Rookkanaal flexibel in schouw plaatsen: soorten, voordelen en prijs

Heb je thuis een haard of houtkachel staan? Dan heeft die ook een rookkanaal nodig om rook en andere schadelijke stoffen naar buiten toe te leiden. In dit artikel gaan we dieper in op het flexibel rookkanaal. Zoals de naam het zelf zegt, dit type rookkanaal laat zich flexibel of soepel in de schouw plaatsen.

Het aanbod rookkanalen is alvast divers. We bespreken hier de verschillen en de voordelen van een enkelwandig kanaal en zijn dubbelwandige variant. Daarbij geven we je ook al een eerste indicatie van de prijs. Wens je een meer gedetailleerde prijs en de opties voor jou? Vul dan zeker het offerteformulier in op onze offertepagina.

Ontvang gratis tot 5 offertes

Wat is een flexibel rookkanaal?

Flexibel Rookkanaal in Schoorsteen

Een flexibel rookkanaal bestaat uit één geheel en bevat geen tussenstukken. Alle rook die een houtkachel produceert, wordt bijgevolg netjes via de schoorsteen naar buiten gebracht. Zoals de naam al doet vermoeden, past de buis in iedere schoorsteen. Vreemde bochten en versmallingen van een schoorsteen vormen geen enkel probleem!

Je kan kiezen voor een enkelwandige inox of een dubbelwandig rookkanaal. Er zijn enkele verschillen tussen beide rookkanalen, maar het grootste verschil zit in de brandveiligheid. Bij vervanging van een rookkanaal in een oude schouw of plaatsing van een nieuwe wordt altijd een dubbelwandige aangeraden.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Enkelwandig rookkanaal

Een enkelwandige inox bestaat, zoals de naam het zegt, uit 1 schoorsteenbuis.  Het is de verbinding tussen de schoorsteen en de open haard. Door zijn enkele wand kan het de ruimte sneller verwarmen. Daardoor is de kans op brandgevaar wel iets groter. Niet verwonderlijk dat een inox flexibel rookkanaal bijgevolg niet aangeraden is bij de plaatsing van een nieuw kanaal.

Dubbelwandig rookkanaal

Het dubbelwandige flexibel kanaal bestaat uit 2 kokers. De binnenste flexibele buis zorgt voor het afvoeren van rookgas. De buitenste koker zorgt dat er verse lucht aangevoerd wordt van buitenaf. Tussen deze 2 buizen zit de isolatie die zorgt voor brandveiligheid.

Door de gladde binnenkant van de dubbelwandige versie kan het roet zich niet vasthechten aan de buis. Ook condensatievocht kan zo niet in de buis achterblijven, waardoor je geen natte schoorsteen krijgt. Daarnast is een dubbelwandig flexibel rookkanaal sterker dan de enkelwandige flexibel versie. Zo is hij meteen beter zelfdragend.

Prijs rookkanaal flexibel in schouw plaatsen

Het prijskaartje van het flexibel rookkanaal hangt af van verschillende factoren. Lengte, diameter en de manier waarop verwarmd wordt, spelen een belangrijke rol in de prijsbepaling van het rookkanaal. Maar ook het enkel- of dubbelwandig zijn van de flexibele inox buis heeft een invloed op de prijs. Tot slot verschilt de prijs naargelang een nieuwbouw of een renovatieproject.

Voor een flexibel rookkanaal in je schouw betaal je ongeveer 100 euro per meter rookkanaal. Voor meer gedetailleerde prijzen kan je terecht op onze offertepagina. Een rookkanaal installeren doe echter niet zomaar. Vooraf zal je de schoorsteen moet laten vegen. Deze en andere voorbereidingen zitten niet inbegrepen in de offertevoorstellen.

Uiteraard kan je de prijs flink naar beneden halen door een rookkanaal zelf te installeren. Bedenk wel dat het plaatsen van een flexibel rookkanaal enkele uren in beslag neemt en dat je twee helpers nodig hebt: eentje bovenop het dak en eentje vanonder bij de schoorsteen. We adviseren je echter om deze karwei over te laten aan een ervaren vakman.

Ontvang tot 5 gratis offertes op maat

Flexibel rookkanaal: voordelen en prijs

Kosten besparen bij een rookkanaal flexibel in de schouw plaatsen

Wil je voorkomen dat je bestaande schoorsteen ooit problemen zal opleveren? Dan investeer je best in een flexibel rookkanaal. Het voorkomt en verhelpt onder meer condensatie- en roetproblemen. Ook het risico op CO-vergiftiging en schouwbrand ligt veel lager. Door zijn flexibiliteit hoef je een oude schoorsteen bovendien niet te verbouwen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Hoeveel schouwen heeft u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.