Plafond schilderen: werkwijze, tips en inspiratie

Je plafond schilderen is een van de manieren om je interieur te vernieuwen bij de renovatie van je woning. Een mooi geverfd plafond heeft een grotere invloed op je interieur dan je denkt. Daarom is het de ideale manier om meer sfeer in je huis te brengen.

Wil jij graag je plafond verven? Dan is het handig om een goede voorbereiding te hebben en eerst meer te weten over de kosten en de mogelijkheden. Zoek je een exacte prijsofferte? Raadpleeg dan een professionele schilder uit de buurt.

Hoe een plafond schilderen: het volledige stappenplan

Nu je weet wat de aandachtspunten zijn is het tijd voor de volgende stap: je plafond verven. Maar hoe doe je dat precies? We geven je hieronder een handig stappenplan!

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je kan schilderen zal je enkele voorbereidingen moeten treffen. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voldoende ruimte hebt en dus alle spullen die in de weg staan uit de kant zet.

Daarna dek je de vloer en meubels af en verwijder je de gordijnen.

Stap 2: Plafond reinigen

Verf hecht beter aan een gereinigd plafond. Daarom is het ook zo belangrijk dat je deze stap niet overslaat. Hoe je het plafond het best kan reinigen is afhankelijk van het soort plafond.

plafond afplakken schilderen

Stap 3: Plafond afplakken

Als volgende stap ga je het plafond afplakken met afplaktape. Doe dit zo nauwkeurig mogelijk zodat de lijnen mooi strak zullen zijn.

Stap 4: Plafond verven

Hoe je moet verven hangt af van het soort plafond dat je hebt en de verf die je zal gebruiken. Over het algemeen is de werkwijze ongeveer dezelfde.

Begin te verven bij het raam en breng met een ronde borstel verf aan bij de randen. Rol het uit met een roller. Breng vervolgens met de roller verf aan in de lengte, rol uit in de breedte en eindig weer in de lengte.

Verdeel de verf mooi door het kruiselings te schilderen op het plafond. Je houdt het best een overlap van één rolbreedte tijdens het verven.

schilder verft plafond met verfstok

Plafond laten schilderen?

👉 Een plafond schilderen lijkt eenvoudig, maar het neemt veel tijd in beslag en een vlekkeloos resultaat is geen garantie. Wil je een perfect geschilderd plafond? Schakel dan een professionele schilder in.

Wat kost een plafond laten schilderen?

Voordat je je plafond gaat verven is het handig om meer te weten over de kosten. Deze hangen uiteraard af van een aantal factoren, waaronder de soort verf, de verftechniek, of er naden in het plafond zitten, enzovoort.

Hieronder geven we je een overzicht van de gemiddelde plafond verven kosten per schildertechniek.

WerkzaamhedenRichtprijs per m²
Latexverf sauzen€7 tot €10
Structuurverf sauzen€8 tot €11
Latex spuitwerk€5 tot €8

Waarom altijd eerst je plafond schilderen?

Als je van plan bent om je volledige woning te herschilderen, schilder eerst dan het plafond. Verf spat altijd en als je eerst je muren schildert dan is de kans groot dat er verfspatten op je muren terechtkomen bij het schilderen van het plafond. Dit vermijd je dus door altijd eerst je plafond onder handen te nemen.

Soorten plafonds

Hoe je precies te werk moet gaan bij het verven van je plafond is afhankelijk van welk plafond je hebt. Het verven van een gyproc plafond zal heel anders zijn dan het verven van een houten plafond. Ontdek hieronder hoe je te werk moet gaan en waar je rekening mee moet houden!

Gyproc plafond schilderen

Gyproc plafond

Een gyproc plafond schilderen is niet zo erg moeilijk. Het is vooral belangrijk om je gipsplaten eerst te behandelen met een primer voor het mooiste resultaat. Daarna schilder je volgens de normale procedure.

Als je gyproc platen wilt verven is het wel belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Anders zullen ze na een tijdje verkleuren en dan wordt het moeilijker om hen te schilderen.

Als je platen toch verkleurd zijn dan kan je dit oplossen door een grondlaag te kiezen die de ondergrond goed dekt. Naast de grondlaag is het belangrijk dat je erop let dat je gyproc platen altijd volledig laat drogen, stofvrij en schoon zijn voordat je ze verft. Na het voegen wacht je het best een dag of 3.

Houten plafond

houten plafond

Een houten plafond verven is iets minder makkelijk. Bij dit soort plafond is het eerst goed reinigen een goede voorbereiding. Daarna moet het in de grondverf gezet worden en vervolgens twee keer afgelakt worden.

Bij sommige houtsoorten, zoals eiken of afzelia kunnen geelbruine vlekken in de grondlaag komen. Als je dit ziet dan is het belangrijk dat je een tweede primerlaag aanbrengt.

Laat de grondlaag goed drogen voordat je het aflakt. Schilder best bij een lage vochtigheid, dit is een ander belangrijk aandachtspunt bij een houten plafond.

Extra tips bij het verven van je plafond

Waarom plafond schilderen?


Je weet dus alvast hoe je aan de slag moet gaan, maar hieronder geven we je nog enkele handige tips:

  • Tip 1: Investeer in kwaliteitsverfverf. Verf van een goede kwaliteit is niet goedkoop, maar doordat je minder lagen moet schilderen zal je jezelf veel werk besparen en het resultaat zal veel mooier zijn.
  • Tip 2: Investeer ook in een goede roller. Een goede verfroller zal ervoor zorgen dat je de verf goed kan uitrollen en dat je minder kans hebt op lelijke strepen.
  • Tip 3: Rol de verfrollers en/of -kwasten in huishoudfolie als je even pauze neemt. Op die manier drogen ze niet uit.
  • Tip 4: Zet de verwarming tijdens het schilderen niet te hoog, anders gaat de verf te snel drogen en moet je sneller werken.

Hoe plafond verven zonder strepen?

Verven is niet moeilijk, maar verven zonder strepen is daarentegen een uitdaging. Gelukkig zijn er manieren waarop je strepen op je muren kan vermijden.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je zoveel mogelijk nat-in-nat werkt voor een dekkend resultaat. Je kan dus het best in één keer doorwerken.

Ook belangrijk is dat je voldoende verf op je verfroller doet en dat je de hoeveelheid verf bij iedere baan gelijk probeert te houden.

Respecteer ten slotte de droogtijden tussen de twee verflagen (dit vind je op de gebruiksaanwijzingen).

Welke primer kiezen?

Wanneer je je plafond gaat schilderen moet er veelal een primer aangebracht worden voor een beter resultaat. Deze plafondprimer zorgt ervoor dat verf beter hecht.

Na de grondlaag kan je een van onderstaande verfsoorten kiezen. Deze verven zijn verkrijgbaar in zoveel mogelijk verschillende kleuren, maar ook in verschillende uitvoeringen.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor extra matte verf, mettalic verf, velours of zijdeglans. Deze geven je interieur een extra bijzondere uitstraling!

Plafond schilderen met verfrol op stok

Welke verf kiezen?

Als je wilt schilderen dan zijn er verschillende soorten verf waaruit je kan kiezen. Er is speciale plafondverf verkrijgbaar, maar je kan ook gewone muurverf gebruiken.

Als je niet zeker bent dan kan je het beter vragen aan de verkoper. Geschikte verf voor het plafond is latexverf, synthetische verf en epoxy verf.

Verf je plafond met deze kleurentrends

Er zijn verschillende kleuren waaruit je kan kiezen als je je plafond wilt verven. Welke kleur de beste optie is voor jou is vooral afhankelijk van je interieurstijl, maar ook van de functie van de kamer.

Daarnaast zijn er ook kleuren die erg in zijn op dit moment. We geven je enkele inspirerende trendkleuren mee!

Pastelblauw plafond

Je plafond schilderen met pastelblauw

Pastelblauw is eens iets anders dan het wit of beige. Het is een gewaagde optie, maar een goede keuze als je fan bent van een vintage interieur.

Een lichte kleurtint gebruiken heeft als voordeel dat de kamer hoger lijkt en een mooie lichtblauwe tint zal ook een rustgevende sfeer in je interieur brengen.

Donkerbruin plafond

Mensen denken er vaak niet aan om een donkere kleur, zoals donkerbruin voor hun plafond te kiezen. Toch kan een donker plafond voor een luxueuze en bijzondere uitstraling zorgen.

Hou er wel rekening mee dat het bij een donker plafond belangrijk is dat het minimaal 2,40 meter hoog is. Een donkere kleur zal de ruimte namelijk minder hoog doen lijken.

Hou je muren licht en werk hier en daar met donkere accenten als je hiervoor kiest.

Fuchsia plafond

Een ander leuk idee is het fuchsia roze plafond. Dit is leuk om te doen in een hobby- of kinderkamer. In de kinderkamer kan je het roze plafond nog leuker maken door er leuke figuurtjes op aan te brengen.

Plafond schilderen: ontvang gratis offertes

Laat je het schilderen liever over aan een professioneel? Dat kan door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen via onze service. Wij helpen je met de ideale schilder te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.