Schoorsteenvegen: hoe vaak en wettelijke verplichtingen in 2021

Door jaarlijks je schoorsteen te laten vegen verklein je de kans op schouwbrand in huis. Op renovatie-gids geven je alle info over het belang en de prijs van een efficiënte schoorsteenreiniging. Vraag je je af hoeveel een schoorsteenveger kost? Ben je nog op zoek naar een schoorsteenveger uit jouw buurt? Twijfel dan niet om ons formulier in te vullen om gratis en vrijblijvend offertes te ontvangen van een schoorsteenveger.

Waarom je schoorsteen laten vegen?

Is de schoorsteenveger prijs het waard? Het is zeker de moeite om een schoorsteenreiniging te laten uitvoeren. Een schoorsteen vegen heeft meerdere redenen:

 • Ten eerste is er het verlaagde risico op schoorsteenbrand: bij een teveel aan roetdeeltjes in de schoorsteen is de kans op schoorsteenbrand namelijk groter.
 • Een schoorsteen vegen is ook nuttig om te zorgen voor een goede werking van je verwarmingsinstallatie.
 • Bovendien is het aan te raden met het oog op de veiligheid, want zo verklein je de kans op een CO-vergiftiging.
 • Ook het milieu is gebaat met een goed en regelmatig gereinigde schoorsteen.
 • Tenslotte is een schoorsteen laten vegen ook beter voor je portemonnee. Een goed gereinigde schoorsteen werkt beter en zorgt voor een lager energieverbruik.

In sommige gevallen is het vegen van de schoorsteen wettelijk verplicht. Ben jij verplicht om je schoorsteen te laten vegen? Dat hangt af van het soort stookinstallatie dat je hebt.

 • Is je schoorsteen aangesloten op centrale verwarming met stookolie of vaste brandstof, dan heb je de verplichting om een installatie met inbegrip van de schoorsteen elk jaar te laten reinigen. Met een centrale verwarmingsinstallatie moet de reiniging om de twee jaar gebeuren. Dit kan je niet zelf doen. De schoorsteen reinigen maakt dan deel uit van het onderhoud van de verwarmingsinstallatie. Deze verplichte reiniging moet uigevoerd worden door een specialist die erkend is voor de overheid. Hij moet namelijk ook een geldig attest bezorgen dat bewijst dat de reiniging werd uitgevoerd.
 • De reiniging van je schoorsteen is niet verplicht als het gaat om een individueel stooktoestel dat niet op een centrale verwarming is aangesloten. Zo bijvoorbeeld een open haard, olie- of gashaard,…
 • Huur je een woning, dat is het waarschijnlijk dat de huisbaas in het huurcontract heeft opgenomen dat je de schoorsteen ook moet onderhouden. Kijk dus zeker goed je polis na.
 • Doorgaans bevat de brandverzekering een clausule in verband met het reinigen van de schoorsteen en moet dit op regelmatige basis gebeuren zonder een specifieke termijn te vermelden. Neem dus geen risico en laat je schoorsteen geregeld reinigen, want in geval van brand kan dit voor de verzekering een argument zijn om vlotter de schade te vergoeden.

Schoorsteenvegen Prijzen

Prijs schoorsteenveger: wat kost een schoorsteenreiniging?

Een schoorsteenreiniging is het werk van een vakman. Uiteraard is hier een prijskaartje aan verbonden. De schoorsteenveger prijs is afhankelijk van meerdere zaken. Hoeveel schoorsteenvegen kost, hangt af van de hoeveelheid rookkanalen die moeten gereinigd worden, de bereikbaarheid van de schoorsteen en de graad van vervuiling. Over de schoorsteenveger zijn prijs maak je best vooraf een duidelijke afspraak met de vakman.

Laat je het regelmatig doen, dan is de schoorsteen minder vuil en moet er dus ook minder gekuist worden.

 • De prijs voor de reiniging van een rookkanaal ligt tussen de €50 en de €100.
 • Veel schoorsteenvegers hebben een vaste prijs voor het reinigen van de centrale verwarmingsinstallatie die begint vanaf €75 tot €100.
 • Je kan ook vragen om een schoorsteen met behulp van moderne technologie en camera inspectie eerst te laten onderzoeken. Dan kan ook eventuele schade aan de schoorsteen bekeken worden. Reken hiervoor toch ook een prijs van tussen €75 en €150.
 • Sommige schoorsteenvegers bieden de mogelijkheid tot een onderhoudscontract op lange termijn. Zo staan zij zelf in voor het correcte onderhoud van een schoorsteen en moet je zelf niet in het oog houden wanneer het tijd is voor de volgende reiniging. Het is goedkoper dan elk jaar opnieuw een reiniging aan te vragen.
 • Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6% (in plaats van 21%).