Spanplafond: info, voordelen en tips

Wil je een nieuw plafond plaatsen? Heb je al eens een spanplafond overwogen? In dit artikel vind je een handig overzicht van de verschillende soorten spanplafonds en hun prijzen. Daarnaast sommen we enkele voor- en nadelen voor je op.

Ben je op zoek naar concrete info over de prijs spanplafond en een professionele plaatser. Via onze offertepagina kom je snel en eenvoudig in contact met vakmannen in jouw regio. Da’s handig! Zo kan je makkelijk diensten en prijzen vergelijken.

Ontvang gratis offertes voor spanplafond

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een verlaagd vals plafond. Het bestaat uit een strak gespannen doek in pvc of polyester tussen profielen, die bevestigd zijn aan de muren en verborgen worden door het doek. Een spanplafond is dus eigenlijk een nieuw plafond dat over het bestaande, oude plafond geplaatst wordt. Bijgevolg zijn er nauwelijks breekwerken nodig en kan het al op 1 werkdag geïnstalleerd worden.

Kortom, een spanplafond laten plaatsen is ideaal als je de kosten tot een minimum wil beperken. In onderstaande tekst kom je meer te weten over de voor- en nadelen, de verschillende soorten die tot de mogelijkheden behoren en de gangbare spanplafond prijzen.

Spanplafond prijs

De prijs van een spanplafond hangt af van diverse factoren. Gemiddeld schommelen de spanplafond prijzen tussen de 70 en 200 euro per vierkante meter.

In onderstaande tabel vind je een meer gedetailleerd overzicht naargelang het gebruikte materiaal.

Soorten spanplafonds Prijs per m² (exclusief btw)
Pvc of polyester spanplafond € 70 à 90
Akoestisch spanplafond € 100 à 150
Lichtdoorlatend spanplafond € 130 à 160
Spanplafond met print € 90 à 100
Antibacterieel spanplafond € 100 à 200

Ontvang gratis offertes op maat voor een spanplafond

Prijsbepalende factoren

Volgende factoren beïnvloeden de prijs van een spanplafond:

  • Oppervlakte: hoe groter de ruimte, hoe hoger de prijs.
  • Aantal hoeken: een spanplafond plaatsen is zeer eenvoudig als het om een rechthoekige ruimte gaat. Hoe complexer de vorm van de ruimte, hoe hoger de totaalprijs zal liggen.
  • Afwerking: wens je ingebouwde spots en een aangepaste kleur voor je spanplafond? Dan kan zeker, maar er hangt uiteraard wel een meerprijs aan vast.

Voordelen spanplafond

spanplafond afgewerkt

Het laten plaatsen van een spanplafond biedt heel wat voordelen. We zetten ze op een rij.

Snelle en nauwkeurige plaatsing

Zoals reeds vermeld in de inleiding hoeft het bestaande plafond niet uitgebroken te worden als je tot de plaatsing van een spanplafond wenst over te gaan. Ze worden gemiddeld al op 1 dag geplaatst. Wat je heel wat kosten bespaart.

Meteen afgewerkt

Eens je spanplafond geplaatst is, is het meteen ook afgewerkt. Er hoeven met andere woorden geen schilder- of pleisterwerken uitgevoerd te worden.

Onderhoudsarm

Spanplafonds vereisen een minimum aan onderhoud. Het volstaat in de meeste gevallen om ze af en toe eens af te wassen met een zachte, vochtige doek.

Tal van toepassingen

Een spanplafond is geschikt voor woningen, kantoren en zelfs dokterspraktijken. Voor plaatsen als ziekenhuizen en tandartspraktijken is er met het antibacterieel type een op maat gemaakt spanplafond in omloop.

Wegwerken/verbergen

Zaken als verlichting en audio zijn eenvoudig weg te werken in een spanplafond. Bovendien is het een ideaal middel om beschadigingen aan je oude plafond mee te verdoezelen.

Brede waaier

Spanplafonds bestaan in verschillende kleuren en afwerkingen (mat, gelakt, glanzend, etc.). Op het gebied van uitvoering is het zelfs mogelijk om te opteren voor een spanplafond met print of een lichtdoorlatend spanplafond.

Nadelen spanplafond

Naast voordelen zijn er ook nadelen verbonden aan spanplafonds:

  • Gevaarlijk in combinatie met scherpe materialen
  • Risico op verkleuring
  • Permanente verlichting
  • Moeilijk overschilderbaar
  • Plafondbevestigingen soms onmogelijk

Type spanplafond (naargelang materiaal)

Spanplafonds kan je naargelang materiaal opsplitsen in pvc spanplafond (warm spanplafond) enerzijds en polyester spanplafond (koud spanplafond) anderzijds. Het grootste verschil tussen beide materialen is de manier van plaatsing. Welk materiaal je uiteindelijk verkiest, zal voornamelijk te maken hebben met persoonlijke smaak.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Pvc spanplafond

Pvc spanplafonds zijn goedkoop en stevig. Ze zijn verkrijgbaar in mat en hoogglans. Een voordeel van pvc is dat je meer keuze met kleuren en patronen hebt. Met behulp van een harpoenconstructie aan de zijmuren van het plafond wordt het doek bevestigd. De naden blijven wel zichtbaar na bevestiging.

Pvc spanplafonds zijn wasbaar, demonteerbaar en herplaatsbaar. Ook is een pvc spanplafond 100 % recycleerbaar. Pvc spanplafonds kosten ongeveer € 70 tot € 90 per vierkante meter.

spanplafond PVC (1)

Polyester spanplafond

Een polyester spanplafond wordt vaak een koud plafond genoemd. Polyester is zonder naden. De klemconstructies bij polyester aan de zijmuren worden gebruikt om het spanplafond te bevestigen. Polyester ziet er zeer modern uit en is een milieubewuste keuze doordat het 90% bio-afbreekbaar is. Het is ook steviger dan PVC en je kunt er gemakkelijker over schilderen. Een polyester spanplafond kost per vierkante meter ongeveer € 70 tot € 90.

Type spanplafond (volgens uitvoering en afwerking)

Op het gebied van uitvoering en afwerking kan je naast een PVC doek of polyester doek eveneens gaan voor andere soorten spanplafonds.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Akoestisch spanplafond

Akoestische spanplafonds beschikken over eigenschappen die een ruimte geluidsdicht isoleren. Dan heb je minder last van geluid binnen een grotere ruimte. Ook geluiden uit andere ruimtes worden door een akoestisch spanplafond tegengegaan. Op het doek worden zeer kleine gaatjes (microperforaties) aangebracht. Zo worden trillingen door geluid opgenomen in het doek en niet verder weerkaatst.

Daarnaast wordt een isolatielaag aangebracht die een dikte heeft van 10 tot 12 mm. Dit verbetert de akoestiek binnen een ruimte nog eens. Een akoestisch spanplafond is een aanvulling op een standaard spanplafond.

Een extra mogelijk is om een akoestische spanplafonds met brandwerende eigenschappen te plaatsen. Zo geniet je van extra veiligheid. De prijs van deze spanplafonds is hoger in vergelijking met andere plafonds ongeveer het is ongeveer €100 tot €150 per vierkante meter.

spanplafond lichtdoorlatend (1)

Spanplafond met print

Ook deze specifieke soort is verkrijgbaar. De opties die voorhanden zijn, zijn werkelijk eindeloos. Denk maar aan themakamers en kantoorruimtes met het logo van je bedrijf op het plafond.

spanplafond print (1)

Antibacterieel spanplafond

Bij een antibacterieel spanplafond wordt een schimmelwerend spandoek geplaatst. Het is de geknipte toepassing voor ruimtes die meer vatbaar zijn voor bacteriën, schimmels en microben. Hierbij kan het gaan om badkamers of zwembaden, maar ook om ziekenhuizen en bedrijven waar voedsel verwerkt wordt.

Lichtdoorlatend spanplafond

Bij een lichtdoorlatend spanplafond bezit het doek eigenschappen die licht doorlaten. Dit licht geeft een aangename sfeer aan een ruimte, en ziet er mooi uit. Ook moeten er geen gaten in het doek worden gemaakt. Het doek blijft één geheel.

Ook is het licht niet te fel, waardoor dit een ideale oplossing is voor veel werkplekken zoals kantoren. Gemiddeld kost een lichtplafond je rond de €140 per vierkante meter.

Alternatieven voor een spanplafond

spanplafond machine

Naast een spanplafond kan je ook de keuze maken voor een vals plafond in gyproc. Hierbij worden gipsplaten aangebracht op een onderstructuur van metaal. Bevestigen kan op 2 manieren: zowel afgehangen gyproc plafond/bevestiging aan het plafond, geschikt voor grote overspanningen, als vrijdragend gyproc plafond/bevestiging aan de muur, geschikt voor kleine overspanningen en in geval van grote verlaging van het plafond.

Daarnaast zijn er nog systeemplafonds te verkrijgen, waarbij een ‘systeem’ als tweede plafond opgebouwd wordt met plafondhangers. Die hangers belanden aan het bestaande plafond en krijgen profielen aangehecht waarin de profielpanelen komen. Het kost minder dan een spanplafond, maar daarmee gaat wel gepaard dat het minder strak en modern oogt door de zichtbaar blijvende panelen.

Stappenplan spanplafond plaatsen

spanplafond afwerking

Een spanplafond plaatsen lijkt misschien geen al te lastige klus, maar er komt toch aardig wat bij kijken. Omwille van die reden doe je er goed aan om voor dit karwei de deskundige hulp van een vakman in te schakelen. De plaatsing gebeurt volgens volgend stappenplan.

Stap 1: opmeten

Een eerste, logische stap is de opmeting van het plafond. Zo verwerf je een duidelijk beeld over de totaaloppervlakte. Tegelijkertijd wordt er ook al rekening gehouden met de montage-opties. Als er zich in het plafond uitstulpingen bevinden, is het noodzakelijk om op basis daarvan de nodige aanpassingen door te voeren.

Stap 2: profielen bevestigen

Spanplafonds komen via profielen tussen de muren terecht. Die profielen worden vastgehecht aan de muren, vlak onder het reeds bestaande plafond. Bij de bevestiging van de profielen dienen zaken als airco, verlichting, kabels en dergelijke in rekening genomen te worden, omdat ze een invloed hebben op de inbouwhoogte.

Stap 3: plaatsen spandoek

Eens alles opgemeten is en ook de profielen bevestigd zijn, is het tijd om over te gaan tot de plaatsing van de spandoek. De precieze plaatsing is heel afhankelijk van het gebruikte materiaal. Bij PVC spandoeken gebeurt dat door middel van warmte: het doek wordt met een hittekanon opgewarmd tussen de 40 en 50 graden. De hitte zorgt ervoor dat het een soepelere vorm aanneemt, met een nog meer strak gespannen en eenvoudigere plaatsing tot gevolg.

spanplafond afwerking (1)

Stap 4: uitsnijden openingen

Na plaatsing kan je finaal openingen uitsnijden voor bijvoorbeeld de verlichting, in verschillende afmetingen en vormen.

spanplafond plaatsing (1)

Ontvang gratis een offerte op maat voor de plaatsing van jouw spanplafond

Het is nooit een slechte zaak om volledig op de hoogte te zijn van de marktsituatie en zoveel mogelijk offertes op te vragen bij plaatsers van spanplafonds. Zo krijg je een concreet idee van de huidige prijstarieven en kan je er een deal op maat uitkiezen aan de meest scherpe prijs die er te vinden is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt