Schouwbrand: hoe schoorsteenbrand herkennen en voorkomen

Om een schouwbrand te voorkomen raad de brandweer aan om uiterst voorzichtig te zijn. Als er restjes stof en vuil achterbleven in de schouw, kan dit beginnen smeulen en vervolgens vuur vatten.

Tijdens de herfst en winter hebben maar liefst één op de drie noodoproepen te maken met een schouwbrand. Nochtans is een schouwbrand gemakkelijk te voorkomen door regelmatig je schoorsteen te laten vegen. In dit artikel geven we je handige tips, want een verwittigd man is er twee waard. Vind een erkende schouwveger via ons offerteformulier.

Ontvang gratis advies

Hoe ontstaat schouwbrand?

Om een schouwbrand te voorkomen, moet je eerst begrijpen hoe een schouwbrand ontstaat. Je hebt te maken met een schouwbrand wanneer er brandbaar materiaal in het rookkanaal vuur vat. Wat kan er vastzitten in je schouw?

  • Afval: Er hoopte zich brandbaar materiaal op in de schoorsteen gedurende de periode dat de kachel niet werd gebruikt. Denk maar aan een vogelnest, een dode vogel, bladeren, takken, en zo meer.
  • Roetaanslag: Ook de verbrandingsresten, die zich tegen de wand van je schouw ophopen, kunnen gemakkelijk vuur vatten.

Hoe kan je een schouwbrand voorkomen?

We zetten enkele eenvoudige en belangrijke tips en oorzaken op een rij. Knoop ze in je oren, want een schouwbrand voorkomen, is van levensbelang.

voorkom schouwbrand

Let op het materiaal dat je verbrand

Gebruik in je kachel nooit geverfd hout, afval, oud papier, karton, multiplex of spaanplaten als vaste brandstof. Als je slecht hout of afval stookt, krijg je teerafzetting in je rookkanaal die kunnen leiden tot schouwbrand. Op het moment dat de temperatuur in je schoorsteen hoog oploopt, kan de teer beginnen smeulen en vuur vatten.

Een kachel is geen grill ook al moet je beide goed onderhouden. Je kan ook opteren om een dubbelwandig flexibel rookkanaal te installeren, dit rookkanaal is namelijk zeer brandveilig.

Onderhoud je schoorsteen: schoorsteen vegen

Je schouw jaarlijks laten reinigen door een erkende schoorsteenveger is een must. Want de meeste schouwbranden ontstaan door een nonchalant en slecht onderhoud. Vaak kan je met een vakman zelfs een onderhoudscontract op lange termijn afspreken. Zo moet je zelf niet bijhouden wanneer je de schoorsteen moet reinigen of vegen.

Voorkom schouwbrand in huis: laat je schouw onderhouden

Laat je schoorsteen vegen

Verlucht grondig je schouw

Het is belangrijk om de schoorsteen goed te verluchten.  Je kan dit doen door de ruimte voldoende te ventileren. Frisse lucht zorg enerzijds voor een betere verbranding en luchtstroom en anderzijds vermeid je zo CO-vergiftigingen.

Installeer een kap

Door een trekkap of kraaienkap te installeren, verbeter je de luchtstroom voor je kachel. Daarbovenop voorkom je dat vogels nesten maken in je schoorsteen en bladeren of andere vuilresten er invallen. Dit resterende afval in je schouw zorgt namelijk snel voor een schoorsteenbrand.

schoorsteen controleren vooraleer kuisen

Hoe schouwbrand herkennen?

Hopelijk hoef je het nooit mee te maken, maar indien je (een combinatie van) volgende signalen opmerkt wanneer de kachel aanstaat, heb je waarschijnlijk te maken met een brand in je schouw:

  • sterke rookontwikkeling (eventueel ook rook in je woning)
  • een bulderend geluid in de schouw
  • een gloeiend heet rookkanaal
  • een sterke roetgeur
  • hoge vlammen (eventueel ook uit de schouw)

Het is van belang om onmiddellijk actie te ondernemen. Bel meteen naar de brandweer (noodnummer 112) indien je één of meer van die signalen waarneemt. Zij kunnen de schouwbrand blussen.

Schouwbrand blussen

Gebruik nooit water om een schoorsteenbrand te blussen. Je kan wel proberen om de brand te blussen met zand of zout, zodat de brand beperkt blijft, maar breng jezelf nooit in gevaar.

Verzekering schouwbrand

Kies je ervoor om je schoorsteen niet jaarlijks te laten onderhouden en heb je een brandverzekering? Dan krijg je sowieso de schade uitbetaalt, ook met een slecht onderhouden schouw. Als de verzekeraar kan bewijzen dat er een verband is tussen de brand en de ongekuiste schoorsteen, dan kan deze wel je verzekering opzeggen.

Een schouwbrand kan je beter voorkomen dan genezen: schoorsteen laten vegen

Natuurlijk hoeft het zo ver niet te komen. Een jaarlijkse professionele onderhoudsbeurt van je schouw door een erkend schoorsteenveger, bespaart je deze problemen. Je doet er dus goed aan om contact op te nemen met een erkende schoorsteenveger. Ken je niemand die je schoorsteen wil vegen? Via onderstaand formulier kom je vrijblijvend in contact met de beste schoorsteenvegers in jouw buurt.

👉  Tip! Kies voor een vakman die erkend is als schoorsteenveger. Enkel dan ontvang je een attest. Zo ben je meteen in orde voor de schouwbrand verzekering.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Hoeveel schouwen heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.