Isolatie: methodes en tips om jouw woning succesvol te isoleren

Goede isolatie in je woning is essentieel. Of je het nu doet om ecologische of financiële redenen, het maakt een wereld van verschil. Vanaf de eerste dag spaar je geld uit met deze langetermijninvestering die het comfort, de energieprestaties en de waarde van jouw huis de hoogte in zal stuwen. Daarnaast kom je in aanmerking voor een aantal subsidies die je investering helpen ondersteunen.

Met geluidsisolatie, thermische isolatie, muurisolatie, dakisolatie en dergelijke bestaan er verschillende soorten isolatie. Maar wat zijn juist de verschillen? We bekijken de soorten en hun kosten, de delen van het huis die het meest baat hebben bij isolatie, de isolatiematerialen en de beschikbare subsidies.

Ontvang gratis offertes van experts in isolatie

Waarom isoleren?

isolatie vloer

Comfortabel gevoel in alle seizoenen

De isolatie van je huis gaat gepaard met een comfortabel gevoel in zowel zomer als winter. In de winter voorkomt goede isolatie dat koude lucht en vocht het huis binnendringen, en wordt de warmte binnengehouden. Je zal bovendien geen last meer hebben van koude vloeren en gewoon op blote voeten kunnen rondlopen zonder dat je tenen bevriezen.

In de zomer treedt het tegenovergestelde effect op. De warmte van buiten dringt niet door de isolatiebarrières en de lucht blijft koel, zelfs op het heetst van de dag. De isolatie garandeert een aangename kamertemperatuur het hele jaar door.

Verlaging van de energiefactuur

Een aangename binnentemperatuur betekent ook minder gebruik van verwarming en airconditioning. Daardoor dalen de gas- en elektriciteitsrekeningen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je ook je koolstofvoetafdruk aanzienlijk verkleint.

Het isoleren van je huis is overigens op verschillende vlakken voordelig. De besparingen zullen variëren naargelang het type energie dat je gebruikt om je huis te verwarmen. Aangezien de elektriciteitsprijzen gewoonlijk veel hoger liggen dan de prijzen voor aardgas of hout, zal de besparing groter zijn met een goede isolatie.

Toegevoegde waarde

Dankzij de bovengenoemde voordelen wint je huis enorm aan waarde. Bovendien is de kans op schade veel kleiner, omdat zaken als vocht niet kunnen binnendringen. Het is dus niet alleen een garantie voor een lange levensduur, maar ook een rendabele investering.

3 belangrijke tips voor een optimale isolatie:

  1. Wees niet bang om te over-isoleren
  2. Installeer altijd een geschikt ventilatiesysteem
  3. Bespaar niet op het dampscherm

Isolatiewerken: prijs per vierkante meter

Voor woningisolatie moet je rekenen op een bedrag tussen 35 en 120 euro per vierkante meter voor dakisolatie, en tussen 35 en 70 euro per vierkante meter voor muurisolatie. De prijzen van isolatie variëren naargelang de gebruikte technieken en de gekozen isolatiematerialen.

Verkrijg exacte prijsvoorstellen van isolatie-experten

De 3 manieren om je huis te isoleren

Er zijn 3 manieren om jouw huis te isoleren: thermische isolatie, akoestische isolatie en geluidsisolatie. Hoewel deze isolatiesoorten verschillend zijn, vullen ze elkaar toch aan. Sommige materialen die voor geluidsisolatie worden gebruikt, hebben ook een effect op de warmteoverdracht.

Thermische isolatie

Thermische isolatie is de isolatie die een gemakkelijke overdracht van warmte, koude en vocht tussen de binnen- en buitenkant van het huis voorkomt. Om doeltreffend te zijn, moeten het dak, de gevel en de benedenverdieping goed geïsoleerd zijn.

Akoestische isolatie

Akoestische isolatie wordt ook wel akoestische correctie genoemd. Het wordt gebruikt om het geluid in de kamers te verbeteren. De verschillende geluidsisolatietechnieken maken het mogelijk het geluid in de ruimte te houden zonder dat het tegen de muren weerkaatst en zo het bekende rumoereffect creëert.

Het helpt ook om de verspreiding van geluid tussen verschillende kamers in het huis of tussen naburige huizen te voorkomen. Er zijn 2 dingen die ondernomen kunnen worden om een optimale isolatie te bereiken: isolatie van de muren en isolatie van de plafonds.

Geluidsisolatie

Geluidsisolatie is de isolatie die vermijdt dat lawaai van buitenaf het huis binnendringt. Deze geluiden kunnen zowel door de lucht als structuren worden voortgebracht. Buitenluchtgeluid wordt veroorzaakt door vervoer van auto’s of vliegtuigen, gesprekken en muziek van buren… Grondgeluid wordt veroorzaakt door dichtslaande deuren, voetstappen, schokken en stoten.

Welke delen isoleren?

Muurisolatie

isolatie muur

Wanneer je de isolatiekwaliteit van je huis wil verbeteren, kan je de muren van buitenaf of van binnenuit isoleren. Deze 2 soorten isolatie zijn diametraal verschillend en hebben heel verschillende doelstellingen.

Isolatie van gevel en buitenmuren

Isolatie van gevel en buitenmuren heeft verschillende doelstellingen: het voorkomen van waterinfiltratie, het verbeteren van de thermische isolatie of het verbeteren van de akoestische isolatie.

Om de buitenkant van een huis te isoleren kunnen verschillende methodes worden toegepast: gelijmde of geklemde isolatieplaten, gevelbekleding of de aanbreng van isolerende pleister.

Sommige oude huizen zijn gebouwd met spouwmuren. Dit zijn dubbelwandige wanden. Ze bestaan uit 2 wanden die van elkaar gescheiden zijn door een holte. In de 20e eeuw werd aan deze isolatietechniek de voorkeur gegeven, maar tegenwoordig is het minder doeltreffend dan andere huidige technieken. Daarom is het beter om ze zelf ook te isoleren door een isolerend materiaal in de spouw te spuiten.

Isolatie van binnenmuren

Isolatie van binnenmuren is bijna even belangrijk als isolatie van buitenmuren. Binnenmuurisolatie zorgt voor een betere warmteverdeling en optimalisering van de verwarming, en een betere geluidsisolatie. Er kunnen terug verschillende technieken worden toegepast, maar gelijmde bekleding en metalen steunmuren zijn de meest gebruikte en doeltreffende technieken.

Dakisolatie

isolatie dak

Dakisolatie wordt al te vaak verwaarloosd. Als het dak niet goed geïsoleerd is, zal je huis zelfs met een goede gevel veel energie verliezen en slecht geïsoleerd blijven.

Mensen denken vaak dat het voldoende is om het plafond van de bovenverdieping te isoleren. Toch is het eigenlijk heel belangrijk om na te denken over de isolatie van de zolder. Het is aangetoond dat het je energierekening tot wel 30 % kan verlagen. Daarbovenop maakt het extra ruimte vrij in je huis.

Heb je een dakbedekkingsysteem? Er zijn ook meerdere methodes om een plat dak te isoleren.

Isolatie van vloeren en plafonds

Het isoleren van de benedenverdieping is een eerste vereiste voor een goede isolatie van het huis in het algemeen. Zoals hierboven vermeld, is het niet voldoende alleen de buitengevel te isoleren. Alle elementen die het huis van de buitenwereld scheiden, moeten goed geïsoleerd zijn.

Het isoleren van het plafond of de vloer van de andere verdiepingen zorgt ook voor een goede warmteverdeling in het hele huis. Maar bovenal garandeert het een optimaal comfort en een goede geluidsisolatie van de kamers.

Isolatie van ramen en deuren

isolatie ramen

Bij renovatie wordt gemakkelijk vergeten dat de isolatie en de dichtheid van ramen en deuren een belangrijke rol spelen bij de isolatie van het huis. Het is belangrijk regelmatig te controleren of buitenramen of -deuren geen lucht of vocht binnenlaten. Hun waterdichtheid verslechtert mettertijd en kan een perfect geïsoleerde muur beschadigen.

Om je voordeur en kozijnen te isoleren, hoef je niet noodzakelijk alles te veranderen door nieuw schrijnwerk te kopen. Soms kan het voldoende zijn de zegels opnieuw aan te brengen. In geval van twijfel is professioneel advies inwinnen de boodschap.

Verschillende isolatiematerialen

Voor woningisolatie kunnen veel verschillende materialen worden gebruikt. Dat kan in de vorm zijn van panelen, schuimen, vezels en dergelijke.

Mineraal isolatiemateriaal

Glaswol en steenwol zijn de 2 bekendste en meest gebruikte isolatiematerialen. Ze zijn heel effectief voor thermische isolatie en de niet-ontvlambare kwaliteit en lage kostprijs vallen in de smaak. Het grote nadeel van deze minerale wolsoorten zijn de irritatie die ze kunnen veroorzaken tijdens de installatie, indien je niet goed beschermd bent met geschikte werkkleding.

Ecologisch isolatiemateriaal

Biologische isolatiematerialen zijn plantaardige of dierlijke wolsoorten die het voordeel hebben dat ze recycleerbaar en composteerbaar zijn. Het zijn uitstekende warmte-isolatoren met een heel goede weerstand tegen vochtigheid.

Door hun natuurlijk karakter zijn ze heel gemakkelijk te installeren en veroorzaken ze geen irritatie. Ze zijn ontvlambaar, maar worden vaak brandwerend behandeld en stoten bij verbranding geen giftige dampen uit. Het enige nadeel is dat ze vrij duur zijn. Daarom is het belangrijk ze juist te kiezen door een deskundige om hulp te vragen.

Synthetisch isolatiemateriaal

Synthetische isolatiematerialen zijn onder meer polyurethaan, geëxpandeerd en geëxtrudeerd polystyreen en polyisocyanuraat. Polyurethaan, vaak geschuimd, is een van de meest efficiënte en rendabele isolatoren op de markt. Afgezien van zijn thermische prestaties, is het heel nuttig omdat het flexibel is en gemakkelijk in muren kan worden gespoten of in scheuren kan worden aangebracht. Het laat veel vrijheid in isolatietechnieken.

Beschikbare premies in België

Controleer of je in aanmerking komt voor isolatiepremies

Isolatiepremie Vlaanderen

In het Vlaamse Gewest worden premies toegekend indien de werkzaamheden door een aannemer worden uitgevoerd. Deze premies moeten worden aangevraagd bij netbeheerder Fluvius.

De premies bedragen:

  • 4 euro per vierkante meter voor dak- of zoldervloerisolatie (als bij de werkzaamheden asbest wordt verwijderd, stijgt de premie tot 12 euro per vierkante meter)
  • 15 euro per vierkante meter voor buitengevelisolatie (38 euro per vierkante meter als het asbest is verwijderd)
  • 5 euro per vierkante meter voor spouwmuurisolatie
  • 15 euro per vierkante meter voor de isolatie van muren van binnenuit
  • 6 euro per vierkante meter voor vloerisolatie

Voor bepaalde werkzaamheden moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Je maakt verder aanspraak op de renovatiepremie als je binnen 5 jaar 2 andere investeringen doet zoals:

  • andere isolatiewerkzaamheden
  • installatie van nieuwe beglazing
  • installatie van een zonneboiler
  • installatie van een warmtepomp
  • installatie van een ventilatiesysteem

In Vlaanderen is er nog een bijkomende premie als je jouw EPC-rating verbetert (energy performance certificate). Je kan ook profiteren van belastingvoordelen.

Isolatiepremie Wallonië

In het Waalse Gewest ontvang je tussen 0,15 en 0,90 euro per bespaarde kWh voor alle soorten isolatie. De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een erkende aannemer en de U-waarde mag niet hoger zijn dan 0,20 W/m2K voor het dak, de vloer of de zolder en 0,25 W/m2K voor andere werkzaamheden. Afhankelijk van je inkomen strijk je nog een extra bedrag op dat varieert van 110 tot 660 euro.

Isolatiepremie Brussel

In Brussel schommelen de premies volgens inkomen, moeten de werkzaamheden worden uitgevoerd door erkende aannemers en moet aan bepaalde voorwaarden voldaan worden.

De bedragen liggen vast op:

  • 20 tot 40 euro per vierkante meter voor dak- of zoldervloerisolatie
  • 55 tot 75 euro per vierkante meter voor buitengevelisolatie
  • 8 tot 12 euro per vierkante meter voor spouwmuurisolatie
  • 20 tot 30 euro per vierkante meter voor muurisolatie van binnenuit
  • 20 tot 30 euro per vierkante meter voor vloerisolatie

Vergelijk vrijblijvend gratis offertes

Wil je jouw woning renoveren en de isolatie ervan verbeteren? Aarzen dan niet om via onderstaand offerteformulier gratis offertes aan te vragen bij aannemers uit de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Isolatie - Vraag advies en offertes om te vergelijken
1*. Wat wens je te isoleren?
2*. Welke oppervlakte dient geïsoleerd te worden? (Schatting)
3*. Wanneer wens je de isolatiewerken te starten?
4*. Welk type gebouw wens je te isoleren?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.