Geluidsisolatie plafond: prijs en isolatietechnieken
Geluidsisolatie plafond vermindert aanzienlijk alle soorten geluidsoverlast: voetstappen, lawaai van het wasmachine, muziek gespeeld op vol volume, meubels die bewegen, vliegtuigen die over het huis vliegen…
Hieronder vind je alle nodige informatie, technieken en verschillende marktprijzen om een weloverwogen keuze te maken in de vernieuwing van je oude plafond voor een nieuw plafond, en om jouw woning zo goed mogelijk te isoleren tegen lawaai van buitenaf met deze akoestische isolatie.
Waarom geluidsisolatie aan het plafond aanbrengen?
Wanneer we het hebben over geluidsisolatie plafond, gaat het over een lichte vermindering van het contactgeluid van bovenaf. Dit wordt aanbevolen voor mensen die specifiek meer privacy en een rustigere omgeving wensen. Als je volledige akoestische isolatie wil, zal je ook de muren geluidsdicht moeten maken.
Soorten geluid
Deze geluiden zijn van verschillende aard en het is belangrijk ze van elkaar te onderscheiden. Afhankelijk van de aard van het geluid zal de voorkeur worden gegeven aan het ene of het andere type isolatie. In het algemeen zijn er twee categorieën van geluidshinder:
- Luchtgeluid: geluid dat direct bij de bron wordt gehoord. Het wordt verspreid in de lucht en gaat door muren, vloeren en plafonds. Het geluid van de televisie, het geluid van de radio, de menselijke stem en luide muziek zijn allemaal lawaai in de lucht.
- Impact- of contactgeluid: geluid dat verband houdt met apparatuur en wordt voortgeplant door galm: de trillingen die bijvoorbeeld door een vallend voorwerp worden veroorzaakt en met een storende nagalm door de ruimte en door de muren gaan. Het geluid komt niet rechtstreeks van de bron zelf, maar van de trillingen die door de actie worden veroorzaakt (voetstappen, het zoemen van een wasmachine, het bewegen van meubilair, enz.).
Prijs geluidsisolatie aan het plafond per vierkante meter
De prijs van plafondgeluidsisolatie kan variëren van 20 tot 120 euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief geluidsabsorberend materiaal en arbeid. Voor een verlaagde plafondinstallatie, de meest courante techniek, kan echter een prijs tussen 80 en 120 euro per vierkante meter worden geraamd.
De kosten van geluidsisolatiewerkzaamheden variëren naargelang een aantal factoren:
- De prijs van het isolatiemateriaal
- De prijs van de installatie
- De isolatietechniek
- De hoogte van het plafond
- De te bestrijken oppervlakte
Wat de isolatiematerialen betreft, volgt hieronder een prijslijst voor de meest gebruikte isolatiematerialen:
Type isolatiemateriaal | Prijs per vierkante meter |
---|---|
Geëxpandeerde kurk | Tussen 10 en 30 euro per vierkante meter |
Polyurethaan | Tussen 20 en 25 euro per vierkante meter |
Glaswol | Tussen 3,5 en 8 euro per vierkante meter |
Steenwol | Tussen 5 en 10 euro per vierkante meter |
Vlasvezels | Tussen 15 en 17 euro per vierkante meter |
Houtvezels | Tussen 12 en 20 euro per vierkante meter |
Cellulose isolatie | Tussen 20 en 30 euro per vierkante meter |
Aangezien het om een op maat gemaakte dienst gaat, is het moeilijk een precieze indicatieve prijs te geven. De snelste en meest efficiënte manier is door een beroep te doen op een vakman, die je een prijs op maat zal kunnen geven.
De verschillende technieken van plafondgeluidsisolatie
De meest doeltreffende en gemakkelijk uit te voeren geluidsisolatie bestaat erin van bovenaf in te grijpen en aldus de bron van het lawaai aan te pakken. Dat doe je door een naaldvilttapijt van geringe dikte of een akoestisch ondertapijt onder de vloerbedekking aan te brengen.
Het is echter mogelijk dat je deze werkzaamheden niet aan je buurman kan opleggen, of dat de ruimtelijke configuratie van je woning dit niet toelaat: ze moeten dus in overweging genomen worden. Laten we eens kijken naar de verschillende mogelijkheden om je plafond geluiddicht te maken.
Aarzel overigens niet om de deskundige hulp van een expert in te schakelen om de beste oplossing voor de akoestische isolatie van je woning te kiezen. Hij of zij kan een akoestische diagnose van de woning stellen en je adviseren over isolatie-oplossingen op maat en de soorten isolatie die de voorkeur genieten.
Bouw van een vals of verlaagd plafond
Een verlaagd plafond is een onafhankelijke structuur die onder het bestaande plafond wordt aangebracht. Het verlaagde/valse plafond bestaat uit een metalen frame waaraan gipsplaten (de bekleding) zijn bevestigd, vastgemaakt met stijve metalen hangers.
De ruimte tussen het reeds aanwezige plafond en het rooster wordt opgevuld met een laagje isolatie (vaak panelen of rollen), met een geluidsabsorberende werking. Metalen hangers kunnen ook worden vervangen door anti-vibratiehangers of -veren. Het is belangrijk om hangers te kiezen die geschikt zijn voor de ruimtelijke configuratie, rekening houdend met het gewicht van de vloer en het te bedekken oppervlak.
Voor de installatie dit type plafond is voldoende ruimte onder het plafond nodig tussen de bovenkant van de ramen en het plafond. Wees je ervan bewust dat dit betekent dat je aan plafondhoogte verliest wanneer je deze techniek toepast (de minimale plafondreductie wordt geschat op ongeveer 15 cm). Hoe hoger het plafond, hoe beter de akoestische prestaties van de constructie, met een betere geluidsisolatie als gevolg.
Plaatsing van een zelfdragend plafond
Een zelfdragend plafond is ook een verlaagd plafond, met het verschil dat het deze keer los van het bestaande plafond rechtstreeks aan de muur gekoppeld wordt. De gipsplaten zijn bevestigd op een metalen frame en raken de bestaande vloer niet.
Aanbreng van een subplafond
Een verlaagd plafond isoleren is niet de enige isolatie-oplossing. Als je niet over de juiste configuratie beschikt om een verlaagd plafond te maken, is het mogelijk een zogenaamd “gelijmd subplafond” aan te brengen. Het is vaak verkrijgbaar in de vorm van platen, rollen of panelen die met een acrylaatlijm aan het plafond worden gekoppeld. Schuimplaten zijn makkelijk te snijden en geschikt voor elk oppervlakte, waardoor specialisten er de voorkeur aan geven.
Het is een minder dure optie dan de bovenstaande technieken en ideaal voor een laag plafond.
Welk isolatiemateriaal kiezen?
Afhankelijk van de gekozen techniek zal het isolatiemateriaal niet op dezelfde manier geplaatst/gebruikt worden. In het geval van een verlaagd plafond isoleren bijvoorbeeld, zal de geluidsisolatie worden aangewend om de holle ruimtes tussen het oorspronkelijke plafond en het verlaagde plafond op te vullen. Bij een subplafond zullen de platen of rollen zelf van het isolatiemateriaal worden gemaakt.
Hieronder krijg je een overzicht van de meest gebruikte geluidsisolerende materialen:
Minerale wol
Minerale wollen (glaswol, steenwol, enz.) belemmeren gedeeltelijk de verspreiding van lucht en hebben zowel goede geluids- als warmte-absorberende eigenschappen.
Plantaardige wol
Plantaardige wollen (hout- en hennepwolsoorten), die duurder zijn dan minerale wolsoorten, hebben eveneens hoge akoestische en thermische isolatie-eigenschappen. Ze worden als milieuvriendelijker beschouwd.
Polyurethaan
Polyurethaan is er in verschillende vormen (panelen, platen, rollen en schuim). Het is licht, heeft een uitstekend absorptievermogen en beschikt over de beste warmte-isolerende eigenschappen op de markt. Voor akoestische isolatie moet het echter gecombineerd worden met andere specifieke materialen.
Geëxpandeerde kurk
Kurk is rotvrij en een excellente geluidsisolator. Het kan op elk type oppervlak worden aangebracht (vloer, plafond, dak…) en is goed bestand tegen vocht.
Gratis offertes voor plafondgeluidsisolatie
Om een idee te krijgen van de exacte prijzen op de markt voor plafond isoleren, is er niets beters dan je te beroepen op een professionele geluidsexpert. Hij of zij kan je helpen de beste oplossing voor plafond geluidsisolatie te kiezen door je een gedetailleerde beschrijving te geven van de uit te voeren werkzaamheden en de kosten daarvan.
Wens je de marktprijzen van geluidsisolatie plafond met elkaar te vergelijken? Aarzel dan niet om via onderstaand formulier meerdere offertes aan te vragen bij erkende vakmannen, gratis en zonder verplichting.