Schimmel in je badkamer? oorzaak, gevolg en oplossing

Schimmel in badkamer

Schimmel in de badkamer is een vaak voorkomend probleem. Een badkamer krijgt immers dagelijks te maken met een grote hoeveelheid water. Indien het vocht onvoldoende wordt afgevoerd, krijg je vroeg of laat te kampen met hardnekkige vochtproblemen. Heb je vocht in je badkamer ontdekt? Dit probleem moet je onmiddellijk aanpakken om schimmel in je badkamer te voorkomen! Er is niets zo ongezond en lelijk als vieze schimmels in je badkamer. In dit artikel kom je alles te weten over de oorzaken en de gevolgen van schimmel in je badkamer. Bovendien geven we je ook enkele praktische oplossingen om de schimmel in je badkamer aan te pakken.

Hoe ontstaan schimmels in je badkamer?

Schimmel badkamer

Onvoldoende ventilatie zorgt voor de vorming van schimmel in je badkamer.

Schimmel in je badkamer ontstaat wanneer er onvoldoende ventilatie is. Ventilatie zorgt ervoor dat de geproduceerde waterdamp wordt afgevoerd. Schimmel in je badkamer vormt zich in 3 stappen:

In je badkamer wordt een enorme hoeveelheid waterdamp geproduceerd.
Wanneer deze waterdamp te lang in je badkamer blijft hangen, zal het condenseren. Je herkent het fenomeen vast: nadat je een douche of bad nam verschijnen kleine waterdruppeltjes op je muur, je kasten, het plafond of spiegels. Condensatie is een vaak voorkomend vochtprobleem in badkamers.
Het vocht dat blijft hangen vormt een ideale voedingsbodem voor schimmels in je badkamer.

Schimmels groeien langzaam, maar zijn reeds van bij het begin erg schadelijk voor je gezondheid. Het is dus belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen bij het eerste vochtsignaal!

Schimmel in je badkamer: de gevolgen

Schimmels in je badkamer zien er vies en lelijk uit. Bovendien zijn ze ontzettend ongezond. Ze kunnen heel wat ziektes veroorzaken en leiden tot allergische reacties en irritaties. Bepaalde schimmels in badkamers zijn zelfs kankerverwekkend.

Al snel kan je volgende klachten vertonen, en deze worden jammer genoeg niet altijd gelinkt aan een vochtprobleem in je badkamer.

  • Problemen met luchtwegen
  • Huidaandoeningen (bijvoorbeeld eczeem en netelroos)
  • Loopneus
  • Prikkelhoest
  • Niezen
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Astma

Een vochtprobleem in je badkamer moet je onmiddellijk aanpakken. Zo geef je schimmel in je badkamer geen kans en voorkom je gezondheidsproblemen.

vocht in badkamer

Schimmel in je badkamer? Zo pak je dit aan!

Heb je toch te maken met schimmel in je badkamer? Er is eigenlijk maar één doeltreffende manier om schimmel aan te pakken: ventileren. Er worden twee manieren van ventilatie onderscheiden:

  1. Natuurlijke ventilatie Hierbij wordt de lucht op een natuurlijke manier ververst. Je kan bijvoorbeeld de deur of het raam openzetten. Vaak plaatst men ook ventilatieroosters in het raam of de muur.
  2. Mechanische ventilatie Wanneer je een badkamerventilator laat installeren in je badkamer ben je zeker van een optimale ventilatie. Een ventilator zorgt voor een voortdurende afvoer van de vochtige lucht. In een droge lucht hebben schimmels geen schijn van kans.

Je kan er ook voor kiezen om een vochtbestrijder te plaatsen in je badkamer. Dit apparaat bestrijdt vochtige en muffe geurtjes. Een vochtbestrijder kan je gewoon in de winkel kopen. Indien de schimmel terugkeert heb je te kampen met een hardnekkig vochtprobleem. In dit geval is het noodzakelijk om advies te vragen aan een vochtexpert.

Vraag een gratis diagnose en ontvang gratis advies

Voorkom de vorming van schimmel in je badkamer

Heb je te maken met een vochtprobleem? Zwarte plekken op het voegwerk in je douche? Lelijke vlekken in de hoek van je badkamer? Neem meteeen actie om het vochtprobleem aan te pakken. Vul ons formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van de beste vochtspecialisten in uw regio.