Vochtdiagnose: vochtproblemen opsporen en oplossen

Vochtprobleem schimmel

Heb je last van hardnekkig vocht, schimmels of andere problemen? Stel het vochtprobleem dan niet langer uit en start nu met een vochtdiagnose. Zonder een grondige analyse weet je niet wat de precieze oorzaak is en kan het niet verholpen worden. Wacht niet tot het vocht in huis zich verder verspreid en vraag nu je gratis offerte aan. Laat je bijstaan door specialisten, die perfect weten hoe ze jou probleem moeten oplossen.

Prijs vochtbestrijding en vochtdiagnose

Laat je jouw vochtprobleem analyseren en bestrijden door dezelfde vakman of firma? Dan is de diagnose op zich meestal gratis. Wil je enkel een vochtdiagnose en ga je daarna zelf aan de slag met de bestrijding, betaal je voor de diagnose 125 tot 300 euro.

Hoeveel de bestrijding kost, hangt af van de verschillende soorten vochtproblemen en de methodes die daarvoor geschikt zijn. Ook verschilt een prijsberekening door de bestrijdingstechniek. Zo zijn sommige kostprijzen berekent per lopende meter, andere per vierkante meter en nog bepaalde geven gewoon een totaalbedrag.

Soort vochtbestrijdingVoor welk probleemPrijs
Muren injecterenOpstijgend vochtVanaf €100 per lopende meter
Muren onderkappenOpstijgend vocht+/- €100 tot €150 per lopende meter
Muren impregnerenDoorslaand vocht€8 tot €10 per vierkante meter
Mechanisch ventilatiesysteem plaatsenCondensatievocht€1.500 tot €6.000
KelderdrainageVochtproblemen in de kelder€3.000 tot €10.000
KelderdichtingVochtproblemen in de kelder€4.000 tot €10.000

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes voor vakmannen aan

Premies vochtbestrijding 2021

Er zijn op dit moment 2 instanties waarbij je kans maakt op een premie voor vochtbestrijding. Enerzijds is dat de Vlaamse overheid zelf. Hier kan je een Vlaamse renovatiepremie aanvragen. Kijk zeker na of je aan de werken en voorwaarden voldoet. Wanneer dit het geval is kan je 20% tot 30% van de goedgekeurde facturen terugbetaald krijgen. Er is wel een maximum ingesteld.

Je kan ook een verbeteringspremie aanvragen bij de Vlaamse overheid. Deze dient voor mensen waarvan hun woning niet meer aan de kwaliteitsnormen voldoen en ze deze willen verbeteren of uitbreiden. Het gaat hier over een vast bedrag, mits je aan de juiste werken en voorwaarden voldoet. Voor de bestrijding van het vocht op de binnen- en buitenmuur is dit bijvoorbeeld 750 euro.

Tot slot kan het ook zijn dat jouw gemeente of stad ook nog premies aanbiedt.

Hoe vochtproblemen herkennen nog voor de vochtdiagnose?

Niet alle soorten vochtproblemen die je op het blote oog lijkt te hebben zijn dit ook effectief. Daarom is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen en de gepaste stappen te ondernemen om het probleem te ondermijnen. Als je de vochtkwestie niet behandeld kan het in het ergste geval leiden tot schimmels of ongedierte in je huis, aantasting van de bouwconstructie en zelfs ademhalingsproblemen. Kijk hier voor extra redenen waarom je zeker voor vochtbestrijding moet kiezen.

Je kan gelukkig wel testen hoe diep het vocht in de muur is door middel van een Calciumcarbide test. Eerst wordt er een boorstaal uit de muur genomen. Je neemt hiervan een monster en voegt het in de vochtmeter samen met calciumcarbide. In deze hermetisch afgesloten fles zal er vervolgens een chemische reactie plaatsvinden, waar je aan kan aflezen hoe vochtig de muur is op een bepaalde diepte.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht in huis kan je herkennen aan vochtplekken onderaan de muren op de benedenverdieping. Het wordt altijd veroorzaakt door een probleem met de waterkering. Vandaar dat het via de grond je huis binnenkomt.

Doorslaand vocht

Wanneer je scheurtjes of barstjes in je voegen hebt, kan het zijn dat neerslag hierdoor het huis binnen sijpelt. Zo kunnen er vochtplekken aan de binnenkant van het huis komen, die zich later verder verspreiden over de hele muur.

Condensatievocht

Leven in een huis gaat uiteraard gepaard met ademen en warm water gebruiken. Deze zaken brengen heel wat waterdamp met zich mee wat leidt tot condensatie. Wanneer de ruimtes niet voldoende verlucht worden kun je schimmels en vochtplekken krijgen.

Waterlekken

Een vochtplek kan ook het gevolg zijn van een waterlek. Je kan uit een vochtprobleem of schimmel niet altijd afleiden dat het afkomstig is van een waterlek. In dergelijke gevallen zal een specialist dit vaststellen. Vandaar nogmaals het belang om een vochtdiagnose te laten uitvoeren.

Stappenplan na vochtdiagnose

1. Zoek de oorzaak van het vochtprobleem

Je kan niet uit een schimmel of vochtplek niet altijd meteen afleiding wat de oorzaak is. Daarom is het belangrijk om een vochtdiagnose te doen. Hoe sneller je weet wat het probleem is, hoe sneller er iets aan gedaan kan worden. Schakel een vakman in om een goede analyse te krijgen en het probleem niet te verspreiden.

2. Kies de juiste vochtbestrijdingsmethode

Niet ieder probleem wordt op dezelfde manier opgelost. Zo is de oplossing voor opstijgend vocht, vochtwerend middel in de muren injecteren. Hieronder lees je meer over de gepaste oplossing voor jouw probleem.

3. Start de behandeling van de vochtige muren

Wanneer je aan het probleem een oorzaak hebt toegekend en een gepaste bestrijdingsmethode hebt gevonden, kan je een vakman inschakelen om de muren te behandelen.

Vraag gratis advies en offertes op maat

Vochtproblemen oplossen na vochtdiagnose

Er zijn verschillende bestrijdingsmethoden, afhankelijk van jouw specifiek vochtprobleem.

Muren injecteren

Door in de muur te injecteren voorkom je dat opstijgend vocht in huis nog dieper in de muur dringt. Vooraleer je injecteert bepaal je eerst de plek waar je wilt boren. Vervolgens injecteer je in het geboorde gat, dicht je erna het gat en laat je het ongeveer een half jaar drogen. De injectie werkt op basis van een vochtwerend middel. Een specialist kan je adviseren welk middel je nu het best gebruikt. Voor meer info over muren injecteren kan je hier terecht.

Vochtdiagnose muren injecteren

Muren impregneren

Als je last hebt van insijpelend water is het impregneren van je muur een efficiënte oplossing. Door te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd, creëer je als het ware een beschermlaag voor je buitengevel. Je brengt een chemische stof aan waardoor de gevel resistent wordt voor inkomend water en vuilstoffen. Voor meer info kun je hier terecht.

Muren onderkappen

Muren onderkappen is ook een bestrijdingsmethode voor opstijgend vocht. Als je 100% zeker van wilt zijn dat het opstijgende vocht nooit meer terugkeert is dit een goede oplossing. Meestal wordt dit gedaan als de woning wordt gerenoveerd aangezien hiervoor een vochtkering geplaatst moet worden. Daar moet je namelijk het volledige huis voor onderkappen.

Kelderdrainage

Heb je last van vocht in de kelder? Dan kan je kiezen voor een kelderdrainage. Deze methode legt een afvoersysteem aan waardoor het vocht gewoon weggevoerd kan worden. Er zijn wel verschillende soorten drainages: wand-, vloer- en randdrainage. Als je hierover meer wilt weten klik dan hier om je verder te informeren.

Vochtdiagnose kelderdrainage

Andere methodes van vochtbestrijding

Naast kelderdrainage is er nog een oplossing om vocht in de kelder tegen te gaan: kelderdichting. Met deze methode, ook wel bekuiping van een kelder genoemd, maak je de kelder waterdicht langs de binnen of buitenkant. Lees hier meer over kelderdichting.

Om condensatie en bijhorende schimmelplekken aan te pakken kun je ook steeds een goed ventilatiesysteem installeren. Deze systemen zijn vandaag de dag ook verplicht als je een nieuwe woning bouwt.

Wil je een vochtanalyse laten uitvoeren? Vraag en vergelijk offertes

Om met een gerust hart af te komen van verschillende soorten vochtproblemen laat je best een vochtdiagnoses stellen. Hier kan je gratis en vrijblijvend aanvragen doen om zo tot 5 offertes te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heb je een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.