Renovatiepremie badkamer in 2024

Wil je graag de badkamer renoveren en vraag je je af op welke renovatiepremie jij aanspraak kan maken? Als je al wat opzoekingswerk hebt gedaan, weet je misschien dat het bedrag voor het renoveren van een badkamer serieus kan oplopen. Daarom worden in dit artikel de beschikbare premies van de Vlaamse overheid, die mogelijks van toepassing zijn op jouw werken, even op een rijtje gezet.

Mijn Verbouwpremie voor sanitair in 2024

Deze premie, die door Wonen Vlaanderen wordt uitgekeerd, bestaat enkel voor sanitaire installaties in een woning van minstens 15 jaar oud. Kijk hieronder na of je werken in aanmerking komen.

Bij welke werkzaamheden is deze premie geldig?

Werkzaamheden aan je badkamer komen in aanmerking indien je de sanitaire installaties gedeeltelijk of volledig wenst te vernieuwen.

Zaken die hier bij horen zijn het leggen van nieuwe leidingen of afvoeren van water en de installatie van vloerverwarming.

Ook de installatie van een warmtepompboiler voor de sanitaire warm water voorziening kan op een premie rekenen. Dat is de Mijn Verbouwpremie voor warmtepompboilers en die kan los van de premie voor sanitair aangevraagd worden.

Lodgieter werkt aan leidingen

Aan welke andere voorwaarden moet ik voldoen?

Deze premie wordt verschillend uitgekeerd afhankelijk van of je een bewoner of een verhuurder aan een woonmaatschappij uit de middelste of laagste inkomenscategorie bent.

Bewoners kunnen in aanmerking komen wanneer ze meerderjarig zijn. Ook moet jouw domicilie op het adres ingeschreven staan. Verder hangt het af van het jaarlijks gezinsinkomen.

InkomenscategorieBedrag
Laagste (of verhuurder woonmaatschappij)50 % van factuur en max. 3.750 euro
Middelste35 % van factuur en max. 2.625 euro
Hoogste0 euro
Dit bedrag geldt enkel in 2024. In 2025 zakken de bedragen naar respectievelijk 2.625 en 1.875 euro.

Hoe vraag ik deze premie aan?

Deze premie kan enkel aangevraagd worden nadat de werken effectief zijn uitgevoerd en je toegang hebt tot alle facturen. Deze dient u namelijk samen met eventuele attesten en foto’s in te leveren in het online loket van de Vlaamse overheid.

Let op: Facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar.

Maak het jezelf gemakkelijker door met een aannemer te werken. Deze zorgt er dan voor dat alle nodige documenten op tijd bij jou geraken.

Vlaamse aanpassingspremie badkamer

De sinds 2019 gewijzigde aanpassingspremie is een renovatiepremie, die door de Vlaamse overheid wordt uitgekeerd, voor oudere mensen van minstens 65 jaar oud die hun badkamer willen aanpassen aan de noden van het ouder gezin. 

Bij welke aanpassingswerken is dit geldig?

Voor deze premie werkt men met 2 categorieën: 

De categorie technische installaties en hulpmiddelen houdt aanpassingswerken in zoals het aanpassen van een badkamer met minstens 1 douche en 1 lavabo, het plaatsen van een eerste al dan niet tweede toilet of het plaatsen van handgrepen en steunmiddelen. Al deze werken zijn toepasselijk op een eerste badkamer of een tweede badkamer op een ander verdiep.

De tweede categorie van werken zijn verbouwingen om de toegang tot de woning te bevorderen. In de badkamer betekent dit vooral het herschikken of vergroten ervan.

Badkamer aangepast aan de oude dag

Bij afbraakwerken bekijk je best het volgende artikel eens grondig.

Aan welke andere voorwaarden moet ik voldoen?

Opnieuw wordt de premie verschillend uitgekeerd aan bewoners en verhuurders. Ook is het jaarlijks inkomen weer van belang.

GezinssituatiePremiebedrag
Aanvragers die geen persoon ten laste hebben staanMaximaal 31.550 euro
Aanvragers die 1 persoon of een inwonend gezinslid ten laste hebben staanMaximaal 44.160 euro + 3.540 euro per extra persoon ten laste
2 aanvragersMaximaal 44.160 euro + 3.540 euro per extra persoon ten laste
Aanvrager-verhuurderMaximaal 63.090 euro

Voor beide moet er sprake zijn van een woning in het Vlaams Gewest. De aanvrager moet het adres als hoofdverblijfplaats gebruiken en moet minstens 65 jaar oud zijn. Tot slot moeten de totale kosten voor de werken minimum 1.200 euro (exclusief BTW) bedragen.

Welk bedrag krijg ik daarvan terug?

De premie betaalt per onderdeel 50% van de gemaakte kosten terug. De maximumprijs die je kan terugkrijgen per onderdeel bedraagt 1.250 euro.

Hoe vraag ik deze premie aan?

Een Vlaamse aanpassingspremie aanvragen kan enkel nadat de werken effectief zijn uitgevoerd en je toegang hebt tot alle facturen. Deze dien je namelijk samen met eventuele attesten en foto’s in te leveren bij de Vlaamse overheid.

Let op: Facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar.

Een badkamerspecialist biedt u als 65-plusser gemoedsrust en zorgt ervoor dat alle documenten tijdig bij u terechtkomen.

Werk met een ervaren specialist en slaap op je twee oren
Geniet van een droombadkamer binnen jouw budget dankzij Mijn Verbouwpremie
arrow Vergelijk gratis offertes en bespaar extra kosten

Verlaagd btw-tarief van 6%

Aangezien het om een renovatie gaat, komen de werken aan jouw badkamer in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

Bij welke werken is dit tarief geldig?

De meeste renovatiewerken komen hiervoor wel in aanmerking. Of het nu gaat om werken aan sanitair of het bekleden van je muren, dit is niet enkel van toepassing op werken aan je badkamer.

Nieuwe badkamer plannen

Aan welke andere voorwaarden moet ik voldoen?

Om een verlaagd btw-tarief te verkrijgen voor renovatiewerken moet de woning volgens de Vlaamse overheid ouder zijn dan 10 jaar en moeten de werken uitgevoerd worden door een erkende specialist.

Kan ik deze verschillende premies combineren?

Ja, dit is mogelijk indien aan alle voorwaarden wordt voldaan. Helaas kan dit bij Wonen Vlaanderen niet voor dezelfde facturen. 

Het best vraag je hierover ook verdere raad aan een erkende vakman. Vergelijk de vrijblijvende offertes van verschillende vakmannen door het onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Badkamerrenovatie | Gratis Offertes
1*. Welk badkamer project heb je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.