Badkamer schilderen? Tips en inspiratie

De badkamer is een van de belangrijkste kamers in je huis. Het is de plek waar je tot rust kan komen na een zware werkdag. Daarom is het ook zo belangrijk om je badkamer sfeervol in te richten en de juiste verf voor badkamer kan daar bij helpen. Maar hoe vind je goede verf voor badkamer en waar moet je op letten?

Waarom je badkamer schilderen?

Als je wilt genieten van een nieuw interieur, zonder te veel te moeten betalen, dan is je badkamer schilderen een goed idee. Door je badkamer te schilderen breng je kleur en sfeer in je interieur, waardoor je je badkamer nog rustgevender kan maken. Het is een goed alternatief voor betegelen!

Waarom badkamer schilderen?

Vergelijk GRATIS offertes

Badkamer schilderen of betegelen?

Wanneer je het interieur van je badkamer wilt vernieuwen dan zal je je badkamer kunnen schilderen of betegelen. Maar wat is er beter? De beste keuze voor jou is vooral afhankelijk van je interieurstijl. Als je op zoek bent naar de goedkoopste manier om je interieur te vernieuwen is schilderen de beste keuze, maar tegels kan je makkelijker onderhouden.

Het hangt er dus van af wat je prioriteiten zijn. Als je je badkamer betegeld hebt en je uiteindelijk toch niet tevreden bent van de kleur dan kan je ze schilderen en ook een geschilderde muur kan je makkelijk opnieuw schilderen. Als je dus graag om de zoveel tijd van kleur verandert zijn ze beiden mogelijk, maar hou er wel rekening mee dat een muur veel eenvoudiger te schilderen is dan tegels.

Wat moet je weten voor je je badkamer schildert?

Voordat je van plan bent om je badkamer te schilderen is het handig om te weten welke soort en kleur verf je moet kiezen. We helpen je een handje!

Ontvang GRATIS advies

Welke verf is geschikt?

Koop nooit zomaar eender welke verf als je de badkamer wilt schilderen. Vooral voor de badkamer is het belangrijk dat je de juiste verf kiest, het dit is een vochtige ruimte met veel damp. Kijk dus goed of de verf die je koopt vochtwerend is. Ook kan je het best kwaliteitsvolle verf kiezen voor de badkamer.

Welke kleur verf gebruiken?

Als je de badkamer wilt verven zal je kunnen kiezen uit ontzettend veel kleuren. Welke kleur je het best kan kiezen is afhankelijk van je interieurstijl. Zo zal een grijze kleur mooi zijn in een industrieel interieur en zijn bruine tinten een goede keuze voor een landelijke badkamer. Daarnaast is de kleur die je moet kiezen ook afhankelijk van de sfeer die je wilt scheppen.

Wil je graag meer rust in je badkamer brengen? Maak dan gebruik van warme natuurkleuren in combinatie met natuurlijke materialen. Deze combinatie is ideaal voor het ultieme wellness-gevoel. Koelere kleuren staan ook mooi in een badkamer. Denk hierbij aan blauwtinten, maar ook aan munt- of smaragdgroen. Het is ook leuk om neutrale kleuren te gebruiken en dit te combineren met felgekleurde accessoires. Deze look is vooral een goede keuze voor een modern interieur!

Wat kan je in je badkamer schilderen?

Als je je badkamer wilt schilderen kan je niet alleen de muren van een nieuw kleurtje voorzien, maar ook de vloer, het plafond, het badkamermeubel, enzovoort. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende mogelijkheden!

Badkamervloer schilderen

Ben je je badkamervloer beu gezien? Dan kan je ervoor kiezen om je badkamervloer te schilderen. Kies hiervoor vochtbestendige verf die bestand is tegen chemicaliën. Als je je tegelvloer verft, vergeet dan ook de voegen niet te verven. Hier ontstaan vaak schimmels en door ze te verven los je het probleem op.

De vloer verven is een goede keuze als je meer kleur in je interieur wilt brengen of als je nieuwe accenten wilt leggen. De uitstraling zal meteen veranderen maar toch niet al te drastisch. Leuke kleuren voor de badkamervloer zijn: zwart, grijs voor een luxueuze sfeer, blauw voor een koele uitstraling en wit voor meer rust.

Plafond badkamer verven

Voor het verven van je plafond gebruik je het best vochtbestendige plafondverf. Net zoals de vloer, zal een nieuw kleurtje op het plafond je interieur op een subtiele manier vernieuwen. Als je de ruimte groter wilt laten lijken kies je het best een lichte kleur voor je badkamerplafond, maar met een donkerdere kleur kan je je badkamer knus en gezellig maken.

Badkamermeubel verven

Misschien dat je er niet meteen aan denkt, maar ook je badkamerkastjes kunnen perfect geverfd worden. De verf die je hiervoor nodig hebt zal wel een beetje anders zijn. Een houten badkamermeubel schilder je het best met vochtbestendig houtverf.

Welke kleur kan je dan het best kiezen? Wit doet het altijd goed, omdat je het goed kan combineren met allerlei andere kleuren. Wil je liever een retro badkamer? Durf dan je kastjes in okergeel schilderen. Hoewel er voor een badkamer vaak groen of blauw gekozen wordt, is geel een uitstekende kleur voor je badkamer.

Raamkozijnen verven

Wil je hier en daar wat kleurrijke accenten leggen? Dan kan je ook je raamkozijnen verven. Als je raamkozijnen uit hout zijn, dan gebruik je ook hiervoor vochtbestendige houtverf.

Hoe badkamer schilderen?

Je badkamer schilderen, hoe begin je daar aan? Een badkamer schilderen is in principe niet anders dan het schilderen van een andere ruimte, behalve dat de soort verf dat je kiest vochtbestendig moet zijn. Om te beginnen plak je alles mooi af en bescherm je de meubels en vloer. Als dat gedaan is begin je je muur te verven met een waterbestendig primer.

Nadat je de primer hebt aangebracht (en de verf opgedroogd is), breng je de uiteindelijke verf aan. Voor een badkamer kan je het best twee lagen schilderen. Tip: als je van plan bent om zowel je vloer, plafond als muren te schilderen, dan begin je altijd het best bij het hoogste punt om spatten weg te kunnen werken.

Extra tips voor een badkamer

Het belangrijkste waar je moet op letten wanneer je een badkamer verft is de verf die je gebruikt, maar er zijn nog een aantal extra aandachtspunten. We benoemen ze hieronder!

  • Voor het schilderen van radiatoren en een metalen douchekop, kies je het best roestwerende grondverf
  • Voor het schilderen van tegels is er een tweecomponentenprimer nodig
  • Vochtwerende acrylverf is de beste keuze voor badkamermuren

Hou rekening met de douchewand

Wil je ook je douchewand in een nieuw kleurtje zetten? Dan kan dit! Maar voor een douchewand zijn tegels wel een betere keuze, omdat ze vochtbestendiger zijn. Wil je toch je douchewand schilderen? Gebruik dan speciale verf voor problematische ondergronden. Als je je douchewand niet mee gaat verven is het belangrijk dat je het voldoende afdekt tijdens het verven, zodat er geen verfspatten op terecht komen.

Voorkom badkamerschimmel

Als je schimmels in de badkamer wilt vermijden dan kan je het best je badkamer voldoende ventileren. De vocht in een ruimte moet wegkunnen, anders zullen er steeds meer schimmels ontstaan.

Maar hoe kan je je badkamer verluchten? Als je een raam in je badkamer hebt kan je dit uiteraard dagelijks open laten staan, maar als dat niet het geval is zijn er voldoende ventilatiesystemen die je helpen schimmels tegen te gaan. Laat je adviseren door een vakman!