Een inloopdouche plaatsen. Doen of niet?

Zelf een inloopdouche plaatsen is perfect mogelijk voor een handige klusser. Vooral bij nieuwbouwwoningen is dit geen probleem. Maar… het wordt een ander verhaal wanneer je een inloopdouche wilt plaatsen in een bestaande badkamer.

Bij een renovatie heb je vaak een flinke portie creativiteit en ervaring nodig om de nodige aanpassingen tot een goed einde te brengen. Het is daarom belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen.

Stel jezelf ook de vraag of een inloopdouche wel realiseerbaar is in jouw badkamer. In dit artikel geven we jou de nodige denkstof vooraleer je zelf een inloopdouche gaat plaatsen, vooral als je dit van plan bent in een bestaande badkamer.

Wat is de prijs voor een inloopdouche?

De prijzen in onderstaande tabel zijn uitsluitend richtprijzen en kunnen verschillen afhankelijk van de badkamerspecialist die u inschakelt voor de uit te voeren werkzaamheden.

Materialen Richtprijs
Vloertegels +- € 30 per m²
Douchegoot Tussen € 225 en € 550
Glazen deur +- € 500
Douchebeslag +- € 200
Installatiekosten +- € 2.000

Wat is een inloopdouche?

Een inloopdouche, in het Frans ook wel “douche à l’italienne” genoemd kenmerkt zich, in tegenstelling tot de traditionele douchecabines, door zijn afwezigheid van een opstapje of douchebak.

Tegenwoordig zijn inloopdouches een absolute musthave. Ze creëren een open ruimtegevoel en geven een frisse toets aan je badkamer. Bovendien zijn inloopdouches bijzonder praktisch, er is geen temperatuurverschil wanneer je uit de douche stapt, ze vragen weinig onderhoud en zijn verkrijgbaar in alle mogelijke afmetingen.

Maar elke medaille heeft een keerzijde. Indien je een inloopdouche in je bestaande badkamer wilt plaatsen moet je toch even nadenken over een aantal zaken.

Wat is een inloopdouche

Dit moet je weten:

  • Technisch gezien komt er heel wat kijken bij het plaatsen van een inloopdouche. Zo moet je je badkamer volledig of gedeeltelijk op een verhoging plaatsen, zodat het hoogste punt van de afvoerbuis onder het vloerniveau terechtkomt. De plaatsing vereist dus heel wat voorbereidend werk.
  • Een inloopdouche perfect waterdicht krijgen is geen gemakkelijke klus. Een douchecabine installeren is bijvoorbeeld een pak eenvoudiger.
  • Bij een inloopdouche heb je meer kans op vochtproblemen. Het probleem is meestal moeilijker te detecteren en op te lossen.
  • Bij onvoldoende waterafdracht blijft er gemakkelijk water in de badkamer achter.
  • Het voegsel dient van perfecte kwaliteit te zijn, want de voegen van een inloopdouche verkleuren gemakkelijk en worden sneller vuil.
  • Inloopdouches kunnen gevaarlijk glad zijn. Opletten dus!

Hoe kies je voor een inloopdouche die bij je past?

Welke inloopdouche kiezen? De inloopdouche heeft heel wat praktische aspecten die het mogelijk maken om aan de behoeften van ieders te voldoen, dat het nu gaat om oudere koppels met beperkte mobiliteit of grote gezinnen. De risico’s van vallen, uitglijden, … zijn namelijk heel erg klein.

Bovendien is het o.a. mogelijk om extra voorwerpen in de douche te installeren, zoals een inklapbare zitplaats voor senioren. Voor grotere gezinnen met kinderen kan je éénvoudig een antislipvloer plaatsen, alsook zeepbakjes die op kinderhoogte geplaatst kunnen worden.

Is een inloopdouche enkel geschikt voor grote badkamers?

Inloopdouches kunnen aangepast worden aan alle mogelijke badkamerruimtes, dat je nu een grote of een kleine badkamer wenst te renoveren en zijn éénvoudig op maat te bouwen.

Wens je bijvoorbeeld je inloopdouche in een kleine badkamer te plaatsen, voeg dan glazen wanden toe om het ruimte-effect te accentueren, zodat het licht gemakkelijk in de doucheruimte kan komen.

Hoe een inloopdouche plaatsen?

Er is een groot verschil tussen een inloopdouche plaatsen in een nieuwbouwwoning of in een bestaande badkamer. Is het een goed idee om zelf je inloopdouche te plaatsen?

Dit is ons advies:

Nieuwbouw Bestaande badkamer
Eenvoudig te plaatsen Vereist heel wat breek- en metselwerk
Professionele afwerking om vochtproblemen te voorkomen
Hulp van een badkamerspecialist is noodzakelijk

Een inloopdouche plaatsen in een nieuwbouwwoning is dus de eenvoudigste oplossing. Ben je handig en heb je wat ervaring met klussen? Go for it. Bij de aankoop van je inloopdouche krijg je gewoonlijk een gebruiksaanwijzing mee, wanneer je de installatie op eigen houtje wilt aanpakken. Je vindt op het internet ook gemakkelijk een stappenplan terug, dat je prima op weg kan helpen.

Vraag advies aan een badkamerspecialist uit jouw regio

Verlang je naar een inloopdouche in je bestaande badkamer? Neem geen risico! Een inloopdouche plaatsen is werk voor een ervaren vakman. Laat de plaatsing van je inloopdouche over aan een badkamerspecialist. Zo vermijd je vochtproblemen, een lelijke afwerking en water in je badkamer.