Hoeveel verf per m2? Bereken het snel zelf

Hoeveel verf per m2 nodig? In ieder van ons schuilt een klusser. Voor je start met het verven van een muur, zijn er uiteraard een aantal zaken waarmee je best rekening houdt.

Over het algemeen kan je met 1 liter verf ongeveer 6 tot 10 m2 verven. Een emmer van 10 liter is goed voor ongeveer 70 m². In dit artikel leer je ook zelf berekenen hoeveel verf je in jouw situatie nodig hebt.

Twijfel je nog? Extra advies nodig? Aarzel alvast niet om professioneel advies te vragen aan vakmannen in jouw buurt.

Vraag gratis en vrijblijvend professioneel advies

hoeveel liter verf nodig per m2 verfpot

Hoeveelheid verf berekenen voor je interieur

Voordat je aan een schilderwerken gaat beginnen zijn er een aantal aandachtspunten die je in acht moet nemen. Meet de kamer die je wilt schilderen eerst en vooral zorgvuldig op. Vergeet daarbij de afmetingen van de ramen en deuren niet.

Vraag gerust professioneel advies

Afmetingen van je ruimte

Zorg ervoor dat je de ruimte die je wilt schilderen zorgvuldig meet. Schrijf de hoogte- en breedtematen op en teken dit voor jezelf uit voor het gemak. Zodra je de hoogte- en breedtematen hebt, kun je het totaal te schilderen oppervlak berekenen door de hoogte en breedte met elkaar te vermenigvuldigen.

Ramen en deuren

Wanneer je het totaal aantal vierkante meters hebt van de muur of muren, kun je aan de slag met het berekenen van de deuren en ramen. Dat gaat op dezelfde manier als het opmeten van de muren.

Zodra je de oppervlakte van de ramen en deuren weet, haal je dit van de totale oppervlakte af. Wil je ook de deur schilderen en het raamkozijn, neem dit dan uiteraard mee in je berekening.

hoeveel verf per m2

Soort verf

Het soort verf dat je kiest kan invloed hebben op de hoeveelheid die je nodig zult hebben. Over het algemeen geldt, hoe beter de kwaliteit van de muurverf, hoe dekkender hij zal zijn en hoe minder liter je nodig zal hebben.

Onderstaande tabel geeft je al een eerste idee van het aantal vierkante meter dat je gemiddeld per liter en per soort verf kan bestrijken.

Soort verfGemiddeld verbruik per liter verf
Grondverf10 à 12 m²
Muurverf6 à 8 m²
Lak10 à 14 m²
Beits impregneer12 à 14 m²
Beits transparant11 à 16 m²
Beits dekkend12 à 14 m²
Voorstrijk transparant8 à 25 m²
Voorstrijk dekkend6 à 9 m²

Verfrol of verfspuit

Voor het werken met een verfrol gaat vaak veel liter verf verloren. De zuigende werking van de rol neemt als het ware de muurverf op waardoor je vaak een wat dikkere laag aanbrengt. Het voordeel van een verfrol is echter dat je secuur en zorgvuldig te werk kunt gaan.

Met een verfspuit gebruik je vaak minder verf. Je verdunt ze waardoor je een dunnere laag aanbrengt. Hoeveel je moet verdunnen hangt samen met het type dat je gebruikt.

Het aantal lagen

De vraag hoeveel liter nodig zal zijn hangt sterk samen met hoeveel lagen verf je graag wilt gaan gebruiken. Wanneer je met donkere kleuren werkt, kan het zomaar zo zijn dat 1 laag al voldoende dekkend is en geheel naar wens kan worden aangebracht.

Ook zijn er lichtere soorten verf die twee of drie laags aangebracht moeten worden om zo een zichtbaar en streeploos resultaat te verkrijgen.

muren verven

Hoeveel verf nodig per m²: berekenen

Wanneer je wil berekenen hoeveel verf je nodig hebt, neem je het aantal berekende vierkante meter dat je wilt schilderen en deel je dit door 10. Breng je twee lagen aan, wat in de meeste gevallen zeker is aan te raden, dan vermenigvuldig je dit getal weer om de benodigde hoeveelheid verf te berekenen voor twee lagen.

Hoeveel liter muurverf je nodig hebt, hangt echter af van verschillende factoren. Ben je niet zeker van je stuk? Raadpleeg een professionele schilder in.

Prijs verf per m2

Hieronder een overzicht van de prijs per m2 voor de verschillende soorten verf.

Soort verfverf prijs per m2
Biologische verf€ 2
Krijtverf / magnetische verf€ 3
Acryl, vinyl of latexverf€ 5
Tegelverf€ 5
Polyurethaanverf€ 7
Alkydverf€ 8
Waterdichte verf€ 10
Betonverf€ 15
Isolerende verf€ 20
Epoxyverf€ 28

Hoeveel verf heb ik nodig? Vraag advies aan een vakman

Twijfel je aan je berekening? Vraag gerust gratis advies aan een ervaren schilder over hoeveel liter verf je nodig hebt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.