Dakisolatie prijzen, materiaal en premies

Dakisolatie maakt deel uit van de populairste renovatieprojecten in België. En dat is niet voor niets: wonen onder een geïsoleerd dak, of het nu een hellend dak of een schuin dak betreft, kan tot wel 30 % helpen besparen op jouw stookkosten en jouw huis warm houden. Voordat je op jacht gaat naar de juiste specialisten, moet je eerst nagaan hoeveel de dakisolatie prijzen precies bedragen.

Is dakisolatie verplicht in Vlaanderen?

Is dak isoleren verplicht? In Vlaanderen wel. Maar wat met Wallonië? Eén op de twee Waalse daken is nog niet geïsoleerd. Voorlopig zijn er geen normen die vergelijkbaar zijn met dewelke in Vlaanderen zijn ingevoerd.

Dakisolatie: huidige prijzen per m2

Dakisolatie prijzen schommelen tussen 20 en 30 euro per vierkante meter. Je kan overigens rekenen op ongeveer 1 euro extra voor elke extra centimeter. Logischerwijs kan je daaruit concluderen hoe groter de totale dakoppervlakte is, hoe meer het je zal kosten.

Uiteraard hangt de kostprijs ook af van het type dak (hellend dak of schuin dak), de dikte van de isolatielaag en de uitgekozen doe-het-zelver.

Dakisolatie prijs bestaat uit arbeid en materialen. Ongeveer 50 % van de prijs is voor arbeid en de andere 50 % is voor materiaal.

dakisolatie-prijzen

Prijsbepalende factoren

Naast het gekozen isolatiemateriaal hebt je nood aan een dampscherm, kleefbanden en kitpatronen.

De prijs van deze onderdelen:

  • Dampscherm: 2 euro per vierkante meter
  • Zelfklevende rollen: 20 euro per stuk
  • Patroon afdichtingsmiddel: 5 euro per patroon

Voor een dak van 100 vierkante meter staat dit met andere woorden gelijk aan een totale kostprijs tussen 2.000 en 3.000 euro.

Het soort isolatie dat je gebruikt zal ook bepalend zijn voor de uiteindelijke prijs. Polyurethaanschuim is bijvoorbeeld betaalbaarder dan steenwol of cellulosewatten. Hun thermische prestaties zijn echter duidelijk verschillend. Bij schuim is de kans groter dat koudebruggen de isolatie van je huis aantasten, terwijl steenwol een betere thermische weerstand heeft.

Op welke premies heb je recht in 2024?

Als je in Vlaanderen beslist om te investeren in dakisolatie, kom je in aanmerking voor verschillende premies. Lees hieronder meer over de exacte premiebedragen.

1. Mijn VerbouwPremie

De aard van je gebouw en je inkomenscategorie hebben een invloed op de Mijn VerbouwPremie bedragen:

Inkomenscategorie Premiebedrag
Laagste inkomenscategorieMaximaal 50% van de investering: 5.750 euro
(bij een factuur van minimaal 1.000 en maximaal 11.500 euro)
Middelste inkomenscategorieMaximaal 35% van de investering: 4.025 euro
(bij een factuur van minimaal 1.000 en maximaal 11.500 euro)
Hoogste inkomenscategoriePremie van 8 euro per m² dakisolatie
In totaal maximaal 40% van de factuur
(bij een factuur van minimaal 1.000 euro)

De premie voor dakisolatie van Fluvius is sinds 1 juli 2022 niet meer mogelijk om aan te vragen.

2. Totaalrenovatiebonus

Als je dakisolatie binnen de 5 jaar combineert met minstens twee andere energiebesparende werken, heb je recht op de Totaalrenovatiebonus. Hou er rekening mee dat de eindfactuur van je eerste investering tussen 2017 en 2020 moet dateren. Bovendien moet een erkende professional de werken uitvoeren en factureren.

Ondertekende je een offerte in 2020 en ontving je de eindfactuur in 2021? Dan mag je kiezen tussen de Totaalrenovatiebonus en de EPC-labelpremie.

Alle geschikte energiebesparende maatregelen zijn:

  • Dak- of zoldervloerisolatie
  • Buitenmuurisolatie
  • Vloer- of kelderisolatie
  • Hoogrendementsbeglazing
  • Zonneboiler
  • Warmtepomp
  • Ventilatiesysteem

Het premiebedrag hangt af van het aantal investeringen en je woonst:

Aantal investeringen Eengezinswoningen Appartementen
31.250 euro 625 euro
41.750 euro 875 euro
52.750 euro 1.375 euro
63.750 euro 1.875 euro
74.750 euro 2.375 euro

3. EPC-labelpremie

Als je energiebesparende maatregelen met een eindfactuur vanaf 2021 liet uitvoeren, kan je ook de EPC-labelpremie aanvragen. Je hebt enkel recht op de EPC-labelpremie als het energielabel op je EPC-attest na de energiebesparende werken verhoogt.

Hou er rekening mee dat vanaf 1 januari 2025 de EPC-labelpremie onderdeel wordt van de Mijn VerbouwPremie. Met andere woorden: de premie wordt vanaf dan ook inkomensgerelateerd.

He premiebedrag hangt af van je behaalde EPC-label en woonst (huis of appartement):

Behaalde EPC-label binnen 5 jaar Huis met label E of F Appartement met label D, E of F
Energielabel C 2.500 euro /
Energielabel B3.750 euro 2.500 euro
Energielabel A 5.000 euro 3.750 euro

4. Verlaagd btw-tarief

Gebruik je jouw woning als privéwoning en is het ouder dan 10 jaar? Dan heb je bovendien recht op het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Een erkende aannemer moet de werken zowel uitvoeren als factureren.

Als je in contact wil komen met de juiste aannemers, kan je ons formulier invullen. Beschrijf je project en wij zorgen er vervolgens voor dat je gratis offertes op maat ontvangt.

dakisolatie-materiaal

Verschillende soorten isolatiematerialen op een rij

Er zijn verschillende isolatiematerialen/verschillende soorten dakisolatie om jouw dak goed te isoleren en van een hoge isolatiewaarde te voorzien. Maar welke moet je kiezen? Wij hebben een lijst samengesteld van de 3 meest gebruikte isolatiematerialen in België. Het is evenwel belangrijk dat je opteert voor het juiste isolatiemateriaal.

Interesse in dakisolatie?
Kom hier in contact met een betrouwbare aannemer.

1. Steenwol

Steenwol, geproduceerd uit vulkanisch gesteente is een heel goede isolator, maar wel iets duurder dan andere materialen. Het biedt een heel goede thermische en geluidsisolatie, en bovendien een uitstekende brandbescherming.

2. Polyurethaan

Polyurethaan is een kunststof isolatiemateriaal met de beste thermische isolatieprestaties op de markt. Bovendien stelt de heel lange levensduur (meer dan 50 jaar) de klanten in staat te investeren voor de lange termijn. Wanneer het echter warmer wordt, kunnen de goede isolerende eigenschappen leiden tot een te hoge temperatuur in huis. Bovendien heeft het een slechte geluidsisolatie.

3. Ecologische materialen

Ecologische isolatiematerialen, zoals schapenwol of houtwol, hebben goede warmte- en geluidsisolerende kwaliteiten. Hun grote voordeel is dat ze volkomen natuurlijk zijn, niet vervuilend en herbruikbaar. Hun ontwerp vergt weinig energie en kan een echte aanwinst zijn voor de natuur.

Drie aandachtspunten voor dakisolatie

Bij dakisolatie komt er heel wat kijken. Omwille van die reden hebben wij de 3 belangrijkste aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden op een rijtje gezet.

1. De dikte van de isolatie

De dikte van de isolatie zal het warmteverlies in huis beïnvloeden. Hoe dikker de isolatie, hoe beter je huis geïsoleerd zal zijn. Dikkere isolatie zal echter de ruimte in huis verkleinen. Als je weinig ruimte hebt, kies dan voor dunnere isolatie met een hogere isolatiewaarde.

2. Geluids- en warmte-isolatie

Wist je dat een goede thermische isolatie ook de geluidsisolatie kan verbeteren? Dit kan veel waarde toevoegen aan het wooncomfort en brengt een interessante verhoging van de woningwaarde met zich mee.

3. Verhouding prijs-kwaliteit

Isolatiewerk is meestal een werk van lange adem. Kies niet voor de goedkoopste materialen, die minder duurzaam zullen zijn en dus op lange termijn minder doeltreffend. Vind het juiste evenwicht tussen budget en kwaliteit van de isolatie.

dakisolatie-premies

Verstuur je aanvraag en ontvang offertes met prijzen en adviezen op maat

Met de juiste informatie over prijzen en premies kan je verstandig investeren in dak isoleren en op lange termijn aanzienlijke besparingen realiseren.

Verschillende leveranciers zullen verschillende prijzen aanbieden, afhankelijk van hun eigen kosten. Het is daarom belangrijk dat je ruim van tevoren begint met zoeken, zodat je erkende isolatiespecialisten nauwgezet met elkaar kan vergelijken en de beste aannemer eruit kan pikken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Isolatie – Vraag advies en offertes om te vergelijken
1*. Wat wens je te isoleren?
2*. Welke oppervlakte dient geïsoleerd te worden? (Schatting)
3*. Wanneer wens je de isolatiewerken te starten?
4*. Welk type gebouw wens je te isoleren?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.