Kelderdrainage: hoe, wanneer en aan welke prijs?

Vocht in de kelder is een veel voorkomend probleem. Afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem in de kelder zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Kelderdrainage is ongetwijfeld één van de meest efficiënte vormen van vochtbestrijding. Wanneer opteer je nu het best voor deze vochtbehandeling? Wat zijn andere methodes? En niet onbelangrijk: wat is de prijs van kelderdrainage? Vind het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel.

Wil je direct in contact komen met professionele vochtbestrijders voor extra advies en prijzen op maat? Twijfel dan niet om onze offertepagina te raadplegen.

Wat kost een drainage aanleggen voor je kelder? [Prijs] 

Gemiddeld schommelt de richtprijs voor kelderdrainage tussen de 3.000 en 10.000 euro. De gekozen techniek, de oppervlakte die behandeld moet worden en de moeilijkheidsgraad van de werken hebben een invloed op de totale prijs.

Je mag ervan uitgaan dat de gemiddelde prijs voor kelderdrainage grotendeels afhangt van het type drainage en de oppervlakte van je kelder. Het specifieke drainagesysteem speelt een grote rol omdat er telkens verschillende materialen gebruikt worden.

Randdrainage wordt bijvoorbeeld toegepast bij minder complexe vochtproblemen. Daar mag je dan ook een lagere prijs voor verwachten. Heb je te maken met een complexer vochtprobleem? Dan zal je meer betalen voor de materialen die nodig zijn voor vloer- en wanddrainage.

Om een duidelijke prijs te ontvangen doe je best beroep op een ervaren vochtspecialist. Aangezien de prijzen relatief hoog liggen, raden we je daarom aan om vooraf eerst verschillende vochtspecialisten te vergelijken. Het kan zeker tot 30 % verschil maken op de uiteindelijke factuur. Ga ook na of je in aanmerking komt voor de Mijn VerbouwPremie.

Premie kelderdrainage

Vroeger kon je de overkoepelende renovatiepremie aanvragen voor kelderdrainage. Vandaag heb je recht op de Mijn VerbouwPremie wanneer je maatregelen neemt tegen grondwater in je kelder. Meer info over de exacte werkzaamheden, voorwaarden en premiebedragen vind je terug op de website van de Vlaamse overheid. 

Kelderdrainage

Hoe kan je de kelder precies draineren? [Methodes] 

Vlaanderen is een regenachtige regio. Bij hevige regenval kan het voorkomen dat de grond het water niet voldoende absorbeert. Ligt het grondwaterniveau te hoog en de vochtweerbaarheid van de muren van de kelder en/of vloer te laag? Dan is de kans op een vochtige kelder redelijk hoog. Kelderdrainage wordt hoofdzakelijk toegepast als de druk van het grondwater te hoog ligt.

Hieronder bespreken we drie soorten kelderdrainage. Lees ze door om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. Wil je graag advies inwinnen van vochtspecialisten? Vul ons formulier in en geniet van een professionele behandeling op maat. 

1. Randdrainage (pomp) 

Deze vochtbehandelingsmethode wordt voornamelijk toegepast op betonnen en/of bakstenen muren. Randdrainage is een betere optie dan kelderdrainage wanneer het vocht infiltreert bij de naad (klimnaad) waar de keldervloer en de keldermuren elkaar raken.

Aangezien het vocht zich via de klimnaad een weg probeert te banen, bestaat de techniek van randdrainage erin om een stenen goot, voorzien van een waterdichte cementering, te metselen op de keldervloer.

Het vocht dat via de klimnaad omhoog komt, zal in deze goot terechtkomen en wordt vervolgens naar een put geleid. Eens het water zich in de verzamelput bevindt, voert een pomp het af naar een afvoerkanaal.

2. Vloerdrainage met een mat uit noppenfolie 

Is er waterinfiltratie via de vloer? In dat geval is vloerdrainage de beste optie. Deze vochtbehandeling bestaat erin om de keldervloer af te dekken met stroken noppenmembraan. De structuur van dit membraan leidt het water naar een verzamelput. Een waterpomp voert vervolgens het water naar een afvoerkanaal.

Professionele kelderdrainage laten uitvoeren?
Vul ons offerteformulier in en wij zorgen ervoor dat je gratis offertes op maat ontvangt.
arrow Vind evaren vochtspecialisten in je buurt

3. Wanddrainage

Is het vocht al in hoge mate geïnfiltreerd in de wanden van de kelder? Dan is wanddrainage de meest efficiënte vochtbehandeling. Net als bij vloerdrainage worden in dat geval, de keldermuren voorzien van een noppenfolie. De structuur van dit membraan leidt het vocht naar een verzamelput. Vervolgens voert een waterpomp het vocht af.

Belangrijk weetje: wanddrainage wordt steeds toegepast in combinatie met vloerdrainage. De reden hiervoor is simpel: het vocht in de kelder moet via de (betonnen) vloer afgevoerd kunnen worden.

Muren worden voorzien van een noppenfolie om vochtinsijpeling te voorkomen

Kelderdrainage professioneel laten uitvoeren? Vergelijk hier gratis offertes van betrouwbare vochtspecialisten

Vul onderstaand formulier in en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met professionele vochtbestrijders/firma’s in jouw regio. Je ontvangt tot 5 gratis offertes en kan zo makkelijk prijzen en diensten uit jouw regio vergelijken. Op deze manier vind je de voordeligste optie, vermijd je onnodige kosten en ben je zeker dat je kelder waterdicht is. Tot slot ben je zeker dat specialisten voor een correcte uitvoering van de werken zorgen. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2. Welke vochtproblemen herken je?
3. Ben je de eigenaar of een huurder van het gebouw?
4. Wanneer wil je dat een vochtspecialist aan de werken begint?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.