Muren schilderen? Bereken hoeveel liter verf je nodig hebt

In ieder mens verschuilt zich een klusser. Zelf je eigen slaapkamer, je woonkamer of buitenmuren schilderen kan dan ook iedereen, en is een leuke en uitdagende klus. Haal daarom snel de mooiste potten verf tevoorschijn en stroop je mouwen flink op. Voor je gaat beginnen zijn er uiteraard een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Het belangrijkste, en waar veel mensen vaak moeite mee hebben, is de hoeveelheid verf die je nodig hebt. Kom daarom meer te weten over het gebruik van de juiste hoeveelheid verf en ga professioneel en zorgvuldig aan de slag.

OF

Hoeveel verf heb je nodig voor je interieur: aandachtspunten

Voordat je aan een schilderwerken gaat beginnen zijn er een aantal aandachtspunten die je in acht moet nemen. Zo is het van belang dat je de kamer die je wilt schilderen zorgvuldig opmeet. Wanneer je de ruimte opmeet die je wilt schilderen is het ook van belang dat je de afmetingen van de ramen en deuren opmeet.

Hierdoor krijg je een totaaloverzicht van het oppervlak dat je wilt schilderen. Bekijk daarnaast welke verf je gaat gebruiken. Het type verf, de dikte, het gemak van schilderen, verschilt onderling sterk. Kijk tenslotte naar je materiaal en naar hoeveel lagen verf je wilt gaan aanbrengen.

Afmetingen van je ruimte

Haal een geschikte meetlat of meetlint voor de dag en zorg ervoor dat je de ruimte die je wilt schilderen zorgvuldig meet. Schrijf de hoogtematen en breedte op en teken dit voor jezelf uit voor het gemak. Zodra je de hoogte en breedte maten hebt kun je het totaal te schilderen oppervlakte berekenen door de hoogte en breedte met elkaar te vermenigvuldigen.

Ramen en deuren

Wanneer je het totaalaantal vierkante meters hebt van de muren, kun je aan de slag met het berekenen van de deuren en ramen. Dit gaat hetzelfde in zijn werk als het opmeten van de muren. Zodra je de oppervlakte van de ramen en deuren weet, haal je dit van het totaaloppervlakte af. Wil je ook de deur schilderen en het raamkozijn, neem dit dan uiteraard mee in je berekening.

Hoeveel verf nodig voor je muren?

Soort verf

Het soort verf dat je kiest kan invloed hebben op de hoeveelheid die je nodig zult hebben. Over het algemeen geldt, hoe beter de kwaliteit van de verf, hoe beter de verf dekkend zal zijn en hoe minder verf je nodig zal hebben. Informeer bij aankoop daarom naar het type verf en of deze een hoogwaardige dekking zal bieden.

Verfrol of verspuit

Voor het verven van muren kun je zowel gebruik maken van een verfrol als van een verfspuit. Voor het werken met een verfrol gaat vaak veel verf verloren. De rol zuigt als het ware de verf op waardoor je vaak een wat dikkere laag aanbrengt. Het voordeel van een verfrol is echter dat je secuur en zorgvuldig te werk kunt gaan. Met de juiste techniek zorg je met een verfrol voor een uiterst nauwkeurig resultaat.

Met een verfspuit gebruik je vaak minder verf. Je verdunt de verf waardoor je een dunnere laag aanbrengt. Hoeveel je de verft moet verdunnen voor het gebruik van een verfspuit hangt samen met het type verf dat je gebruikt. Informeer tijdens de aankoop naar de mogelijkheid tot verdunnen en overweeg deze keuze wanneer je grote oppervlakken wilt gaan schilderen.

Hoeveel lagen verf ga je gebruiken?

De vraag hoeveel verf nodig zal zijn hangt sterk samen met hoeveel lagen verf je graa wilt gaan gebruiken. Wanneer je met donkere kleuren werkt, kan het zomaar zo zijn dat een laag al voldoende dekkend is en geheel naar wens kan worden aangebracht.

Ook zijn er lichtere verf soorten en verf soorten die twee of drie laagst aangebracht moeten worden om zo een zichtbaar en streeploos resultaat te bieden. Let er dus op welke kleur en wat voor soort type verf je hebt en verdubbel de hoeveelheid verf wanneer je een extra laag wilt aanbrengen.

Hoeveel verf nodig per m2? Maak je berekening

Kies de juiste hoeveelheid verf voor je muren

Het berekenen van de hoeveelheid verf die je nodig hebt is heel eenvoudig. Over het algemeen biedt de gemiddelde muurverf dekking aan 10 vierkante meter.

Wanneer je dus wilt berekenen hoeveel verf je nodig hebt neem je dus het aantal berekende vierkante meter dat je wilt schilderen en deel je dit door 10. Breng je twee lagen aan, wat in de meeste gevallen zeker is aan te raden, dan vermenigvuldig je dit getal weer om het totaalaantal liter verf te berekenen voor twee lagen.

Vraag advies aan een ervaren schilder

Twijfel je aan je berekening? Vraag dan advies aan een ervaren schilder of aan de verkoper in de winkel. Let daarbij uit welke kleuren en wat voor soort materialen je gebruikt.