Akoestische isolatie gemene muur: prijs en praktische gids

akoestische isolatie

Veel huiseigenaren dromen van het aanbrengen van geluidsisolatie in een tussenmuur, meer bepaald de akoestische isolatie van de gemene muur. Of het nu de blaffende hond van de buurman is, zijn kinderen die een feestje bouwen als hij er niet is, het lawaai van de stofzuiger van zijn vrouw… Lawaai is normaal, maar als je in een rijhuis woont, kan het vaak ondraaglijk worden. Zelfs tot het punt dat het de gezondheid van het huishouden in gevaar brengt.

Isolatie is de ideale oplossing. In dit artikel tref je alle soorten installaties, hun kosten en de beschikbare premies voor geluidsisolatie aan.

Wat is akoestische en geluidsisolatie?

Dit verschijnsel doet zich meestal voor in oudere huizen. Met dunne, slecht geïsoleerde muren verplaatst lawaai zich gemakkelijk van het ene huis naar het andere.

Ter oplossing van het probleem wordt door het geluiddicht maken van de tussenmuur een barrière tussen de twee gebouwen gecreëerd om op die manier te voorkomen dat het geluid zich van het ene naar het andere huis verspreidt. Deze geluidsoverlast kan volgende zaken omvatten:

Luchtgeluid binnenshuis

Geschreeuw, gehuil, gesprekken, muziek. Deze geluiden zweven en resoneren in de lucht. De grote gemeenschappelijke ruimtes weerkaatsen ze.

Luchtgeluid buitenshuis

Vliegtuigen, auto’s, sirenes, pratende mensen. Deze geluiden van buitenaf reizen ook door de lucht, totdat ze het interieur van het huis bereiken. Je kan hun trillingen zelfs fysiek voelen, zoals wanneer je de lage tonen voelt van het nieuwe hifi-systeem van de tiener naast je.

Geluid door vaste stoffen

Geluid door vaste stoffen wordt ook fysiek overgedragen en is het gevolg van schokken en stoten. Ze worden gevoeld als een deur dichtslaat, als een wasmachine draait, als de bovenbuurvrouw stappen op hakken zet…

Akoestische isolatie van de tussenmuur creëert dus een barrière die de overdracht van deze drie soorten geluid voorkomt.

Voor de kenners is het misschien nuttig erop te wijzen dat er een verschil is tussen akoestische isolatie en geluidsisolatie. geluidsisolatie is datgene wat de weg verspert voor geluidshinder van buitenaf naar het huis, terwijl akoestische correctie de kwaliteit van het geluid in de verschillende kamers verbetert en voorkomt dat geluid het huis verlaat.

De twee vullen elkaar met andere woorden aan en resulteren vaak in een geluidsdichte isolatie van de huismuren. Voor akoestische isolatie kunnen een paar extra stappen nodig zijn, zoals het leggen van extra akoestische tapijten of vloerkleden.

Hoeveel kost akoestische isolatie van een gemene muur?

De gemiddelde prijs voor het geluiddicht maken van een tussenmuur schommelt tussen 40 en 60 euro per vierkante meter exclusief BTW. Als het te overbruggen lawaai minimaal is, kan je rekenen op ongeveer 40 euro. In het geval van harder lawaai zullen de kosten dichter bij de 60 euro liggen.

De criteria die de prijzen beïnvloeden zijn de volgende:

  • De structuur van de te isoleren muur: dikke muur? Baksteen? Beton?
  • Het oppervlak van de te isoleren muur
  • De sterkte van het te blokkeren geluid
  • De bron van het lawaai: gemeenschappelijke muren? Vloeren? Plafonds? Alle drie?
  • De gekozen geluidsisolatietechniek: gelijmde akoestische bekleding is minder duur dan metaalskeletbouw
  • Het gekozen isolatiemateriaal: minerale wol en synthetische isolatiematerialen zijn over het algemeen goedkoper dan materialen op biologische basis
  • Het vakmanschap

Waarom moet ik mijn tussenmuur isoleren?

Bij een bezoek aan een halfvrijstaande woning realiseer je jezelf vaak niet dat er een gebrek aan geluidsisolatie in de gemeenschappelijke muren is. En dit kan al snel problemen opleveren voor jou en je buurman.

Het constante lawaai van de buurt kan snel ondraaglijk worden. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Geluidsisolatie van de tussenmuur is een uitstekende oplossing als:

  • Je huis een gemene muur deelt met lawaaierige buren
  • Een gebouw door zijn activiteit veel lawaai uitstoot
  • Je gevoelig bent voor lawaai of zelf lawaaierig bent
  • Je vaak moet kunnen oefenen met een muziekinstrument

Welke type akoestische isolatie kiezen?

Hoe een geluidsisolatie installeren op een gemene muur?

akoestische isolatie gemene muur

Het eerste waar je naar moet kijken is het type tussenmuur dat je huis heeft. Zwaarder materiaal gaat gepaard met een betere geluidsisolatie. Een holle bakstenen muur isoleert bijvoorbeeld minder goed dan een betonnen muur.

Een ander punt om op te letten, is te veel contact tussen de twee muren van de twee huizen vermijden. Idealiter worden de geluidsisolerende panelen ertussen geplaatst, waarbij te veel elementen die ze verbinden (cementresten, bouwpuin, haken, boringen, enz.) en die akoestische bruggen creëren, vermeden moeten worden.

Er bestaan verschillende methoden om tussenmuren te isoleren, zoals de volgende:

Isolatie met een voering of tegenwand op een metalen frame

Dit is waarschijnlijk de meest doeltreffende en gebruikelijke geluidsisolatietechniek. Ze omvat de integratie van de isolatie vóór de bestaande muur en achter de nieuwe scheidingswand, die vaak uit metalen frames is vervaardigd.

De dikte van het isolatiemateriaal bedraagt ten minste 45 mm, en gewoonlijk wordt een pleisterlaag over het raamwerk aangebracht. De combinatie van pleisterwerk en isolatie binnenin de gemene muur garandeert een heel goede isolatie. Deze techniek creëert ook een spouw die extra isolatie biedt en de te isoleren muur niet raakt.

Naast deze prestaties is het voordeel van dit soort isolatiemateriaal dat ze kan worden gebruikt op alle soorten gemeenschappelijke muren en een goede isolatie garandeert. Het grote nadeel is dat het minstens tien centimeter leefruimte wegneemt over de gehele breedte van de gemene muur.

Isolatie met gelijmde voering: het beroemde sandwichpaneel

Hier gaat het om gebruiksklare panelen die rechtstreeks op de muur worden gelijmd met kleefpads. Ze bestaan uit een gipsplaat, isolatie en een bekleding met zelfklevende kussentjes.

Deze techniek is goedkoper en gemakkelijker te installeren, maar kan alleen worden toegepast op vlakke muren in goede staat. Akoestisch isoleren met behulp van gelijmde bekledingen is iets minder effectief dan de scheidingswand en bovendien wordt ongeveer tien centimeter isolatie verwijderd. Het wordt vooral gebruikt bij de bouw van nieuwe huizen en minder bij renovaties.

akoestische isolatie sandwichpanelen

Isolatie met geluidsreducerende verven en behang

Steeds meer merken bieden verven aan die dienen om de verspreiding van geluidsgolven tegen te gaan onder de naam anti-lawaai, geluidsisolerende of akoestische verven. Deze geluiddempende kwaliteit is te danken aan de luchtkorrels.

Hun doeltreffendheid is natuurlijk heel betrekkelijk, en zal u nauwelijks helpen. Dit geldt ook voor geluidsreducerend behang. Beide technieken hebben het voordeel dat ze gemakkelijk kunnen worden toegepast en niet duur zijn. Je kan ze goed gebruiken om kleine geluiden te verdoezelen.

Hoe isolerend materiaal kiezen?

De keuze van de isolatie is afhankelijk van de gekozen techniek en de geluiddempende kwaliteit van de isolatie. Poreuze isolatie, isolatie die lucht doorlaat ondanks haar weerstand tegen geluidsgolven, geniet de voorkeur.

Het geluidsisolerend vermogen wordt gewoonlijk aangegeven met de geluidsreductie-index (Rw) per decibel (dB). In het algemeen is de volgende index aanbevolen:

  • 50 Rw per dB voor luchtgeluid
  • 55 Rw per dB voor door de constructie voortgebracht geluid

Een andere index die vaak wordt gegeven is een niveau van 0 tot 1 voor het geluidscorrectievermogen. Hoe dichter het niveau bij 1 ligt, hoe beter het is.

Ten slotte zijn nog twee andere criteria doorslaggevend voor de keuze van de isolatie: de prijs en het al dan niet ecologisch karakter ervan.

De verschillende materialen en hun eigenschappen

Minerale wol

Glaswol en steenwol zijn waarschijnlijk de meest gebruikte isolatiematerialen, vooral vanwege hun thermische isolatie-eigenschappen. Ze kunnen worden gebruikt voor zowel gelijmde akoestische bekleding als isolatie met metalen geraamte, zijn niet erg duur en zijn niet-ontvlambaar. Wees wel voorzichtig als je het materiaal zelf plaatst, want het kriebelt.

Biologische isolatie van plantaardige of dierlijke oorsprong

Isolatie van plantaardige of dierlijke oorsprong is op biologische basis en dus milieuvriendelijk. Ze zijn echter ontvlambaar en duurder. Tot deze isolaties behoren:

  • Hennep wol
  • Houtvezel
  • Schapenwol
  • Cellulosewatten
  • Geëxpandeerde kurk

Synthetische stoffen

Twee belangrijke isolatoren behoren tot de synthetische familie: polyurethaanschuim en elastisch polystyreen (EPS). Polyurethaanschuim is een uitstekend isolatiemiddel en wordt vaak toegepast op woningscheidende wanden, omdat het naderhand door de gipsplaat kan worden afgedekt.

Elastisch polystyreen is flexibeler dan gewoon polystyreen en is daarom uitermate geschikt voor panelen die worden gebruikt voor gelijmde bekleding. Helaas is de prijs vrij hoog. Gebruik geen conventioneel polystyreen, dat broos is en de isolatie van een gemene muur beschadigt.

akoestische isolatie polyurethaan

Kom je in aanmerking voor subsidies bij geluidsisolatie van je gemene muur?

Het Brussels Gewest verleent onder bepaalde voorwaarden subsidies voor akoestische isolatie. In Wallonië en Vlaanderen zijn de premies waarop je aanspraak maakt de energiepremies voor thermische isolatie. In het Waalse Gewest variëren ze naargelang de KWh die dankzij de aangebrachte isolatie wordt bespaard. In het Vlaamse Gewest bedragen ze dan weer 5 euro per vierkante meter.

Vergelijk gratis offertes

Naast de inschakeling van een vakman is het altijd nuttig advies in te winnen bij een geluidsexpert, die een akoestische diagnose zal stellen. Dit is een heel technische discipline, en door het advies van een gekwalificeerde deskundige kan isolatie die nutteloos blijkt te zijn, worden vermeden.

De vakman die je nodig hebt om je isolatie aan te brengen is een stukadoor/pleisterwerker. Via onderstaand formulier kan je gratis offertes aanvragen en ontvangen van experts bij jou in de buurt. Je zal hun prijzen met elkaar kunnen vergelijken en de ideale professional er bijgevolg uitpikken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte isolatie
1*. Wat wens je te isoleren?
2*. Hoe groot is de oppervlakte die je wil laten isoleren?
3*. Welk gebouw wil je laten isoleren?
4*. Wanneer wil je de isolatiewerken laten starten?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.