Plafond schilderen: werkwijze, tips en inspiratie

Een van de manieren om je interieur te vernieuwen bij de renovatie van je woning, is door je plafond te verven. Een mooi geverfd plafond heeft een grotere invloed op je interieur dan je denkt. Daarom is het de ideale manier om meer sfeer in je huis te brengen. Wil jij graag je plafond verven? Dan is het handig om eerst meer te weten over de kosten en de mogelijkheden. Hieronder ontdek je alles wat je moet weten!

Wat kost het schilderen van een plafond?

Voordat je je plafond gaat verven is het handig om meer te weten over de kosten. Deze hangen uiteraard af van een aantal factoren, waaronder de soort verf, de verftechniek, of er naden in het plafond zitten, enzovoort. Hieronder geven we je een overzicht van de gemiddelde plafond verven kosten per schildertechniek.

Werkzaamheden Richtprijs per m²
Latexverf sauzen €7 tot €10
Structuurverf sauzen €8 tot €11
Latex spuitwerk €5 tot €8

[/column]

Waarom altijd eerst je plafond schilderen?

Als je van plan bent om je volledige woning te herschilderen, dan is het belangrijk dat je weet dat je altijd eerst het plafond moet schilderen. Verf spat altijd en als je eerst je muren schildert dan is de kans groot dat er verfspatten op je muren terechtkomen bij het schilderen van het plafond. Dit vermijd je dus door altijd eerst je plafond onder handen te nemen.

Soorten plafonds

Hoe je precies te werk moet gaan bij het verven van je plafond is afhankelijk van welk plafond je hebt. Het verven van een gyproc plafond zal heel anders zijn dan het verven van een houten plafond. Ontdek hieronder hoe je te werk moet gaan en waar je rekening mee moet houden!

Gyproc plafond

Gyproc plafond

Een gyproc plafond schilderen is niet zo erg moeilijk. Het is vooral belangrijk om je gipsplaten eerst te behandelen met een primer voor het mooiste resultaat. Daarna schilder je volgens de normale procedure. Als je gyproc platen wilt verven is het wel belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Anders zullen ze na een tijdje verkleuren en dan wordt het moeilijker om hen te schilderen.

Als je platen toch verkleurd zijn dan kan je dit oplossen door een grondlaag te kiezen die de ondergrond goed dekt. Daarnaast is het belangrijk dat je erop let dat je gyproc platen altijd volledig droog, stofvrij en schoon zijn voordat je ze verft. Na het voegen wacht je het best een dag of 3.

Houten plafond

Een houten plafond verven is iets minder makkelijk. Bij dit soort plafond is het belangrijk dat het eerst goed gereinigd wordt. Daarna moet het in de grondverf gezet worden en vervolgens twee keer afgelakt worden. Bij sommige houtsoorten, zoals eiken of afzelia kunnen geelbruine vlekken in de grondlaag komen. Als je dit ziet dan is het belangrijk dat je een tweede primerlaag aanbrengt. Laat de primer goed drogen voordat je het aflakt. Een ander belangrijk aandachtspunt bij een houten plafond is dat je dit plafond het best schildert bij een lage luchtvochtigheid.

Hoe plafond schilderen: het volledige stappenplan

Nu je weet wat de aandachtspunten zijn is het tijd voor de volgende stap: je plafond verven. Maar hoe doe je dat precies? We geven je hieronder een handig stappenplan!

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je het plafond kan verven zal je enkele voorbereidingen moeten treffen. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voldoende ruimte hebt en dus alle spullen die in de weg staan uit de kant zet. Daarna dek je de vloer en meubels af en verwijder je de gordijnen.

Stap 2: Plafond reinigen

Verf hecht beter aan een gereinigd plafond. Daarom is het ook zo belangrijk dat je deze stap niet overslaat. Hoe je het plafond het best kan reinigen is afhankelijk van het soort plafond.

Stap 3: Plafond afplakken

Als volgende stap ga je het plafond afplakken met afplaktape. Doe dit zo nauwkeurig mogelijk zodat de lijnen mooi strak zullen zijn.

Stap 4: Plafond verven

Hoe je je plafond moet verven hangt af van het soort plafond dat je hebt en de verf die je zal gebruiken. Over het algemeen is de werkwijze ongeveer dezelfde. Begin te verven bij het raam en breng met een ronde borstel verf aan bij de randen. Rol het uit met een roller. Breng vervolgens met de roller verf aan in de lengte, rol uit in de breedte en eindig weer in de lengte. Het kruiselings schilderen helpt om de verf mooi te verdelen op het plafond. Je houdt het best een overlap van één rolbreedte tijdens het verven.

Laat je plafond schilderen door een vakman!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Extra tips bij het verven van je plafond

Waarom plafond schilderen?
Je weet dus alvast hoe je aan de slag moet gaan, maar hieronder geven we je nog enkele handige tips:

  • Tip 1: Investeer in kwaliteitsverfverf. Verf van een goede kwaliteit is niet goedkoop, maar doordat je minder lagen moet schilderen zal je jezelf veel werk besparen en het resultaat zal veel mooier zijn.
  • Tip 2: Investeer ook in een goede roller. Een goede verfroller zal ervoor zorgen dat je de verf goed kan uitrollen en dat je minder kans hebt op lelijke strepen.
  • Tip 3: Rol de verfrollers en/of -kwasten in huishoudfolie als je even pauze neemt. Op die manier drogen ze niet uit.
  • Tip 4: Zet je kamertemperatuur niet te hoog, anders droogt de verf te snel en moet je sneller werken.

Hoe plafond verven zonder strepen?

Verven is niet moeilijk, maar verven zonder strepen is daarentegen een uitdaging. Gelukkig zijn er manieren waarop je strepen op je muren kan vermijden.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je zoveel mogelijk nat-in-nat werkt voor een dekkend resultaat. Je kan dus het best in één keer doorwerken. Ook belangrijk is dat je voldoende verf op je verfroller doet en dat je de hoeveelheid verf bij iedere baan gelijk probeert te houden. Respecteer ook de droogtijden tussen de twee verflagen (dit vind je op de gebruiksaanwijzingen).

Welke verf kiezen?

Als je je plafond wilt schilderen dan zijn er verschillende soorten verf waaruit je kan kiezen. Er is speciale plafondverf verkrijgbaar, maar je kan ook gewone muurverf gebruiken. Als je niet zeker bent dan kan je het beter vragen aan de verkoper. Geschikte verf voor het plafond is latexverf, synthetische verf en epoxy verf.

Welke afwerking kiezen?

Wanneer je je plafond gaat schilderen moet er veelal een primer aangebracht worden voor een beter resultaat. Deze plafondprimer zorgt ervoor dat verf beter hecht. Na de primer kan je een van bovenstaande verfsoorten kiezen. Deze verven zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar ook in verschillende uitvoeringen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor extra matte verf, mettalic verf, velours of zijdeglans. Deze geven je interieur een extra bijzondere uitstraling!

Verf je plafond met deze kleurentrends

Er zijn verschillende kleuren waaruit je kan kiezen als je je plafond wilt verven. Welke kleur de beste optie is voor jou is vooral afhankelijk van je interieurstijl, maar ook van de functie van de kamer. Daarnaast zijn er ook kleuren die erg in zijn op dit moment. We geven je enkele inspirerende trendkleuren mee!

Pastelblauw plafond

Je plafond schilderen met pastelblauw

Pastelblauw is eens iets anders dan het wit of beige. Het is een gewaagde optie, maar een goede keuze als je fan bent van een vintage interieur. Een lichte kleurtint gebruiken heeft als voordeel dat de kamer hoger lijkt en een mooie lichtblauwe tint zal ook een rustgevende sfeer in je interieur brengen.

Donkerbruin plafond

Mensen denken er vaak niet aan om een donkere kleur, zoals donkerbruin voor hun plafond te kiezen. Toch kan een donker plafond voor een luxueuze en bijzondere uitstraling zorgen. Hou er wel rekening mee dat het bij een donker plafond belangrijk is dat het minimaal 2,40 meter hoog is. Een donkere kleur zal de ruimte namelijk minder hoog doen lijken. Hou je muren licht en werk hier en daar met donkere accenten als je hiervoor kiest.

Fuchsia plafond

Een ander leuk idee is het fuchsia roze plafond. Dit is leuk om te doen in een hobby- of kinderkamer. In de kinderkamer kan je het roze plafond nog leuker maken door er leuke figuurtjes op aan te brengen.