Aanbouw woning: hoeveel kost het in 2025? Prijzen, constructies en vergunningen 

Je bestaande woning van een aanbouw voorzien zorgt niet alleen voor extra leefruimte, maar ook voor een serieuze waardeverhoging. Er bestaan verschillende soorten bijgebouwen. Leer ze hier kennen samen met de huidige prijzen, inrichtingsmogelijkheden en geschikte materialen. Ook geven we de regelgeving rond de nodige vergunningen duidelijk weer.

Op zoek naar betrouwbare aannemers? Verstuur je aanvraag in ons formulier en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met de geschikte specialisten. Vergelijk gratis vrijblijvende offertes en vind zo de voordeligste optie voor jouw woning.

Wat is een (prefab) aanbouw? 

Een aanbouw is een makkelijke manier om je gebouw te verruimen. Specialisten bouwen een constructie aan je bestaande woning zodat je een nieuwe, aparte kamer in gebruik kunt nemen. De buitenmuren blijven staan en een deur zorgt voor de verbinding tussen de twee ruimtes. Een balkon of schuur kunnen beide een aanbouw zijn.

Wanneer je niet te lang wil wachten, kan je ook voor een prefab aanbouw kiezen. Dit wil zeggen dat de constructie in een fabriek geprefabriceerd wordt. Deskundigen brengen de aanbouwstukken naar jouw woning en zetten ze daar sneller in elkaar. Je hebt de keuze uit verschillende vormen en kleuren.

Aanbouw aan klassieke woning met rode bakstenen en dakpannen.

Aanbouw versus uitbouw en bijgebouw 

Voor de uitbreiding van je woning zijn er verschillende opties:

  • Een aanbouw is een constructie die werkers aan de bestaande woning bouwen. Zo heb je een extra ruimte ter beschikking. De buitenmuren worden niet afgebroken. In plaats daarvan is er een directe verbinding tussen de twee kamers met een deur.
  • In tegenstelling tot een aanbouw breidt een uitbouw een bestaande ruimte van je woning uit. De buitenmuur wordt uitgebroken en verplaatst om een bepaalde kamer te vergroten. Daarom zijn deze werkzaamheden duurder dan die van een aanbouw of bijgebouw.
  • Een bijgebouw is niet noodzakelijk verbonden met de bestaande woning of het hoofdgebouw. Een bijgebouw geeft je, net zoals een aanbouw, een afzonderlijke ruimte. Het verschil is dat je de leefruimte enkel langs buiten kunt bereiken. Een tuinhuis is een bekend voorbeeld.

Wat kost een aanbouw aan je huis? [Prijs] 

Alvorens je van start gaat met de bouw van je aanbouw is het belangrijk om de prijs te kennen. Hieronder vind je de richtprijzen terug: 

Prijsbepalende factoren

Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal prijsbepalende factoren. Volgende elementen hebben een invloed op de uiteindelijke prijs:

  • De regio waarin je woont en de regio van de specialist. 
  • De stijl van je aanbouw. In de prijstabel zie je dat een standaard aanbouw goedkoper is dan een moderne/klassieke aanbouw. Hoe unieker, hoe duurder.
  • Een aanbouw op maat of geprefabriceerd. Logischerwijs is een aanbouw op maat duurder dan een standaard prefab aanbouw. 
  • De afmetingen van je aanbouw. Hoe groter de aanbouw, hoe hoger de prijs.
  • De materialen die je wil gebruiken. Zo stijgt de prijs wanneer je bijvoorbeeld veel ramen laat installeren

Mogelijke soorten aanbouw voor je bestaande woning 

Om te weten welke aanbouw je precies wil, is het handig om alle mogelijkheden te vergelijken. We zetten ze hieronder voor jou op een rijtje.

1. Veranda

Een veranda is veelzijdig en past daarom perfect bij verschillende stijlen. Daarnaast is het een lichtbron voor je huis en zorgt het voor zicht op de tuin. Een veranda kan ook dienen als keuken, kantoor, woonkamer etc.

Er bestaan zowel open als gesloten veranda’s. Geschikte materialen zijn hout, PVC, staal en aluminium. 

2. Pergola 

Een pergola kan je aan één van de muren van je woning verbinden of als bijgebouw plaatsen. Je hebt twee opties: een traditionele of bioklimatologische pergola.

Een traditionele pergola heeft een dak met een vaste lattenbodem en is gebouwd met een houten of metalen frame. De bioklimatologische pergola heeft een dakconstructie met verstelbare lamellen die zich aanpassen aan de weersomstandigheden. De laatste variant is doorgaans duurder dan de traditionele. 

Een pergola als aanbouw met een zwarte constructie aan een wit en modern huis.

3. Overdekt terras 

Met een overdekt terras kan je op een aangename manier van de tuin te genieten zonder in de wind of regen te zitten. Je richt de constructie makkelijk in naar jouw persoonlijke voorkeur. Je kunt het terras gebruiken als lounge, maar ook als kantoorruimte bijvoorbeeld.

4. Verticale aanbouw 

Met een verticale aanbouw creëer je een extra verdieping of een extra ruimte op de bestaande verdieping. De nieuwe kamer vul je zelf in.

Deze uitbreiding is een van de complexere varianten. Informeer je goed zodat de verticale aanbouw geen invloed heeft op de fundering van je woning of gebouw.

5. Uitbreiding garage, zolder of kelder 

Als je graag extra opbergruimte wilt, kan je een bestaande voorraadruimte zoals een garage, zolder of kelder uitbreiden:

  • Breid je garage niet enkel uit in de diepte, maar ook in de breedte of hoogte. Zo heb je bijvoorbeeld meer plaats voor je auto. 
  • De uitbreiding van de zolder gebeurt meestal in de hoogte door het dak te verhogen. Hou er rekening mee dat je bij deze werken ook nieuwe isolatie nodig hebt.
  • Ook de kelder kan je uitbreiden voor extra opslagplaats of als leefruimte. Als je je kelder goed isoleert en de nodige installaties voorziet, kan het zelfs dienen als slaapkamer.

6. Carport 

Wanneer je de uitbreiding van je garage niet ziet zitten, kan je ook een carport plaatsen. Deze werkzaamheden verlopen sneller, effciciënter en zorgen voor voldoende onderdak voor je wagen.

Er bestaan verschillende modellen. Denk aan een zelfdragende of aangebouwde carport. Bovendien kan je de carport uit uiteenlopende materialen zoals hout, PVC en metaal vervaardigen.

Interesse in de plaatsing van een type aanbouw?
Beschrijf je wensen in ons offerteformulier en wij brengen je in contact met de juiste specialisten.
arrow Ontvang gratis offertes op maat

De constructie van een aanbouw: alle technieken 

Specialisten hebben verschillende technieken om een aanbouw te plaatsen.

1. Houtskelet 

Een aanbouw met een onderliggend houtskelet is de efficiëntste en populairste keuze. De onderdelen zijn op voorhand gefabriceerd zodat de montage sneller verloopt. Nadien kan je de uitbreiding afwerken met materialen naar keuze.

2. Metalen skelet 

Ook een metalen skelet is een goede optie. Specialisten kunnen met grote overspanningen werken en de afwerking gebeurt meestal met materialen zoals hout, metaal of glas.

3. Gemetselde aanbouw 

Tot slot kan je kiezen voor een traditionele gemetselde aanbouw. Achteraf kan je de constructie bezetten met hout of schilderen in een kleur naar keuze. 

Waar kan je een aanbouw aan een huis plaatsen?

Een aanbouw kan je in principe overal aan je woning plaatsen, maar meestal gaat de voorkeur uit naar de achterzijde van je woning. Als je daar onvoldoende plaats hebt, is het ook mogelijk om de uitbreiding aan de voor- of zijkant te installeren.

Tot slot kan je een verticale aanbouw of opbouw plaatsen. Zo verlies je geen ruimte aan de voor-, zij- of achterkant van je huis.

Geschikte materialen voor een aanbouw 

Je kunt een aanbouw in verschillende materialen laten vervaardigen.

1. Bakstenen

Bakstenen zijn van nature isolerend en vragen weinig onderhoud. Bovendien zijn ze goed bestand tegen vocht en brand. Bakstenen zijn meestal wel iets duurder.

2. Hout 

Hout heeft goede isolatiewaarden en is makkelijk te monteren. Daarnaast is het duurzaam en milieuvriendelijk. Wel moet je hout regelmatig onderhouden om vochtproblemen, insecten en UV-beschadiging te voorkomen.

Een afzonderlijke houten aanbouw in het donker.

3. Beton 

Een aanbouw uit beton is een prijsbewuste keuze. Het materiaal is duurzaam waardoor het bestand is tegen uiteenlopende weersomstandigheden en brand. Een nadeel is dat je de uitbreiding moet isoleren om je energieprestaties op pijl te houden. 

4. Metaal 

Metaal geeft je aanbouw een trendy look. Verder is het duurzaam, vochtbestendig en onderhoudsvriendelijk. Dit materiaal is wel een duurdere optie

5. Glas 

Een glazen aanbouw laat veel natuurlijk licht binnen en zorgt zo voor een open en ontspannen gevoel. Aan de andere kant is glas duur en moeilijk te hanteren, zeker als je voor hoogrendementsglas kiest. 

Een grijze aanbouw aan een herenhuis met veel ramen.

6. Cellenbeton

Cellenbeton heeft goede isolatiewaarden, is rotvrij en onbrandbaar. Verder is het een licht materiaal dat makkelijk te plaatsen is. Cellenbeton is wel broos en vatbaar voor barsten. 

Wil je graag offertes op maat?
Verstuur je aanvraag en ontvang gratis prijsvoorstellen.

Aanbouw inrichten: enkele opties op een rij 

De ruimte van een aanbouw kan je inrichten zoals jij wil. Interessante opties zijn een nieuwe woonkamer, keuken of slaapkamer.

1. Woonkamer

Je kan van de aanbouw een gezellige woonkamer maken die aansluit bij de rest van je woning.

2. Keuken

Ook een moderne keuken met keukeneiland is een interessante optie.

Een aanbouw als keuken in een landelijke stijl.

3. Slaapkamer 

Tot slot kan je van de aanbouw een extra slaapkamer maken. Deze kan bijvoorbeeld dienen als logeerkamer.

Welke stijl kies je? 

Contrast met de woning

Wil je je aanbouw in het oog laten springen? Geef het een andere stijl dan je woning. Zo creëer je een perfecte combinatie tussen je bestaande woning en nieuwe aanbouw. 

Dezelfde stijl als je huis 

Wil je net dat de aanbouw perfect aansluit bij je huis? Laat het dan in dezelfde stijl vervaardigen. Zo valt het niet onmiddellijk op en oogt je woning een stuk groter.

Als je een aanbouw plaatst, is het belangrijk om zoveel mogelijk ramen toe te voegen. Zo zorg je voor voldoende lichtinval in huis. Gebruik bijvoorbeeld dakramen, koepels en/of lichtstraten.

Een aanbouw met een gele bakstenen en donkerblauwe raamprofielen.

Is een vergunning verplicht voor de aanbouw van een woning? 

Een vergunning is niet altijd verplicht. In de eerste plaats is het afhankelijk van je gemeente. Soms volstaat het om de werkzaamheden te melden, in andere gevallen geldt er een duidelijke vergunningsplicht. Informeer je daarom (telefonisch) bij de gemeente.

Hoe groot mag een aanbouw zijn zonder vergunning? 

De vergunningsplicht dringt zich op wanneer de aanbouw groter is dan 40 vierkante meter, hoger is dan 4 meter of wanneer de functie van je woning wijzigt. Hou bovendien rekening met de afstand van de perceelgrens ten opzichte van de achter- en zijtuin.

Meer informatie vind je op de website van de overheid en op de website van jouw gemeente.

Interesse in een aanbouw? Beschrijf je project in ons formulier en kom in contact met de juiste specialisten 

Als je jouw woning of gebouw wil uitbreiden met een aanbouw, uitbouw of bijgebouw kan je ons offerteformulier invullen. Wij zoeken geschikte specialisten uit jouw regio en zorgen ervoor dat je offertes op maat ontvangt. Zo kan je eenvoudig prijzen en professionele adviezen vergelijken. De offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanbouw woning
1*. Waar wens je een aan- of bijbouw?
2*. Welke specialisten heb je nodig?
3*. Wanneer wil je de renovatiewerken laten starten?
4. Beschrijf uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.