Energielabel huis: ruim 1 miljoen huizen gebuisd

Wat is het energielabel van jouw huis? Tegen 2050 zou iedereen in een A-woning moeten leven, maar bij heel wat huizen is er nog veel werk. We leggen je uit hoe de labels ingedeeld zijn en hoe je een A-woning kan krijgen.

Ontvang gratis advies

energielabel woning

Wat is een energielabel?

Sinds januari 2019 krijgt elk huis in Vlaanderen een lettercode om de energievriendelijkheid aan te tonen. Tegen 2050 moet iedereen in een A-woning leven, maar in ruim 1 miljoen huizen is er nog (héél) veel werk voor de boeg.

Energiezuinig wonen is de toekomst: je geeft minder uit aan energie, de temperatuur in huis blijft het hele jaar aangenaam en je verkleint jouw ecologische voetafdruk. Maar wanneer is een woning energiezuinig?

Om dit duidelijker te maken vormt de overheid het energieprestatiecertificaat (EPC) om tot EPC+, het nieuwe energielabel voor woningen. Zo een energielabel is ook verplicht bij verkoop of verhuur.

Een energielabel geeft dan niet alleen voor jezelf maar ook aan potentiële kopers aan hoe energiezuinig een huis of appartement is. 

Welke labels zijn er?

  • Energielabel A++
  • Energielabel A+
  • Energielabel A
  • Energielabel B
  • Energielabel C
  • Energielabel D
  • Energielabel E
  • Energielabel F
  • Energielabel G
energie index

Energielabel woning: welk energielabel heeft mijn huis?

Bij een EPC-keuring krijgt de woning een cijfer én een label, die geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Ligt de EPC-waarde boven 500 kWh/m², heeft de woning een F-label.

Vandaag gaat dit om maar liefst 41% van de bijna 3 miljoen bestaande Vlaamse huizen. Ruim 1 miljoen woningen zijn dus slecht geïsoleerd en worden verwarmd met fossiele brandstoffen. 4% van de huizen haalt zo een ‘topscore’ van meer dan 1.000 kWh/m².

Bij de appartementen scheppen de cijfers van het Vlaams Energieagentschap een iets rooskleuriger beeld. Bijna 4 op 10 appartementen kunnen een mooie EPC-score voorleggen, terwijl 13% het F-label krijgt toegewezen.

Woningen die jonger zijn dan 10 jaar zijn vrijgesteld omdat zij bij de bouw verplicht aan de standaarden moeten voldoen. Verder blijven je behaalde scores en labels 10 jaar geldig. 


Als je tussen 1 juli 2002 en 1 januari 2008 een Energie Prestatie Advies (EPA) hebt laten opstellen door een gecertificeerd adviseur dan heb je geen nieuw energielabel nodig.

[table “10” not found /]

Vraag advies aan experts

2050: Nog een lange, duurzame weg…

In 2050 moet elk huis of appartement een A-label hebben: een EPC-waarde lager dan 100 kWh/m². Nieuwbouwwoningen zijn sinds 2006 reeds gebonden aan strengere energieregels en halen dus nu al een A-label.

Gelukkig kan je op verschillende manieren energiezuinig wonen: de prijs van zonnepanelen is lager dan ooit, warmtepompen winnen terrein en isolatie is altijd een goed idee. Bovendien stimuleert de regering energiezuinige maatregelen met premies en subsidies, zodat er op termijn geen enkele slechte energielabel huis meer is.

De middelen zijn dus voor handen, maar er lijkt nog wat tijd nodig te zijn om de geesten te laten rijpen. Want in totaal haalt slechts 10% van de huizen en 5% van de appartementen in Vlaanderen een A-label. Er is dus nog een lange weg af te leggen vooraleer iedereen in Vlaanderen energiezuinig woont…

Waarvan hangt energieklasse woning / huis af?

Je energielabel en energiescore hangen af van volgende factoren:

  • De verwarmingsinstallaties van lucht en water, koelingsinstallaties, ventilatie en voor kleine niet-residentiële eenheden ook de verlichting,
  • Ramen en deuren,
  • Isolatie van zowel muren , vloeren en daken,
  • Aanwezige installaties op zonne-energie.

Je score en label worden dus niet bepaald door je verbruik of het aantal woonachtigen maar wel door primair energieverbruik van fossiele brandstoffen. Wat dit betekent is dat je werkelijke verbruik weleens hoger of lager zou kunnen liggen dan de voorspelde waarden.
Een energielabel aanvragen kost € 190 euro, maar dat loont om jouw huis energiezuiniger te maken.

Vraag advies

Heb je hulp nodig met het aanvragen van energielabels of wil je je woning energiezuiniger maken? Via onderstaand formulier kom je in contact met vakmannen die je kunnen helpen en ontvang je tot 5 gratis offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type elektriciteitswerken zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.