Badkamermeubel kiezen? Vergelijk prijs en design!

Je gaat je badkamer renoveren. Je hebt zorgvuldig de kleuren bepaald, de vloertegels gekozen, je bad of douche uitgezocht. Maar dan moet je nog een badkamermeubel kiezen! Waar moet je op letten? Ga je voor een wit badkamermeubel of toch iets anders? Wij helpen je met enkele handige tips!

Extra advies nodig?

Bepaal de stijl voor je nieuwe badkamer

Alles begint bij de stijl die je kiest voor je nieuwe badkamer. Strak modern met een wit badkamermeubel? Toch liever tijdloos klassiek met natuurlijke materialen? Dat maakt een groot verschil. Bekijk ook de nieuwste trends voor een moderne badkamer.

Denk er aan dat de badkamer minder vaak gerenoveerd wordt. Je kiest dus beter een stijl waar je niet te snel op uitgekeken raakt. Dat is bijvoorbeeld het geval voor een wit badkamermeubel.

Het design van je badkamermeubels

Wastafels

Badkamermeubels: de wastafel

Qua wastafel heb je een uitgebreide keuze:

 • Keramiek: het meest gangbare materiaal. Keramische wastafels zijn krasbestendig en bestand tegen chemische producten.
 • Natuursteen en kunststof: deze materialen geven je badkamer meteen een luxueuze look. Ze zijn echter krasgevoelig en erg zwaar.
 • Hout met opzetkom: voor een echt unieke badkamer. De opzetkom staat als het ware op je badkamermeubel. Kan soms onhandig zijn als water over de kom spat.

Spiegelkasten en klein badkameropslag

Badkamermeubel: de spiegelkast

Het is belangrijk dat je de keuze van je badkamermeubels aan het design denkt, maar de opslag mag uiteraard ook niet achterwege gelaten worden. Wat absoluut noodzakelijk is, is o.a. één of meerdere spiegelkasten.

Spiegelkasten zijn gewoonlijk uitgerust met één of meerdere deuren, soms met een spiegel en verlichting, en wordt boven de wasbak bevestigd.

Naast de spiegelkasten moet je ook kleinere opslag voorzien waarin je al je schoonmaakproducten of andere verpakkingen kunt opbergen die niet “matchen” met de stijl van je badkamer.

Kies hiervoor kleine opbergdozen en vermijd kartonnen dozen, die niet echt hun plaats hebben in vochtige omgevingen.

Afmetingen badkamermeubel

De hoogte van je badkamermeubel is ook belangrijk. Als je het aanpast aan jouw grootte, wordt je haar drogen of tanden poetsen een stuk aangenamer. Je hoeft niet langer over de wasbak gebogen te staan.

Gemiddeld is de hoogte van je badkamermeubel 70 cm (gemeten van de grond tot het laagste punt in de wasbak). Als je kiest voor een ingebouwde wasbak, zal je werkblad hoger zijn (80 tot 90 cm). Dat is weer een stuk comfortabeler.

Kies je voor twee wasbakken? Dan is je badkamermeubel best minimaal 140 cm breed en 50 cm diep. Voor een enkele wasbak opteer je best voor een breedte van 75 cm.

Denk bij het design van je badkamermeubel ook aan de praktische zaak

Ga je je badkamermeubel kopen? Naast materiaal, look en ergonomie zijn er ook nog heel wat praktische zaken om in het achterhoofd te houden:

 • Zijn de openingen voor afvoerleidingen en aanvoerbuizen ok? Controleer dit met de situatie in je badkamer.
 • Kies je voor een hangend model of beter een staand model (als je muur het gewicht niet kan dragen)?
 • Staat de kraan hoog genoeg boven de wasbak?
 • Biedt het badkamermeubel je voldoende opbergruimte?

Laat je adviseren en vergelijk gratis offertes

Welk materiaal voor je badkamermeubels?

Na de stijl begin je na te denken over de materialen die je in de badkamer wil. Denk daarbij niet alleen aan hoe het er uitziet. Ook het onderhoud en de duurzaamheid van de materialen zijn belangrijk – zeker in een vochtige omgeving als de badkamer.

De meest voorkomende materialen voor badkamermeubels zijn massiefhout, plaatmaterialen, metaal , glas en PVC.

badkamermeubel: welk materiaal kiezen?

Massief hout

Hout is één van de meest gebruikte materialen in de badkamer, vooral voor badkamermeubels.

Binnen het breed aanbod aan verschillende houtsoorten heb je o.a. eik, teak en ipé. Hout is gevoelig voor vocht, dus deze meubels moet je op tijd en stond behandelen. Anderzijds kan je houten meubels opschuren en herverven.

Anderzijds heb je ook exotische houtsoorten die van nature beter bestand zijn tegen vochtige omstandigheden. Hou er rekening mee dat deze houtsoorten wel duurder in aanschaf zijn.

Plaatmaterialen

Badkamermeubels, onder de vorm van o.a. spaanplaten of MDF-platen, komen zeer vaak voor.

Spaanplaten zijn bijvoorbeeld minder duur dan massieve of exotische houtsoorten. Let wel op dat dit plaatmateriaal op een welbepaalde manier behandeld moet worden tegen vochtige omstandigheden.  Qua afwerking heb je een brede keuzemogelijkheid. Het kan o.a. bedekt worden met een mat, glanzende, gelakte of gekleurde afwerking. PVC-afwerkingen zijn ook mogelijk om bijvoorbeeld hout of metaal na te bootsen.

MDF-platen zijn platen gemaakt van samengeperste en gelijmde houtvezels. Deze platen worden vooral gebruikt omwille van hun esthetische kwaliteiten, hun sterkte en hun duurzaamheid. Het moet echter ook behandeld worden tegen vochtige omstandigheden om volledig waterafstotend te zijn.

Metaal, glas en PVC

Metaal kan zowel alleen als in combinatie met bijvoorbeeld hout gekozen worden. Metaal wordt veelal gekozen voor badkamers met een meer industriële look. Let wel op dat metaal een zwaarder materiaal is. Wees dus voorzichtig wanneer je een badkamermeubel  moet ophangen aan de muur.

Glazen badkamermeubels geven een moderne uitstraling aan je badkamer. Glas is perfect bestand tegen vocht, maar moet niettemin regelmatig gereinigd worden om o.a. de talrijke zichtbare vingerafdrukken te verwijderen.

Badkamermeubels in PVC hebben vooral als voordeel dat ze zeer goedkoop zijn. Eenvoudig te onderhouden, PVC is een materiaal dat in vele kleuren beschikbaar is. Het is echter een minder stevig materiaal dan hout of metaal.

Wat is de kostprijs voor een nieuwe badkamermeubel?

badkamermeubel design


De prijs van een badkamermeubel varieert sterk. Jouw keuze maakt alles duurder of goedkoper. Algmeen moet je tellen op een prijs vanaf € 500.

 • Voor een massief houten meubelstuk betaal je vanaf € 150 € tot meer dan € 1 000, afhankelijk van de houtsoort;
 • Voor plaatmaterialen moet je rekenen op een richtprijs liggend tussen de € 100 en € 800, afhankelijk van het plaatmateriaal
 • Voor een metalen meubelstuk betaal je ongeveer € 100 tot meer dan €800;
 • Voor glasmeubilair ligt de richtprijs ongeveer tussen € 200 en € 1.000 euro;
 • Voor een PVC-meubel ligt deze richtprijs niet hoger dan € 80 à € 100

Voor de juiste keuze volgens jouw budget klop je best aan bij een badkamerspecialist. Hij helpt jou graag een badkamermeubel kopen dat bij jouw stijl past. Informatie verzamelen is daarbij de boodschap!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Badkamerrenovatie | Gratis Offertes
1*. Welk badkamer project heb je?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.