Laadpaal Thuis Installeren: Prijs, Soorten & Merken

Zoals steeds meer weggebruikers heb je misschien gekozen voor een elektrische auto. Maar hoe zit het nu met het opladen van je nieuwe elektrische auto? In België kan je thuis een laadpaal laten installeren, wat op zich een zeer interessante oplossing is.

Bij nieuwbouw en voor sommige renovatiewerken is het zelfs verplicht om alle aansluitingen al klaar te hebben, ook al heb je geen elektrische wagen. Hieronder leggen we alles uit wat je moet weten over laadpalen en de voordelen waarvan je kan genieten.

Ontvang een prijs op maat

Laadpaal thuis installeren: prijs

Gemiddeld kost een laadpaal thuis installeren € 600 tot € 1500. De kostprijs hangt natuurlijk af van het soort laadpaal (monofasig of driefasig), de installatiewerken en de materialen die gebruikt worden.

Bedrijven die laadpalen installeren, bieden uiteenlopende en in sommige gevallen nogal hoge prijzen. Een lokale elektricien beschikt ook over de kennis om dit soort installaties uit te voeren, en kan in sommige gevallen voordeligere tarieven aanbieden.

laadpaal thuis installeren

Premies voor installatie laadpaal

Helaas zijn er geen subsidies voor de aankoop en installatie van oplaadpalen. Ondernemingen genieten echter een belastingaftrek van 100% voor de aankoop en installatie van een oplaadpaal voor voertuigen op de werkplek.

Een positief punt is wel dat de overheid de komende jaren tal van investeringen wil doen om het aantal openbare laadpalen te verhogen. De doelstelling op middellange en lange termijn is dat elke Belgische gemeente minstens één openbaar oplaadpunt heeft.

Belastingvermindering laadpaal

Ondanks het gebrek aan subsidies zullen particulieren die een oplaadpaal in hun woning installeren, vanaf 1 september 2021 tot 31 augustus 2024 een belastingvermindering krijgen. Het maximumbedrag van de belastingsvermindering voor een laadpaal ligt vast op € 1500 per oplaadpaal per persoon. Het verminderingspercentage is vastgepind op 45% voor 2022, 30% voor 2023 en 15% voor 2024.

Ondernemingen die investeren in een laadpaal dat publiek toegankelijk is, zullen tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 in aanmerking komen voor een aftrek van 200%. Het jaar daarop daalt dat aftrekpercentage tot 150%.

Sinds 11 maart 2021 is het verplicht dat alle nieuwe residentiële gebouwen aansluitingen hebben voor laadpalen. Ook niet residentiële gebouwen met meer dan 10 parkeerplaatsen moeten daarvan voorzien zijn. Heb je net een nieuwe woning gebouwd? Dan ben je niet verplicht om de aansluitingen voor een laadpaal te voorzien, een oprit wordt namelijk niet als parkeerplaats beschouwd.

Goed om weten: bedrijven die een oplaadinfrastructuur op de bedrijfsparking willen installeren, hoeven geen bouwvergunning aan te vragen.

Ontvang offertes op maat

Werking van een laadpaal

Allereerst is het belangrijk te begrijpen dat een elektrische auto’s (Tesla, Peugeot Ion, enz.) of hybride voertuigen anders functioneren dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden.

Elektrische en hybride auto’s rijden geheel of gedeeltelijk op elektriciteit en moeten dus van energie worden voorzien door een laadpaal. Wanneer je je bij een elektrische oplaadstation bevindt, steek je gewoon de oplaadkabel in je voertuig. Zo kan het opladen beginnen.

Gewoonlijk geven de oplaadpalen de resterende tijd aan tot het voertuig volledig is opgeladen.

Openbare laadpaal of  eigen laadpaal?

De installatie van een laadpaal thuis blijft een investering, terwijl er ook steeds meer openbare oplaadpunten bij komen. Is een laadpaal thuis installeren dan wel de moeite?

Publieke oplaadpunten

De meeste eigenaars van elektrische wagens laden hun auto via een eigen laadpaal. In België zijn er iets meer dan 3000 openbare laadpalen, waardoor alleen vertrouwen op openbaar opladen nog altijd iets te riskant is.

Hoe een openbaar oplaadpunt vinden?

Elektrische en hybride voertuigen zijn automatisch uitgerust met een extra functie waarmee ze beschikbare oplaadpunten kunnen vinden via het navigatiesysteem. Let wel op dat de verstrekte gegevens niet altijd geactualiseerd zijn.

Er bestaan andere applicaties, zoals EV Charging, Smoov, PlugShare en Google Maps, die veel nauwkeurigere en actuelere gegevens verstrekken. Die applicaties tonen niet alleen waar er een openbare laadpaal te vinden is, maar vertellen je ook of ze vrij of reeds bezet zijn. Bovendien kan je ook de kenmerken van de laadpalen en het toegepaste tarief te weten te komen. De meeste tankstations bieden meestal ook de mogelijkheid om elektrisch op te laden.

Wat is duurder: openbare vs eigen laadpaal?

Het grote nadeel van een openbaar oplaadpunt is echter kostprijs van de elektriciteit. Bij een openbare laadpaal is de maximumprijs per kWh € 0,35; bij een laadpaal thuis is dat slechts € 0,25. Op jaarbasis betekent dat een meerprijs van € 400! Op termijn ben je dus beter af met een eigen laadpaal thuis.

Alle oplaadpunten zijn uitgerust met een kaartlezer om te kunnen betalen. Let op het geldende tarief voordat je de stekker in het stopcontact steekt, want de elektriciteitskosten kunnen sterk variëren naargelang de plaats. Sommige bedrijven (Carrefour, IKEA, Delhaize, enz.) stellen hun klanten gratis laadpalen ter beschikking in hun parkings.

Elektrische auto thuis opladen

Een elektrische wagen thuis opladen kan op 2 manieren: via het stopcontact opladen of via een laadpaal. Elk methode heeft voor- en nadelen:

Optie 1: Auto via stopcontact opladen

Thuis kan je je elektrische wagen opladen via een eenvoudig, goed werkend stopcontact. Bij de aankoop is een elektrische auto voorzien van een specifieke kabel en adapter, waarmee je de wagen oplaadt.

Met die uitrusting kan je je voertuig veilig opladen dankzij een stroombegrenzer. Een elektrische wagen met een stopcontact opladen is niet efficiënt (vermogen van 2,3 kilowatt) en zorgt ervoor dat je auto na 1 uur opladen maar 10 tot 15 km kan rijden.

Om snel en makkelijk je wagen op te laden is een hogere laadsnelheid écht nodig. Bovendien is een huishoudelijk stopcontact niet ontworpen om gedurende lange tijd intensief elektriciteit af te staan.

Optie 2: Laadpunt thuis voor een elektrische auto

Daarom is het aangeraden om een laadpaal te laten installeren om je elektrische wagen thuis op te laden. Daarvoor kan je een beroep doen op je elektricien. Met een laadpaal kan je je auto tot 5 keer sneller opladen dan via een gewoon stopcontact.

Je auto kan dus in ongeveer 6 uur (afhankelijk van het type voertuig) volledig opladen. Met een stopcontact is dat minstens 10 uur. Thuis een laadpaal installeren is bovendien makkelijk en snel.

Over het algemeen heeft een laadpaal een vermogen van meer dan 50 kilowatt. Er zijn ook snellaadpalen op snelwegen die tot 350 kilowatt kunnen leveren. Voor een laadpaal thuis is het echter niet nodig om voor zon hoog vermogen te kiezen.

laadpaal installeren

Contacteer een laadpaal installateur

Voordelen van een laadpaal thuis

Er zijn veel voordelen verbonden aan het installeren van een laadpaal bij je thuis. We sommen ze hieronder even op.

Voordeel 1: Goedkoopste manier om elektrische auto op te laden

Als je moet kiezen tussen openbare oplaadstations en opladen via een stopcontact/laadpaal thuis, is de laatste optie ongetwijfeld de meest voordelige manier van opladen.

Als je huis uitgerust is met zonnepanelen, zullen je besparingen nog groter zijn omdat het opladen van je auto dan volledig gratis is. Indien je elektriciteitsnet is uitgerust met een slimme meter, kan je profiteren van de lage tarieven tijdens de daluren om op te laden. Eigenaars van een elektrische wagen die thuis opladen via een eigen laadpaal, besparen ongeveer 50% van wat ze zouden uitgeven met een dieselauto.

Voordeel 2: Korte oplaadtijd

De tijd die je auto nodig heeft om op te laden via een laadpaal is aanzienlijk korter dan via een stopcontact. Zoals hierboven vermeld, zal je auto via een thuislaadstation in 3 tot 6 uur opgeladen zijn, tegenover 10 uur via het traditionele stopcontact.

laadpaal thuis

Voordeel 3: Veilig

Je auto opladen via een stopcontact kan oververhitting veroorzaken. Dat komt omdat een stopcontact niet ontworpen is om lange tijd zo’n grote hoeveelheid stroom voor de autolader af te geven. Een laadpaal wordt rechtstreeks geïnstalleerd op een speciale elektriciteitslijn en wordt beschermd door een differentieelschakelaar (30 mA) en een stroomonderbreker.

Voordeel 4: Makkelijk in gebruik

Je hoeft je geen zorgen meer te maken over het dichtstbijzijnde openbare oplaadpunt. Het enige wat je moet doen is je auto ’s avonds aan te sluiten op de laadpaal zodat het de volgende ochtend helemaal klaar is om aan een nieuwe dag te beginnen.

Installateur laadpalen gezocht? Vind de beste laadpaal installeur in je buurt

Ben je op zoek naar een laadpaal installateur voor je elektrische auto? In een paar klikken brengen wij je in contact met professionals in heel België. Zij zullen je dan gratis offertes versturen voor de installatie van een laadpaal bij je thuis of op de parking van je bedrijf. De offertes kan je volledig gratis en vrijblijvend aanvragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt