Leefveranda met keuken: Ruimte, meubilair, verlichting en sanitair
Meer en meer mensen kiezen voor een leefveranda met keuken. De trend heerst om terug te keren naar de natuur en je open te stellen voor de buitenwereld. Wat is een betere manier om dit te doen dan een van jouw woonkamers in een veranda te installeren? De keuken legt evenwel bepaalde beperkingen op waarmee je best op voorhand rekening houdt vooraleer je met de werkzaamheden van start gaat.
Welke oppervlakte moet je voorzien voor een leefveranda met keuken?
Als je aan keukens denkt, denk je misschien dat je grote dingen kan doen in kleine ruimtes. Dat klopt ergens wel, behalve dat je niet mag vergeten dat je tijdens de verbouwingswerken de muren niet kan gebruiken om opbergmeubelen aan op te hangen. Omwille van die reden heb je een veel grotere ruimte nodig dan in een huis.
Verder zijn deskundigen van meningen dat je voor een functionele en aangename keuken een veranda met een oppervlakte van minstens 20 vierkante meter nodig hebt. Die ruimte biedt je de mogelijkheid om de nodige bergruimte in te bouwen, toestellen inclusief, terwijl de vlotte doorgang niet in het gedrang komt.
Welke meubels kiezen?
Hoge meubels worden voorgeschreven voor leefveranda’s met keuken. Sommige meubels zal je inderdaad op de muur van je huis kunnen plaatsen (verbinding tussen veranda en huis), maar hun aantal zal eerder beperkt zijn. Daarom kan je beter kiezen voor lage, ordelijke meubels die het zicht niet belemmeren en de ruimte niet verstikken.
Een andere tip om je verandakeuken functioneel te maken, is de installatie van een centraal eiland. Dat zal plaats kunnen bieden aan zaken als de gootsteen, de kookplaten en afhankelijk van de grootte zelfs een afwasmachine. Om nog maar te zwijgen van de nuttige werkbladruimte om comfortabeler te koken.
Wat zijn de beperkingen op vlak van elektriciteit en loodgieterij?
Om een keuken in een veranda te installeren, moet je op voorhand rekening houden met de elektrische en sanitaire beperkingen. Je moet er immers zeker van zijn dat je over de nodige watertoevoer beschikt om een gootsteen te installeren en een afwasmachine aan te sluiten, en de elektrische aansluitingen om koelkast en andere huishoudelijk apparaten aan te sluiten.
En vergeet ook de geurverwijdering niet. De installatie van een afzuigkap is niet evident omdat in de meeste veranda’s de bevestiging van de kap aan het plafond (als er een is) ingewikkeld kan zijn. Dit zijn allemaal cruciale details om over na te denken bij het bouwen van het dak.
Tot slot hoef je zeker niet te bezuinigen op ventilatiesystemen. Vooral als je geen afzuigkap hebt, zal de stoom zich ophopen en vochtproblemen veroorzaken die gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid en ook ernstige schade kunnen toebrengen aan je huis.
Welk soort verlichting plaatsen?
Een van de voordelen van een veranda is dat er veel licht binnenvalt dankzij de glazen wanden. Je moet echter wel nadenken over het soort lichtbronnen om de leefveranda te verlichten wanneer de zon ondergaat. Het is soms namelijk moeilijk om elektriciteitsdraden door de verandastructuur te leiden om staande lampen op te hangen. Daarom kan je, waar mogelijk, kiezen voor wandlampen aan de muur van je huis. Breng de verandabouwer op de hoogte van jouw wens voor plafondverlichting en laat hem de beschikbare opties voorstellen.
Verlies evenmin uit het oog dat een keuken geen woonkamer is en dat sterke verlichting het meest op prijs wordt gesteld tijdens de bereiding van maaltijden.
Hoe een leefveranda decoreren?
Wat het ontwerp en de stijl betreft moet je de samenhang met de rest van het huis in gedachten houden. Dit geldt vooral voor de kamer waarop de veranda uitkomt. De twee ruimtes lijken gescheiden, maar zijn in feite één en dezelfde. Daarom is het belangrijk het ontwerp van de twee kamers in harmonie te houden.
Als je toch een verschillende stijl wil creëren in beide kamers kan dat. Ze hoeven niet identiek zijn, maar komen idealiter overeen in toon, textuur en volume. Een woonkamer in industriële stijl gaat bijvoorbeeld heel goed samen met een keuken in romantische stijl.