Badkamer renoveren: actuele prijzen, premies en opties in 2024
Een badkamer kan je zowel volledig als gedeeltelijk renoveren. Naast een volledige renovatie van A tot Z is het ook mogelijk om enkel je sanitair (wastafel, douche, toilet…), badkamermeubels of leidingen te vervangen. Leer hier alle soorten badkamerwerken kennen samen met de bijbehorende huidige prijzen. Bespaar op de uiteindelijk totaalkosten met premies en onze handige bespaartips.
Ben je nog op zoek naar de juiste aannemers voor jouw specifieke badkamerproject? Beschrijf je wensen in ons formulier en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met betrouwbare specialisten. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijzen en adviezen op.
INHOUDSTAFEL
Hoeveel kost een volledig nieuwe badkamer?
Het gemiddelde budget voor een volledige badkamerrenovatie ligt tussen de 5.000 en 25.000 euro.
Hoe luxueuzer je de badkamer wil, hoe hoger de prijs ligt. Ook het aantal sanitaire toestellen heeft een grote invloed op de totaalkosten. We bespreken de richtprijzen (inclusief montage, materialen en btw) voor een basic, gemiddelde en luxueuze badkamer van ongeveer 9 vierkante meter groot.
- Bij een basic badkamer renoveren specialisten in de meeste gevallen de douchecabine, de wastafel met een badkamermeubel en mogelijk een standaard bad en toilet. De prijs varieert van 3.500 tot 5.000 euro.
- Een gemiddelde badkamer bestaat meestal uit een inloopdouche, ligbad, een of zelfs twee wastafels met een badkamermeubel en eventueel een toilet. Voor deze badkamerrenovatie betaal je gemiddeld 5.000 tot 7.500 euro.
- Een luxe badkamer is uitgerust met een dubbele wastafel, een of meerdere badkamermeubels, een toilet, een ruime inloopdouche of douchecabine en eventueel een luxe spabad. Een dergelijke badkamerrenovatie kost minimaal 10.000 euro.
Heb je een grotere badkamer? Reken voor je badkamerrenovatie gemiddeld 750 euro extra per vierkante meter badkamer.
Prijzen sanitaire toestellen en overige materialen
Bij je badkamerrenovatie hangt de totale kostprijs ook af van het aantal sanitaire toestellen. Bovendien zorgen andere materialen zoals tegels, sifons, verlichting, elektriciteit, ventilatie, leidingen … voor een hoger prijskaartje. Onderstaande tabel bundelt alle richtprijzen. Naargelang de luxe van het product ligt de prijs in de realiteit hoger of lager.
Sanitair toestel of materiaal | Richtprijs | Prijsbepalende factoren |
---|---|---|
Ligbad | 850 tot 2.800 euro | Basic of luxe ligbad |
Douche | 600 tot 1.900 euro | |
Toilet | 450 tot 900 euro | |
Wastafel | 400 tot 800 euro | |
Kraan | 150 tot 450 euro | |
Vloer | 800 tot 1.800 euro | Keramische of natuurstenen tegels |
Overige materialen (sifons, leidingen, elektriciteit …) | 150 tot 350 euro | De hoeveelheid benodigde elektra en leidingen |
Hou er rekening mee dat bovenstaande tabel richtprijzen bevat. Hoeveel jouw specifieke badkamerproject kost, kom je gratis en snel te weten via ons offerteformulier. Beschrijf je wensen en ontvang meerdere offertes op maat.
Premie
Als je beslist je badkamer te renoveren, heb je bovendien recht op bepaalde financiële hulpmiddelen. Zo kom je, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking voor:
- De Mijn VerbouwPremie is enkel van toepassing voor eigenaars, bewoners of verhuurkandidaten van woningen ouder dan 15 jaar. Afhankelijk van je inkomenscategorie krijg je 20% tot 50% van de kosten terugbetaald. Deze premie dekt energiebesparende maatregelen zoals isolatie en ventilatie.
- Een andere mogelijkheid is de Vlaamse Aanpassingspremie, geschikt voor 65-plussers of mensen met een beperking. Om de woning gebruiksvriendelijker en veiliger te maken, krijgen deze eigenaars tot de helft van de kosten terug (met een maximum van 2.500 euro per aanvraag).
- Bij een volledige of gedeeltelijke badkamerrenovatie geldt tot slot een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Je woning moet wel ouder zijn dan 10 jaar en de werken zijn in handen van één aannemer.
Badkamer renoveren: totaalrenovatie of gedeeltelijk vernieuwen?
Bij je badkamerrenovatie kan je kiezen tussen een totaalrenovatie of een gedeeltelijke renovatie:
- Een totaalrenovatie betekent dat je jouw hele badkamer van A tot Z renoveert. Alle leidingen, elektriciteit, ander loodgieterswerk, muren, vloeren, sanitaire toestellen… worden vernieuwd. Een volledige renovatie is arbeidsintensief en duur, maar je krijgt er een compleet nieuwe badkamer voor terug.
- Bij gedeeltelijke badkamerrenovaties vervangen specialisten bepaalde onderdelen zoals tegels of sanitaire toestellen. Als je badkamer bijvoorbeeld nog in een goede staat is, maar het meubilair kan een opfrissing gebruiken, zijn deze werken een goede oplossing en goedkoper dan een totaalrenovatie.
Duidelijk overzicht van alle badkamerwerken
Badkamerwerken zijn zeer uiteenlopend. Niet alleen elektriciteitswerken, maar ook leidingen, isolatie en sanitaire toestellen kunnen onderdeel van een badkamerrenovatie zijn.
1. Installatie leidingen en elektriciteit
Bij een badkamerrenovatie is het soms nodig de leidingen voor water en/of elektriciteit te vervangen of aan te passen.
Je kunt bijvoorbeeld de badkamerverlichting vernieuwen of nieuwe stopcontacten plaatsen. Zo’n werken kosten ongeveer 500 tot 1.500 euro. Per stopcontact of schakelaar betaal je een extra 75 tot 150 euro.
Als je nieuwe leidingen en elektriciteit wil aanleggen, is een goede indeling van je badkamer noodzakelijk. Een specialist, zoals een loodgieter of elektricien, heeft de nodige kennis en hoogwaardige materialen. Kom gratis in contact via ons offerteformulier.
2. Sanitair: bad, (inloop)douche, toilet en wastafel
Sanitaire toestellen zoals een bad, douche, wastafel en toilet zijn de belangrijkste elementen in een badkamer. Als je sanitair aan vernieuwing toe is, kan je nieuwe toestellen plaatsen. Je hebt de keuze uit verschillende stijlen, vormen, kleuren, afmetingen … Zo kan je kiezen voor een inloopdouche, regendouche, douchecabine of een stoomdouche.
3. Muren, plafond en vloer
Als je jouw muren een nieuwe bekleding wil geven, heb je heel wat opties:
- Kunststof (pvc/vinyl): Goedkoop, waterdicht en onderhoudsvriendelijk. Vanaf 10 euro per vierkante meter.
- Zelfklevende badkamertegels: Eenvoudig te plaatsen en te vinden in doe-het-zelfzaken. De prijs is afhankelijk van het merk.
- Keramische tegels: Populaire keuze, duurzaam en beschikbaar in verschillende stijlen. Je betaalt ongeveer 10 tot 90 euro per vierkante meter.
- Mozaïektegels: Luxueuze optie met veel creatieve mogelijkheden. Ongeveer 20 tot 180 euro per vierkante meter, afhankelijk van het patroon.
- Betonstuc of Mortex: Voor een strakke en moderne look. Deze waterdichte opties zijn ideaal voor badkamers. De prijs ligt rond de 20 tot 155 euro per vierkante meter, afhankelijk van het specifieke materiaal.
Ook het plafond van je badkamer kan je laten renoveren. Enkele interessante mogelijkheden zijn:
- Spanplafond: Strak en modern, verkrijgbaar in verschillende kleuren. Je betaalt ongeveer 70 tot 80 euro per vierkante meter.
- Houten plafond: Zorgt voor een warme uitstraling. Gebruik uitzetvoegen om kromtrekken te voorkomen. De prijs ligt tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter.
- Aluminium lamellen: Onderhoudsvriendelijk en stijlvol. De richtprijs ligt rond de 200 euro per vierkante meter.
Voor badkamervloeren zijn volgende materialen geschikt:
- Keramische tegels: Onderhoudsvriendelijk en waterbestendig. Je betaalt ongeveer 10 tot 90 euro per vierkante meter.
- Parket: Gebruik tropisch hout of behandeld hout voor een goede vochtbestendigheid. De prijs ligt rond de 25 tot 180 euro per vierkante meter, afhankelijk van de houtsoort.
- Betonnen vloer: Sterk, waterdicht en een modern uitstraling. De richtprijs is 45 tot 135 euro per vierkante meter.
4. Meubels
Bij een badkamer horen ook praktische en smaakvolle meubels. Denk bijvoorbeeld aan een badkamerkast of wastafelmeubel. Je kunt kiezen voor kant-en-klare of op maat gemaakte meubels.
Als je een onderkast aankoopt, controleer je best of het voldoende opbergruimte biedt en het bij je wastafel past. Spiegelkasten zijn altijd een slimme oplossing voor extra opslag.
Met op maat gemaakte meubels ben je zeker dat je de ruimte optimaal kunt benutten.
De kosten voor een badkamermeubel inclusief plaatsing liggen rond 1.000 euro.
5. Ventilatiesysteem
Een goed ventilatiesysteem voorkomt verschillende vochtproblemen zoals schimmelvorming en vlekken op de muren en/of plafonds. Daarom is het belangrijk je badkamer voldoende te verluchten. Zet het raam bijvoorbeeld open na een douchebeurt of laat je mechanisch ventilatiesysteem werken.
Er bestaan drie soorten kunstmatige ventilatiesystemen:
- Ventilatiesysteem B: Enkel de luchttoevoer is kunstmatig. De prijs komt op ongeveer 3.000 euro.
- Ventilatie C: Enkel de luchtafvoer is kunstmatig. Je betaalt ongeveer 3.500 euro.
- Ventilatie D: Zowel de afvoer als toevoer zijn kunstmatig. Voor de installatie reken je best op ongeveer 6.000 euro.
6. Verlichting
Met de juiste verlichting maak je jouw badkamer sfeervol en functioneel. In je badkamer kan je drie soorten verlichting inzetten: algemene verlichting, accentverlichting en taakverlichting.
- Algemene verlichting is de basis. Een voorbeeld is een plafondlamp die je met de hoofdschakelaar bedient.
- Accentverlichting voegt sfeer toe, bijvoorbeeld een spotje in een nis of een spiegel met geïntegreerde verlichting.
- Taakverlichting is essentieel voor handelingen zoals scheren of make-up aanbrengen. Koel licht is het meest geschikt, terwijl warm licht ideaal is voor algemene verlichting.
Een volledige renovatie van de badkamerverlichting kan nodig zijn bij een slecht geplaatste of incomplete installatie. Dit kost gemiddeld tussen €500 – €1.500.
Vervang gloeilampen door energiezuinige ledlampen. Zo bespaar je energie zonder in te boeten op lichtkwaliteit. Je kunt ook een badkamermeubel kiezen met geïntegreerde verlichting.
7. Isolatie
Een goede thermische isolatie verhoogt het gebruikscomfort. De ideale temperatuur voor je badkamer ligt tussen de 22 en 24 graden. Maar in plaats van de verwarming hoger te zetten, is het slim om de isolatie te verbeteren. Je vermindert bovendien het risico op vochtproblemen omdat je koudebruggen voorkomt.
De kosten liggen tussen de 10 en 35 euro per vierkante meter. Dankzij je lagere energierekeningen verdien je deze investering snel terug.
Hoe een badkamer zelf renoveren? [Stappenplan]
Een badkamerrenovatie vereist een goede aanpak. Onderstaand stappenplan kan je op weg zetten.
Stap 1: Maak een grondplan met een duidelijke indeling
Maak eerst een gedetailleerd grondplan. Probeer te bepalen waar het sanitair, de meubels en de verlichting moeten komen. Voorzie een badkamerindeling en een plan voor de elektriciteit, waterleidingen en ventilatie. Hou hierbij rekening met de bestaande leidingen en elektriciteitsvoorzieningen om onvoorziene problemen en kosten te voorkomen.
Stap 2: Tref de nodige voorbereidingen
Zorg ervoor dat je alle benodigde vergunningen hebt en dat de nodige materialen klaarstaan. Controleer bovendien of je de juiste gereedschappen hebt.
Enkele belangrijke aandachtspunten:
- Je badkamer is tijdens de renovatie niet bruikbaar. Heb je geen andere sanitaire voorzieningen? Zorg voor een tijdelijk alternatief voor jou (en je familie).
- Regel een afvalcontainer voor afval en oud sanitair.
- Zorg voor een goede elektrische aansluiting voor gereedschap en verlichting.
- Sluit de hoofdwaterkraan af om lekkages te voorkomen.
Stap 3: Maak je badkamer leeg
Haal het oude sanitair, meubels, tegels en leidingen weg. Nu is ook het ideale moment om de aanwezige afvoerbuizen en leidingen na te kijken. Wanneer je budget het toelaat, kan je tegelijkertijd een waterontharder laten installeren.
Stap 4: Leg je nieuwe badkamer aan
Bij de aanleg van je nieuwe badkamer komen verschillende zaken aan bod:
- Scheidingsmuren plaatsen: Als je de badkamer wil opdelen, zorg je best voor degelijke scheidingsmuren.
- Leidingen leggen: Installeer nieuwe waterleidingen voor warm en koud water. Sluit ze vervolgens aan op het sanitair.
- Elektriciteit: Zorg voor de juiste elektrische voorzieningen zoals stopcontacten, verlichting en een schakelaar voor vloerverwarming.
- Sanitair installeren: Plaats het bad, de douche, de wastafel en het toilet volgens je ontwerp.
- Vloeren en wanden: Leg de vloer en betegelde wanden netjes aan voor een waterdichte afwerking.
- Ventilatie installeren: Zorg voor een goed ventilatiesysteem om vochtproblemen te voorkomen.
Plan deze stappen zorgvuldig in voor een succesvolle installatie.
Je badkamer zo goedkoop mogelijk renoveren: enkele tips
Onderstaande praktische tips maken jouw badkamerrenovatie zo voordelig mogelijk:
- Kies voor middensegmentproducten: Ze zijn duurzamer dan instapmodellen en betaalbaarder dan luxueuze opties.
- Verf tegels: In plaats van je huidige tegels te vervangen, kan je ze overschilderen met speciale tegelverf.
- Koop goedkope vloerbekleding: Materialen zoals vinyl geven een stijlvolle uitstraling voor een lagere prijs.
- Gebruik spiegels: Laat de ruimte groter lijken door strategisch geplaatste spiegels.
- Voer afbraakwerken zelf uit: Wees wel voorzichtig met leidingen en elektriciteit.
- Kies vooraf een budget en stel op basis daarvan een plan op.
- Vergelijk materialen en offertes: Kies betaalbare materialen met een luxueuze look en vergelijk offertes van verschillende erkende installateurs.
- Maak gebruik van premies: Kijk naar beschikbare subsidies en btw-voordelen om de kosten verder te drukken.
Beschrijf je wensen in ons formulier en ontvang offertes met prijzen en adviezen op maat van jouw badkamerproject
Wil jij jouw badkamer geheel of gedeeltelijk renoveren? Beschrijf je project in onderstaand formulier en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met de geschikte specialisten. Je krijgt gratis meerdere offertes op maat. Vergelijk ze op vlak van prijzen en adviezen en maak zo de voordeligste keuze.