Geverfde muur afwassen: werkwijze en afwasbare verf

Wanneer je aan schilderwerken begint, zal je kunnen kiezen uit verschillende verfsoorten, waaronder afwasbare muurverf. Afwasbare verf is een goede keuze als je een geverfde muur snel en makkelijk wil afwassen. Maar voor welke ruimtes kies je het best afwasbare verf en welke soorten zijn er? Ontdek het in dit artikel.

Ontvang vrijblijvend en gratis offertes

Hoe geschilderde muren afwassen?

Zijn je muren geverfd met niet-afwasbare muurverf? Ook dan kan je je muren schoonmaken. Het zal enkel wat meer moeite vergen. Hieronder vertellen we je hoe je het moet aanpakken!

Laten we beginnen met 2 vuistregels:

1. Was de vlekken meteen af

We kunnen het niet genoeg benadrukken: was vlekken meteen af. Zo komt er geen vuil of stof in de verflaag terecht.

2. Was de vlekken nooit droog wassen

Probeer de muurverf zeker niet het droge doek schoon te wrijven. Gebruik een vloeistof – bijvoorbeeld een licht vochtige spons. Zo komen de vuildeeltjes makkelijker los en slijt de verflaag minder snel.

De reiniging is afhankelijk van het soort verf

geverfde muur afwassen met spons

Een geverfde muur schoonmaken doe je niet zomaar. Veel hangt af van het soort muurverf. Bij waterverf gebruik je het best niet te veel water tijdens het reinigen. Je kan je muur in dat geval het best reinigen met een vochtige spons waarop wat warm water en azijn zet. Wrijf heel zachtjes en zorg ervoor dat de muur niet te nat is.

Gebruik kwaliteitsverf

Hoe beter de verfkwaliteit, hoe beter ze bestand is tegen wrijven en schrobben. Een degelijke, duurzame verf is meestal duurder dan minder kwalitatieve varianten, maar het is de investering waard.

Ontvang gratis offertes voor de plaatsing van afwasbare muurverf

Acrylverf

Een muur die geverfd werd met acrylverf kan je reinigen door met een spons van onder naar boven te wrijven. Laat geen waterdruppels op de muur achter.

Vinylverf

Zijn je muren geschilderd met vinylverf? Dan mag je een spons met water en product gebruiken. Overdrijf niet met het product, want dan kan de verflaag afschilferen. Vlekken op caseïneverf kan je ook makkelijk wassen met een sopje.

De reiniging afhankelijk van het type vuile vlekken

Natte of viskeuze plekken (koffie, tomatensaus)

In deze situatie moet je vooral niet wachten. Hoe langer de plek blijft staan, hoe meer vuil binnen de verflaag dringt. Bedien je van het vochtige doek of spons in je buurt en wrijf zachtjes totdat de plek verdwijnt.

Droge vlekken (tekengerief)

Bij hardnekkige vlekken stift- of potloodvlekken zou een beetje white spirit de job moeten klaren. Gebruik er vooral niet te veel van, want dat zal de verflaag beschadigen. Ga voorzichtig schrobben met dit middel.

Vetvlekken

Ontvettingsmiddelen zoals Formule MC werken fantastisch tegen vetvlekken op geverfde muren. Ze reinigen de plek en hebben weinig kans om de verflaag te beschadigen. Indien de vetplekken te diep in de verffilm zitten kan je na een eerste schrobbeurt met ontvettingsmiddel een beetje white spirit gebruiken.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Tips en tricks bij geverfde muren afwassen

Als je niet goed weet welk product je kan gebruiken om je muren mee af te wassen is er een goed alternatief: bakpoeder. Dit natuurproduct is onschadelijk voor de verflaag en zal de vlek helpen verwijderen.

Geverfde muur wassen met bakpoeder

Hoe gebruik je het? Meng het bakpoeder met wat water zodat het een pasta vormt en wrijf de pasta voorzichtig op de vlek. Laat het mengsel nadien een uurtje rusten voordat je het afspoelt met warm water.

Geverfde muur wassen met zuurstofwater

Een ander product dat goed helpt voor het reinigen van een vlek op de muur is waterstofperioxide, ook wel zuurstofwater genoemd. Doe een beetje zuurstofwater op een doekje of een spons en dep er voorzicht de vlek mee.

In welke ruimtes is afwasbare verf noodzakelijk?

Afwasbare verf is in vele gevallen een goede keuze. Vooral als je kleine deugnieten in huis hebt, want zij durven weleens met vuile handjes aan de muren zitten.

Als je muren geschilderd werden met een afwasbare verfsoort dan kan je ze eenvoudig afwassen. Doordat deze verfsoort iets moeilijker is om te gebruiken is het echter niet ideaal voor elke ruimte. In welke ruimtes is een afwasbare verfsoort aangeraden?

Afwasbare muurverf is vooral een goede keuze voor ruimtes die erg vochtig zijn of sneller vuil kunnen worden. Denk hierbij vooral aan de keuken, maar ook aan de badkamer.

Tijdens het koken komt er veel vocht vrij en ook vet kan op je muren terechtkomen. Als je dan niet kiest voor afwasbare muurverf zal je het erg moeilijk hebben om de muren weer schoon te krijgen.

Welk verfsoort is afwasbaar?

Welke afwasbare verf kiezen?

Er zijn verschillende soorten afwasbare verven. Maar hoe herken je een afwasbare verfpot?

Reinigbare muurverf is vooral glanzende muurverf. Glansverf bevat namelijk veel bindmiddel waardoor de verffilm gladder aanvoelt. Dat zorgt ervoor dat de muren makkelijker te reinigen zijn. Halfmatte muurverf kan je gebruiken voor je woon- of slaapkamer. Deze verflaag kan je reinigen, maar net iets minder dan glanzende muurverf. Toch is dit meestal voldoende voor deze ruimtes.

In sommige gevallen kan ook matte verf afwasbaar zijn, maar het zal dan nooit grondig afwasbaar zijn. Welke verfsoorten zijn afwasbaar? Meestal is het alkydeverf of acrylverf die afwasbaar is, maar uiteraard zijn ook satijnglans- en hoogglansverf afwasbaar.

Krijg advies van een ervaren muurschilder

Hoe kies je de beste afwasbare verf?

Wanneer je op zoek gaat naar de beste afwasbare verfsoort zijn er een aantal dingen waar je het best rekening mee kan houden. We overlopen ze hieronder!

Dekkingsgraad

Als je een verfpot gaat kopen houd dan rekening met de dekkingsgraad. Dit kan je zien door op de verpakking te kijken. De vermelding “aantal m² per liter” verwijst naar de dekkingsgraad.

Hoe meer oppervlak je kan schilderen per liter, hoe beter de verf zal dekken. Muren die donker geschilderd zijn of muren die nog nooit geverfd zijn geweest zuigen veel verf op. Hierdoor zijn ze moeilijk om over te schilderen. In deze gevallen is het goed dat je kiest voor muurverf met een hoge dekkingsgraad.

Schrobklasse

Een ander aandachtspunt is de schrobklasse. Deze bepaalt de schrobvastheid van muurverf. Klasse 1 heeft de hoogste schrobvastheid en klasse 5 de laagste. Hoe meer vuil op de muren terecht kan komen hoe hoger de schrobvastheid moet zijn. Afwasbare muurverf met schrobklasse 1 is voor je keuken dus een goed idee aangezien het extra goed reinigbaar is!

Grondig afwasbaar versus afwasbaar

Wanneer je kiest voor afwasbare muurverf zal je kunnen kiezen uit afwasbaar of grondig afwasbaar. Wat is dan precies het verschil tussen beiden?

De afwasbaarheid van muurverf wordt door experts “weerstand tegen nat schrobben” genoemd. Hoe meer weerstand tegen nat schrobben de verf heeft, hoe beter het bestand is tegen vocht en schrobben. Als je dus van plan bent om afwasbare muurverf in een vochtige ruimte te gebruiken dan kan je beter kiezen voor grondig afwasbare muurverf. Grondig afwasbare muurverf is meestal alkydeverf en afwasbare verf is meestal acrylverf.

Vlekbestendig versus vlekafstotend

Er is ook een verschil tussen vlekbestendige en vlekafstotende muurverf. De meeste verven zijn vlekbestendig. Dat betekent dat er vrijwel geen vlekken op de muur terecht komen. Vlekafstotende verf gaat nog een stapje verder. Bij deze verfsoort maken vlekken geen kans, want ze hechten zicht niet aan je muur en druppelen er gewoon van af. Vlekafstotende verf is dus ideaal voor in je keuken en zal jou het veel makkelijker maken om je muur af te kuisten!

Hoe geverfde muur reinigen?

Krijg gratis offertes voor de plaatsing van afwasbare verf

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvende offertes van muurschilders in jouw buurt krijgen. Deze dienst biedt je de kans om prijzen te vergelijken opdat je de meest voordelige keuze doet.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.