieze geur in huis bestrijden? Contacteer hier gratis erkende specialisten in je buurt
Wil je vochtproblemen oplossen, maar leveren bovenstaande tips onvoldoende resultaat op? Twijfel dan zeker niet om via onderstaand offerteformulier op zoek te gaan naar een erkende vochtbestrijder in jouw regio die jou kan adviseren.