Instapbad: soorten, plaatsen en prijs

Wanneer je een dagje ouder wordt kan het plots erg moeilijk worden om in en uit je normale ligbad te stappen. Bovendien loop je een verhoogd risico op een ongelukkige valpartij in de badkamer als je minder goed te been bent. Een mogelijke oplossing dan is een instapbad.

Wil je graag weten hoeveel een instapbad kost, welke types er bestaan en wat er bij de plaatsing komt kijken? Je vindt de antwoorden in onderstaand artikel. Extra advies en prijzen op maat van badkamerspecialisten nodig? Stel je vragen via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Instapbaden prijs

De prijs van een instapbad ligt meestal tussen de €1.500 en €4.500. Deze prijs wordt echter bepaald door meerdere factoren. In de eerste plaats hangt de prijs af van het soort bad dat je kiest. Daarnaast spelen ook het merk, het model en de eventuele extra opties een rol in de totaalprijs van jouw toekomstige instapbad.

Type instapbad Richtprijs
Standaard instapbad +- €1.800
Luxe instapbad +- €4.000 à €4.500
Hoog zitbad +- €1.900
 • Over het algemeen betaal je voor een standaard instapbad gemiddeld zo’n 1.800 euro.
 • Terwijl een luxe instapbad je al vlug tussen de 4.000 en 4.500 euro zal kosten.
 • Wil je graag een hoog zitbad met een deur? Dat kan vanaf 1.900 euro.

Al deze prijzen zijn inclusief btw, maar exclusief extra opties, zoals massage opties, verlichting, enz.

Vraag en ontvang prijzen op maat

Voordelen instapbad

 • Veilig: instapbaden beschikken over een deur tot aan de vloer van je badkamer. Op die manier kan je zonder enig gevaar makkelijk in en uit je badkuip stappen.
 • Optimaal comfort: je kan net zoals bij een gewone badkuip met volle teugen genieten van een heerlijk warm bad. Voor het in- en uitstappen open en sluit je gewoon het deurtje aan de zijkant.
 • Verschillende uitvoeringen: ben je op zoek naar een instapbad met verstelbare hoogte of gaat jouw voorkeur uit naar een bad met inloopdouche? Er zijn zoveel verschillende uitvoeringen op de markt dat het onmogelijk is om er geen te vinden dat aansluit op je persoonlijke wensen en behoeften.
 • Voor ieders budget: instapbaden hoeven helemaal niet duur te zijn. Wie tevreden is met een standaard instapbad betaalt niet meer dan voor een gewone douche of badkuip.

Soorten instapbaden

Er bestaan meerdere soorten instapbaden en welke je er uitkiest, hangt natuurlijk vooral van je persoonlijke voorkeur en situatie af. We bespreken hieronder kort de populairste instapbaden.

Ligbad met deur

Een ligbad met deur is in feite hetzelfde als een standaard ligbad met als grootste verschil dat er een deur is voorzien. Meestal bevindt de deur zich aan de linker- of rechterkant van het bad, maar er bestaan ook modellen die het deurtje aan de voorkant hebben. De meerderheid kiest voor een glazen, doorzichtige deur maar eentje in een ander materiaal is ook perfect mogelijk.

ligbad met deur

Instapbad met douche

Met een instapbad met douche sla je twee vliegen in één klap. Lig jij graag urenlang in bad maar neemt je partner liever snel een opkikkerende douche? Misschien heb je wel niet elke dag de tijd om languit in bad te gaan liggen en heb je daarom ook graag de mogelijkheid om vlug een douche te kunnen nemen.

Met een instapbad met douche kan iedereen zonder risico een bad of douche nemen.

instapbad met douche

Zitbad

De naam zegt het zelf: in een zitbad ga je zitten om jezelf te wassen. Het is ideaal voor personen die hulp nodig hebben bij het rechtop zitten.

Zitbaden bestaan in verschillende modellen. Je hebt de keuze uit kleine en grote zitbaden in een korte of lange uitvoering. Ook wat betreft de hoogte van het zitbad, zijn er meerdere varianten verkrijgbaar.

Zitbaden zijn een prima keuze voor ouderen of personen die zelf niet meer over voldoende kracht of evenwicht beschikken om zichzelf recht te trekken na het baden.

zitbad

Inloopbad

In een standaard bad geraak je door over een (hoge) rand te stappen. In een inloopbad loop je, net zoals je dat zou doen bij een inloopdouche. Omdat er bij een inloopbad geen opstap is, hoef je je minder zorgen te maken over de kans op uitglijden en kan het hele gezin veilig in bad lopen.

inloopbad-instapbad

Laat je adviseren

Hoe instapbad kiezen?

Als je kiest voor een instapbad wil je er waarschijnlijk graag eentje dat mooi bij het interieur van je badkamer past en in de door jou gewenste afmetingen. Toch zijn er nog een paar andere zaken waar je best rekening meehoudt, zodat je instapbad je al het nodige comfort en een ultieme veiligheid biedt.

 • Antislip bodem: het belangrijkste waar je naar moet kijken wanneer je een instapbad kiest is de bodem van het bad. Check of het bad over een antislip laag beschikt om het risico op uitglijden weg te nemen.
 • Baddeur in de juiste afmeting: kies voor een instapbad met een deur die tot aan de vloer komt.
 • Hermetische afsluiting van de baddeur: dit is essentieel om lekken te vermijden.

Instapbad plaatsen: stappenplan

 1. Sluit het water en de elektriciteit af.
 2. Verwijder een eventueel bestaand (zit)bad.
 3. Plaats het instapbad en sluit het sanitair terug aan.
 4. Zorg voor de gewenste afwerking: geschilderde wand, kunststofwand, tegelwand, enz.
 5. Vervang de vloer indien nodig.

Andere opties voor instapbad

Ben je niet zo’n voorstander van een instapbad of heb je momenteel geen budget om je bad om te vormen tot een inloopbad? Dan kan je opteren voor een aangepaste douche. Opklapbare douchestoelen, handgrepen en antislipmatjes helpen je al een heel eind op weg.

Douche met zitbank

Als je niet (meer) langdurig kan rechtstaan biedt een douche met zitbank een uitstekend alternatief. Ga rustig zitten om jezelf op een veilige en toch comfortabele manier te wassen.

Inloopdouche

Een inloopdouche heeft geen opstap. Bijgevolg kan je er zonder gevaar in- en uitstappen. Met een inloopdouche ben je niet gebonden aan standaard afmetingen omdat je geen douchebak of -deur meer nodig hebt.

Inloopdouches bestaan in alle denkbare uitvoeringen en afwerkingen, en zijn bovendien gemakkelijk schoon te maken.

Instapbad plaatsen: zelf of laten doen?

Wie graag zelf de handen uit de mouwen steekt, kan overwegen om op eigen kracht een instapbad te plaatsen. Toch is het veiliger om deze klus over te laten aan een ervaren vakman.

Hij beschikt over het nodige gereedschap en weet precies waar hij overal op moet letten. Vraag gerust offertes aan bij meerdere sanitaire bedrijven. Vergelijk vervolgens de verschillende opties voor jouw instapbad qua prijs, soort en voorwaarden. Maak tenslotte je keuze.

Via onderstaand formulier kom je direct in contact met meerdere sanitaire bedrijven en vakmannen voor de renovatie van je badkamer. Handig, toch?