Schilderwerken: Prijs, tips en inspiratie voor woningverbetering

Een snelle, makkelijke en efficiënte manier om je interieur te vernieuwen is het uitvoeren van schilderwerken. Door een simpel likje verf of een nieuw kleurtje op de muur, kan je ervoor zorgen dat je woning als nieuw voelt, zonder dat je grote werken hebt uitgevoerd. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over schilderwerken, zoals de prijs en de verschillende soorten verf.

Ontvang een prijs op maat

Schilderwerken

Prijzen schilderwerken

De prijs van schilderwerken hangen van verschillende zaken af. Toch kunnen we een gemiddelde kost opmaken van de belangrijkste schilderwerken.

Soort schilderwerk Gemiddelde totaalprijs (incl. BTW)
Plafond schilderen Spuiten: € 6 per m²

Verven: € 10 – € 20 per m²

Binnenmuur schilderen € 15 – € 20 per m²
Buitenmuur schilderen € 20 – € 40 m²
Trap schilderen € 15 – € 20 per trede
Deur schilderen € 60 – € 100 per deur
Raam schilderen € 15 – € 20 per raam

Ontvang een prijs op maat

Wat bepaalt prijs schilderwerken?

Zoals je hierboven al kon lezen is de prijs van schilderwerken afhankelijk van verschillende zaken. We zetten de belangrijkste factoren op een rijtje:

  • Type schilderwerk: het type schilderwerk zal het meeste invloed hebben op de prijs. Het schilderen van een volledig plafond is natuurlijk duurder dan het schilderen van een deur.
  • Verfsoort en materiaal: er bestaan verschillende soorten verf voor elk type schilderwerk. Op de soort verf die je gebruikt kan veel prijsverschil zitten dat te maken heeft met basis en kwaliteit.
  • Oppervlakte: hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per m².
  • Moeilijkheidsgraad: een plat oppervlak is makkelijker te schilderen dan een oppervlak met veel hoekjes en kantjes.
  • Bereikbaarheid van de locatie: wanneer schilderwerken in de hoogte moeten uitgevoerd worden, zoals bij het schilderen van een gevel, zal de prijs hoger zijn door bijvoorbeeld een stelling of hoogtewerker.
  • Voorbereidende werken: vooraleer er echt kan geschilderd worden, moeten er eerst voorbereidingen getroffen worden. Denk bijvoorbeeld aan het afplakken van deuren, het aanbrengen van primer of het reinigen van het oppervlak.
  • Verplaatsingskosten: zoals vele vakmannen kan een schilder ook kosten aanrekenen voor zijn verplaatsing. Deze kosten kan je beperken door beroep te doen op een schilder uit jouw regio.

Wat kost een schilder: uurprijs of prijs m2?

Bij kleinere schilderwerken of detailwerk is de prijs op voorhand moeilijk in te schatten. Voor deze klussen wordt dan vaak een uurprijs aangerekend. Voor binnenschilderwerk is dit gemiddeld € 35 tot € 40 per uur, voor buitenschilderwerk is dit gemiddeld een € 40 tot € 50 per uur.

Vaker dan een uurprijs, gebruiken schilders een vaste prijs per vierkante meter. Dit is zeker het geval bij grotere schilderwerken.

Soorten schilderwerken

Er zijn natuurlijk verschillende soorten schilderwerken die je kan laten doen in je huis. We zetten graag je verschillende mogelijkheden op een rijtje.

Trap schilderen

Het uiterlijk van de trap wordt vaak vergeten wanneer mensen denken aan vernieuwingen in huis. Maar een trap is heel belangrijk, het is namelijk vaak het eerste wat je ziet wanneer je een huis binnenkomt.

Bij het schilderen van een trap wordt een 2-component vloercoating gebruikt, tegen slijtage. Ook heb je de optie om te kiezen voor een anti-slip verflaag, waardoor de geschilderde trap minder glad is.

Trap Schilderen

Ramen schilderen

Ramen schilderen is geen eenvoudige klus. Je moet rekening houden met heel veel hoekjes en kantjes, maar ook met siliconen. Het schilderwerk van ramen kan je best jaarlijks onderhouden.

Ramen Schilderen

Muur schilderen

De muren in je huis worden snel vuil. Daarom is het goed om je muren op tijd te voorzien van een nieuw laagje verf. Meestal worden binnenmuren geschilderd met latexverf of acrylaatverf, maar de opties zijn breed.

Daarnaast is het mogelijk om muren te spuiten, wat vaak goedkoper is dan het handmatig aanbrengen van een verflaag.

Hou ook rekening met het soort verf. In de keuken is het bijvoorbeeld aangewezen om afwasbare verf te gebruiken, zodat je de muren makkelijk kunt afwassen na het koken.

Muren Schilderen

Gevel schilderen

Een opknapbeurt van je gevel beschermt tegen de verschillende weersomstandigheden en vochtaanslag. Daarnaast geeft het je woning ook een frisse en verzorgde uitstraling.

Bij het schilderen van buitenmuren is er meer voorbereidingswerk nodig dan bij binnenmuren, omdat de muren tegen de verschillende weersomstandigheden bestand moeten zijn. Zo moeten eerst eventuele scheurtjes en andere beschadigingen gerepareerd worden en moet de nadien grondig gereinigd en geschuurd worden voordat het echte schilderswerk kan gebeuren.

Gevel Schilderen

Deur schilderen

Ook een deur kan snel gebruikssporen vertonen. Door het verven van deuren kan je deze gebruikssporen makkelijk wegwerken.

Ook hierbij is er wat voorbereidend werk, zoals het verwijderen van de handgrepen, herstellen van eventuele beschadigingen en het schoonmaken van de deur.

Deur Schilderen

Schilderwerken: soorten verf

Wanneer je schilderwerken gaat uitvoeren moet je ook nadenken over welke soort verf je wil gaan gebruiken. We leggen er graag enkele uit.

Krijtverf

Een heel populaire soort verf is krijtverf. Er wordt krijt toegevoegd aan deze verf op basis van water, wat zorgt voor een matte, landelijke look. Deze verf kan ook verdund worden met water, wat maakt dat je zelf kan bepalen hoe dekkend je de verf wil. Krijtverf wordt gebruikt op allerlei soorten ondergronden, maar vooral op muren en meubels.

Kalkverf

Kalkverf wordt gemaakt van water en kalk, wat het een zeer milieuvriendelijke optie maakt. Kalkverf wordt gebruikt voor het creëren van een authentieke uitstraling in je woning, door het wolkerig effect dat je bekomt door het gebruik van kalkverf. Deze verfsoort is ook brandwerend en verminderd de kans op vorming van mos en schimmels.

Tadelakt

Tadelakt is een natuurlijk pleistermateriaal met een basis van kalk. Tadelakt is waterdicht wanneer het gepolijst wordt en ingesmeerd met olijfoliezeep. Daardoor is het een populaire optie als wandbepleistering in de badkamer.

Structuurverf

Structuurverf is een soort latexverf met toegevoegde zandkorrels. Met structuurverf zorg je voor een speciaal effect op je muur, en kan je zelf kiezen voor grotere of kleinere zandkorrels, die elk hun eigen effect hebben.

Glow-in-the-dark verf

Glow-in-the-dark verf, of lichtgevende verf, is perfect voor een creatieve look. Glow-in-the-dark producten stralen licht uit in het donker, doordat ze behandeld zijn met foto-luminiscerende pigmenten.

Schilderwerken Info

Schilderwerken: verftechnieken

Naast verschillende verfsoorten, bestaan er ook verschillende verftechnieken. Afhankelijk van welk effect je wil bereiken kan je een andere techniek gebruiken.

Ontvang een prijs op maat

Kaleien

Het kaleien van gevels wordt al heel lang gedaan, vooral bij renovaties. Maar ook bij nieuwbouwwoningen en in het interieur kan het voor een authentiek effect zorgen, zonder de oorsponkelijke structuur te verliezen.

Bij kaleien wordt kalkpleister, meestal in verschillende lagen, handmatig op de gevel aangebracht met een blokkwast.

Patineren

Patineren is een verftechniek waarbij je het oppervlak een oudere en doorleefde look geeft. Typerend is dat de dieper gelegen delen, zoals bij houtsnijwerk, geaccentueerd worden.

Hout beitsen

Bij beitsen breng je een gekleurede, transparante of dekkende laag verf aan op hout. In tegenstelling tot lakverf, is beits dunner en dringt het in het hout door. Bij beitsen blijft de structuur van het hout behouden, waardoor het esthetisch de beste keuze is.

Vind schildersbedrijven in jouw regio: offertes vergelijken loont

Zoals je kan lezen zijn schilderwerken geen klusje waar je snel over gaat. Daarom raden we aan om je goed te informeren bij verschillende schilders en meerdere offertes aan te vragen. Gelukkig kan je hier volledig gratis en vrijblijvend offertes aanvragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.