Binnenmuur isoleren: handleiding in 5 stappen

Hoe moet je een binnenmuur isoleren als je dat nog nooit eerder gedaan hebt? Waar begin je en op wie doe je een beroep? Volg onze handleiding in 5 stappen en verzeker je van een succesvolle en langdurige akoestische isolatie. Luchtdicht isoleren van de muren is het doel, zodat ze minder koud zijn en een gelijkmatige temperatuur in het hele huis helpen handhaven, met puur comfort als gevolg.

Hoe een binnenmuur isoleren: 5 sleutelstappen

Stap 1: Maak de balans op

Voordat je begint aan de renovatie van de muren, is het raadzaam contact op te nemen met een professional. Hij of zij is de enige die weet hoe je een muur tot in de perfectie isoleert en kan je helpen een thermische evaluatie te maken, die aangepast is aan jouw behoeften:

  1. Advies over welke manier van isoleren geschikt is voor de woning, inclusief geschikt isolatiemateriaal en de dikte ervan
  2. Uitvoering van een thermische isolatie om de isolatiebehoeften beter te begrijpen
  3. Eventuele opsporing van koudebruggen (luchtdoorgangen) en vochtproblemen die aangepakt moeten worden. Vermijd koudebruggen is met andere woorden de boodschap.

Het is heel belangrijk een beroep te doen op een specialist om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt. Maak ook een weloverwogen keuze op vlak van materiaal, want er bestaan tientallen soorten materialen die allemaal verschillende eigenschappen hebben.

Stap 2: Bereid de transformatie voor tot binnenmuren isoleren

Voordat de luchtdichte isolatie wordt aangebracht, moet je alles uiteraard eerst in gereedheid brengen. Er zijn verschillende aandachtspunten die je in acht moet nemen:

  • Controleer of je huis voldoende geventileerd en verlucht is. Goede isolatie staat gelijk aan goede ventilatie.
  • Droog de muren en behandel ze indien nodig. Alvorens de materialen te installeren, moet je ervoor zorgen dat de muren gezond en niet vochtig zijn.
  • Laat een spleet tussen de muur en de later aan te brengen binnenmuurisolatie, om condensatie te voorkomen.
binnenmuur isoleren

Stap 3: Zet het isolatiekader in elkaar

Hoe een muur isoleren van binnenuit? Dit type wordt traditioneel uitgevoerd met de “voering”-techniek: de isolatie wordt tegen de muur gemonteerd en op zijn plaats gehouden door een verticaal metalen of houten frame.

In zeldzamere gevallen kan je ertoe komen door speciale isolatieplaten te plaatsen, bijvoorbeeld kunststof isolatieplaten.

Deze fase bestaat uit de bevestiging van de basis van het raamwerk: een dubbele rail, één op de vloer en één aan het plafond, op enkele centimeters van de muur. De binnenmuurisolatie zal worden geïntegreerd tussen de rail en de muur.

Steunstangen worden op regelmatige afstanden op de muur geplaatst, zodat het materiaal aan het eind van de installatie kan worden vastgezet.

Stap 4: Breng het isolatiemateriaal aan op de muur

De ruimte tussen het geraamte en de bestaande muur kan nu worden opgevuld met de gekozen isolatie (minerale wol, polystyreen, enz.).

Deze wordt vervolgens op de eerder bevestigde steunen geplaatst. Metalen staven kunnen vervolgens loodrecht op de rails worden gemonteerd om het raamwerk te voltooien.

binnenmuur isolatiemateriaal

Stap 5: Zorg voor muurbekleding

In de vijfde en laatste fase van het stappenplan hoef je alleen nog maar bekleding aan te brengen om het isolatiemateriaal te verbergen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van gipsplaten of houten panelen.

Nu je weet hoe je tot binnenmuurisolatie moet overgaan, kan je het bekledingspaneel schilderen en je nieuwe muren versieren zoals je het zelf wenst.

binnenmuur bekleding

Waarom is de isolatie van muren zo noodzakelijk?

Experts schatten dat slecht geïsoleerde muren verantwoordelijk zijn voor maar liefst 20 tot 25 % van het warmteverlies in huis. Het grootste voordeel aan goede isolatie is met andere woorden een aanzienlijke besparing op stookkosten.

Door muren van binnenuit te isoleren, biedt je jouw huis bescherming tegen de kou en ook tegen hitte en lawaai. De warmte blijft dus binnen en de koude dringt niet binnen.

In tegenstelling tot de methode van uitwendige isolatie, kan je bij inwendige isolatie het uiterlijk van het huis wel behouden. Dat betekent dat je grote breekwerken, steigers en alle rompslomp die ermee gepaard gaat, kan vermijden.

Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen voor binnenmuur isoleren

Hoe isoleer je een muur met energiepremies?

De prijs van renovatiewerkzaamheden kan aanzienlijk worden gedrukt, dankzij diverse overheidsinitiatieven.

Aarzel bijgevolg niet om binnen jouw gemeente advies te vragen over de renovatie. Sommige Belgische gemeenten bieden heel interessante renovatiepremies aan.

Vergeet daarnaast niet dat het verlaagde BTW-tarief van 6 % van toepassing is op werkzaamheden aan woningen ouder dan 10 jaar (5 jaar onder bepaalde voorwaarden).

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Isolatie - Vraag advies en offertes om te vergelijken
1*. Wat wens je te isoleren?
2*. Welke oppervlakte dient geïsoleerd te worden? (Schatting)
3*. Wanneer wens je de isolatiewerken te starten?
4*. Welk type gebouw wens je te isoleren?
5. Beschrijf uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.