Tegels verven: voordelen, stappenplan en kleurentrends

Is je interieur verouderd of ben je gewoon dringend aan verandering toe? Dan kan je ervoor kiezen om je tegels te verven. Door je tegels te verven creƫer je een nieuwe uitstraling in je woning zonder te veel geld te moeten uitgeven. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Lees dan snel verder!

Tegels verven: voor- en nadelen

Voordat je je tegels gaat schilderen is het handig om meer te weten te komen over de voor- en nadelen. Alleen zo kan je de juiste beslissing maken. We sommen ze voor je op!

Waarom tegels verven?

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van je tegels schilderen is dat je je tegels en je interieur een nieuwe uitstraling kan geven op een makkelijke en goedkope manier. Het is hƩt perfecte alternatief voor het plaatsen van nieuwe tegels. Door je tegels te schilderen spaar je tijd, geld en frustraties uit. Het is dus zeker de moeite waard om te overwegen!

Ontdek zelf de voordelen!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Nadelen

Tegels schilderen heeft ook enkele nadelen. Door je tegels te schilderen kan je ze wel een nieuw kleurtje geven, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Als je nieuwe tegels laat plaatsen zal je net iets meer keuze hebben. Een ander nadeel is dat het resultaat soms de wensen overlaat als je de verf niet juist aanbrengt. Hoewel tegels schilderen niet zo moeilijk is, is het toch niet zo evident om ze mooi te schilderen. Gelukkig kan je dit makkelijk oplossen door het werk over te laten aan een vakman!

Tegels verven in keuken of badkamer? Het stappenplan

Wanneer je denkt aan tegels schilderen zal je in eerste instantie waarschijnlijk denken aan het schilderen van je badkamertegels, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Je kan de tegeltjes van je keuken schilderen, de vloertegels van je woonkamer schilderen, enzovoort. Voordat je ze dan gaat schilderen is het belangrijk dat je de juiste verf uitzoekt. Eens je de perfecte verf gevonden hebt kan je onderstaand stappenplan opvolgen.

Reiniging en voorbereiding

De eerste stap bij het verven van je tegels is de voorbereiding. Leg al de voorwerpen die in je weg liggen uit de weg en leg een doek waar nodig. Als je alles afgedekt hebt dan is de volgende stap om de tegels te reinigen. Sla deze stap niet over, want verf hecht beter op een schoon en vetvrij oppervlak. Je tegels reinigen kan je makkelijk met warm water en ontvetter. Na het reinigen schuur je de tegels met schuurpapier zodat ze ruwer worden. Vergeet niet om kapotte tegels te vervangen voor je begint met schilderen en plak de randen af met afplaktape.

Waarom je tegels verven? Primer aanbrengen en tegels schilderen

Eens de tegels schoon, droog en ruwer gemaakt zijn is het tijd om de primer aan te brengen. Door eerst een primer aan te brengen krijg je een mooier resultaat. Deze stap is dus eveneens erg belangrijk. De primer breng je het best eerst aan in de randen en voegen met een borstel. De grote oppervlakten verf je dan met een kortharige lakrol. Zet eerst verticale strepen en rol ze vervolgens horizontaal uit.

Afwerking

Als de primer aangebracht werd dan mag je de lak op de tegels aanbrengen. Breng de lak op de tegels aan zoals je de primer hebt aangebracht. Hoeveel lagen je precies moet aanbrengen is afhankelijk van de tegelsoort. Eens je alle laagjes hebt aangebracht moet je de afplaktape verwijderen. Doe dit altijd wanneer de verf nog nat is!

Tegels verven? Kies deze trendy tegelkleuren

Als je je tegens wilt schilderen zal je kunnen kiezen uit ontzettend veel kleuren. Een keuze maken is dan ook niet altijd even simpel. Gelukkig vind je hieronder enkele nuttige tips die je kunnen helpen!

Een trendy en rustgevende badkamer

Welke kleur je het best kan kiezen hangt af van je interieurstijl, je eigen smaak en de ruimte die je onder handen wilt nemen. Wil je voornamelijk de tegels van je badkamer schilderen? Dan doe je er goed aan om voor zachte kleuren te kiezen zoals beige, lichtblauw of wit.

De sfeer die je schept in je badkamer is van groot belang, want het is de ruimte waar je in tot rust komt. Als je vooral de laatste trends wilt volgen dan zijn trendy kleurtjes ook een goede keuze. Fuchsia, paars of turquoise zijn erg hip voor de badkamer op dit moment. Onthoud wel dat felle kleuren een kleine badkamer nog kleiner kunnen laten lijken.

Als je een grote badkamer hebt dan kan het leuk zijn om donkere kleuren te gebruiken voor de tegels in combinatie met lichtere tinten. Met donkerdere kleuren creƫer je makkelijker een stoer en luxueus interieur. Parelgrijs is bijvoorbeeld erg in op dit moment.

Meer gezelligheid in je keuken

Voor de keuken worden de kleuren steeds feller. Kleuren als beige, wit en grijs kunnen nog steeds, maar er zijn ondertussen al heel wat andere leuke alternatieven. Groen is nog steeds een hippe kleur voor de keuken. Je moet uiteraard geen dennengroen kiezen, maar een zacht appelgroen of een pittig olijfgroen zullen je keuken zoveel aangenamer maken om in te vertoeven.

Wil je echt iets gewaagd? Kies dan voor opvallend rood. Deze kleur is niet voor iedereen weggelegd, maar is zeker een leuke optie als je je interieur wilt laten opvallen. Rood past goed in een keuken, omdat het de eetlust opwekt.

Muurtegels vs. vloertegels

Met tegelverf kan je zowel muurtegels als vloertegels in een ander kleurtje steken. Als je een nieuwe stijl in je interieur wilt brengen en je zowel je muur- als vloertegels wilt schilderen, dan moet je er uiteraard rekening mee houden dat je kiest voor kleuren die mooi bij elkaar passen.

Je kan het best ofwel de muurtegels ofwel de vloertegels in een neutrale kleur houden en de andere tegels mogen al wat opvallender geschilderd zijn. Het is ook een leuk idee om dezelfde kleur te gebruiken maar in verschillende tinten.