Geverfde muur reinigen? Kies voor afwasbare verf!

Wanneer je aan schilderwerken begint zal je kunnen kiezen uit verschillende verfsoorten, waaronder reinigbare verf. Reinigbare verf is een goede keuze als je je muren snel en makkelijk wilt schoonmaken. Maar voor welke ruimtes kies je het best reinigbare verf en welke soorten zijn er? Je ontdekt het hier!

In welke ruimtes is afwasbare verf noodzakelijk?

Reinigbare verf is in vele gevallen een goede keuze. Vooral dan als je kleine deugnieten in huis hebt, want zij durven weleens met vuile handjes aan de muren zitten. Als je muren geschilderd werden in reinigbare verf dan kan je dit eenvoudig afwassen. Doordat deze verf iets moeilijker is om te gebruiken is het echter niet ideaal voor elke ruimte. In welke ruimtes is reinigbare verf aangeraden?

Reinigbare verf is vooral een goede keuze voor ruimtes die erg vochtig zijn of sneller kunnen vuil worden. Denk hierbij vooral aan de keuken, maar ook aan de badkamer. Tijdens het koken komt er veel vocht vrij en ook vet kan op je muren terechtkomen. Als je dan niet kiest voor reinigbare verf zal je het erg moeilijk hebben om de muren weer schoon te krijgen.

Welk type verf is afwasbaar?

Welke afwasbare verf kiezen?

Er zijn verschillende soorten reinigbare verf. Maar hoe herken je verf dat afwasbaar is?

Reinigende verf is vooral glanzende verf. Glanzende verf bevat namelijk veel bindmiddel waardoor de verffilm gladder aanvoelt. Dat zorgt ervoor dat het oppervlak makkelijker te reinigen is. Halfmatte verf kan je gebruiken voor je woon- of slaapkamer. Deze verf kan je reinigen, maar net iets minder dan glanzende verf. Toch is dit meestal voldoende voor deze ruimtes.

In sommige gevallen kan ook matte verf afwasbaar zijn, maar het zal dan nooit grondig afwasbaar zijn. Welke soorten verf zijn afwasbaar? Meestal is het alkydeverf of acrylverf die afwasbaar is, maar uiteraard zijn ook satijnglans- en hoogglansverf afwasbaar.

Hoe kies je de beste afwasbare verf?

Wanneer je op zoek gaat naar de geschikte verf zijn er een aantal dingen waar je het best rekening mee kan houden. We overlopen ze hieronder!

Dekkingsgraad

Als je verf gaat kopen houd dan rekening met de dekkingsgraad. Dit kan je zien door op de verpakking te kijken. De vermelding “aantal m² per liter” verwijst naar de dekkingsgraad.

Hoe meer oppervlak je kan schilderen per liter, hoe beter de verf zal dekken. Muren die donker geschilderd zijn of muren die nog nooit geverfd zijn geweest zuigen veel verf op. Hierdoor zijn ze moeilijk om te overschilderen. In deze gevallen is het goed dat je kiest voor verf met een hoge dekkingsgraad.

Schrobklasse

Een ander aandachtspunt is de schrobklasse. Deze bepaalt de schrobvastheid van verf. Klasse 1 heeft de hoogste schrobvastheid en klasse 5 de laagste. Hoe meer vuil op de muren terecht kan komen hoe hoger de schrobvastheid moet zijn. Reinigbare verf met schrobklasse 1 is voor je keuken dus een goed idee!

Grondig afwasbaar vs. afwasbaar

Wanneer je kiest voor reinigbare verf zal je kunnen kiezen uit afwasbaar of grondig afwasbaar. Wat is dan precies het verschil tussen beiden?

De afwasbaarheid van verf wordt door experts “weerstand tegen nat schrobben” genoemd. Hoe meer weerstand tegen nat schrobben de verf heeft, hoe beter het bestand is tegen vocht en schrobben. Als je dus van plan bent om reinigbare verf in een vochtige ruimte te gebruiken dan kan je beter kiezen voor grondig reinigbare verf. Grondig reinigbare verf is meestal alkydeverf en reinigbare verf is meestal acrylverf.

Vlekbestendig vs. vlekafstotend

Er is ook een verschil tussen vlekbestendige en vlekafstotende verf. De meeste verven zijn vlekbestendig. Dat wil zeggen dat er vrijwel geen vlekken op de muur terecht komen. Vlekafstotende verf gaat nog een stapje verder. Bij deze soort verf maken vlekken geen kans, want ze hechten zicht niet aan je muur en druppelen er gewoon van af. Vlekafstotende verf is dus ideaal voor in je keuken en zal jou het veel makkelijker maken om je muur af te kuisten!

Hoe geverfde muur reinigen?

Geen afwasbare verf? Zo reinig je je geverfde muur!

Zijn je muren al geverfd met niet-afwasbare verf? Ook dan kan je je muren schoonmaken. Het zal enkel veel moeilijker zijn. Hieronder vertellen we je hoe je het moet aanpakken!

Reiniging afhankelijk van soort verf

Hoe je je muur juist moet reinigen is afhankelijk van het soort verf. Bij verf op waterbasis gebruik je het best niet te veel water tijdens het reinigen. Je kan je muur in dat geval het best reinigen met een vochtig sponsje met wat water en azijn op. Wrijf heel zachtjes en zorg ervoor dat de muur niet te nat is.

Een muur die geverfd werd met acrylverf kan je reinigen door met een spons van onder naar boven te wrijven. Laat geen waterdruppels op de muur achter. Zijn je muren geschilderd met vinylverf? Dan mag je een spons met water en product gebruiken. Overdrijf niet met het product, want dan kan de verf afschilferen. Vlekken op caseïneverf kan je ook makkelijk afwassen met een sopje.

Extra tips

Als je niet goed weet welk product je kan gebruiken om je muren mee af te wassen is er een goed alternatief: bakpoeder. Dit natuurproduct is onschadelijk voor de verflaag en zal het vuil helpen verwijderen. Hoe gebruik je het? Meng het bakpoeder met wat water zodat het een pasta vormt en wrijf de pasta voorzichtig op de vlekken. Laat het mengsel nadien een uurtje rusten voordat je het afspoelt met water.

Een ander product dat goed helpt voor het reinigen van plekken op de muur is waterstofperioxide. Doe een beetje van dit middel op een doekje en dep er voorzicht de vlekken mee.