Vloerisolatie: technieken, prijs per vierkante meter en premies in België

Slechte of geen vloerisolatie kan tot 16 % van het warmteverlies in een huis veroorzaken. Een optimalisatie van die geïsoleerde vloer kan het warmteverlies met 7 tot 10 % terugdringen en een beter wooncomfort garanderen.

Kortom: geen energieverlies meer met muren die de warmte beter vasthouden en koude voeten tegengaan in de winter, en de koelte garanderen in de zomer. Je thermische isolatie gaat er met andere woorden niet alleen op vooruit, maar je bespaart ook op jouw verwarmingsfactuur.

Aangezien er tal van technieken en materialen bestaan voor vloer isoleren, is het niet altijd makkelijk om een duidelijk inzicht te verkrijgen.

Om je te helpen in het maken van een doelbewuste keuze, tref je in dit artikel alle informatie met betrekking tot isolatiematerialen en vloerisolatietechnieken aan. Op die manier zal je bij machte zijn de juiste beslissing te nemen en de energieprestaties van je woning ogenblikkelijk te verbeteren.

vloerisolatie

Welke technieken bestaan er voor thermische vloerisolatie?

Afhankelijk van de fundering van je huis en de aard van de grond kunnen verschillende isolatietechnieken worden toegepast voor thermische isolatie. De eerste vraag die je jezelf dient te stellen is: geïsoleerde vloer langs boven of langs onder? Beide methoden hebben hun eigen specifieke kenmerken. Je komt er hieronder meer over te weten.

Isolatie langs boven

Vloerisolatie van bovenaf verdient de voorkeur als jouw huis op een vlakke vloer is gebouwd (de vloer ligt direct op de grond). Dit betekent dat het huis geen geventileerde spouw heeft (de lege ruimte tussen de natuurlijke ondergrond en de eerste verdieping van het huis), of dat deze te smal is om in te werken/ontoegankelijk is.

De techniek is als volgt: nadat de eerste afwerking is verwijderd, wordt een isolatielaag op de bestaande vloer gelegd. Deze laag wordt vervolgens bedekt met een nieuwe vloerbedekking.

Het is belangrijk op te merken dat de beste isolatie vereist dat je de installaties aanpast aan de nieuwe afwerking (deuren, vloeropeningen, enz.) en de hoogte van het plafond verlaagt.

De isolatielaag kan een ruim aantal vormen aannemen:

  • Thermische dekvloerisolatie
  • Zwevende dekvloer
  • Isolatie in panelen of platen
  • Vloerbedekking met platen of dwarsbalken

Isolatie langs onder

Vloerisolatie van onderaf vereist de aanwezigheid van een onverwarmde ondergrondse ruimte (garage, kelder, enz.) of een voldoende hoge geventileerde ruimte, aangezien het plafond van deze ruimte zal worden gebruikt als plaats om de optimale isolatie aan te brengen.

Voor de plafondbekleding van de kruipruimte of de lege ruimte kunnen verschillende methoden worden gebruikt:

  • Installatie van een (al dan niet zwevende) plaat, met inbegrip van het isolatiemateriaal of een plaat
  • Plaatsen van harde isolatiepanelen (met of zonder afwerking) op plafondniveau
  • Aanleg van een betonnen vloer met hourdis (vullaag bestaande uit een betonnen drukplaat waarop balken van gewapend beton en hourdis worden gemonteerd)
  • Aanleg van een zwevende dekvloer

Betonvloer isolatie aanbrengen? Laat je informeren via ons offerteformulier!

Welke materialen bestaan er voor vloerisolatie?

Er zijn heel wat methoden om vloeren te isoleren in combinatie met de materialen die daarbij horen. Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke kenmerken en installatie-eigenschappen, dus de keuze van het juiste materiaal naargelang de omstandigheden is van cruciaal belang om te bepalen hoe goed de vloer geïsoleerd is.

Hieronder vindt je de meest gebruikte materialen voor vloerisolatie.

materialen vloerisolatie

Isolatiepanelen

Vloerisolatie platen zijn de meest gebruikte vorm van isolatie. Ze zijn over het algemeen stijf en kunnen op elk oppervlak worden geïnstalleerd.

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) is bijzonder geschikt als vloerisolatie platen: ze zijn gemakkelijk te installeren, licht van gewicht, sterk en bestand tegen optrekkend vocht en samendrukking. Zo is er geen risico dat de vloer wegzakt of barst. Ze bieden bovendien waar voor hun geld.

Polyurethaan (PUR) of geëxtrudeerde polystyreen (XPS) maken ook deel uit van de meest populaire isolatiematerialen/vloerisolatie platen.

Polyurethaanschuim (PUR-schuim)

Met zijn uitstekende thermische en akoestische isolatieprestaties biedt PUR-schuim doeltreffende resultaten die vergelijkbaar zijn met die van polyurethaanplaten.

Bij deze techniek wordt polyurethaan in de vorm van vloeibaar schuim ingespoten (gespoten PUR) op het te isoleren oppervlak. Na het aanbrengen, vult het schuim elk hoekje en gaatje, en zorgt het ervoor dat het oppervlak perfect is afgedicht. Er is geen extra plamuurlaag nodig.

Door de snelle aanbreng- en droogtijd bespaar je overigens veel tijd tijdens de isolatiewerkzaamheden. Zodra het schuim is aangebracht, zet het onmiddellijk uit en stolt het.  Vervolgens moet het worden opgeschuurd om een glad en gelijkmatig resultaat te verkrijgen.

Isolerende dekvloer

Isolerende dekvloer wordt vaak gebruikt bij renovatieprojecten of voordat er extra isolatie wordt aangebracht.

Het is een cementlaag met isolerend materiaal (vaak polystyreenbolletjes) die onder de vloer en de vloerbedekking wordt aangebracht: de isolerende dekvloer kan dus alleen worden gebruikt als de vloer aan de bovenzijde is geïsoleerd.

In tegenstelling tot conventionele dekvloeren drogen isolerende dekvloeren snel en bespaar je dus veel tijd tijdens de werkzaamheden. Het heeft een perfecte afwerking en vereist geen extra vullaag.

Benieuwd naar de voordelen van een siergrindvloer? Ontdek het!

Deze lijst bevat de meest voorkomende materialen die voor vloerisolatie worden gebruikt, maar is verre van volledig. Er zijn nog vele andere soorten vloerisolatie op de markt:

  • Minerale wol (steen- en glaswol)
  • Kurk
  • Plantaardige wol (vlasvezel, hennep)
  • Houtvezel
  • Cellulosewatten
  • Celbeton

Welke isolatie je ook kiest, het is belangrijk om bij de keuze van het juiste materiaal rekening te houden met bepaalde criteria zoals dikte, geleidingsvermogen, warmteweerstand en druksterkte.

Ben je verward en weet je niet welk isolatiemateriaal je moet kiezen? Aarzel in dat geval niet om een beroep te doen op een vakman. Die kan je begeleiden en gratis advies geven over de uitvoering van jouw werkzaamheden.

Vind de juiste vakman voor vloerisolatie in jouw regio

Wat is de prijs per vierkante meter voor vloerisolatie?

Zoals je ondertussen al weet, worden er een resem technieken en materialen gebruikt voor vloerisolatie. De prijs van isolatie per vierkante meter varieert dan ook enorm en is voornamelijk ondergeschikt aan de werkzaamheden, het gekozen materiaal en de gebruikte methode.

Wees je er bovendien van bewust dat isolatie van bovenaf extra kosten met zich meebrengt: verplaatsing van meubilair, verandering van deurbodems, vloeropeningen, verlegging van water- en gasleidingen, enz. Isolatie van onderaf is omwille van die reden de meest voordelige optie.

vloerisolatie prijs

Hieronder volgt een overzicht van de kosten van de vloerisolatietechnieken:

Isolatiepanelen zijn gemaakt van verschillende soorten materiaal, afhankelijk waarvan de plaatsingsprijs varieert. Zo wordt de prijs voor het installeren van EPS panelen geschat op 10 euro per vierkante meter, terwijl die van PI panelen tussen 7 en 18 euro per vierkante meter schommelt. XPS (geëxtrudeerd polystyreen) panelen zijn een iets duurdere optie, met een prijsklasse tussen 12 en 16 euro per vierkante meter.

De prijs van PUR-schuim is dan weer onderworpen aan de dikte van het schuim en de te isoleren oppervlakte. De gemiddelde prijs is 16 euro per vierkante meter voor een laag van 8 tot 10 centimeter. De prijsklasse voor isolerende dekvloeren ligt tussen 15 en 20 euro per vierkante meter.

Een tabel met de gemiddelde prijs van elk van de bovengenoemde isolatiematerialen zal je helpen om een meer algemeen idee te krijgen van de prijzen op de markt:

Isolatiemateriaal Prijs per vierkante meter
Glas- en steenwol 3 tot 20 euro
Plantaardige wol 4 tot 20 euro
Kurkwol 10 tot 30 euro
Cellulosewatten +- 20 euro
Houtvezel 5 tot 20 euro

Om een prijs vloerisolatie op maat te bemachtigen, moet je zeker niet aarzelen om een offerte aan te vragen op onze website. Je krijgt een schatting van de totale kosten van de werkzaamheden, samen met de mening en het advies van een erkend isolatiespecialist. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Ontvang gratis offertes voor vloerisolatie

Op welke premie(s) heb ik recht?

premies vloerisolatie

Vloerisolatie garandeert een beter wooncomfort en grote energiebesparingen, maar daartegenover staat dat de isolatiewerkzaamheden een zekere investering vergen.

Daarom biedt de Belgische overheid verschillende financiële stimulansen en subsidies aan om gezinnen aan te zetten tot isolatiewerken en zo een snel en optimaal rendement van de investering te bekomen.

Premie Vlaanderen

In tegenstelling tot de premiesystemen in Brussel en Wallonië is de premie in Vlaanderen niet ondergeschikt aan het gezinsinkomen. De basispremie bedraagt 6 euro per vierkante meter en wordt verhoogd naar 9 euro onder bepaalde voorwaarden (beschermde klanten of klanten die van een nachttarief genieten).

Om voor deze premie in aanmerking te komen, moeten de werkzaamheden worden uitgevoerd door een aannemer en moet de U-waarde van de isolatie gelijk zijn aan of hoger zijn dan 2,0 m²K/W.

Premie Wallonië

Wallonië kent een premie toe op basis van de hoeveelheid kWh die dankzij de werkzaamheden wordt bespaard, en die wordt berekend via het gezinsinkomen. Deze premie heeft betrekking op alle soorten isolatiewerkzaamheden (dak, muren, vloeren, enz.).

De initiële premie bedraagt 0,15 euro voor elke bespaarde kWh. Afhankelijk van het inkomen kan de basispremie tot wel 6x vermenigvuldigd worden.

Er zijn echter verschillende voorwaarden waaraan moet worden voldaan om aanspraak te maken op deze subsidie:

  • Je moet een energie-audit hebben uitgevoerd binnen 7 jaar na het indienen van de subsidieaanvraag
  • De subsidie kan niet meer bedragen dan 70 % van de totale kosten van de isolatiewerkzaamheden
  • Het geleidingsvermogen van het isolatiesysteem, of de U-waarde, mag niet hoger zijn dan 0,24W/m2K

Premie Brussel

De premies in Brussel werken op vrijwel dezelfde wijze: ze variëren naargelang de inkomenscategorie. Gebaseerd op je inkomen kan je een premie ontvangen van 20 euro (inkomenscategorie A), 25 euro (inkomenscategorie B) of 30 euro per vierkante meter (inkomenscategorie C).

Om premie in Brussel daadwerkelijk binnen te rijven, moet aan een dubbele voorwaarde worden voldaan:

  • Het geleidingsvermogen van het isolatiesysteem, of de U-waarde, moet groter zijn dan of gelijk aan 3,5 m²K/W (voor plafondisolatie van kelders/kruipruimtes) en 2,0 m²K/W (voor isolatie van vloerplaten)
  • De premie mag niet meer bedragen dan 50 % van het totale bedrag van de werkzaamheden

Ontvang gratis advies en offertes van professionals in België

Wil je prijzen vergelijken of gratis offertes ontvangen van vloerisolatie professionals in jouw regio? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Isolatie - Vraag advies en offertes om te vergelijken
1. Wat wens je te isoleren?

2. Welke oppervlakte dient geïsoleerd te worden? (Schatting)

3. Wanneer wens je de isolatiewerken te starten?

4. Welk type gebouw wens je te isoleren?

5. Beschrijf uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.