Instapbad: prijs, soorten en plaatsen bad met deur

Een instapbad is een mogelijke oplossing voor wanneer je een dagje ouder wordt of een fysieke beperking hebt, waardoor het plots erg moeilijk wordt om in en uit een normaal bad te stappen. Bovendien loop je een verhoogd risico op een ongelukkige valpartij in de badkamer als je minder goed te been bent.

Wil je graag weten hoeveel instapbaden kosten, welke types er bestaan en wat er bij de plaatsing komt kijken? Je vindt de antwoorden in onderstaand artikel. Extra advies en prijzen op maat van badkamerspecialisten nodig? Stel je vragen via onze offertepagina. Heerlijk badderen was nog nooit zo voordelig.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Instapbad prijs

Een instapbad kost meestal tussen de €1.500 en €4.500. Deze prijs wordt echter bepaald door meerdere factoren. In de eerste plaats hangt de prijs van een instapbad af van het soort bad dat je kiest. Daarnaast spelen ook het merk, het model en de eventuele extra opties een rol in de totaalprijs van jouw toekomstige instapbad.

Type instapbadBad met deur prijs (incl. btw excl. extra opties)
Standaard instapbad€ 1.800
Luxe instapbad€ 4.000 à € 4.500
Hoog zitbad€ 1.900

Voordelen instapbaden

Het is veilig

Instapbaden beschikken over een deur tot aan de vloer van je badkamer. Als je in en uit je bad stapt, is dit zonder enig gevaar.

Comfortabel

Je kan net zoals bij een gewone badkuip met volle teugen genieten van een heerlijk warm bad. Voor het in- en uitstappen, open en sluit je gewoon het deurtje aan de zijkant.

Verschillende uitvoeringen

Ben je op zoek naar een instapbad met verstelbare hoogte of gaat jouw voorkeur uit naar een instapbad met deur? Er zijn zoveel verschillende uitvoeringen op de markt, dat het onmogelijk is om er geen te vinden dat aansluit op je persoonlijke wensen en behoeften.

Budgetvriendelijk

Instapbaden hoeven helemaal niet duur te zijn. Wie tevreden is met een standaard instapbad betaalt niet meer dan voor een gewone douche of badkuip.

Soorten instapbaden

Er bestaan meerdere soorten instapbaden en welke je er uitkiest, hangt natuurlijk vooral van je persoonlijke voorkeur en situatie af. We bespreken hieronder kort de populairste instapbaden.

Instapbad met deur

Een instapbad met deur is in feite hetzelfde als een standaard ligbad met als grootste verschil dat er een deur is voorzien. Meestal bevindt de deur zich aan de linker- of rechterkant van het bad, maar er bestaan ook modellen die het deurtje aan de voorkant hebben.

De meerderheid kiest voor een glazen, doorzichtige deur maar eentje in een ander materiaal is ook perfect mogelijk. Een instapbad met deur is handig om je badkamer droog te houden.

ligbad met deur

Geen lekkage?

Wanneer je een badkuip met een deur ziet, is de eerste vraag die je jezelf stelt of er kans is op lekkage. Hier hoef je je echt geen zorgen over te maken. De deur van het instapbad sluit naadloos aan op de badkuipwand. Zelfs als het vele jaren wordt gebruikt, zal het niet lekken.

Speciale afdichtstrips en afdichtmaterialen zorgen ervoor dat de deur volledig waterdicht sluit. Zodra er water in de badkuip stroomt, verhindert de waterdruk in de badkuip dat de deur opengaat. Het is onmogelijk om per ongeluk de deur te openen. De deur is verkrijgbaar in transparante en ondoorzichtige materialen.

Geschikt voor mijn badkamer?

Een instapbad met deur is het meest voorkomende bad voor mensen met beperkte mobiliteit of ouderen. Je vindt deze instapbaden in alle soorten. Instapbadkamers met deuren kunnen gebruikt worden voor een kleine badkamer, een moderne of een klassieke badkamer. Het vervangt je gewone bad of douche.

Instapbad met douche

Met een instapbad met douche sla je twee vliegen in één klap. Lig jij graag urenlang in bad, maar neemt je partner liever snel een opkikkerende douche? Misschien heb je wel niet elke dag de tijd om languit in bad te gaan liggen en heb je daarom ook graag de mogelijkheid om vlug een douche te kunnen nemen.

Voor een bad of douche zonder risico is een instapbad de ideale oplossing.

instapbad met douche

Zitbad

De naam zegt het zelf: in een zitbad ga je zitten om jezelf te wassen. Het is ideaal voor personen die hulp nodig hebben bij het rechtop zitten.

Zitbaden bestaan in verschillende modellen. Je hebt de keuze uit kleine en grote zitbaden in een korte of lange uitvoering. Ook wat betreft de hoogte van het zitbad, zijn er meerdere varianten verkrijgbaar.

Een zitbad met deur is een prima keuze voor ouderen of personen die zelf niet meer over voldoende kracht of evenwicht beschikken om zichzelf recht te trekken na het baden.

zitbad

Inloopbad

In een standaard bad geraak je door over een (hoge) rand te stappen. In een inloopbad loop je, net zoals je dat zou doen bij een inloopdouche. Omdat er bij een inloopbad een lage instap is, hoef je je minder zorgen te maken over de kans op uitglijden en kan iedereen veilig in bad lopen.

inloopbad-instapbad

Hoe instapbad kiezen?

Als je kiest voor een instapbad wil je er waarschijnlijk graag eentje dat mooi bij het interieur van je badkamer past en in de door jou gewenste afmetingen. Toch zijn er nog een paar andere zaken waar je best rekening meehoudt, zodat je instapbad je al het nodige comfort en de ultieme veiligheid biedt.

Bad met antislip bodem

Het belangrijkste waar je naar moet kijken wanneer je een instapbad kiest is de bodem van het bad. Check of het bad over een antislip laag beschikt om het risico op uitglijden weg te nemen.

Baddeur in de juiste afmeting

Je kiest best voor een instapbad met een deur die tot aan de vloer komt. De deur moet dus wel de juiste afmeting hebben, zodat deze in jouw badkamer past.

Hermetische afsluiting van baddeur

Een goede afsluiting van de deur is essentieel om lekken te vermijden.

Ontvang gratis advies van experts

Andere opties voor instapbad

Ben je niet zo’n voorstander van een instapbad of heb je momenteel geen budget om het bad om te vormen tot een inloopbad? Dan kan je opteren voor een aangepaste douche. Opklapbare douchestoelen, handgrepen en antislipmatjes helpen je al een heel eind op weg.

Douche met zitbank

Als je niet (meer) langdurig kan rechtstaan biedt een douche met zitbank een uitstekend alternatief. Ga rustig zitten om jezelf op een veilige en toch comfortabele manier te wassen.

Inloopdouche

Een inloopdouche heeft geen opstap. Bijgevolg kan je er zonder gevaar in- en uitstappen. Met een inloopdouche ben je niet gebonden aan standaard afmetingen, omdat je geen douchebak of deur meer nodig hebt.

Inloopdouches bestaan in alle denkbare uitvoeringen en afwerkingen, en zijn bovendien gemakkelijk schoon te maken.

Instapbad plaatsen: stappenplan

  1. Sluit het water en de elektriciteit af.
  2. Verwijder een eventueel bestaand (zit)bad.
  3. Plaats het instapbad en sluit het sanitair terug aan.
  4. Zorg voor de gewenste afwerking: geschilderde wand, kunststofwand, tegelwand, enz.
  5. Vervang de vloer indien nodig.

Bad met deur plaatsen: zelf of laten doen?

Wie graag zelf de handen uit de mouwen steekt, kan overwegen om op eigen kracht een instapbad te plaatsen. Toch is het veiliger om deze klus over te laten aan een ervaren vakman. Hij beschikt over het nodige gereedschap en weet precies waar hij overal op moet letten.

Instapbad kopen? Vraag gerust offertes aan bij meerdere sanitaire bedrijven. Vergelijk vervolgens de verschillende opties voor jouw instapbad. Vergelijk de prijs van een instapbad, het soort en de voorwaarden en maak tenslotte je keuze.

Via onderstaand formulier kom je direct in contact met meerdere sanitaire bedrijven en vakmannen voor de renovatie van je badkamer. Vraag vrijblijvend advies en ontvang gratis offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Instapbad | Prijzen Vergelijken
1*. Wat voor werken wil je laten uitvoeren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.