Ecologische isolatie: 8 materialen om uit te kiezen

ecologische isolatie

Ecologische isolatie is een van de belangrijkste factoren bij ecologisch bouwen. Een goed gekozen isolatie is een investering op lange termijn, en zorgt ervoor dat een woning warm blijft in de winter en koel in de zomer. De voordelen van ecologische isolatie houden een verhoging in waarde van jouw huis en een aanzienlijke verlaging van jouw energiefacturen in.

De keuze voor natuurlijke isolatie van je woning past in een duurzame en verantwoorde aanpak. Het is een uitstekende oplossing voor zowel binnen- als buitenisolatie en zelfs voor je vloeren en zolders.

Het gebruik van synthetische isolatiematerialen is tegenwoordig eigenlijk nonsens geworden. Ontdek waarom de voordelen van ecologische isolatie iets voor jou zijn en welke ecologische isolatiematerialen je moet kiezen.

Vermijd synthetische isolatiematerialen en ga voor ecologische isolatiematerialen

Synthetische isolatiematerialen zijn petrochemische producten die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu, en soms zelfs allergeen zijn. Vanwege die kenmerken is de installatie ervan altijd een lastige klus: je moet uitgerust zijn met aangepaste kledij en bovendien voorzorgsmaatregelen nemen.

Vermijd verder minerale wollen zoals glaswol (tenzij het van gerecycleerd glas is gemaakt) en steenwol, die beiden geen goede milieuscore hebben.

Vandaag de dag zijn er genoeg alternatieven op de isolatiemarkt. Vergeet zeker niet dat de prijzen van ecologische isolatiematerialen steeds democratischer worden. Er is voor elk wat wils naargelang het beschikbare budget.

Maar waarom opteer ik beter voor een natuurlijke isolatie?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: natuurlijke isolatie is net zo goed als synthetische isolatie, maar wel een stuk milieuvriendelijker van aard. Volgende specifieke voordelen gaan ermee gepaard:

  • Ze hebben over het algemeen een uitstekend warmtegeleidingsvermogen en zijn ook heel geluidsisolerend
  • Ze zijn goed bestand tegen vocht. Ecologische isolatiematerialen zijn vaak in staat vocht op te nemen zonder hun eigenschappen voor het isoleren van te verliezen.
  • Ze zijn niet alleen recycleerbaar of composteerbaar, maar de productie ervan veroorzaakt ook weinig milieuverontreiniging (er wordt weinig of geen fossiele brandstof gebruikt)
  • In geval van brand stoten ze geen giftige dampen uit. Deze ecologische isolatiematerialen zijn vaak brandwerend of vuurbestendig.
  • Aangezien ze de huid en de ademhalingswegen niet irriteren, zijn ze gemakkelijker te installeren.

Welk natuurlijk isolatiemateriaal is het meest doeltreffend? Een overzicht

Elk natuurlijk isolatiemateriaal heeft zijn eigen voordelen. Sommigen zijn soepeler, anderen meer isolerend of ecologisch. Naast de typerende kenmerken bij elk materiaal moet je ook rekening houden met de prijs.

Merk op dat de lambda-coëfficiënt de warmtegeleiding van een materiaal aangeeft. Het wordt uitgedrukt in Watt per meter Kelvin. Hoe lager deze indicator is, hoe hoger de thermische isolatieprestaties van het materiaal.

Schapenwol

Net zoals een goede wintertrui is schapenwol jouw beste bondgenoot tegen winterse temperaturen. Het is moeilijk te verbranden en bovendien vochtregulerend: het kan namelijk tot een derde van zijn gewicht opnemen zonder aan ecologische isolatie in te boeten en heeft daarnaast een onbeperkte levensduur. Je kan schapenwol in bulk of in gemakkelijk te installeren panelen aankopen.

Lambda-coëfficiënt: 0,035 tot 0,042 W/mK

Prijs: 15 tot 25 €/m²

Hennepwol

isolatie hennepwol

Hennepwol is logischerwijs afkomstig van de hennepplant. Deze veelzijdige oplossing is heel populair voor houtskeletbouw en passiefhuizen. Het is echter niet geschikt voor het isoleren van vochtige omgevingen. Hennepisolatie is evenwel flexibel en eenvoudig te plaatsen.

Lambda-coëfficiënt: 0,040 tot 0,042 W/mK

Prijs: 10 tot 25 €/m²

Gerecycleerd katoen

Gerecycleerd katoen wordt in de vorm van flexibele panelen gevormd uit oude kleren en ander gebruikt textiel. Het is een van de beste geluidsisolatoren op de markt, die zich ideaal leent voor scheidingswanden binnen. Daarenboven is deze oplossing economisch en gemakkelijk aan te brengen.

Lambda-coëfficiënt: 0,042 W/mK

Prijs: 5 tot 12 €/m²

Cellulosewatten

Misschien ben je niet echt vertrouwd met de naam, maar toch staan cellulosewatten bekend om hun ecologische isolatie. Ze zijn gemaakt van gerecycleerd krantenpapier en een uitstekende vochtregulator. Dit materiaal wordt hoofdzakelijk gebruikt voor dakbedekking.

Lambda-coëfficiënt: 0,038 tot 0,040 W/mK

Prijs: ongeveer 20 €/m²

Stro

Stro is ongetwijfeld een van de beste ecologische isolatiematerialen voor het milieu die verkrijgbaar zijn. Het is een afvalproduct van de voedingsindustrie dat in grote hoeveelheden wordt geproduceerd. Het vergt heel weinig bewerking en kan dus zo goed als meteen in gebruik genomen worden. Steeds meer aannemers gebruiken het vanwege de uitstekende eigenschappen voor het isoleren van en de lage kosten. Stro is vooral populair in combinatie met houtskeletbouw. De dikte van deze ecologische isolatie is de voornaamste beperking.

Lambda-coëfficiënt: 0,040 tot 0,060 W/mK

Prijs: 5 tot 7 €/m² (duurder indien geïntegreerd in houten kisten)

Kokosvezel

Kokosvezel is het ruwe omhulsel dat de schil van kokosnoten omgeeft. In ons land komt het nog niet veel voor. Dit materiaal is minder efficiënt dan synthetische isolatie op het gebied van warmte-isolatie, maar wordt vooral aanbevolen voor akoestische isolatie. Je kan het vinden op rollen soepele wol, in halfstijve panelen of in bulk.

Lambda-coëfficiënt: 0,037 tot 0,045 W/mK

Prijs: 25 tot 30 €/m²

Geëxpandeerde kurk

Geëxpandeerde kurk is rotvrij en onbrandbaar, en staat al tientallen jaren bekend om zijn akoestische isolatie-eigenschappen. In feite heeft het ook een uitstekende thermische faseverschuiving (een vermogen om warmteoverdracht vast te houden). De levensduur wordt geschat op enkele honderden jaren. Het is met andere woorden zonder twijfel een van de beste ecologische isolatoren.

Lambda-coëfficiënt: 0,032 tot 0,040 W/mK

Prijs: 20 tot 40 €/m²

Houtvezel

houtvezel isolatie

Houtvezel wordt gemaakt van afval van zagerijen via een ingenieus proces geassembleerd. Dit biologisch gebaseerde isolatiemateriaal is heel efficiënt, veelzijdig en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Lambda-coëfficiënt: 0,038 tot 0,046 W/mK

Prijs: 15 tot 25 €/m²

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes voor ecologische vloerisolatie via onderstaand offerteformulier

We raden je graag aan om een beroep te doen op een expert voor jouw ecologische isolatie. Hij of zij zal je helpen ecologische isolatiematerialen te vinden in overeenstemming met budget en bijzonderheden van de woning. Via onderstaand offerteformulier kan je overigens gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Isolatie - Vraag advies en offertes om te vergelijken
1*. Wat wens je te isoleren?
2*. Welke oppervlakte dient geïsoleerd te worden? (Schatting)
3*. Wanneer wens je de isolatiewerken te starten?
4*. Welk type gebouw wens je te isoleren?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.