Schoorsteenvegen

Door jaarlijks je schoorsteen te laten vegen voorkom je schouwbrand in huis. Op renovatie-gids geven je alle info over het belang en de prijzen van een efficiënte schoorsteenreiniging. Ben je nog op zoek naar een schoorsteenveger uit jouw buurt? Twijfel dan niet om ons formulier in te vullen om gratis en vrijblijvend offertes te ontvangen.

Waarom je schoorsteen laten vegen?

 • Je schoorsteen laten vegen is hoe dan ook nuttig om te zorgen voor een goede werking van je verwarmingsinstallatie.
 • Bovendien is het aan te raden met het oog op de veiligheid, want zo verklein je het risico op een CO-vergiftiging.
 • Tenslotte is het ook beter voor je portemonnee. Een goed gereinigde schoorsteen werkt beter en zorgt voor een lager energieverbruik.
 • Ook het milieu is gebaat met een goed en regelmatig gereinigde schoorsteen.

Is je schoorsteen reinigen wettelijk verplicht? Dat hangt af van het soort stookinstallatie dat je hebt.

 • Is je schoorsteen aangesloten op een centrale verwarming met stookolie of vaste brandstof, dan heb je de verplichting om de installatie met inbegrip van de schoorsteen elk jaar te laten reinigen. Bij een centrale verwarmingsinstallatie moet de reiniging om de twee jaar gebeuren.Dit kan je niet zelf doen. deze verplichte reiniging moet uigevoerd worden door een specialist die erkend is voor de overheid. Hij moet namelijk ook een geldig attest bezorgen dat bewijst dat de reiniging werd uitgevoerd.
 • De reiniging van je schoorsteen is niet verplicht als het gaat om een individueel stooktoestel dat niet op een centrale verwarming is aangesloten. Zo bijvoorbeeld een open haard, olie- of gashaard,…
 • Huur je een woning, dat is het waarschijnlijk dat de huisbaas in het huurcontract heeft opgenomen dat je de schoorsteen ook moet onderhouden. Kijk dus zeker goed je polis na.
 • Doorgaans bevat de brandverzekering ook een clausule in verband met het reinigen van de schoorsteen en moet dit op regelmatige basis gebeuren zonder een specifieke termijn te vermelden.Neem dus geen risico en laat je schoorsteen geregeld reinigen, want in geval van brand kan dit voor de verzekering een argument zijn om vlotter de schade te vergoeden.

Wat kost een schoorsteenreiniging?

Een schoorsteenreiniging is het werk van een vakman. Uiteraard is hier een prijskaartje aan verbonden. Hoeveel schoorsteenvegen kost, hangt af van de hoeveelheid rookkanalen die moeten gereinigd worden, de bereikbaarheid van de schoorsteen en de graad van vervuiling.

Laat je het regelmatig doen, dan is de schoorsteen minder vuil en moet er dus ook minder gekuist worden.

 • Reken voor de reiniging van een flexibel rookkanaal op een prijs tussen de €50 en de €100.
 • Veel schoorsteenvegers hebben een vaste kostprijs voor de jaarlijkse reiniging van de centrale verwarmingsinstallatie die begint vanaf €75 tot €100.
 • Je kan ook vragen om je schouw met behulp van moderne technologie eerst te laten onderzoeken. Dan kan ook eventuele schade aan de schoorsteen bekeken worden.Reken hiervoor toch ook op minstens €75.
 • Sommige schoorsteenvegers bieden de mogelijkheid tot een onderhoudscontract op lange termijn. Op die manier staan zij zelf in voor het correcte onderhoud van de schoorsteen en moet je zelf niet in het oog houden wanneer het tijd is voor de volgende reiniging. Dit is goedkoper dan elk jaar opnieuw een reiniging aan te vragen.
 • Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je profiteren van het lagere btw-tarief van 6% (in plaats van 21%).