Badkamer renoveren? Dit zijn de prijzen voor 2021!

De badkamer is vandaag de dag veel meer geworden dan enkel een extra ruimte. Bij de aankoop van een woning is de badkamer meestal de eerste ruimte die gerenoveerd wordt.

Maar hoeveel kost het om een badkamer te renoveren? Welke werkzaamheden kunnen er uitgevoerd worden? Kan je je badkamer renoveren en toch binnen je budget blijven?

In dit artikel krijg je het volledig overzicht van de huidige badkamerprijzen en geven we je een paar tips mee om je badkamer goedkoop te renoveren.

Vergelijk prijzen voor je badkamerrenovatie

Badkamerrenovaties: prijs per materiaal en installatiekosten

Zoals bij elke renovatie kan het renoveren van een badkamer een aanzienlijke investering zijn. Afhankelijk van de omvang van de uit te voeren werken, de gekozen materialen en de badkamerspecialisten waarop je beroep doet, kan de kostprijs enorm van elkaar verschillen.

Onderstaande tabel geeft jou een idee van de huidige prijzen. Dit zijn echter louter richtprijzen. Voor een exacte prijs omtrent jouw badkamerrenovatie, raden we je aan een gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen aan een badkamerspecialist uit de buurt. Dit kan je éénvoudig doen door onze offerteformulier in te vullen.

Badkamerrenovatie Richtprijs materiaal Installatiekosten
Loodgietwerk Tussen € 20 en € 75 Tussen € 40 en € 80
badkuip plaatsen Tussen € 100 en € 2.000 Tussen € 150 en € 600
Douchecabine installeren Tussen € 100 en € 800 Tussen € 300 en € 800
Inloopdouche plaatsen Tussen € 1.000 en € 2.500 Tussen € 1.500 en € 3.000
Wastafel installeren Tussen € 200 en € 700 per wastafel Tussen € 250 en € 800
Wand-en vloerbekleding Tussen € 20 en € 100 per m² Tussen € 30 en € 100 per m²
Elektriciteitswerken Tussen € 20 en € 40 Tussen € 40 en € 150

Welke badkamerrenovaties kunnen er uitgevoerd worden?

Badkamer renoveren: wat zijn de prijzen?

Voordat je met de renovatie van je badkamer begint, moet je vooraf goed nadenken over welke werkzaamheden je wenst uit te voeren. Een volledige renovatie betekent ook dat er waarschijnlijk enkele ruwbouwwerken uitgevoerd zullen moeten worden.

  • Loodgieterswerk: dit kan variëren van een complete wijziging van de leidingen tot het vervangen van enkel de kranen en fittingen.
  • Plaatsen van een nieuwe vloer- en/of wandbekleding: meestal heeft dit betrekking tot het plaatsen van nieuwe vloer- of wandtegels. Vergeet daarom niet om in je budget ook rekening te houden met het verwijderen van de bestaande vloerbekleding.
  • Eventuele vochtproblemen oplossen: vadkamers hebben vaak last van vochtproblemen, meestal als gevolg van lekkages in het sanitair.
  • Nieuwe sanitaire voorzieningen: Installatie van een nieuwe (inloop)douche, badkuip, wastafel,… Elektrische werkzaamheden: nieuwe verlichting of stopcontacten kunnen nuttig zijn in het nieuwe ontwerp van je badkamer.
  • Het herschilderen van de muren.

Enkele tips om goedkoop je badkamer te renoveren

Hier zijn een paar tips om aantrekkelijke besparingen te kunnen maken bij je badkamerrenovatie.

Optimale plaatsing voor je badkamer

Blijft het bij renoveren of verplaats je de hele badkamer? Hoe dan ook, bekijk het zo praktisch mogelijk. Zo bespaar je het meeste geld en tijd door de ruimte boven je keuken te benutten. Dit heeft te maken met de leidingen en je cv-ketel. Doordat er reeds een leidingplan aanwezig is, moet je minder openbreken en staat de badkamer dicht bij de cv-ketel. Hoe groter het oppervlak van je badkamer, hoe groter de verwarmingskosten. Dat spreekt voor zich!

Boven je keuken is niet altijd de meest geschikte plaatsing voor je badkamer. Ben je van ziens je hele huis te verbouwen? Bespreek de plaatsing van je badkamer op voorhand met een badkamerspecialist. Hij of zij zal je meer inzicht geven over de ruimte-indelingen. Het is namelijk van groot belang dat je rekening houdt met de draagkracht van de vloer.

Badkamer renoveren: optimale plaatsing
  1. Augmented Reality (AR)  zorgt dezer dagen voor extra comfort. Zo kan je met AR  je hele badkamer inkleden en decoreren zoals jij wil in een virtuele wereld. Hierdoor krijg je een beter overzicht van welke composities mooi staan in jouw badkamer.
  2. Doordat tijd meer en meer aan belang wint, raden wij je aan om je prioriteit aan een douche te geven. Een ruime douche zorgt namelijk voor veel comfort en gemak zonder dat je moet wachten op het vollopen van je bad. Uiteraard ligt de beslissing bij jou en kan je zeker ook beiden combineren.Vergeet ook zeker niet om jouw toekomstperspectief een rol te laten spelen in deze beslissing. Ook het aantal lavabo’s dien je op deze manier te benaderen. Met hoeveel zijn jullie in huis? Zijn jullie van ziens een gezinsuitbreiding te doen?
  3. Je hebt nooit genoeg stopcontacten. Deze worden vaak niet in achting genomen of over het hoofd gezien. Echter maken mensen steeds meer gebruik van elektrische tandenborstels, scheermachines, lichtgevende spiegels en dergelijke. Wil je dan nog een stopcontact overhebben om jouw haren te kunnen drogen? Vergeet dan niet om rekening te houden met al jullie behoeften.
  4. De grote hamvraag situeert zich nog steeds rond de wc’s. Waar plaats je het toilet? Dit hangt volledig af van jullie ruimtegebruik. Wil je plaats winnen en voor een grotere badkamer gaan? Dan plaats je het toilet best buiten de badkamer. Heb je de ruimte niet om hier een aparte kamer van te maken? Dan plaats je best een muurtje ter bescherming van de privacy bv. een glazenwand, handdoekdroger, houten scherm, tegelmuur, etc.

Goedkoop je badkamer renoveren? Zo begin je eraan!

Je eindigt met de installatie van je toestellen en dergelijke. Maar waar begin je? Ben je van plan je hele badkamer te vernieuwen? Dan moet je beginnen bij het afbreken ervan. Toestellen verwijderen, wandtegels en bepleistering wegkappen alsook het uitbreken van de vloeren.

Hierna vervang je de elektriciteitsleidingen en de aan- en afvoerleidingen waarna je de muren onderhanden neemt. Het is belangrijk dat je gebruik maakt van water- of vochtwerende materialen om schimmels etc. te voorkomen. Dit kan door middel van bepleistering of gipskarton. Hierna schakel je over op het bezetten en betegelen van de vloer. Deze tegels doortrekken naar de overige muren kan zeker, maar de goedkoopste oplossing voor deze renovatie is verf.

👉 Wil je de renovatie nog sneller laten, verlopen? Maak dan gebruik van de kant-en-klare voorwandsystemen. Deze zorgen ervoor dat je geen groeven moet uitslijpen omdat alles voor gemonteerd is. Helaas verlies je hierdoor enkele centimeters van je kostbare ruimte.

Wat te doen met je cv-ketel?

Maak je gebruik van veel waterverbruikers of toestellen die in één keer veel water consumeren? Dan vervang je best je CV-ketel want een grotere vraag naar water kan enkele gecompenseerd worden door de effectieve opslag van dat volume.

Heb je een aparte boiler? Dan biedt deze eigenlijk voldoende ondersteuning. Je moet pas naar een adviseur zodra je enkele gebruik maakt van een cv-ketel. Is dit het geval maar is hij nog maar recent geïnstalleerd? Dan schakel je best over naar de combinatie van een boiler en een cv-ketel.

Doe beroep op een badkamerspecialist voor je  badkamerrenovatie

Het inschakelen van een ervaren en erkende badkamerspecialist is de sleutel tot succes. Kleinere klussen, zoals het herschilderen van de muren, kunnen zeker en vast zelf uitgevoerd worden. Het loodgieterwerk, het installeren van nieuwe sanitaire voorzieningen, een nieuwe elektrische installatie, … laat je echter best over aan de kennis en kunde van een professional. De kleinste fout kan namelijk al snel leiden tot aanzienlijke water- en/of brandschade.