Renovatiepremie 2024: op welke steun kan je dit jaar rekenen?

De complexiteit van de renovatiepremie leidde de afgelopen jaren meermaals tot onduidelijkheid en verwarring. In 2022 werden de renovatiepremie en de energiepremies van netbeheerder Fluvius samengesmolten tot de ‘Mijn VerbouwPremie’, een vereenvoudigde renovatiepremie.

In dit artikel bespreken we naast deze nieuwe VerbouwPremie ook alle andere belangrijke bouwpremies 2024.

Nieuwe en verhoogde renovatiepremies 2021

 

Renovatiepremie is nu: Mijn VerbouwPremie

De laatste 2 jaren is het aantal aanvragen voor renovatiepremies, subsidies renovatie, met meer dan 42 % gedaald. De complexiteit van de aanvraagprocedures zorgen ervoor dat veel mensen de premie niet meer aanvragen. Daarnaast zijn velen gewoon niet op de hoogte van het mijnverbouwpremie-aanbod waarvoor ze in aanmerking kunnen komen.

De Vlaamse Overheid heeft daarom beslist om verregaande veranderingen door te voeren. Die resulteerden uiteindelijk in een vereenvoudigde renovatiepremie op 1 juli 2022. De vroegere renovatiepremies Vlaanderen en energiepremies van Fluvius werden gebundeld in een eengemaakte premie: Mijn VerbouwPremie.

Deze nieuwe renovatiepremie of ‘Mijn VerbouwPremie’ heeft als doel verbouwers opnieuw te motiveren en te stimuleren om de premie aan te vragen. Je kan een schatting van het bedrag via mijn verbouwpremie simulator bekijken.

Zoek je een betrouwbare aannemer die geen stukken van mensen kost?

Zoek hier de renovatieklus die je nodig hebt en vul het formulier in om offertes op maat aan te vragen. Vergelijk vrijblijvend en bespaar zo tot wel 30%.

👉 Gratis offertes ontvangen

Premies renovatie voorwaarden: Wat komt in aanmerking voor renovatiepremie?

Investeer je in de energie-efficiëntie van een woning, appartement, appartementsgebouw of niet-residentieel gebouw? In al deze gevallen kom je in aanmerking voor de vernieuwde renovatiepremie.

Het betreft investeringen in dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, water-water warmtepomp en warmtepompboiler.

Er wordt ook rekening gehouden met de laagste- en middelste-inkomensgroep. Investeren ze gelijktijdig in de woningkwaliteit door andere renovatiewerken, dan kunnen ze eveneens aanspraak maken op de eengemaakte premie.

Vlaamse renovatiepremie in 2024: hoeveel bedraagt renovatiepremie 2024?

De Vlaamse renovatiepremie bedraagt in 2022 35 tot 50% van de aanvaarde facturen, afhankelijk van je inkomen.

Laagste inkomens: 50% premie

Voor mensen met de laagste inkomens bedraagt de premie 50% van de goedkgekeurde facturen met een maximum van 25.000 euro. Je behoort tot de laagste inkomenscategorie als:

 • Alleenstaande met een jaarinkomen van maximum 32.980 euro.
 • Alleenstaande met één persoon ten laste of koppel zonder iemand ten laste met een jaarinkomen van maximum 46.170 euro. Als je nog extra personen ten laste hebt, mag je bij die maximumgrens 3.700 bijrekenen.

De premie bedraagt ook 50 % indien de eigenaar van de gerenoveerde woning 3 jaar of langer verhuurt aan een erkend sociaal verhuurkantoor (ook wel SVK genoemd).

Middelste inkomens: 35% premie

Eigenaar-bewoners in de middelste inkomenscategorie kunnen een premie krijgen van 35% van de facturen, maximum 17.500 euro. Deze inkomens zijn:

 • Alleenstaanden met een jaarinkomen tussen 32.980 en 46.170 euro.
 • Alleenstaanden met één persoon ten laste of koppels zonder iemand ten laste die tussen 46.170 en 65.960 per jaar verdienen. Personen ten laste? Per persoon komt er 3.700 euro bij de maximumgrens.

Hoogste inkomens: vast bedrag

Wie in de hoogste inkomenscategorie valt, krijgt als premie een vast bedrag per m² voor werken zoals isolatie en een glas of een vast bedrag per installatie voor hernieuwbare energie.

Aanvraagprocedure bij renovatiewerken

Je kan de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen via het digitaal loket. De facturen die je indient mogen maximum 2 jaar oud zijn. De behandeling van je aanvraag duurt maximum 8 maanden en wordt ten laatste 12 maanden na je aanvraag uitbetaald.

Welke werken komen in aanmerking?

De werken die in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie zijn: isolatie en renovatie van het dak, de buitenmuur en de vloeren, ramen en deuren (zowel beglazing als buitenschrijnwerk), renovatie van binnenmuren, plafonds en trappen, elektriciteit en sanitair, werken voor hernieuwbare energieproductie zoals een zonneboiler, warmtepompboiler of warmtepomp en het plaatsen van een condensatieketel.

Infographic Mijn VerbouwPremie 2024

Heb ik recht op een premie voor zonnepanelen in 2024? 

Om het wegvallen van de terugdraaiende teller te compenseren, kreeg iedereen die sinds 2021 zonnepanelen plaatste een premie tot 1.500 euro. Met deze premie bleef de gemiddelde terugverdientijd van 10 jaar behouden en wordt er een rendement van 5% op 15 jaar gegarandeerd.

Sinds 1 januari 2023 werd de premie verlaagd naar 750 euro en in 2024 zal ze geen 375 euro bedragen zoals eerst werd gezegd, maar zal ze al volledig verdwijnen. Dit omdat zonnepanelen nu rendabel genoeg zijn. Bovendien zullen de prijzen dit jaar een stuk lager liggen.

Nieuwe premie zonnepanelen 2021

Is het nog een goed idee om zonnepanelen te plaatsen? Hoe zit het met de terugleververgoeding? Vanaf wanneer verdwijnt de terugdraaiende teller? Is een thuisbatterij interessant? … In dit artikel beantwoorden we de 9 meestgestelde vragen over zonnepanelen.

Op zoek naar gratis advies en vrijblijvende offertes op maat van de beste specialisten in zonnepanelen?
Doe hier je aanvraag!

Ontvang GRATIS advies en offertes

👆

Premies warmtepomp flink verhoogd

Een nieuwe mazoutketel plaatsen of een oude vervangen is sinds 2022 niet meer toegestaan. Een goed alternatief is een condensatieketel op gas. Maar het interessantste alternatief is een warmtepomp, zeker nu de gasprijzen zo hoog liggen. Een warmtepomp is het meest energiezuinige en zal op termijn ook verplicht worden. Zo is het sinds 2023 al verplicht zijn om in nieuwbouwwoningen minstens met hybride warmtepompen te verwarmen.

Sinds 2022 werden de premies voor warmtepompen flink verhoogd. Hieronder vind je een overzicht. Ze bedragen telkens maximum 50% of 40% van de factuur, afhankelijk van je inkomen.

Soort warmtepomp Premie laagste inkomens Premie middelste en hoogste inkomens
Hybride warmtepomp3.200 euro2.000 euro
Lucht-lucht warmtepomp480 euro300 euro
Geothermische warmtepomp6.400 euro4.000 euro

Ontdek zelf de voordelen van een warmtepomp

Ontvang je graag gratis advies en vrijblijvende offertes op maat van de beste specialisten in warmtepompen?

👉 Doe hier je aanvraag

 

5.000 euro labelpremie voor álle eigenaars

Wie een huis heeft met een slechte energieprestatie en dat binnen de vijf jaar renoveert tot een label A, B of C, kan een EPC-labelpremie aanvragen. Deze premie bestond al voor nieuwe eigenaars; wie een woning koopt, krijgt of erft. Maar sinds 2021 kunnen ook bestaande eigenaars van een woning met een slechte energieprestatie deze premie krijgen.

Het bedrag van de premie hangt af van het behaalde label. Heeft je woning een label E of F en renoveer je het binnen de vijf jaar naar een label A, B of C, dan krijg je respectievelijk €5.000, €3.750 of €2.500. Voor een appartement gelden andere bedragen:

EPC-labelWoningAppartement of wooneenheid
Label ATot € 5.000Tot € 3.750
Label BTot € 3.750Tot € 2.500
Label CTot € 2.500Niet van toepassing

Belangrijk om de premie te kunnen aanvragen is dat je voor en na de werken een EPC laat opmaken door een energiedeskundige type A. 

Mijn VerbouwLening

Deze nieuwe lening van de Vlaamse Overheid vervangt sinds 1 september 2022 de Energielening en Energielening+. Mijn VerbouwLening is bedoeld voor de volgende 5 doelgroepen:

 1. Particuliere eigenaar-bewoners uit de lage en middeninkomsgroep: voor een alleenstaande met een maximaal inkomen van € 46.170. En voor een alleenstaande met 1 persoon ten laste of een koppel met een maximum inkomen van € 65.960. Per persoon ten laste wordt het loonplafond verhoogd met € 3.700.
 2. Particuliere verhuurders: die verhuren via een sociaal verhuurkantoor (SVK) of via de geconventioneerde of particuliere verhuur.
 3. Particulieren met een woning via erfenis of schenking: komen tot eind 2024 in aanmerking voor Mijn VerbouwLening. Behoor je tot de laagste en middelste inkomensgroep? Dan kan je ook na 2024 deze lening nog aanvragen
 4. Niet-commerciële instellingen of coöperatieve vennootschappen zoals vzw’s: voor panden met zakelijk recht en voor eigen gebruik. Plus, voor de verhuur van woningen via het SVK en aan particulieren. 
 5. Verengingen van mede-eigenaars (VME): kunnen een bedrag lenen tot € 60.000 en € 25.000 per appartement

Voorwaarden

Woningen en apartementen die gelegen zijn in het Vlaamse Gewest en minimum 15 jaar of ouder zijn, komen in aanmerking voor Mijn VerbouwLening. Onder de lening vallen renovatiewerken aan onder meer dak, buitenmuur en ramen en deuren.

Maar ook voor duurzame investeringen in bijvoorbeeld een warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler of zonnepanelen kan je beroep doen op deze renteloze lening van de Vlaamse Overheid. Je woonst moet dan wel sinds 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet of beschikken over een omgevingsvergunning van maximum 5 jaar oud. 

Hoeveel kan je lenen?

Je kan via Mijn VerbouwLening aan 3% korting lenen voor een bedrag tussen € 1.250 en € 60.000. De afbetaling dient binnen de 25 jaar te gebeuren. Je kan voor info, advies en de aanvraag zelf terecht bij een Energiehuis in jouw gemeente.

Infographic Renovatieleningen 2024

De hervormde subsidies: Rentesubsidie

Wie zijn nieuw aangekochte woning binnen de vijf jaar renoveert tot energielabel A, B, C en sinds 2023 ook D, kan genieten van een korting ten opzichte van de rentevoet dankzij de Rentesubsidie. Voorwaarde is dat het gebouw ‘wonen’ als hoofdbestemming heeft. Naast de gezinswoning komt sinds 2021 ook een tweede verblijf of investeringspand om te verhuren in aanmerking.

Je moet deze lening afsluiten bij je bank op hetzelfde moment als het hoofdkrediet voor de aankoop van je pand. De Vlaamse overheid betaalt je dan jaarlijks een rentesubsidie uit via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Om de lening te kunnen aanvragen, moet je voor en na de werken een EPC-attest kunnen voorleggen. Enkel woningen met label E of F komen in aanmerking. De renovatie moet af zijn binnen de 5 jaar nadat je de woning hebt gekocht. Je moet dan opnieuw een EPC-attest laten opmaken om je nieuw behaalde label aan te tonen.

Je kan maximaal 60.000 euro ontlenen indien je tot label A renoveert. Bij renovatie tot label B of C kan je respectievelijk tot 45.000 euro en 30.000 euro ontlenen. Koop je een appartement en renoveer je tot label A, dan kan je maximaal 45.000 euro ontlenen en tot 30.000 euro voor label B.

Wie een woning erft of geschonken krijgt, kan bij het Energiehuis in zijn regio een gelijkaardige renteloze lening aanvragen, de energielening+. Je moet wel aan enkele voorwaarden van de renovatielening voldoen.

 

Premie ramen verdubbeld in 2021

Verdubbelde premie nieuwe ramen

Ga je in een bestaande woning nieuwe ramen plaatsen? Kies dan voor hoogrendementsglas. De vaste premie voor de hoogste inkomens werd voor isolerende beglazing in 2021 namelijk verdubbeld van 8 naar 16 euro per m²! Dit premiebedrag blijft ook gelden in 2024. De laagste en hoogste inkomensgroep krijgen via de Mijn VerbouwPremie respectievelijk 50% en 35% van het factuurbedrag terug.

Maar ook voor de vervanging van het buitenschrijnwerk kan je deze premie krijgen. Bekijk de mogelijke soorten: aluminium, houten of pvc ramen!

Deze premies behoren tot de Mijn VerbouwPremie en kan je dus ook aanvragen via het digitaal loket. De Mijn VerbouwPremie geldt voor woningen waarbij de werken uitgevoerd en gefactureerd werden door een aannemer.

Ben je op zoek naar nieuwe ramen?
Vergelijk hier gratis offertes en vind de specialist met de beste prijs-kwaliteit.

Ontvang GRATIS offertes voor nieuwe ramen

 

Premie buitenmuurisolatie verdubbeld

Ook de vaste isolatiepremie 2022 van je muren langs de buitenkant werd vorig jaar verdubbeld. Nu krijgen de hoogste inkomens van Fluvius 30 euro per m² in plaats van 15 euro. De laagste en middelste inkomens krijgen 50 en 35%.

Om in aanmerking te komen voor deze premie moeten de werken uitgevoerd worden door een aannemer en moet je huis vóór 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. In geval van asbestverwijdering en isolatie wordt er nog een extra premie bovenop gegeven.

💡 TIP: Combineer gevelbekleding met buitenmuurisolatie

Wil je je gevel bekleden met crepi, spuitkurk of een ander type gevelbekleding? En heb je geen spouwmuurisolatie? Dan is dit de ideale gelegenheid om je gevel ineens langs de buitenkant te isoleren:

 • Zo bespaar je op je energiefactuur
 • Je geniet van de verdubbelde premie voor buitenmuurisolatie
 • Ook voor gevelbekleding geldt de Mijn VerbouwPremie van 35-50%.

Op zoek naar een gevel- en/of isolatiespecialist?

👉 Vraag hier je offertes aan voor gevelrenovatie
👉 Vraag hier je offertes aan voor isolatie.

 

Sloop- en heropbouw: 6% btw of 10.000 euro premie

Wanneer je woning in erg slechte staat is, kan volledig afbreken en heropbouwen een betere keuze zijn in plaats van renoveren. Maar dat wordt doorgaans aanzien als nieuwbouw, waardoor je 21% btw moet betalen. Gelukkig betaal je onder bepaalde voorwaarden slechts 6% btw:

 • Als de afbraak en wederopbouw in één keer gebeurt
 • Indien de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt
 • In de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Brussel, Anderlecht, Sint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel en Etterbeek
 • Nog tot en met 31 december 2024 geldt het verlaagde btw-tarief in heel België indien de woning gedurende vijf jaar de enige en eigen woning is van de eigenaar en de woning maximum 200m² bewoonbare oppervlakte heeft.

Overzicht financiële steunmaatregelen in 2024

question-cut.png

‘Verhoogt mijn kadastraal inkomen als ik premies aanvraag?’

Tenslotte nog dit hardnekkig misverstand de wereld uithelpen. Neen, je kadastraal inkomen verhoogt níet voor het uitvoeren van energiebesparende renovatiewerken zoals het plaatsen van isolatie, hoogrendementsglas, zonnepanelen of een energiezuinige ketel. Je kan dus gerust je premies aanvragen!

Je kadastraal inkomen verhoogt alleen als je het comfort van je woning verhoogt. Bijvoorbeeld als je je zolder ombouwt tot slaapkamer of een extra badkamer plaatst.