Renovatiepremie 2022: op welke steun kan je dit jaar rekenen?

De complexiteit van de verschillende renovatiepremies leidde de afgelopen jaren meermaals tot onduidelijkheid en verwarring. In 2021 zijn er enkele aanpassingen gebeurd in het premie-aanbod. De belangrijkste verandering in 2022 zal zijn dat de huidige renovatiepremie en de energiepremie van netbeheerder Fluvius samensmelten tot ‘Mijn VerbouwPremie’, een vereenvoudigde renovatiepremie.

In dit artikel bespreken we naast deze nieuwe VerbouwPremie ook alle andere belangrijke renovatiepremies voor 2022. En we blikken ook al even vooruit naar de premies voor 2023 die al bekend zijn.

Nieuwe en verhoogde renovatiepremies 2021

Overzicht financiële steunmaatregelen in 2022

Renovatiepremie 2022 wordt: Mijn VerbouwPremie

De laatste 2 jaren is het aantal aanvragen voor renovatiepremies met meer dan 42 % gedaald. De complexiteit van de aanvraagprocedures zorgen ervoor dat veel mensen de premie niet meer aanvragen. Daarnaast zijn velen gewoon niet op de hoogte van het premie-aanbod waarvoor ze in aanmerking kunnen komen.

De Vlaamse Overheid heeft daarom beslist om verregaande veranderingen door te voeren. Die zullen uiteindelijk resulteren in een vereenvoudigde renovatiepremie vanaf 1 juli 2022. De bestaande renovatiepremie en energiepremies van Fluvius zullen dan gebundeld worden in een eengemaakte premie: Mijn VerbouwPremie.

Deze nieuwe renovatiepremie of ‘Mijn VerbouwPremie’ zal je dus vanaf de tweede helft van 2022 kunnen aanvragen. Deze vereenvoudigde premie heeft tot doel verbouwers opnieuw te motiveren en te stimuleren om de premie aan te vragen.

Aan de voorwaarden, procedure, bedragen enzovoort, wordt nog volop gewerkt. Toch zijn de grote krijtlijnen al bekend, weliswaar onder voorbehoud.

Zoek je een betrouwbare aannemer die geen stukken van mensen kost?

Zoek hier de renovatieklus die je nodig hebt en vul het formulier in om offertes op maat aan te vragen. Vergelijk vrijblijvend en bespaar zo tot wel 30%.

👉 Gratis offertes ontvangen

Voorwaarden

Investeer je in de energie-efficiëntie van een woning, appartement, appartementsgebouw of niet-residentieel gebouw? In al deze gevallen kom je in aanmerking voor de vernieuwde renovatiepremie.

Het betreft investeringen in dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler.

Er wordt ook rekening gehouden met de laagste- en middelste-inkomensgroep. Investeren zij gelijktijdig in de woningkwaliteit, dan kunnen zij eveneens aanspraak maken op de eengemaakte premie.

Bedrag renovatiepremie 2022

Vooralsnog zijn er geen concrete bedragen bekend. Als je eigenaar-bewoner bent, zal het premiebedrag wellicht variëren naargelang je gezinsinkomen en gezinssamenstelling.

 • Laagste-inkomensgroep: je zou kunnen rekenen op een premie van 35 % op de aanvaarde facturen. Plus, een vaste premie voor een gascondensatieketel en hernieuwbare energie-installaties.
 • Middelste-inkomensgroep: de premie zou voor deze groep neerkomen op 25 % van de aanvaarde facturen en een vaste premie voor hernieuwbare energie-installaties.
 • Hoogste-inkomensgroep: je zou aanspraak maken op een vast premiebedrag per vierkante meter isolatie of per hernieuwbare energie-installatie.

Behoor je tot de groep ‘andere investeerder’? In dat geval zou je aanspraak kunnen maken op vaste premiebedragen voor investeringen in energie-efficiëntie

Aanvraagprocedure

Je zal de nieuwe Mijn VerbouwPremie vermoedelijk vanaf de tweede helft van 2022 kunnen aanvragen. Een precieze datum is nog niet gekend. Wat wel geweten is dat je het online zal kunnen aanvragen en dat de facturen die je mag indienen maximum 2 jaar mogen zijn.

Premie zonnepanelen toch niet verlaagd in 2022

Om het wegvallen van de terugdraaiende teller te compenseren, krijgt iedereen die sinds 2021 zonnepanelen plaatst een premie tot 1.500 euro. Met deze premie blijft de gemiddelde terugverdientijd van 10 jaar behouden en wordt er een rendement van 5% op 15 jaar gegarandeerd.

Normaal ging deze premie vanaf 2022 afgebouwd worden, maar uiteindelijk werd er beslist om de premie ook in 2022 te behouden. Pas in 2023 wordt de premie verlaagd naar 750 euro en in 2024 zal ze 375 euro bedragen.

Nieuwe premie zonnepanelen 2021

 

Is het nog een goed idee om zonnepanelen te plaatsen? Hoe zit het met de terugleververgoeding? Vanaf wanneer verdwijnt de terugdraaiende teller? Is een thuisbatterij interessant? … In dit artikel beantwoorden we de 9 meestgestelde vragen over zonnepanelen.

Op zoek naar gratis advies en vrijblijvende offertes op maat van de beste specialisten in zonnepanelen?
Doe hier je aanvraag!

Ontvang GRATIS advies en offertes

👆

5.000 euro labelpremie voor álle eigenaars

Wie een huis heeft met een slechte energieprestatie en dat binnen de vijf jaar renoveert tot een label A, B of C, kan een EPC-labelpremie aanvragen. Deze premie bestond al voor nieuwe eigenaars; wie een woning koopt, krijgt of erft. Maar sinds 2021 kunnen ook bestaande eigenaars van een woning met een slechte energieprestatie deze premie krijgen.

Het bedrag van de premie hangt af van het behaalde label. Heeft je woning een label E of F en renoveer je het binnen de vijf jaar naar een label A, B of C, dan krijg je respectievelijk €5.000, €3.750 of €2.500.

EPC-label Woning Appartement of wooneenheid
Label A Tot € 2.500 Niet van toepassing
Label B Tot € 3.750 Tot € 2.500
Label C Tot € 5.000 Tot € 3.750

Belangrijk om de premie te kunnen aanvragen is dat je voor en na de werken een EPC laat opmaken door een energiedeskundige type A.

Renteloze renovatielening tot 60.000 euro

Wie zijn nieuw aangekochte woning binnen de vijf jaar renoveert tot energielabel A, B of C kan genieten van een renteloze renovatielening. Voorwaarde is dat het gebouw ‘wonen’ als hoofdbestemming heeft. Naast de gezinswoning komt sinds 2021 ook een tweede verblijf of investeringspand om te verhuren in aanmerking.

Je sluit deze lening af bij je bank aan dezelfde rentevoorwaarden als je hoofdkrediet. De Vlaamse overheid betaalt je dan jaarlijks een rentesubsidie uit zodat de lening renteloos is.

Om de lening te kunnen aanvragen, moet je voor en na de werken een EPC-attest kunnen voorleggen. Enkel woningen met label E of F komen in aanmerking. De renovatie moet af zijn binnen de 5 jaar nadat je de woning hebt gekocht. Je moet dan opnieuw een EPC-attest laten opmaken om je nieuw behaalde label aan te tonen.

Je kan maximaal 60.000 euro renteloos ontlenen indien je tot label A renoveert. Bij renovatie tot label B of C kan je respectievelijk tot 45.000 euro en 30.000 euro renteloos ontlenen. Koop je een appartement en renoveer je tot label A, dan kan je maximaal 45.000 euro renteloos ontlenen en tot 30.000 euro voor label B.

Wie sinds 2021 een woning erft of geschonken krijgt, kan bij het Energiehuis in zijn regio een gelijkaardige renteloze lening aanvragen, de energielening+. Je moet wel aan enkele voorwaarden van de renovatielening voldoen.

Uitbreiding renteloze renovatielening vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 kan je ook van deze lening genieten als je renoveert tot label D. Je kan dan lenen voor 20.000 euro op een looptijd van 20 jaar.

Wie meer doet dan het behalen van het D-label zal zelfs kunnen genieten van een negatieve rente. Renoveer je tot label A, dan krijg je jaarlijks 1,5% rente extra, voor label B is dat 1% en voor een renovatie tot het C-label geldt 0,5% negatieve rente.

 

Premie ramen verdubbeld in 2021

Verdubbelde premie nieuwe ramen

Ga je in een bestaande woning nieuwe ramen plaatsen? Kies dan voor hoogrendementsglas. De basispremie voor isolerende beglazing werd sinds 2021 namelijk verdubbeld van 8 naar 16 euro per m²! Dit premiebedrag blijft ook gelden in 2022.

Deze premie kan je aanvragen bij Fluvius en geldt voor woningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet en waarbij de beglazing geplaatst en gefactureerd werd door een aannemer.

Wist je dat er in totaal 3 premies zijn voor ramen?

 1. Premie voor isolerende beglazing – 16 euro per m²
 2. Renovatiepremie voor vervanging glas- en schrijnwerk – 20-30%
 3. Totaalrenovatiebonus vanaf 3 energiebesparende maatregelen – maximum 4.750 euro

👉 Ontdek hier alle premies

Ben je op zoek naar nieuwe ramen?
Vergelijk hier gratis offertes en vind de specialist met de beste prijs-kwaliteit.

Ontvang GRATIS offertes voor nieuwe ramen

👆

Premie buitenmuurisolatie verdubbeld

Ook de premie voor het isoleren van je muren langs de buitenkant werd vorig jaar verdubbeld. Nu krijg je van Fluvius 30 euro per m² in plaats van 15 euro. Om in aanmerking te komen voor deze premie moeten de werken uitgevoerd worden door een aannemer en moet je huis vóór 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. In geval van asbestverwijdering en isolatie wordt er nog een extra premie bovenop gegeven.

💡 TIP: Combineer gevelbekleding met buitenmuurisolatie

Wil je je gevel bekleden met crepi, spuitkurk of een ander type gevelbekleding? En heb je geen spouwmuurisolatie? Dan is dit de ideale gelegenheid om je gevel ineens langs de buitenkant te isoleren:

Op zoek naar een gevel- en/of isolatiespecialist?

👉 Vraag hier je offertes aan voor gevelrenovatie
👉 Vraag hier je offertes aan voor isolatie.

Sloop- en heropbouw: 6% btw of 10.000 euro premie

Wanneer je woning in erg slechte staat is, kan volledig afbreken en heropbouwen een betere keuze zijn in plaats van renoveren. Maar dat wordt doorgaans aanzien als nieuwbouw, waardoor je 21% btw moet betalen. Gelukkig betaal je onder bepaalde voorwaarden slechts 6% btw:

 • Als de afbraak en wederopbouw in één keer gebeurt
 • Als de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt
 • In de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Brussel, Anderlecht, Sint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel en Etterbeek
Maar van 1 januari 2021 t/m 31 december 2022 geldt dit verlaagde btw-tarief in het hele Belgische grondgebied! Het moet wel gaan om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning zijn van de koper of bouwheer en ze mogen maximum 200 m² bewoonbare oppervlakte hebben.

Het kabinet-Demir vraagt om een verlenging van het verlaagde tarief.

Wie niet in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief kan in 2021 en 2022 genieten van een verhoogde sloop- en heropbouwpremie van 10.000 euro. In 2020 was dat 7.500 euro.

Premies warmtepomp pas verhoogd vanaf 2023

Een nieuwe mazoutketel plaatsen of een oude vervangen is vanaf dit jaar niet meer toegestaan. Een goed alternatief is een condensatieketel op gas. Maar het interessantste alternatief is een warmtepomp. Die is het meest energiezuinig en zal op termijn ook verplicht worden. Zo zal het vanaf 2023 al verplicht zijn om in nieuwbouwwoningen minstens met hybride warmtepompen te verwarmen.

Er zijn op dit moment al mooie premies voor warmtepompen en deze zullen verhoogd worden, wellicht vanaf 2023.

 • Premie hybride warmtepomp wordt verhoogd van 800 euro naar 1.500 euro.
 • Premie lucht-water warmtepomp wordt verhoogd van 1.500 euro naar 2.250 euro.
 • Premie geothermische warmtepomp blijft 4.000 euro.

👉 Ontvang je graag gratis advies en vrijblijvende offertes op maat van de beste specialisten in warmtepompen?
Doe hier je aanvraag!

Ontvang GRATIS advies en offertes

‘Verhoogt mijn kadastraal inkomen als ik premies aanvraag?’

Tenslotte nog dit hardnekkig misverstand de wereld uithelpen. Neen, je kadastraal inkomen verhoogt níet voor het uitvoeren van energiebesparende renovatiewerken zoals het plaatsen van isolatie, hoogrendementsglas, zonnepanelen of een energiezuinige ketel. Je kan dus gerust je premies aanvragen!

Je kadastraal inkomen verhoogt alleen als je het comfort van je woning verhoogt. Bijvoorbeeld als je je zolder ombouwt tot slaapkamer of een extra badkamer plaatst.